Dodaj do ulubionych

Fabia 1,4 gaz-benzyna

11.03.05, 10:03
Fabia 1,4 44kW przerobiona na gaz. Na gazie przejechałem 15000 km. Dzieje się
coś takiego, że na gazie pracuje idealnie a na benzynie gaśnie na wolnych
obrotach ale tylko jak jest ciepły.Albo wolne obroty (na benzynie)
bardzo "falują". Może ktoś się z czymś takim spotkał, proszę o poradę.

Obserwuj wątek
    • krolll Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 13.03.05, 10:33
      Witam!
      Ja z kolei ma Skodę Oktawię z silnikiem 74kW, przejechałem na gazie już ok.
      10000km i czuję że mój samochód zaczyna mieć podobne objawy.
      Może ktoś mógłby nam pomóc wyjaśnić to zjawisko?

p.s. Po przejechaniu ok. 4000km miałem odwrotną sytuację: na gazie falowanie
      obrotów na jałowym biegu, na ciepłym silniku po przejechaniu ok. 40-50km,
      okazało się że trzeba było wymienić dysze od gazu na większe i do tej pory jest
      na gazie ok.
    • nom73 Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 13.03.05, 13:00
      da1 napisał:

> Fabia 1,4 44kW przerobiona na gaz. Na gazie przejechałem 15000 km. Dzieje się
      > bardzo "falują". Może ktoś się z czymś takim spotkał, proszę o poradę.

Najprawdopodobnie masz zle ustawiona emulacje sondy lambda (o ile w ogole masz
      emulacje). Mialem to samo, po dokladnym wyregulowaniu emulacji problem zniknal.
    • krynio_w Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 22.03.05, 19:38
      Mam identyczny model Fabii. Na gazie przejechałem już około 13 000 km. Jeśli chodzi o wolne obroty na benzynie, to mam ten sam problem - w ASO powiedzieli mi, że jest to naturalne w silnikach. Nazywa się to "pływanie obrotów". Nie jest to szkodliwe, da się do tego przyzwyczaić. Gorzej jest z gaśnięciem na benzynie. Jakby to się działo na gazie, to możliwa jest za słaba mieszanka, należy wtedy zgłosić się do punktu, gdzie montowali instalację i powinni na miejscu zrobić (kwestia podłączenia laptopa i paru kliknięć myszką). Ale żeby gasł na benzynie? Radzę sprawdzić filtr powietrza - czasami niwymieniany (zabrudzony) może przepuszczać za mało powietrza i silnik się "dławi" i gaśnie.
    • artur3207 Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 25.03.05, 10:41
      Sprawa jest prosta.Jeżeli długo jeżdziłeś tylko na gazie to gażnik jest zapchany
      syfem z brudnego gazu.Trzeba wyczyścić gażnik.
      • gaziarz Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 03.04.05, 18:32

gaznika to tam nie ma.
        Jesli chodzi dobrze na gazie, a na benzynie zle, to na pewno dobrze jest z
        fltrami itd.
        Ja bym proponowal nalac swiezej benzynki, preparetu do czyszczenie wtryskow STP
        do silnikow LPG, pojezdzic ze 100km w trasie na wysokich obrotach i powinno byc
        ok.
        W ogole warto co jakis czas sie przejechac na benzynie w trasie
        • nom73 Re: Fabia 1,4 gaz-benzyna 13.04.05, 19:24
          gaziarz napisał:

> Ja bym proponowal nalac swiezej benzynki, preparetu do czyszczenie wtryskow
          STP
          >
          > do silnikow LPG, pojezdzic ze 100km w trasie na wysokich obrotach i powinno
          byc

Na jakis czas pomoze. Przerabialem to samo, ECU w fabii potrzebuje dosc
          dokladnego sygnalu emulowanego sondy lambda inaczej rozleguluje sie mapa
          wtryskow. Ja przejechalem caly bak na noPb i bylo ok, ale po 500 km na gazie
          problem wrocil. Dokladne ustawienie emulacji rozwiazalo definitywnie sprawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka