Dodaj do ulubionych

Przymus kariery a dziecko

25.11.15, 13:33
Witajcie,
mam do was pytanie dotyczące waszych doświadczeń związanych z powrotem do pracy. Jak otoczenie reagowało na waszą chęć, bądź niechęć powrotu do pracy?
Ja przed porodem bardzo lubiłam swoją pracę. Plusem było to, że mieszkałam 20 min piechotą od pracy. Jeszcze przed porodem przeprowadziliśmy się do innego miasta. Po porodzie byłam nastawiona na szybki powrót do pracy. Wtedy spotkałam się z krytycznymi uwagami. Bo dziecko małe, bo dojazdy, bo żłobek, bo choroby, bo, bo, bo... Później stwierdziłam, że w sumie racja. Umęczę siebie i dziecko, a w sumie więcej wyjdzie na żłobek i dojazdy niż zarobię. Jednak przed pójściem dziecka do przedszkola, nagle wszyscy rzucili mi się go gardła, że jak to nie wrócę do pracy? W końcu mam etat, kariera stoi przede mną otworem, tylko pchać dolary do wora i się realizować. W efekcie wróciłam do pracy. Zostało mi zmienione stanowisko na, którym kompletnie się nie odnajduję. Jeżdżę raz do domu, raz zostaję u rodziców, których mam na miejscu (gdzie pracuję).. Jest to dla mnie istna gehenna. Zwłaszcza, że moja pensja pokrywa przedszkole (prywatne, bo do państwowego nie było szans się dostać) i bilety. Jak wytłumaczyć wszystkim dumnym z mojego prywatnego otoczenia, że mam dosyć takiego życia w rozkroku i robienie kariery mnie zwyczajnie nie interesuje?
Obserwuj wątek
    • mamadwaplusdwa Re: Przymus kariery a dziecko 04.12.15, 22:33
      Ja też wróciłam niedawno do pracy (w zasadzie to do innej) i też mimo, że myślałam, że mam już dość przysłowiowego siedzenia w domu z dzieckiem, to jednak powrót do pracy to był istny hardcore. Brak czasu dla dzieci, brak czasu na pracę (muszę się przygotowywać do niej) i brak czasu dla siebie. Mimo, że teraz już jest nieco lżej i jakoś się wszyscy przyzwyczaili do nowej codzienności, to nie wiem, czy chcę aby tak wyglądały moje następne lata mając małe dzieci. Gdyby nie finanse, to bym pewnie jednak podstawiła na dom. A jak wytłumaczyć - może że właśnie na tym etapie życia wolisz pobyć w domu z dzieckiem. Pracować możesz zawsze, a dziecko będzie małe tylko przez kilka lat.
    • karina.m86 Re: Przymus kariery a dziecko 07.01.16, 11:06
      Zachęcam do skorzystania z serwisu strefa-opiekunek.pl Znalazłam tam świetną opiekunkę. Polecam wszystkim pracującym rodzicą
    • julita165 Re: Przymus kariery a dziecko 08.02.16, 16:40
      Mnie w ogóle przez myśl nie przeszło że mogłabym od razu po macierzyńskim ( wtedy pół roku ) i ewentualnie wypoczynkowym nie wrócić do pracy. To było od początku jasne jak słońce i nie spotkałam się w ogóle z jakimiś innymi pomysłami. No ale ja miałam do czego wracać i w dodatku obie babcie były chętne przyjeżdżać i zajmować się wnukiem ( przez pierwsze kila m-cy tak były przejęte że przyjeżdżały obie naraz, dopiero po jakimś czasie się wyluzowały i na zmianę :-) Wróciłam jak synek miał 7 m-cy i byłam bardzo zadowolona :-)
      • monika.oriflame Re: Przymus kariery a dziecko 06.03.16, 18:26
        Ja głównie pracuje w domu...
        Dodatkowa praca idealne dla uczących się,dla mam z dziecmi i nie tylko.Zostając konsultantką Oriflame masz możliwośc zakupu naturalnych,szwedzkich kosmetyków ze zniżką dla siebie.
        Kupuj ze znizką dla siebie i rodziny lub ZARABIAJ na sprzedazy tych kosmetyków!!!
        Pamiętaj nic nie tracisz.Jedyne co inwestujesz to swój czas,więc jeśli ukończyłaś/eś 16 lat i szukasz dodatkowych pieniędzy z łatwej i przyjemnej pracy zadzwoń!!
        Ja służę pomocą i wsparciem.
        Monika mama trójki dzieci :)
        kontakt 537408126

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka