Dodaj do ulubionych

Prosba o rade

21.08.05, 23:07
Drogie mamy, powiem wprost - wracam do pracy i zostawiam 5,5 mies dzidziusia
z opiekunka i im blizej feralnej daty tym mniej radze sobie z tym faktem ...

Wydawalo mi sie ze bede dzielna a jednak dopadlo mnie ... totalna klapa,
straszna panika :(

od polowy wrzesnia wracam do pracy - i wydawalo mi sie ze sie pozbieram I
JUZ! teraz zaczne malutka przyzwyczajac do odpowiedniego rytmu dnia,
zasypiania, jedzenia etc... wszystko fajnie tylko malutka od 3 dni placze
przeraźliwie i za nic nie pozwoli sie uspic tacie (co wczesniej i owszem
czynila) wszedzie z mamą caly czas na raczkach etc. jedynym ratunkiem w
sytuacjach stresowych - jest przytulenie sie do cycusia...

Ogarnia mnie panika ... jak tylko pomysle co tu sie bedzie dzialo kiedy
zaczne znikac do pracy a z mala zostanie z opiekunka ....

Drogie mamy - poradzcie ... podpowiedzcie ... jak wy radzilyscie sobie z
powrotem do pracy i 5/6 miesiecznym maluszkiem ..? jakich potkniec moge
uniknac? na co zwrocic szczegolna uwage?

Czy da sie nad ta sytuacja zapanowac?

dziękuje za kazde kolo ratunkowe :)
pozdrawiam
iza
Obserwuj wątek
    • pavlaczka Re: Prosba o rade 23.08.05, 12:48
      Ja zostawiłam swojego synka-Marcinka i wróciłam do pracy, kiedy skończył 7
      miesięcy.Pracuję już miesiąc i dobrze mi z tym.Przykro mi,że codziennie rano
      muszę Go zostawiać,ale wiem,że to jest też dla Niego dobre.Atmosfera w domu
      jest bardzo pozytywna...zresztą ja mam takie zdanie:
      lepiej,kiedy mama znika na te kilka godzin i wraca zadowolona z życia z siebie,
      niż kiedy siedzi całymi dniami w domu sfrustrowana,że tylko gary,pieluchy i nie
      ma się do kogo odezwać.Zresztą praca zmusza do dbania o siebie,mobilizuje do
      większej aktywności...
      NIE MARTW SIĘ...najważniejsze,żeby Maleństwo było pod dobrę opieką...a z czasem
      przyzwyczai się,że mama wychodzi,ale zawsze wraca :)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia
    • wmk75 Re: Prosba o rade 23.08.05, 15:57
      Każda z nas miała mniejsze lub większe obawy kiedy zbliżał się dzień powrotu do
      pracy. Musisz wiedzieć, że kryzys może przyjść również i rok po powrocie do
      pracy. Ja "doły" mam średnio raz na pół roku ;)
      Ja zostawiłam 4,5 mczne dziecko i wróciłam do pracy i kiedy ostatnio
      widzieliśmy się ze znajomymi którzy mają właśnie takiego malucha zastanawiałam
      się jak ja mogłam zostawić tak małe dziecko. Odpowiedz dlaczego? to już inna
      historia.
      Jednak to prawda, że dziecko po pewnym czasie wie, że mama nie znika już na
      zawsze, że wychodzi, ale za chwilę wróci. Jutro mój synek skończy 21 miesięcy i
      codziennie ok. 17:00 kiedy jest u babci, wie, że kiedy zje kolację i trochę
      pobawi się z dziadkiem, przyjedzie tata i zabierze go do domu gdzie już czeka
      na nich mama. Teściowa mówi mi, że jak Tomek usłyszy domofon wieczorem, rzuca
      zabawki i biegnie do drzwi wołając "tata".
      Nie martw się na zapas. Myślę, że każdy musi wyrobić sobie jakiś tam swój rytm
      dnia i tego się trzymać.
      Głowa do góry!
      ------------------------
      Wioletta mama Tomka 20 m-cy
    • beata32 Re: Prosba o rade 23.08.05, 17:20
      Witaj Iza,
      Nie jesteś jedyna, która ma i miała i przeżyła takie rozterki i nie martw się,
      będzie lepiej niż się teraz tego spodziewasz

Tak sobie myślę, że w tej chwili właśnie to, że masz takie rozterki i tak się
      tym co ma się stać stresujesz sprawia, że dziecko tak reaguje
      one wyczuwają nasze nastroje bardzo dobrze i kiedy Ty panikujesz - to wpływa na
      jego niepokoje, czuje że ma się stać coś strasznego skoro Ty tak to widzisz.

Moje pytanie jest jeszcze takie, dlaczego wracasz do pracy? Musisz czy chcesz?
      Ważne jest, żebyś sama miała przekonanie do tej decyzji - wtedy będzie łatwiej
      inne rzeczy poustawiać i odnaleźć się w tej sytuacji.
    • mamamichalinki Re: Prosba o rade 24.08.05, 14:01
      witam
      przede wszystkim nie martw sie az tak bardzo (wiem, ze latwo to powiedziec,
      gorzej zrealizowac), wszystko sie jakos ulozy. Ja wrocilam do pracy miesiac
      temu - jak sobie przypomne jak strasznie mnie to wszystko przerazalo wtedy to
      mi sie smiac teraz chce. Ja najbardziej martwilam sie o jedzenie (czy mala
      zaakcpetuje butelke i czy uda mi sie sciagac wystarczajaco duzo mleka) oraz o
      opiekunke (czy znajde osobe ktora moja corcia zaakceptuje i ktora bedzie sie
      nia dobrze zajmowac), balam sie tez zeby mala nie przezyla jakiegos szoku
      emocjonalnego (bylam z nia 24 godziny na dobe a tu nagle mialo mnie nie byc
      przez 8 godzin). Wszystko sie jakos ulozylo. Mloda co prawda nie pije mojego
      mleka, a modyfikowane (karmie tylko po powrocie z pracy) ale wydaje sie ze
      zaakceptowala te wszystkie zmiany. Czasem nawet myslalam, ze ona znosi to
      lepiej niz ja :)
      Na pocieszenie powiem Ci, ze z tego co slyszalam juz od kilku znajomych to o
      wiele latwiej jest dziecku przystosowac sie do takiej sytuacji jak jest
      wlasnie w wieku 6-7 miesiecy niz jak jest starsze i bardziej kumate.
      Najwazniejsze jest: dobra opiekunka i duzo milosci dla malenstwa w tym okresie
      i bedzie dobrze.
      pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki !
    • dorotahw Re: Prosba o rade 24.08.05, 21:58
      dwukrotnie zostawiałam malutkie dzieci z opiekunką i wracałam do pracy i mimo
      moich wielkich obaw, że dziecko jest tak do mnie przywiązane, że z obcą osobą
      za nic w świecie - to dwa razy doznawałam rozczarowania, bo wszystko się szybko
      układało, a dzieci błyskawicznie przyzwyczajały się do opiekunki: głowa do góry
      • iza_krak Re: Prosba o rade 27.08.05, 21:26
        drogie mamusie
        kilka dni u wlasnej mamusi + Wasze dobre słowo = pomogło
        dziękuję za wsparcie i bede pamietac ze sa tutaj osoby ktore doradzą w trudnych
        chwilach :)

znalazlam fajna opiekunke - dogadalam sie z szefem na: "nie musze cie za często
        widziec byle sie działo" na poczatek ..

i mysle ze będzie dobrze

raz jeszcze dziękuję ;)
        pozdrawiam
        ip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka