Dodaj do ulubionych

poziomy cukru, ktorych nie umiem zinterpertować

02.11.12, 21:38
Witam Forumowiczów,

chciałbym prosić o ewentualną interpretację moich wyników pomiarów glukometrem.
W mojej rodzinie zarówno ze strony ojca jak i matki jest wielu cukurzyków.
Stąd od okolo roku badam sobie od czasu do czasu cukier.
Czesci wyników nie umiem zinerpretować, na podstawie tego co piszą w broszurach.
Wykonalem okolo 40 pomiarów:

A) W dwie do trzech godzin po obiedzie - 140 czyli jeszcze wszystko jest w normie.

Natomiast o takiej sytuacji (zrobilem ok 20 pomiarów) broszurki nie piszą:
B) Kolacja o godz 19.00 potem wieczorem pomiar o godzinie 22-23 i wtedy poziom cukru wynosi zwykle 100, zaś następnego dnia rano i na czczo cukier podnosi się do 110.

Zatem na czczo nie mam praktycznie wyników poniżej 100 (wiem ze to wysoko).

Podsumowując: po 14 godzinach od posilku (19.00 - 9.00 nastepnego dnia), będąc przez ten czas "na głodzie" cukier podnosi mi do 110. Co moze być przyczyną, czy to jest stan przedcukrzcowy? Mam lekką nadwagę.

pozdrawiam,
P.
Obserwuj wątek
    • janomar55 Re: poziomy cukru, ktorych nie umiem zinterpertow 04.01.13, 19:07
      WYMAGANA GRANICA GLUKOZY TO 70-110. WARTOSCI PRZEWYZSZAJACE NORME TO HIPERGLIKEMIA SPOWODOWANA PRODUKCJA NIEDOSTATECZNEJ ILOSCI INSULINY W TRZUSTCE. I TO JEST JUZ CUKRZYCA. U ZDROWEGO CZLOWIEKA CUKIER JEST ZAWSZE W NORMIE. KAZDE PRZEKROCZENIE GRANICY ODBIJA SIE PRZEDE WSZYSTKIM NA NERKACH, KTORE WRAZ ZE WZROSTEM CUKRU MAJA ZABURZONE DZIALANIE, CO W EFEKCIE PROWADZI DO DIALIZY I PRZESZCZEPU. WYMAGANA JEST TU ODPOWIEDNIA DIETA I OCZYWISCIE UNIKANIE STRESOW, KTORY BARDZO PODNOSI CUKIER.
    • majenkir Re: pozi 05.01.13, 14:35
      Widze, ze juz Cie zdiagnozowano :D.

Poki co to ja widze nieprawidlowa glikemie na czczo. Warto by porobic badania w laboratorium. Dieta, ruch, utrata wagi - wszystko to opozni pojawienie sie cukrzycy i koniecznosc przyjmowania lekow/insuliny.
      • pinocchio Re: pozi 17.01.13, 17:00
        Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź, jest to dla mnie zarówno wskazówka co robić krótko jak i dalekoplanowo.
        pozdrawiam,
        P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka