Dodaj do ulubionych

charczenie..

01.03.11, 21:21
Witam! Mam pytanie do mam "rozszczepiaków" po operacji. Moja mała jest po operacji rozszczepu podniebienia miękkiego już 3,5 m-ca .Od urodzenia specyficznie charczy.Ja się już do tego przyzwyczaiłam ale jak ktoś ją widzi pierwszy raz albo widuje ją rzadko to mówi właśnie ,że charczy i głośno oddycha.Czy wasze dzieci też tak mają ?? To jest taki odgłos jakby była chrypka coś w tym stylu albo czasami tak głośno zaciągnie powietrze.Mnie to śmieszy ale może to nie jest normalne???
Obserwuj wątek
    • mamazosi09 Re: charczenie.. 01.03.11, 21:53
      U nas od urodzenia mała chrapała przez sen - dośc głośno, po operacji pojawiło się charczenie gdzieś u nosku/gardle, czsami mniej , czasami więcej, 5 miesięcy po operacji laryngolog na kontroli powiedziała że to może być od blizny teraz bo jest duża i żeby się tym nie przejmować, ostatnio zauważyłam że charczy mniej, tylko jest gorzej jak ma katar albo sie zmęczy, a wcześniej czsami było czuć w pleckach to charczenie, jedyne co mogę podpowiedzieć to wizyta u dobrego laryngologa - takiego który ma doświadczenie z dziećmi z rozszczepami, ale to chyba jeszcze za wcześnie po operacji na kontrolę
      • mbkbab Re: charczenie.. 02.03.11, 09:28
        U nas właśnie to charczenie też od urodzenia.Ale bardziej tak w ciągu dnia przy normalnym funkcjonowaniu.Każdy jak brał ją na ręce to mówił ,że charczy ,że "ją słychać" . Myślałam ,że po operacji to mija dlatego zapytałam czy któraś mama miała podobnie ze swoim maleństwem.Narazie byliśmy u laryngologa ale na takiej "szybkiej"wizycie.Zajrzał do buzi i to wszystko, mamy przyjść za kilka m-cy.A teraz wizyta u psychologa i dopiero logopeda gdzieś za około 3 tygodnie.Jestem ciekawa co powie, bo mała ma zaraz 12m-cy i niedługo 4 m-ce będzie po operacji i nie wiem co z tymi wszystkimi ćwiczeniami...i może wtedy powie coś na temat tego charczenia.
    • anulaaa33 Re: charczenie.. 03.03.11, 19:44
      Moja Wikusia też charczała do operacji bardzo dopiero po troszke przestała a teraz już wszystko w porządku ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka