Dodaj do ulubionych

tympanometria

20.04.11, 12:13
cześć. Może ktoś mi pomoże. Nie wychodzi nam ciągle tympanometria. Logopeda z Instytutu powiedziała że powinniśmy sprawdzić czy nie ma płynu. Dzwoniłam do Medicusu Centrum Słuchu i Mowy w Warszawie ale nie można się dodzwonić.
Może ktoś z was wie gdzie robią specjalistyczne badania, i czy dr Nowakowska z instytutu diagnozuje płyn w uszach i czy polecacie panią dr. Jeśli tak to może ktoś ma kontakt do niej.
z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • senna.lawina Re: tympanometria 20.04.11, 20:29
      Cześć, do Medincusa możesz umówić się mailowo, odpowiadają sprawnie. Dr Nowakowska przyjmuje też chyba w CM Arka, ale nie znam o niej opinii. Płyn w uchu można łatwo zobaczyć - bezboleśnie, taką "kamerką" maleńką, wydaje mi się, że to raczej standardowe wyposażenie otolaryngologów, ale warto się upewnić umawiając wizytę
      • kaskazuza Re: tympanometria 20.04.11, 21:47
        Płyn w uchu można zobaczyć i bez kamerki, zaglądając czy otoskopem, czy też zwyczajnie staroświecko oglądając ucho.
        Przez wiele lat chodziłam z dzieciakami do dr Nowakowskiej i byłam b. zadowolona. Teraz nie chodzę bo nie ma potrzeby :). I oby nie było. Faktycznie przyjmuje także w cm Arka
        • bociek-1 Re: tympanometria 13.06.11, 13:37
          Jak to jest z tą tympanometrią u naszych dzieci?, czy płaski wykres wskazuje na niedosłuch? Moj synek ma rok i 2 m-ce, jest poł roku po zszyciu wargi i podniebienia. Logopeda kazała skonsultowac wynik tympanometrii z laryngologiem nie mowiac nic wiecej, laryngolog zajrzał w uszka i powiedzial, ze jest ok. Boję się, ze cos przeoczę, synek mowi tylko kaka, a reszte po swojemu. Nie do konca jestem przekonana czy wszystko slyszy, slabo reaguje jak wolac go po imieniu, ale jak cos zaszelesci, stuknie, pies zaszczeka to od razu reaguje... czy mialyscie podobny dylemat?
          • gosiam25 Re: tympanometria 13.06.11, 17:51
            cześć. Mój mały ma rok i 7 miesięcy. I mówi mama, tata, ble ble, nie, nium nium, pepe, dziadzia. Mimo tych słów cały czas nam tympanometria wychodziła płasko więc pojechaliśmy do Medincus w Warszawie, a tam laryngolog sprawdził kamerką uszy małemu i diagnoza brzmiała: płyn w uszkach i zrosty, potrzebny drenaż. Też tego nie rozumiem bo mały reaguje na dźwięki, jedynie bardzo mnie niepokoją odgłosy zabawek bardzo piszczące bo wtedy mój mały płacze :) ale może w końcu do nich się przyzwyczai. Powiem ci że jak chodziłam u siebie do laryngologa to też mówiła że jest ok, że to dziecko z rozszczepem i tak może być że badanie wychodzi płasko, ale ja i tak jej nie zaufałam i pojechałam dalej, teraz wiem ze dobrze zrobiłam bo nie wiem co by było gdybym zbagatelizowała.
            • bociek-1 Re: tympanometria 14.06.11, 10:08
              czesc, u kogo bylas w Medincusie? dlugo sie czeka na wizyte u laryngologa? robia tez tam tympanometrie?
              • gosiam25 Re: tympanometria 14.06.11, 11:19
                dr n. med. Małgorzata Mueller-Malesińska nas przyjmowała, byliśmy prywatnie wizyta kosztuje 110 zł i ewentualne badania słuchu, u nas była to tympanometria i kosztowała 30 zł. tam jest strasznie ciężko się dodzwonić a jak chcesz możesz zadzwonić do Dziekanowa Leśnej, mówiła mi dr Radkowska ze tam szybciej można się umówić i to nawet na nfz.
                • bociek-1 Re: tympanometria 14.06.11, 13:32
                  dzieki, pozdrawiam
                  • kasienka353 Re: tympanometria 14.06.11, 20:15
                    Czy robicie po każdej infekcji tympanometrie? Czy jeden silny katar może spowodować utworzenie się płynu? Mój Kubuś ma tendencję do tworzenia się płynu ale zwalczyliśmy go farmakologicznie i ostatnia tympanometria wyszła świetnie, tylko że bezpośrednio po samym badaniu zachorował - powinnam je powtórzyć? Nie chcę być nadgorliwa ani męczyć dziecka bez powodu bo to dla niego stres, ale nie chce też przeoczyć momentu, w którym płyn stanie się na tyle gęsty, że nie pomogą już leki....
                    • gosiam25 Re: tympanometria 14.06.11, 20:27
                      ja robiłam raz jak był zdrowy nie wyszła, a dwa razy jak miał katar i też nie wyszła. Ostatnio jak byliśmy w Medincus to też był chory, ale tam już kamerka pokazała że jest płyn i już w galaretowatej postaci i zrosty, lekarz wiedział że jest chory. Ale ten płyn nie był spowodowany tym katarem, wg dr on był już tam dawno a zrosty świadczą już o wielu infekcjach uszów.
                    • jowitka345 Re: tympanometria 14.06.11, 21:34
                      Ja robię tympanometrię po każdej infekcji, dotychczas też nam nie wychodziła ale niedawno wyszła super. Jestesmy 11 m-cy po operacji. Teraz córka tez ma katar i pewnie jak wyzdrowieje to pojedziemy na tympanometrię bo wczesne wykrycie płynu może uchronic dziecko przed drenami i niedosłuchem a pomyśl czym jest przy tym stres związany z badaniem.
                      • bociek-1 Re: do Jowitki - tympanometria 15.06.11, 09:17
                        Czesc, piszesz, ze nie wychodzila wam tympanometria a teraz wyszla super... bylo jakies leczenie czy samo po prostu wszystko "dotarło się"., napisz mi jeszcze jak z mową i sluchem twojej coreczki? pozdrawiam
                        • jowitka345 Re: do Jowitki - tympanometria 15.06.11, 13:18
                          Żadnego leczenia farmakologicznego nie było, zawziełam się zeby piła ze slomki, żeby dmuchała ustami i nosem. teraz ma 1.5 roku i sama smarka do chusteczki jak ma katar. Wcześniej tympanometria wychodziła płaska a teraz wyszło ok, tzn, ze trąbki słuchowe pracuja prawidłowo i jest otoemisja czyli, że na wyniku jest wykres w kształcie stożka( tak mi lekarka tlumaczyła).
                          ABR robiliśmy 3 m-ce po operacji wyszło 25 i 30 a norma to 20 ale lekarka uspokajala, ze to za wcześnie bo powinno się robić 6 m-cy po operacji, zeby wynik był wiarygodny .
                          Co do mowy to moja mówi mama, ga i bam tzn daj, kaka znaczy kaczka i keke znaczy akuku,
                          jak mąż wchodzi do domu to też krzyczy kaka :) I wózek z lalką wozi i spiewa aaaaaaaa.
                          • bociek-1 Re: do Jowitki - tympanometria 15.06.11, 13:25
                            dziekuje, uspokoilas mnie, my pijemy przez slomke, dmuchac noska nie potrafimy jeszcze, ale mam nadzieje, ze wszystko na dobrej drodze, pozdrawiam
      • daryk Re: tympanometria 11.07.11, 11:04
        Potwierdzam, że umówienie się mailowo jest najwygodniejsze, bo z tego co widziałem i sam doświadczyłem, jest wielu pacjentów chętnych do zapisania się. A co do wyposażenia- to nie wszędzie mają dobre. Przed moją pierwszą wizytą zrobiłem wywiad gdzie jest najlepiej i dlatego trafiłem to medincusa.
    • asik57 Re: tympanometria 17.08.11, 09:10
      U naszej córeczki tez ciągle wychodziła płaska. Miała robioną wideootoskopię i nie znaleźli płynu. Porodzono nam naświetlać uszy lampą solux, bo podobno czasem to pomaga na ten zbierający się płyn. Kilka sesji i tympanometria w normie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka