Dodaj do ulubionych

Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci

06.06.11, 14:11
Witajcie, bardzo prosze o udzielenie mi informacji na takie oto pytanie :
Jesli dziecko ma orzeczenie o niepelnosprawnosci z zaznaczonym 7 i 8 punktem czy moge je poslac do przedszkola?? Prosze o odp. poniewaz stoje przed takim dylematem.
Moj email to: stefcia_22@o2.pl
Obserwuj wątek
    • jowitka345 Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 07.06.11, 21:04
      Podbijam wątek bo sama niedługo będę zainteresowana.
    • olaipawel Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 08.06.11, 14:12
      Oczywiście że możesz. Moja córka ma orzeczenie. Ma punkt 7 - nie wymaga, 8 -wymaga.
      To nasze drugie orzeczenie. W pierwszym miała obydwa punkty wymaga. Nie wiem co prawda dlaczego nigdzie sie nie odwoływałam bo mi chodziło tylko o zasiłek pielęgnacyjny i taki mi przysługuje. Córka ma w tej chwili 2,5 roku od września idzie do państwowego przedszkola. Miała przedszkole zalecane przez logopede aby jej mowa się rozwinęła jeszcze bardziej, chociaż moim zdaniem mówi nieźle jak na swój wiek. Urodziła się z rozszczepem podniebienia miękkiego. Cieszę sie że pójdzie bo napewno przebywanie w grupie z dziećmi, uczenie sie piosenek i wierszyków wpłynie na jej rozwój. Tylko martwie sie jak to będzie na początku bo to taka mamusina córeczka. Jestem z nią cały czas bo jeszcze jestem na urlopie wychowawczym. Jak ktoś ją pyta Karolinko idziesz po wakacjach do przedszkola? To ona odpowiada Tak z mamą Olą. Znajomi sie śmieją że mogłam zapisać sie razem z nią do przedszkola. Także martwi mnie tylko ta kwestia rozstania. Zobaczymy jak to będzie a tak to same plusy jak masz możliwość to jak najbardziej jestem na tak. Ztego co wiem to sie nabór skończył chyba że chcesz to prywatnego.
      pozdrawiam
      • ewewam Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 08.06.11, 14:20
        Dziekuje ci bardzo za odpowiedz i informacje.
        Dzieciaki raczej będe posylala do przedszkola od nowego roku i tez najbardziej obawiam sie tej pierwszej rozlaki bo moje blizniaczki to rowniez corunie mamusi :)) pozdrawiam
      • jowitka345 Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 08.06.11, 22:11
        czy Twoja córka mając wczesniej pkt 7 i 8 " wymaga" również chodziła do przedszkola?
        Bo ja własnie o to pytam, czy dziecko mając te dwa pkt " wymaga" może chodzić do przedszkola.
        • olaipawel do jowitka345 09.06.11, 13:23
          Witam. Wcześniej moja córcia nie chodziła do przedszkola, od września idzie po raz pierwszy. Nie bardzo wiem jak jeden punkt może zawarzyć na tym czy dziecko może lub nie może chodzić do przedszkola. Nie ma nigdzie takiego przepisu że dziecko z orzeczeniem nie może chodzić do przedszkola. Jeśli twoje dziecko ma orzeczenie "tylko" ze względu na rozszczep nie ma innych towarzyszących wad, to dlaczego nie może chodzić do przedszkola przecież to takie same dzieci jak te które sie urodziły bez tej wady. Do przedszkola do którego idzie moja córka chodzą też dzieci (chyba troje) z zepołem Downa nie jest to przedszkole integracyjne tylko zwyczjne przedszkole państwowe, chodzi tam około 250 dzieci, grupy około 30 dzieci i moim zdaniem to dobrze bo dzieci uczą sie tolerancji, a orzeczenia też są z różnych względów nawet na alergie. pozdrawiam
          • anulaaa33 Re:jowitka345 09.06.11, 13:56
            Jowitko może chodzić na forum gazetowym znalazłam odpowiedzi pisałam już Ewelinie nie przeszkadza to w niczym, chyba że placówka jest całodobowa to już inne sprawa ale przedszkole jak i szkoła jak najbardziej ze względu na prawidłowe kształcenie i rozwój dziecka ;)
    • jolantazd Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 11.06.11, 14:43
      Myślę,że powinnaś poszukać w swojej okolicy przedszkola integracyjnego , bądź przedszkola z oddziałem integracyjnym.Tam nie będzie problemu , bo w takich oddziałach/przedszkolach jest wykwalifikowana kadra, która jest powołana po to by pomagać dzieciom.
      • macca4 Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 11.06.11, 21:57
        Ale nie jest to konieczne bo przecież może chodzić do zwykłego przedszkola.
        Owszem, jak w pobliżu jest przedszkole integracyjne to ok, a jak nie ma to jak najbardziej zwykłe.
        • agneesi Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 12.06.11, 20:47
          Moja córcia ma punkt 7 i 8 wymaga i chodzi od września do zlobka. Nie było żadnego problemu, wręcz przeciwnie, dostałyśmy 10 pnkt więcej.
          Tylko te ciągłe choroby, to była mega udręka. Teraz chodzi i spiewa piosenki, których ucza sie w żłobku.
          Pozdrawiam,
          aga
          • kasiulkawpk Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 22.03.12, 16:04
            Podepnę się pod tematem...

kiedy mówiliście lub czy w ogóle mówiliście do rozszczepie Waszego dziecka???
            Moje pytanie stąd iż poszłam do przedszkola, do którego miał chodzić mój syn i powiedziałam pani dyrektor jak to z nami jest....a ona mi na to że powinnam do integracyjnego, że tam będzie miał lepszą opiekę a na koniec nie słuchając moich argumentów, powiedziała, że u niej nie mam szans na dostanie się dziecko w takiej sytuacji.....

Kiedy emocje opadły, zapisałam go do innego przedszkola, póki co nie mówiąc o rozszczepie i zastanawiam się co dalej?!?!?
            • cye Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 22.03.12, 20:25
              Ja nie zamierzam w ogóle mówić. Nie widzę takie potrzeby. Jak zobaczą dziecko to się dowiedzą, a moim zdaniem nie ma to najmniejszego wpływu na funkcjonowanie dziecka w przedszkolu. Oczywiście nie będę nic ukrywać, gdy mnie ktoś zapyta, ale naprawdę myślę, że to w tej sytuacji nie jest istotne. A tego, że dyrektorka odmówiła przyjęcia dziecka do przedszkola w takiej sytuacji to nie rozumiem. U mnie w mieście jest system elektronicznej rekrutacji i o ile dziecko nie ma orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego to chyba rozszczep nie powinien mieć żadnego wpływu? Tak nie jest w całym kraju? Chyba zgłosiłabym gdzieś taką sytuację, gdyby mi się przytrafiła.
            • cye Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 22.03.12, 20:26
              No chyba, że piszesz o przedszkolu niepublicznym lub prywatnym...
            • kaskazuza Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 22.03.12, 23:58
              A nie zgłaszasz przez elektroniczną rekrutację?
              Szczerze mówiąc skory dyrektorka ma takie podejście top przedszkole najprawdopodobniej by znikło z pierwszego wyboru.
              Moja Zu chodziła wprawdzie do integracyjnego, ale wpierw zapisałam ją jako dziecko bez orzeczenia. Dopiero potem, za radą i pomocą nauczycielek i psycholog wystąpiłam o orzeczenie, które potrzebne było nie tylko z powodu samego rozszczepu, ale trudności z koncentracją grafomotoryką i innych.
              Co dalej? Pewnie nic :). Całe mnóstwo dzieci z rozszczepem chodzi do zwykłych przedszkoli i świetnie sobie radzi.
              • kasiulkawpk Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 27.03.12, 09:13
                To państwowe przedszkole, rekrutacja oczywiście elektroniczna ale nie wiem czy czytałyście regulamin że i tak ostateczna decyzja należy do dyrektora. To jest Polska właśnie.
                Po tej sytuacji przedszkole zniknęło w ogóle z mojej listy. Zapisałam teraz Wojtka do tego samego co starszy syn chodził. Nie mówiłam nic.
                • kasiulkawpk Re: Przedszkole a orzeczenie o niepelnosprawnosci 27.03.12, 09:18
                  Zadzwoniłam do UM z pytanie jak to jest prawie uregulowane. Pani mnie spytała czy dziecko ma tylko rozszczep. Tylko. Nie ma orzeczenia o potrzebie dodatkowego kształcenia,psycholog po badaniu powiedziała, że nie jest potrzebne Wojtkowi. Pani u UM powiedziała że jak najbardziej może. Po usłyszeniu co to za przedszkole, sama mnie zapytała, powiedziała, że ta pani dyrektor to świetny pedagog i jej się wierzyć nie chce.... sama tego nie wymyśliłam, mam ciekawsze rzeczy do roboty.....
                  zastanawiam się gdzie uderzyć z taką sprawą?!

skoro nauczyciele już w przedszkolu izolują dzieci to nie dziwne że potem mamy prześladowania czy inne akcje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka