Dodaj do ulubionych

prosze o info

15.11.11, 14:22
jak wpisalam po wizycie - dr Piwowar nie zaprzeczył że mały ma rozszczep. Dokładnie ma się opowiedzieć foniatra. Oczywiście miejsc nie ma do końca roku.
Proszę o info czy ten foniatra przyjmuje tez prywatnie? Jak wyglada leczenie rozsczepu podśluzówkowego? Bo niewiele informacji w necie... Czy warto juz teraz szukac logopedy? A może neurologopedy?
Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje bo te które znalazłam dotyczą normalnego rozszczepu...
Obserwuj wątek
    • kala57 Re: prosze o info 15.11.11, 17:00
      prof. Hortis - foniatra przyjmuje także prywatnie
      www.pkt.pl/s/warszawa/41615/hortis-dzierzbicka_m_gabinet.html
      tel 501382752
      moje dziecko miało rozszczep podśluzówkowy, leczenie było takie, jak zwykłego - operacja, potem ćwiczenia logopedyczne. w tej chwili z mową już prawie ok (ma 7 lat), leczenie zakończone.
      pozdrawiam
      • sylvia1k Re: prosze o info 15.11.11, 17:25
        Kala dzięki czy to jest ta sama pani foniatra, która pracuje w IMiD?
        W jakim wieku twoje dziecko miało diagnozę a w jakim operacje?
        • agulcia83 Re: prosze o info 15.11.11, 18:51
          Sylwia dokładnie tak jak pisze kala ta Pani prof przyjmuje w IMiDz. Nastaw się na ciężkiebadanie, bo mały nie będzie współpracować (lepiej być na to przygotowanym, niż przeżyć szok jak ja), ale oprócz tego, że jest nieprzyjemna jest naprawdę świetną specjalistką w zakresie foniatrii, więc warto:)
          A nam się termin przesunął. Badania ok, ale Zuzia ma teraz problem z duszącym kaszlem oskrzelowym. Pani dr podejrzewa alergię, a nawet astmę (niestety mąż miał w dzieciństwie takie same objawy) i mamy dzwonić za 10 dni do dr Boczar. Ktoś operował u Niej swoje dziecko?
          • kala57 Re: prosze o info 15.11.11, 20:39
            diagnoze mieliśmy w wieku 2 lat, operacje 2 miesiące pózniej prywatnie na Koziej.
            • sylvia1k Re: prosze o info 15.11.11, 21:07
              dziękuję za pomoc.
              Powiedzcie warto czekać na wizytę na NFZ czy leciec prywatnie? Myslę o foniatrze. Czy wizyta prywatna da coś z ustaleniem ew. operacji na NFZ? Bo na Kozią to mnie nie stać. Przeraża mnie to wszystko. Ale czuję podskórnie że muszę przez to przebrnąć. Martwi mnie tylko uciekający czas - wszak wg prof. Dudkiewicz operacja w 1 rż. A młody ma już 16 mies. Zanim trafi do foniatry zanim dostanie ew. termin to pewno z rok zleci. A z drugiej str trzeba się cieszyć, że przypadek ze starszym synem nam otworzył oczy... Proszę o wsparcie...
              • sylvia1k Re: prosze o info 26.11.11, 17:37
                po wizycie. Dr Hortis orzekła, że mały ma ewidentnie krótkie podniebienie. Brak rozszczepu. Mam znaleźć logopedę i za pół roku do kontroli do IMiD już. Bo niestety nie wyklucza, że może być rozszczep mięśni albo inne dysfunkcje. Trzeba poczekać aż zacznie mówić. Gorzej wygląda od strony gardła lepiej od strony endoskopu...
                • ptaszyna84 Re: prosze o info 29.11.11, 18:47
                  Widze, że też szukałaś w kilku wątkach pomocy...a czy u doktor Hortis byłaś w formmedzie?
                  Mój synek ma podśluzówkowy rozszczep, wykryty przy badaniu palcem,żadnych innych badań nie miał i zastanawiam się czy iść od razu do prof. Dudkiewicz bez badań, czy najpierw do foniatry np. dr Hortis??? Masz już pewne doświadczenie w kwestii lekarzy, może mi podpowiesz???
                  • sylvia1k Re: prosze o info 29.11.11, 19:48
                    odpisałam ci w drugim wątku... Idz do dr Hortis. To specjalista. Sprawdzi podniebienie z obu stron dokładnie. Samo badanie niemiłe ale trudno...
                    Wszystko wyjaśniła nam i dokładnie posprawdzała a o to chodzi.
                    • ptaszyna84 Re:sylvia1k 30.11.11, 13:57
                      Dziękuję, tak zrobię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka