iwona339 18.03.07, 08:52 Mam pytanie czy dzieciom rozszczepowym należa sie jakieś turnusy lub sanatoria i do kogo sie zwrócic prosze o jakies podpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u.too Re: Sanatorium lub turnusy rehabilitacyjne 18.03.07, 19:13 jeżeli Twoje dziecko często choruje np. na infekcje górnych dróg oddechowych to powinnaś porozmawiać z lekarzem rodzinnym na ten temat, bo powinno dostać skierowanie jak każde inne dziecko a jeśli chodzi o rehabilitację mowy to nieodpłatne turnusy są w Specjalistycznym Zakładem Rehabilitacyjno - Leczniczym Narządów Mowy Zgromadzenia Sióstr Św. Elżbiety 05-400 Otwock ul. Kołłątaja 13 tel. 779-22-35 niestety nie wiem kto powinien wystawić skierowanie lek. rodzinny czy logopeda, foniatra itp., ale pewnie od Sióstr dowiesz się wszystkiego Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Sanatorium lub turnusy rehabilitacyjne 19.03.07, 09:20 Skierowanie do Zakładu w Otwocku może wystawić lekarz rodzinny, ale też każdy inny specjalista (foniatra, logopeda). A miejsce jest świetne. Bardzo polecam. Odpowiedz Link
marjasmj Re: prośba o informacje 24.11.07, 11:26 Czy ktoś z Was zna inny adres e-mail od tego, który zamieszczony jest na stronie: www.futurekids.neostrada.pl/noble/kontakt.htm Za pośrednictwem tego adresu ; <rehabilitacjam@poczta.onet.pl> nie udaje mi się wysłać listu. Wysłałem pocztą do Otwocka skierowanie syna na rehabilitację mowy wystawione przez IMiD. Informacje zawarte na ww. stronie są bardzo skąpe dlatego chcę sie czegoś więcej dowiedzieć o tym ośrodku. Proszę o informacje lub podanie innych stron www. na adres marjasmj@op.pl Pozdrawiam i z góry dziękuję. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: prośba o informacje 24.11.07, 21:10 A co chcesz wiedziec? Moze lepiej na forum, a nie mailem, bo wtedy informacje przydadza sie takze innym rodzicom. Zu juz byla na kilku turnusach (jako dziecko dochodzace) wiec mam pewne rozeznanie. Pytaj. Odpowiedz Link
marjasmj Re: prośba o informacje 26.11.07, 20:50 W odpowiedzi na propozycje <kaskazuzki> zapytałem ją prywatnie czy mogę zamieścić na forum pytania, które jej zadałem i które chciałbym upublicznić. <kaskazuza> nie odpowiedziała - nie wiem dlaczego. Jeśli <kaskazuza> nie odpowie mi w najbliższym czasie uznam to jako akceptację co do kontynuowania tego wątku - tzn. wtedy zadam je na forum. Może wady wymowy (jako konsekwencja rozszczepu podniebienia) nie są na tym forum głównym tematem zainteresowania - to proszę jednak wszystkich rodziców, których dzieci dotyczy ten problem o solidarne kontynuowanie tego tematu. Odpowiedz Link
ankalenka Re: prośba o informacje 26.11.07, 21:13 a może półtorej doby to dla niektórych, pracujących młodych matek małych dzieci ciut za krótko żeby odpowiedzieć? Zadaj pytania na forum i tyle. Może i ktoś inny zgłosi się z informacjami? Z tego co ja wiem, NFZ nie podpisał z siostrami z Otwocka umowy na przyszły rok.. Odpowiedz Link
martinimartini Re: prośba o informacje 27.11.07, 15:48 to super bo zapisaliśmy się na styczeń ;o( Odpowiedz Link
kaskazuza Re: prośba o informacje 27.11.07, 20:15 W zeszlym roku kontrakt ostatecznie zostal podpisany jakos miedzy Swietami a Sylwestrem, czyli jeszcze kupa czasu, he he Odpowiedz Link
kaskazuza Re: prośba o informacje 26.11.07, 21:44 Ja już nie wiem jak mam pisać, cytuje siebie: Moze lepiej na forum, a nie mailem, bo wtedy informacje przydadza sie takze innym rodzicom. To zdanie napisane przeze w poprzednim poście chyba wyraźnie wręcz zachęca do omówienia sprawy właśnie na forum. Ujawnij zatem pytania! PS.Twojego maila wciąź nie mam w skrzynce gazetowej, która działa chimerycznie. Głównie ostatnio nie działa - maile przychodzą po wielu dniach. Odpowiedz Link
mamanicole Pytanie. 28.11.07, 08:49 Czy pobyt na jednym turnusie w Otwocku może znacznie usprawnić pracę podniebienia? Nicole dostała właśnie skierownaie do Otwocka. Zapisaliśmy się na turnus na przełomie marca i kwietnia. Nosowanie córci określane jest jako mieszane (dyskretne). Podczas nasofiberoskopi widać było, że podniebienie się nie domyka. Nie wiadomo, czy mięśnie są za mało rozćwiczone (pomimo bardzo systematycznych ćwiczeń), czy też podniebienie jest za krótkie. Chciałabym poznać opinie rodziców, których dzieciaczki miały podobną sytuację. Czy jeśli przyczyna niedomykania leży tylko po stronie słabej pracy miesni, to 4-5 tyg. intensywnych ćwiczeń w Otwocku może usprawnić pracę podniebienia? Czy tez jeden turnus to za mało? Drodzy rodzice, jakie są Wasze doświadczenia? (Rozumiem, że każdy przypadek jest inny i raczej trudno tu o jakieś porównania. Nie mniej jednak prosze o info. Zdaje się, że szukam jakieś nadzieji. ;) ) Aga Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Pytanie. 28.11.07, 09:41 Ja z pewnością widziałam poprawę już po pierwszym turnusie Zuzy, ale jej jeden nie wystarczył, ale trudno mi się wypowiadać o Nicole :). Na kolejnych turnusach, na których bywa Zu dzieci się powtarzają, więc zakładałabym, że jeden turnus to za mało, ale to trochę takie wróżenie z fusów ;). Odpowiedz Link
marjasmj Otwock 30.11.07, 19:04 A to Ci "parada". Wszystko wskazuje na to, że spotkamy się na tym właśnieturnusie. Raz totalnie potrafisz zdołować człowieka, a następnie zadajesz prozaiczne pytania świadczące o kompletnej nieznajomości tematu. Temat, dotyczący wady wymowy, jest od 10 lat moim podstawowym zmartwieniem. Właśnie dla tego kolejna (czwarta) operacja Filipa musi być poprzedzona turnusem w Otwocku, który prawdopodobnie uprawdopodobni, że niezbędna jest faryngoplastyka. Z praktycznego punktu widzenia będzie to potwierdzeniem faktu , że źle zoperowane podniebienie za pierwszym razem pociąga za sobą m.in. konsekwencje wady wymowy, której ratunkiem jest jedynie faryngoplastyka. A tak własnie się zdarza kiedy pierwszą operację przeprowadza “przypadkowy” chirurg plastyk, a nie “PROFESJONALISTA” z IMiD lub innego specjalistycznego ośrodka. A to stwierdzenie <mamanicile> cytuję; <Podczas nasofiberoskopi widać było, że podniebienie się nie domyka. Nie wiadomo, czy mięśnie są za mało rozćwiczone (pomimo bardzo systematycznych ćwiczeń), czy też podniebienie jest za krótkie.> świadczy o tym, że zostało źle zacytowane lub zinterpretowane. Doc. Hortis – foniatra (specjalistka światowej sławy) zawsze wypowiada się jednoznacznie. P.S. Zdobyłem pewne informacje o Otwocku. Napiszę o tym w następnym poście. Odpowiedz Link
mamanicole Re: Otwock 03.12.07, 08:54 Mimo szczerych chęci nie zrozumiałam Twojej wypowiedzi. :( jak sądzę Ty róznież mnie zle zrozumiałeś. :(( Na dajemy wyraźnie na innych falach. Szkoda. :( marjasmj napisał: >(...)zadajesz > prozaiczne pytania świadczące o kompletnej nieznajomości tematu. Nie zgadzam sie z Twoja opinią. Może moja wiedza (znajomość tematu) nie jest kompletna, ale na pewno nie jest kompletna moja niewiedza. ;) Odpowiedz Link
mamanicole Re: Otwock 03.12.07, 09:17 Ups! Wcisnęłam niechcący ENTER. marjasmj napisał: > <Podczas nasofiberoskopi widać było, że podniebienie się nie > domyka. Nie wiadomo, czy mięśnie są za mało rozćwiczone (pomimo > bardzo systematycznych ćwiczeń), czy też podniebienie jest za > krótkie.> > świadczy o tym, że zostało źle zacytowane lub zinterpretowane. > Doc. Hortis – foniatra (specjalistka światowej sławy) zawsze > wypowiada się jednoznacznie. Nie jestem lekarzem foniatrą, by interpretować wynik nasofiberoskopi. Skoro napisałam: "Nie wiadomo, czy mięśnie są za mało rozćwiczone (pomimo bardzo systematycznych ćwiczeń), czy też podniebienie jest za krótkie"., to jest to równoznaczne z tym, że Pani doktor Hortis "(specjalistka światowej sławy)" nie jest przekonana, co do przyczyny niedomykania się podniebienia. Na tym polega wyższość tego lakarza nad innymi, że nie stawia pochopnie oceny i nie podejmuje bezmyślnie decyzji. marjasmj napisał: (…) Właśnie dla tego kolejna (czwarta) operacja Filipa > musi być poprzedzona turnusem w Otwocku, który prawdopodobnie > uprawdopodobni, że niezbędna jest faryngoplastyka. Zdaje się, że również w Waszym przypadku Docent nie mogła wypowiedzieć się jednoznacznie? A może > zostało źle zacytowane lub zinterpretowane. > Doc. Hortis – foniatra (specjalistka światowej sławy) zawsze > wypowiada się jednoznacznie.”?? Odpowiedz Link
marjasmj Otwock 01.12.07, 22:16 Los Otwocka jest niepewny. Jeśli umowa z NFZ nie zostanie podpisana to prawdopodobnie ZRL zostanie zlikwidowany – nie będzie funkcjonował nawet na zasadzie pełnej odpłatności. Ta informacja pochodzi od “logopedek”, które kwalifikują dzieci na poszczególne turnusy. Filip, 4-ta klasa zapisany został na jedyny turnus w tym roku szkolnym przeznaczony wspólnie dla dzieci z 4 i 5 klasy. W okresie wakacji turnusy organizowane są dla gimnazjalistów. Dzieci realizują program szkolny w grupie kilkuosobowej. Muszą zabrać wszystkie książki i zeszyty. IMiD wystawia 2 skierowania – do poradni i ZRL. Ja uzgodniłem, że nie muszę przyjeżdżać wcześniej do poradni tylko bezpośrednio na turnus. Strona www. ZRL praktycznie nie funkcjonuje. Za pośrednictwem poczty elektronicznej nie można się kontaktować. Zastanawiająca opinia pacjentów o ZRL znajduje się na stronie; www.rynekmedyczny.pl/pl/otwock/kollataja/ZOZ/1605122,,/specjalistyczny_zaklad_rehabilitacyjno_leczniczy_narzadow_mowy_zgromadzenia_ siostr_swietej_elzbiety_w_otwocku#kontrakty Jeśli ktoś wie więcej - proszę, niech napisze. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Otwock 02.12.07, 13:53 Tak jak juz pisalam wyzej - podobnie bylo w zeszlym roku: do ostatniej chwili Zaklad nie mial podpisanego kontraktu z NFZ i nic nie bylo wiadomo. Ostatecznie kontrakt zostal podpisany, ale rodzice dzieci zapisanych na pierwszy, styczniowy turnus nie dostali zaproszen (bo i tak nie zdazylyby dojsc na czas) i ostatecznie bylo na nim b. malo rodzicow. Zatem, jesli dziecko kogos z Was jest na ten turnus zapisane radze dzwonic bezposrednio do Otwocka nawet pod koniec grudnia i sie dowiadywac czy i kiedy turnus sie rozpocznie. Co do opinii na stronie podanej przez mariasmj, to trudno mi sie ustosunkowac, bo Zu jest duzo mlodsza i nie nocuje w Otwocku. Z moich obserwacji: korytarz myje pani sprzataczka, ale dzieci (starsza grupa - nie przedszkolaki) pomagaja w drobnych pracach. A siostry jak ludzie - jedne fajniejsze, a inne mniej fajne - nie wszystkie w ogole maja kontakt z dziecmi. W ciagu dnia z dziecmi sa swieckie opiekunki i opiekun (nie wiem jakie maja wyksztalcenie, ale doswiadczenie z pewnoscia spore). Odpowiedz Link
viastrada300 Re: Otwock 03.12.07, 00:11 Moje dziecko jest juz po czwartym turnusie w Otwocku,szczerze przyznam że walizka po kazdym z powrotów do domu nie jest do końca rozpakowana,bo... moja Sandra nie pozwala na to.Jedyne co wywalczyłam z małą to,to że szczoteczka i pasta do zębów mają swoje miejsce w łazience.:))Po każdym turnusie widze znaczną poprawę w mowie Sandry i chociaż ciężkie są rozstania, a ja ze łzami w oczach wracam sama do domu,to wiem ze nie dzieje jej się tam krzywda.Zaopserwowałam tez,że Sandra po każdym pobycie w Otwoku robi się coraz bardziej pewniejsza siebie.Nie unika kontaktów w grupie,chętnie bierze udział w zabawach jest otwarta na nowe znajomości.Wiecie co,dużo nie będę pisać,po prostu z Otwocka wynoszę same pozytywy i ciężko by było mi pogodzić się z myślą,że NFZ nie podpisał kontraktu na kolejny rok.Chciałybyśmy jeszcze tam wrócić... :)) Odpowiedz Link
mamanicole Z archiwum. 04.12.07, 15:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13419&w=40814403&a=40870296 Odpowiedz Link
kaskazuza Otwock - kontrakt 12.12.07, 10:34 Nie nie, jeszcze nie jest podpisany, ale wszystko jest na dobrej drodze. Rozmawiałam dziś z jedną z logopedek i, wprawdzie oczekują jego podpisania dopiero w ostatnich dniach grudnia, ale są raczej spokojni, że zostanie podpisany. Od razu dzień mi się mniej szary wydaje :) Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock - kontrakt 31.12.07, 19:35 Dzisiaj jest ten dzień - ostatni grudnia. Co na ten temat wiadomo - kontrakt podpisany, czy nie ????? Życzę wszystkim szczęścia w Nowym Roku. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Otwock - kontrakt 02.01.08, 10:54 Styczniowy turnus bedzie, ale kontrakt jeszcze nie podpisany i nic nie wiadomo. Dalsze informacje w polowie stycznie pewnie :( Troche sie podlamalam... Odpowiedz Link
viastrada300 Re: Otwock - kontrakt 02.01.08, 17:16 Sandra dostała zaproszenie na styczniowy turnus.Trwa on do 9-go lutego. Jednak dzisiaj Siostra Dyrektor powiedziała mi w rozmowie telefonicznej, że jeśli nie zostanie podpisana umowa, to dzieci będą w ośrodku tylko do końca stycznia, a potem trzeba je zabrać. :( Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Otwock - kontrakt 02.01.08, 17:43 Szczerze mowiac jestem bliska naglosnienia sprawy w prasie... Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock - kontrakt 02.01.08, 18:42 Co na to Rzecznik Praw Pacjenta . Zamierzam skopiować ostatnie linki i wyśłać do niego zapytanie na adresy ze strony www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1021 Narodowy Fundusz Zdrowia - Centrala, ul. Grójecka 186, 02-390 Warszawa, Aleksandra Piątek, tel. (22) 572-61-55, rzecznikprawpacjenta@nfz.gov.pl lub www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/rpp Zanim to zrobię proszę o ewentualne uwagi. Może ktoś dołączy do akcji lub skrytykuje pomysł wtedy zrezygnuję z zamiaru. Odpowiedz Link
kaskazuza Otwock - kontrakt - Yes, yes, yes!!! 11.01.08, 14:05 Otwock ma podpisany kontrakt na rok 2008 i turnusy beda sie odbywac zgodnie z planem, o czym informuje z nieklamana radoscia :) Moja corka bedzie na turnusie od 12 lutego - juz widze jak sie ucieszy :) Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock - kontrakt - Yes, yes, yes!!! 11.01.08, 17:37 Cieszę się bardzo !!! - Czekałem na tą informację z "duszą na ramieniu". Gratuluję i odważę się w imieniu nas wszystkich, podziękować Ci za tą wiadomość. Dziękuję też innym, którzy ambitnie korzystają z tego forum i pomagają wzbokac wiedzę rodziców dzieci z rozszcepami. Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock - kontrakt - Yes, yes, yes!!! 11.02.08, 22:55 Czy potwierdzasz informację dotyczącą turnusu Twojej córki od 12 lutego ? Z informacji od "logopedek" z Otwocka (uzyskanych przed podpisaniem kontraktu) spodziewałem się potwierdzenia/zawiadomienia o zakwalifikowaniu Filipa (11 lat) na turnus na przełomie marzec/kwiecień 2008 r. Do dzisiaj nie mam informacji w tej sprawie. Proszę Cię oraz wszystkich innych o informacje w tej sprawie. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Otwock - kontrakt - Yes, yes, yes!!! 14.02.08, 13:05 Tak, potwierdzam. Zu już formalnie jest na turnusie (realnie była we wtorek, a teraz ma zapalenie oskrzeli więc w domu siedzi). Zaproszenie dostaliśmy jakieś 2-3 tygodnie przed rozpoczęciem turnusu. Ten kończy się 19 marca, więc kolejny pewnie będzie od razu po świętach. Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock - zajęcia szkolne na turnusie. 02.03.08, 20:06 Filip, 4-ta klasa szkoły podstawowej, jedzie do Otwocka na miesięczny turnus od 26 marca. Ma zabrać książki i zeszyty, ale miesiąc przed zakończeniem roku szkolnego to duża strata. Czy ktoś z Was przerabiał podobny temat – proszę o ewentualne rady i uwagi. Będę rozmawiał z jego wychowawczynią czy pomocne byłoby określenie zakresu materiału do przerobienia z poszczególnych przedmiotów. Nie wiem jak odbywają się zajęcia szkolne i czy nauczyciele/ki w Otwocku wezmą pod uwagę takie informację. A może ktoś z Was zna adres e-mail do Otwocka. Pozdrawiam i proszę informacje. Odpowiedz Link
bubasio Re: Otwock 04.03.08, 18:48 Kuba lat obecnie 7 i pół :) ,był w Otwocku 4 razy -po 2 razy w roku na jesień i na wiosnę został tam skierowany z powodu nieruchomego podniebienia (mimo intensywnych ćwiczeń w domu ) i niestety żadnej poprawy po turnusach też nie było i skończyło się na przedłużeniu podniebienia i teraz dopiero widzimy poprawę jeżeli chodzi o naukę-Kuba był w zeszłym roku szkolnym-wtedy był w zerówce- i po konsultacji z siostrą dyrektor co do nauki w ośrodku,jego wychowawczyni zaznaczyła mu zakres materiału do przerobienia-syn spokojnie miał to wszytko zrobione,a nawet więcej ,więc się potem nudził z zerówce ;) trudno mi powiedzieć jak jest ze starszymi dziećmi ,które mają więcej przedmiotów,ale myślę że przez te lata funkcjonowania zakładu ,nauczyli się nauczać dzieci w różnym wieku :) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock 05.03.08, 17:43 Kasiu !!, dziękuję Ci za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. Przeglądnę wyszukiwarkę - może dowiem się coś więcej o Kubie: ["co, gdzie, kiedy i dlaczego]. Mój Filip walczy ze złą wymową, która jest konsekwencją źle zoperowanego podniebienia - to dłuższa historia. Marek Odpowiedz Link
marjasmj Re: Otwock 05.03.08, 18:13 Wróciłem do 2005 r. i komunikat " błąd serwera" - zacznę jescze raz bo muszę poznać Waszą historię !!. Odpowiedz Link