marzena123marzena 16.06.08, 19:14 Czy znacie ortodontów z Centrum Klinik Stomatologicznych w Poznaniu przy ul. Bukowskiej 70? Może ktoś chodzi do dr Zubel? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka.rzeznik Re: Ortodonta w Poznaniu 16.06.08, 22:35 oj tak namiar na dobrego poznańskiego ortodontę jest przeze mnie również bardzo pożądany ... Odpowiedz Link
marzena123marzena aparaty u maluchów 17.06.08, 14:44 Może drogie mamy napiszecie jak wasze maluchy noszą aparaty? chcą nosić? i od kiedy zakłada się pierwszy aparat? Odpowiedz Link
marzena123marzena Kto się leczy w Poznaniu? 21.06.08, 14:49 Kto się leczy w Poznaniu?Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
ania970 Re: Kto się leczy w Poznaniu? 30.06.08, 09:47 Leczymy córkę w Poznaniu, z tym że nie w Centrum Stomatologii. Mamy ortodontkę z polecenia. Aparat ruchomy córka nosiła jak już chodziła do szkoły przez kilka lat. Teraz jesteśmy na etapie aparatu stałego. Efekty są bardzo znaczące. Zdecydowaliśmy się na "zwykłego" ortodontę, bo rozszczep dziąsła polega u niej na dwóch przecięciach za dwójkami i łuk jest ładnie zachowany. Za to zęby miała powykrzywiane na różne strony plus zęby dodatkowe. Jesteśmy zadowoleni z leczenia. Odpowiedz Link
marzena123marzena Re: Kto się leczy w Poznaniu? 01.07.08, 21:09 Możesz podać u kogo leczysz,jakiś namiar.Po jak długim czasie leczenia widzisz efekt.Chodzicie prywatnie czy w ramach NFZ i jak córka toleruje aparat? Odpowiedz Link
ania970 Re: Kto się leczy w Poznaniu? 02.07.08, 17:41 Chodzimy do dr Ratajczak. Tak jak wcześniej pisałam, nie jest ona specjalistą od rozszczepów, ale u nas okazała się strzałem w dziesiątkę. Ma gabinet prywatny przy Dolnej Wildzie, tel. 061 833 75 39. Efekty u dziecka widać szybko (przy aparacie stałym), bo zęby prawie "pływają" i dają się łatwo przesuwać i obracać. Nie mamy problemów z tolerowaniem aparatu, jedyny kłopot to ciągłe pilnowanie częstego mycia zębów. Gorzej było z aparatem ruchomym, który przeszkadzał w jedzeniu i mówieniu, a w nocy czasem wypadał z buzi. Odpowiedz Link
marzena123marzena Re: Ortodonta w Poznaniu 03.07.08, 18:15 Byliśmy na Bukowskiej.Leczą tam dzieci rozszczepowe w ramach NFZ z programem do 18 roku życia.Tylko takich pacjentów widziałam.Było ich tylko dwoje przed nami(krótka kolejka). Budynek robi wrażenie,przestronny i czysty.Aparaty zakłada się od 8 roku życia. Tylko nie wszystkie dzieci (rozszczepowe) kwalifikuje się do tego programu, niektórych traktuje się jak "zwykłych" pacjentów, czyli do 13 roku w ramach NFZ-dziwne?! Odpowiedz Link
u.too Re: Ortodonta w Poznaniu 04.07.08, 09:16 może to też kwestia samego programu np. nie obejmuje pacjentów z samym rozszczepem podniebienia, choć w niektórych przypadkach jest konieczność leczenia orto od razu trzeba zapytać ortodontę, (nawet w imid) czy dziecko zostanie objęte tym programem, czasami wkradnie się jakiś błąd w oznaczeniu i będzie problem za kilka lat u naszej Olki praktycznie nie widać śladów po rozszczepie wargi, co zmyliło ortodontę Odpowiedz Link
marzena123marzena Re: Ortodonta w Poznaniu 04.07.08, 09:28 Moja córka miała b. duży jednostronny rozszczep wszystkiego.Pani ortodontka uznała,że nie ma dużej wady zgryzu dlatego nie można objąć jej programem dla dzieci rozszczepowych. Odpowiedz Link
u.too Re: Ortodonta w Poznaniu 04.07.08, 11:35 poszukam i wyślę na Waszego maila gazetowego szczegóły programu w imid raczej wszystkie dzieci z rozszczepem wargi i podniebienia są objęte programem szczególnie te, które miały rozszczepione wyrostki Odpowiedz Link
marzena123marzena Re: Ortodonta w Poznaniu 05.07.08, 08:06 Dziękuję bardzo u.too. Myślę,że w IMiDz nie będą robić problemu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link