babier 25.01.06, 20:23 Czy ktos z was byl kiedys nad Huczwa w okolicach Turkowic. To dobre miejsce,polecam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomalab1 Re: Grody Czerwienskie 26.01.06, 09:28 babier napisała: > Czy ktos z was byl kiedys nad Huczwa w okolicach Turkowic. > To dobre miejsce,polecam Nie byłem opowiedz coś więcej Odpowiedz Link
aandy Re: Grody Czerwienskie 26.01.06, 17:15 A w Gródku, gdzie Huczwa wpada do Bugu - niewiele jest równie pięknych miejsc! babier napisała: > Czy ktos z was byl kiedys nad Huczwa w okolicach Turkowic. > To dobre miejsce,polecam Odpowiedz Link
ralston Re: Grody Czerwienskie 06.02.06, 18:35 A w Gródku to byłem i owszem Zaiste piękne to miejsce. A jeszcze kawałek stamtąd w górę Bugu są piękne przełomy i skarpy - na odcinku między Czumowem a wsią Ślipcze. I te zapachy na łąkach... Odpowiedz Link
ralston Re: Grody Czerwienskie 06.02.06, 18:37 A jak kogoś Grody Czerwieńskie interesują, to do Kryłowa też powinien zajrzeć. Mają tam ruiny zamku na wyspie - też ładne i ciekawe miejsce... Odpowiedz Link
ip.150.519.68 Re: Grody Czerwienskie 07.02.06, 14:47 Fakt, dośc ładnie, niestety zamek (a raczej to co z niego zostało) zapada się powoli pod ziemię. A przy okazji chcialbym się ponownie przywitac (po dluzszej nieobecności) pod nowym nickiem - jakis rok temu wystepowalem tu jako "oban" (ten od pikusia i wilkow) i "talisker" niestety (a moze "stety") te nicki "odsprzedałem" ich prawowitym wlascicielom ) Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Do ip.123.456.78 08.02.06, 03:20 O Grodach Czerwienskich moze pozniej, na razie tylko pozwole sobie przywitac powracajacego na forumowe lono pana... no wlasnie, kogo?... nie Obana, nie Taliskera... Szanowny Forumowiczu, jak sie teraz do Ciebie zwracac? Kolego ip.150.519.68? Odpowiedz Link
hiuppo Re: Grody Czerwienskie 08.02.06, 09:54 Czołem! Zdaje się, że zamek w Kryłowie nei ma nic wspólnego z Grodami Czerwieńskimi. Nie ten czasookres. Odpowiedz Link
ralston Re: Grody Czerwienskie 09.02.06, 09:00 I słusznie. Obecne ruiny i owszem nic nie mają wspólnego, ale sam Kryłów jak najbardziej. Wokół Czerwienia położone były kolejne grody: Wołyń, -Terebiniec, -Grabowiec, -Uchanie, -Chełm, -Horodło, -Hrubieszów, -Wereszyn, -Bełz, - i właśnie Kryłów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Grody Czerwienskie 10.02.06, 10:08 ralston napisał: > I słusznie. Obecne ruiny i owszem nic nie mają wspólnego, ale sam Kryłów jak > najbardziej. Wokół Czerwienia położone były kolejne grody: > Wołyń, > -Terebiniec, > -Grabowiec, > -Uchanie, Zacząłem przegladać strony internetowe na temat Grodów Czerwieńskich i znalazłem ciekawą informację(niestety nie zanotowałem adresu) że jednak stolicy Grodów Czerwieńskich należałoby przesunąć gdzieś w stronę Przemyśla .Może cytuję nieprecyzyjnie ale sens tego jest taki > -Chełm, > -Horodło, > -Hrubieszów, > -Wereszyn, > -Bełz, > - i właśnie Kryłów. > > > Pozdrawiam. > Odpowiedz Link
krecik23 Re: Grody Czerwienskie 07.02.06, 13:06 tutaj mozna troche poczytac www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/rus2.html wogole malo rozpragowany temat Grody Czerwienskie to przeciez obszar miedzy Bugiem a Wieprzem a wiec kolejny temat do wykorzystania. Tylko watpie czy to sie uda tyle ciekawych wykopalisk w ostatnim czasie i nie tylko na Roztoczu ale brak jest lobby regionalnego, ktore mogloby to wykorzystac..................... Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Grody Czerwienskie 07.02.06, 13:45 Grody Czerwieńskie to ciekawy temat . Nie wiem czy wiecie że w pobliżu Zamościa można się natknąć na jden z nich. Według literatury kapliczka św Romana znajduje się u stóp grodu należącego w przeszłości do organizacji Grodów Czerwieńskich Odpowiedz Link
vigor3 Re: Grody Czerwienskie 08.02.06, 19:55 tomalabie1 ! odsyłasz pod Zamość a masz takie miejsce pod Tomaszowem i w dorzeczu Tanwi i Jelenia zwane zameczkiem lub kościółkiem. To chyba najciekawszy pomnik techniki melioracyjno - obronnej. Jeleń wpływał do Tanwi kilkaset metrów dalej ale przekopano cypel (z ziemi pewnie usypano wyższy kopiec) i uzyskano zalew z każdej strony. Nie ma możliwości wrzucania fot to nie pomogę ale looknij na dokładną mape. A pod Tomaszowem gdzie było grodzisko? Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Grody Czerwienskie 10.02.06, 10:04 Byłem tam ale to grodzisko nie było chyba związane z Grodami Czerwieńskimi ale jest bardzo ładnie Odpowiedz Link
vigor3 Re: Grody Czerwienskie 12.02.06, 18:58 Nie będę Cię odpytywał bo to nie podstawówka ale takim dość znanym miejscem lecz z grodami słabo kojarzonym jest MEDNO na Białej Górze. Na tej samej na której stoi pomnik tomaszowskiego narciarstwa. [- Jest śnieg? - Nie nie dowieźli.] Wyciąg oczywiście. Nawet przeprowadzono badania archeologiczne tego miejsca ale szczegółów nie znam. Dość powiedzieć, że nazwa tej miejscowości zatarła się zupełnie po tatarskim zniszczeniu. Odpowiedz Link
krecik23 Re: Grody Czerwienskie i ich stolica-........... 07.02.06, 15:53 www.roztocze.info/galeria/displayimage.php?album=53&pos=0 Odpowiedz Link
vigor3 Re: Grody Czerwienskie i ich stolica-........... 09.02.06, 19:36 krecik23 Wielkie THX za wczesniejszy namiar. Czytałem do poznej nocy. Dla mnie to zupelny hicior ostatnich miesiecy. Oczywista dla niezainteresowanych to nic ciekawego ale mnie zaczelo sie kilka innych info kleic w calosc. Czy ktos wie gdzie lezalo np. MEDNO? Odpowiedz Link
pedro.w Re: Grody Czerwienskie 07.02.06, 23:13 a ja polecam zwiedzenie cerkwi w hrubieszowie. ladna! Odpowiedz Link
ralston Re: Grody Czerwienskie 09.02.06, 09:14 Oprócz tego warto też zajrzeć do Muzeum im. St. Staszica. Są tam m. in. ekspozycje dotyczące pochówku gockich 'amazonek' z Masłomęcza. Odpowiedz Link
vigor3 Re: Grody Czerwienskie 09.02.06, 19:40 a ja mam krzemienny piecsciak ostry jak brzytwa z tych okolic ale staroc bo ma 5 000 lat. Troche tych zabawek jest w tej ziemi ale trzeba poczekac az zostana rozorane Odpowiedz Link