Dodaj do ulubionych

Rok 1984 - George Orwell

22.12.09, 10:53
„Rok 1984” Georga Orwella - książka uznana została za jedną z pierwszych powieści science fiction prezentujących alternatywną przyszłość. Przerażająca wizja totalitarnego państwa sprawującego kontrolę nad ludzkim umysłem, przeszłością, historią, językiem. Nikt nie może zrobić nic bez wiedzy Wielkiego Brata, który zawsze patrzy. To On wie jak zapewnić szczęście swoim poddanym i każda próba sprzeciwu jest tłumiony w okrutny sposób.
Z powodu oskarżeń pod adresem totalitaryzmu w Polsce powieść ta nie była publikowana do 1989 roku.
Obowiązkowa pozycja dla każdego fana science fiction i nie tylko.
Obserwuj wątek
    • Gość: Image Re: Rok 1984 - George Orwell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 10:53
      Nie wiem, czy znasz książkę "Wśród ukrytych. Wśród oszustów", z serii Dzieci Cienie? Kiedy ją czytałam, miałam nieodparte wrażenie, że jest w klimacie Roku 1984. Przedstawia antyutopijną wizję świata. Dzieci, które nie mają prawa istnieć..
    • m2w7 Re: Rok 1984 - George Orwell 07.12.11, 14:55
      jedna z pierwszych- o ponad dekadę wcześniejszy "Nowy, wspaniały świat" Huxleya.
      Przy okazji- cała twórczość Orwella była na indeksie cenzury w PRL (i za posiadanie można było dostać łomot od milicji lub nawet trafić do więzienia). Pamiętam jednak, że czytałem podziemne wydanie "Folwarku zwierzęcego" i usłyszałem, jak na jednej z konferencji rzecznik prasowy Urban (były takie 'dobranocki dla dorosłych') pluł na wywrotową/zakazaną literaturę (w tym również Orwella) ale użył cytatu z polskiego tłumaczenia ("wszystkie zwierzęta są równe ale niektóre są równiejsze").
      • asiad13 Re: Rok 1984 - George Orwell 13.12.11, 15:46
        A pierwowzorem tych dwóch powyższych książek jest ''My" rosyjskiego pisarza Zamiatina, również polecam dla miłośników powieści antyutopijnych.
        • Gość: Gosc Re: Rok 1984 - George Orwell IP: *.play-internet.pl 09.06.12, 20:29
          Dzis mamy zas ten rok 1984, ale w wydaniu prawicowym...
    • aleksander.mysz Re: Rok 1984 - George Orwell 02.01.15, 14:10
      Klasyka, wszystko inne po niej to już tylko kopia
      • Gość: Akira Re: Rok 1984 - George Orwell IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 20:55
        No nie popadajmy w skrajność, Limes Inferior Zajdla także spełnił się co do joty praktycznie, tak samo Philip Dick wiele wniósł to opisu totalitarnego społeczeństwa i jego kontroli nad jednostką. U orwella dziś przeraża mnie najbardziej co innego - u niego III wojna światowa, ta ostateczna odbędzie się miedzy 2 blokami. Państw morskich a duginowską wręcz Euroazją. Mchinę czasu jakąś miał czy co?

Akira
        --------------------------------------------------------------------------
        przeczytane.org | artykuły & recenzje
        www.przeczytane.org/graham-masterton-kostnica/
        www.przeczytane.org/glen-cook-imperium-grozy/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka