bukowski27 20.03.02, 09:07 znam lema. znam dicka. znam diune. czegos w takich klimatach bym szukal. tylko niech to nie bedzie jakis 20to tomowy cykl:) tenkju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Druss Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.03.02, 09:16 Koniecznie Neal Stephenson - "Diamentowy Wiek" i "Zamieć". Lekturami obowiązkowymi są również polskie książki SF autorstwa Żerdzińskiego, Huberatha, Dukkaja i Ziemkiewicza.... PZDR, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: 172.16.83.* 20.03.02, 09:23 Ostatnio wydawane sa w Polsce tylko rzeczy wielotomowe i to przewaznie raczej lekkie. Ze space oper polecalbym cykl Honor Harrington z calkiem niezla rozbudowa technologiczna, niestety dosc prymitywna taktyka walki. Niezly jest tez Vlad Tsaltos (dopiero tom 1 z 3 pt. Jhereg), utrzymuje rowny poziom. Mozna polecic tez "Zakleta Wneka", choc moze byc nieco nudnawa na poczatku (innych tomow serii nie znam). Z rzeczy starszych (tzn dawniej wydanych) mozesz poprobowac autorow takich jak Feist czy Eddings - obydwaj naleza do czolowki fantasy. Jak to nie wystarczy to daj znac Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joaskaw Re: niech mi ktos poleci cos SF 20.03.02, 09:24 Bardzo polecam wszystko co napisal Izaak Asimov. Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 wiec przejrzalem sobie siec.. 20.03.02, 09:47 zainteresowali mnie asimov i stephenson... feist i eddings tak mi troche fantasy pachna;) a raczej nie tego szukam... co do asimova: jakis watek o fundacji sie przewija. ale to wieloksiag jakis? moze ktos mi powie jaka kolejnosc? i od czego zaczac? stephenson: diamentowego wieku w merlinie brak. jest zamiec i jest cryptomomicom... ta ostatnia mnie zainteresowala. warto? dzieki raz jeszcze;) moze ktos cos jeszcze dorzuci? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Asimov 20.03.02, 09:59 Najważniejsza jest trylogia i tak trzeba zacząć czytać Fundacja Fundacja i Imperium Druga Fundacja Potem są dokrętki... Agent Fundacji Fundacja i Ziemia I jeszcze prequele (to 5 książek) Preludium Fundacji Narodziny Fundacji Zagrożenie Fundacji napisana przez G. Benforda Fundacja i Chaos - G. Bear Tryumf Fundacji - D. Brin Zerknij na www.rebis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: wiec przejrzalem sobie siec.. IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.03.02, 10:19 bukowski27 napisał(a): > stephenson: diamentowego wieku w merlinie brak. jest zamiec i jest > cryptomomicom... ta ostatnia mnie zainteresowala. warto? Warto jak najbardziej (zwłaszcza w Merlinie, bo trochę taniej wyjdzie;-)) Trochę Dickowego klimatu mozna znaleźć jeszcze u autora o mało wyszukanym nazwisku Smith - chodzi o dwie pozycje "Zmieniaki" i "Jeden z nas". Pozdrawiam, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
joaskaw Re: wiec przejrzalem sobie siec.. 20.03.02, 14:29 Juz Ci powiedzieli od czego zaczac Fundacje, ale Asimov to nie tylko dlugie cykle, co nie chcesz czytac :). Mnie sie ogromnie podobaly powiesci nie ulozone w konkretny cykl, nie znam tytulow polskich, ale np. The Naked Sun, czy Caves of Steel to byly swietne ksiazki, bardziej kryminaly niz sf, mimo, ze jest robot itd. Sa jeszcze wydane jego opowiadania o robotach - tez swietne, ale nie pamietam dokladnie tytulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: wiec przejrzalem sobie siec.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 00:36 Jak wolisz sf, to może L. M. Bujold i cykl zaczynający sie od "Strzępy honoru" i "Barrajar"? Wyd. Prószyński. Albo mniej militarnie, a bardziej witrualnie: T. Williams i cykl "Inny świat" (obecnie wydane 3 tomy z 4)? Wyd. Rebis. Oba niegłupie i bardzo, bardzo pasjonujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.chello.pl 20.03.02, 10:40 Card - "Gra Endera" Zajdel - wszystkoLeGuin - "Lewa Ręka Ciemności" i reszta cyklu haińskiego Bradburry - wszystko Bułyczow - wszystko Ian McDonald - "Serca, Dłonie, Głosy" Miller - "Kantyczka dla Liebovitza" Joan D. Vinge - "Królowa Zimy" i "Królowa Lata" a z wielotomowych cykli mogę polecić "Jeźdźców Smoków z Pern" Anne MacCarfney - wbrew tytułowi nie jest to fantasy a czyste sf. Odpowiedz Link Zgłoś
spiralarchitect Re: niech mi ktos poleci cos SF 20.03.02, 13:33 "Diamentowy wiek" to ksiazka na ktorej sie bardzo mocno zawiodlem, dziwia mnie osobiscie tak wysokie jej notowania. Card, Zerdzinski ok, Huberath ma dobre pomysly, ale nie umie pisac (choc "Gniazdo swiatow" jakos przetrwalem), Asimov jest ok, ale przereklamowany (choc i tak lepszy niz Clarke), Smitha nie znam, Bradburry, Bulyczow, Miller i Vinge z cala pewnoscia ok. Takie jest moje zdanie. Ale przede wszystkim polecam Jacka Dukaja. Facet jest genialny, dla mnie prawie rowny Dickowi. A do tego cztery tomy (jak na razie) cyklu o "Hyperionie" Dana Simmonsa: "Hyperion" , "Zaglada Hyperiona", "Endymion" , "Triumf Endymiona". Cykl Simmonsa to dla mnie najwieksze arcydzielo SF jakie czytalem-znaczaco lepsze od cyklu "Diuny". Aaaaaaaaargh!!!!!!!!!!! Czy nikt z Was naprawde tego nie zna?????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
spiralarchitect Re: niech mi ktos poleci cos SF 15.04.02, 16:31 spiralarchitect napisał(a): Huberath ma dobre > pomysly, ale nie umie pisac (choc "Gniazdo swiatow" jakos przetrwalem. Chcialem niniejszym, publicznie odwolac to co napisalem na temat Pana Marka S. Huberatha; nadal twierdze, ze "Kara wieksza" nie jest dobrym opowiadaniem, ale "Gniazdo swiatow" (ktore przeczytalem wlasnie po raz drugi, po jakis 4 latach od pierwszego ) to znakomita ksiazka. Pomysl jest genialny. Raza tylko pewne slowa i zwroty jezykowe. Ale polecam wszystkim !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calde Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.saturn.pl 20.03.02, 16:35 Gene Wolfe cykl 4 książek z serii " Księgi długiego słońca" Początkowo wydaje się, że to jest fantasy, ale później się okazuje że to sf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.chello.pl 20.03.02, 16:44 Gość portalu: Calde napisał(a): > Gene Wolfe cykl 4 książek z serii " Księgi długiego słońca" > Początkowo wydaje się, że to jest fantasy, ale później się okazuje że to sf. Wolfe'a wszystko trzeba przeczytać, koniecznie! "Księgę Nowego Słońca" też można polecić miłośnikom sf, bo to właściwie pogranicze. Odpowiedz Link Zgłoś
robgoblin Re: niech mi ktos poleci cos SF 21.03.02, 11:29 Żerdziński, opowiadania Roberta Sheckleya (ale tylko opowiadania), "Kwiaty dla Algernona" D. Keyes "Chaga" McDonald Alfred Bester - cokolwiek "Nigdziebądź" Neil Gaiman - bardziej fantasy, ale czyta się ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 14:55 Brian. W .Aldiss "CIeplarnia" ,"Non Stop" po prostu super, Zajdla "LIMES inferior" i wszystko co napisał (social fiction) Larry Niven "Pierścień" To tylko niewielka cześć sf warta polecenia ,ale jak dla mnie absolutna klasyka. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
spiralarchitect Re: niech mi ktos poleci cos SF 22.03.02, 17:41 Fakt, Aldiss jest znakomity ale wyzej stawiam trylogie Helikonii z genialna "Wiosna" i niewiele gorszymi "Latem" i "Zima" niz "Cieplarnie" i "Non stop". "Cieplarnia"wydaje mi sie jednak troche przereklamowana; owszem pomysl i kreacja swiata sa swietne, ale brakuje tutaj jakiejs porywajacej tresci. W cyklu helikonskim Aldiss to mistrz: religia, kreacja rasy fagorow, konfrontacja dwoch odmiennych inteligentnych gatunkow, fauna i flora swiata oraz wplecienie ich roli w losy Helikonczykow to niedoscignione chyba wzory w calej sf jaka czytalem. Wolfe jest rownie genialny. Wolta jaka wykonuje pod koniec cyklu o Urth powala na kolana. Z tym ze czyta sie to ciezko, trzeba "nadazyc" za Gene'm i jego wizjami wymagajacymi czesto "technicznej" wyobrazni vide np zwierciadla ojca Inire. Ale obydwa sa nie tak dobre jak Hyperion :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 16:30 Przyznam ,czytałem tylko 1wszy tom Helikoni i to dawno temu ,ale pamiętam ze czytało sie świetnie.Prawie o tym zapomniałem ,bedę musiał nadrobić zaległości ,). Co do Wolfa ,po wczytaniu sie w jego swiat ,super.Nie polecałbym jednak tych ksiażek dla poczatkująch połkaczy sf , choć sam lubię cykle ,bo jednak objętościowo poważne dzieła i mozna się zniechęcić ,) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejka Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: 212.244.107.* 22.03.02, 17:45 "smok i jerzy" chyba autorstwa gordona r. dicsona po średnim początku w końcu wciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: niech mi ktos poleci cos SF 27.03.02, 14:30 Podsumowanie tego co już zostało wymienione (te które ja również polecam [+], pozostałych niestety nie czytałem): Neal Stephenson - "Diamentowy Wiek" i "Zamieć". D. Weber - cykl Honor Harrington Smith - "Zmieniaki" i "Jeden z nas". Isaac Asimov - cykl Fundacja [+], "The Naked Sun", "Caves of Steel" L. M. Bujold - cykl zaczynający sie od "Strzępy honoru" i "Barrajar" T. Williams - cykl "Inny świat" Card - "Gra Endera" Zajdel - wszystko LeGuin - "Lewa Ręka Ciemności" i reszta cyklu haińskiego Bradburry - wszystko [+] Bułyczow - wszystko [+] Ian McDonald - "Serca, Dłonie, Głosy" Miller - "Kantyczka dla Liebovitza" [+] Joan D. Vinge - "Królowa Zimy" i "Królowa Lata" Anne MacCarfney - "Jeźdźcy Smoków z Pern" Dana Simmonsa - "Hyperion" Gene Wolfe - cykl "Księgi długiego słońca" i "Księgę Nowego Słońca" Roberta Sheckleya - opowiadania [+] Daniel Keyes - "Kwiaty dla Algernona" McDonald - "Chaga" Alfred Bester - cokolwiek Neil Gaiman - "Nigdziebądź" Brian W .Aldiss - "Cieplarnia" ,"Non Stop" i cykl "Helikonia" Janusz Zajdel - "LIMES inferior" i wszystko co napisał (social fiction) Larry Niven - "Pierścień" Gordon R. Dickson - "Smok i jerzy" ------------------------------------------------------------ a od siebi dorzucę jeszcze: M. Resnick - "Kirinyaga" I. Asimov - "Fantastyczna Podróż", "Koniec wieczności" A. Clarke - "Miasto i gwiazdy" H. Harrison - "Planeta śmierci" G. Bear - "Eon", "Wieczność" A.E. van Vogt - "Misja Międzyplanetarna", "Slan", opowiadania Strugaccy - "Poniedziałek zaczyna się w sobotę", "Piknik na skraju drogi" J. Morrow - "Pióro Archanioła" D. Brin - "Gwiezdny przypływ", "Stare jest piękne" D. Adams - "Przewodnik autostopem przez galaktykę" J. Wyndham - "Dzień Tryfidów" J. Gunn - "Słuchacze" R. Zelazny - "Aleja potępienia", cykl Amber, "Stwory światła i ciemności", "Pan światła" P. Dick - "Człowiek z wysokiego zamku", "Ubik", "Słoneczna loteria", "Trzy stygmaty Palmera Eldrichta", "Oko na niebie" B. Boyd - "Ostatni statek z planety Ziemia" Odpowiedz Link Zgłoś
joaskaw Re: niech mi ktos poleci cos SF 27.03.02, 14:57 Alez wykonales robote, brawo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: 62.179.0.* 27.03.02, 15:07 > R. Zelazny - "Aleja potępienia", cykl Amber, "Stwory światła i ciemności", "Pan > światła" > Mam pytanie dotyczące Zelaznego. Otuż słyszałam, że "Pan Światała" w tłumaczeniu jest po prostu beznadziejny i przezornie przeczytałam go w oryginale (genialny!). Czy to prawda, że przekład zabił tą książkę? Poza tym, jak już o Zelaznym mowa, to jest jeszcze "Widmowy Jack" wprawdzie ja bym go, podobnie jak "Amber", zaliczyła raczej do Fantasy, ale Zelaznego ogólnie uwielbiam i czytam wszystko, co mi w ręce wpadnie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: niech mi ktos poleci cos SF 27.03.02, 19:31 Też tak słyszałem. "Pana Światła" czytałem kilka lat temu, właściwie mało co pamiętam (młodziutki byłem :-))), a już na pewno nie zwracałem uwagi na poziom tłumaczenia. Zresztą nie czytając oryginału, ciężko się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: niech mi ktos poleci cos SF 04.04.02, 20:07 Dorzucam Henry Kuttner "Szachowisko" - bardzo dobra sf w starym stylu, stopniem skomplikowania, rozmachem wizji i szczegółowością techniczą dorównuje Van Vogtowi, a klimat schizolski, prawie jak u Dicka. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: niech mi ktos poleci cos SF 05.04.02, 18:37 Robert E. Howard "Conan: Godzina smoka" - rarytas, jedyna pełna powieść o tym superherosie, choć wcale nie gorsza od opowiadań, które niniejszym również polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: niech mi ktos poleci cos SF 29.03.02, 01:26 "Nastanie nocy" Asimova/Silverberga Odpowiedz Link Zgłoś
spiralarchitect Re: niech mi ktos poleci cos SF 03.04.02, 20:49 Zapomnialbym o kapitalnych ksiazkach J. Morrowa "Pioro archaniola" i "Niewinni w piekle". Pierwsza jest bardzo dobra, zas druga to rewelacja!!! Facet cos jeszcze potem napisal, ale reszty jego dorobku juz nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 a wiec: 04.04.02, 16:13 calkiem przypadkiem wloczac sie po empiku trafilem na diamentowy wiek (19 zl) to i sobi ekupilem... calkiem milo sie czyta.. dlugi wstep... od momentu pojawienia sie lekcyjonarza cos zaczyna sie dzaic. ponadto w drodze do mnie z merlina sa: Piknik na skraju drogi, 1 szt., 11,7zł Gra Endera, 1 szt., 20,7zł Opowiadania Guslarskie, 1 szt., 18zł Kantyk dla Leibowitza, 1 szt., 19,8zł Jeden z nas, 1 szt., 21,6zł Cryptonmomicon, 1 szt., 42,75zł dziekuje wszytskim:) szczegolnie ciekawy jestem kantyka dla leibowitza. #kuba:) czytania do smierci mi chyba wystarczy:) tak dla równowagi wrzucilem w zamowienbie tez jednego remarqua;) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: a wiec: 04.04.02, 20:05 Jak skończysz "Diamentowy wiek" to powiesz jak było, bo sam nie czytałem. "Kantyk" i "Piknik" są genialne, "Ender" też (chociaż nie czytałem osobiście :-)). Bułyczow będzie dobrym przerywnikiem, czy wytchnieniem, zwłaszcza po "Cryptonomiconie" (bo słyszałem, że to powieść dobra, ale "ciężka" i trudna). "Jedne z nas"... nie bardzo kojarzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: niech mi ktos poleci cos SF IP: *.pl / 10.0.1.* 04.04.02, 20:11 "Druga planeta słońca Ogg" - Pétera Lengyel polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś