Gość: yola IP: 149.156.56.* 04.08.04, 12:32 Czy ktoś wie co się dzieje z "Ubikiem"? Czyżby padł? Powinien przecież wyjść w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 04.08.04, 15:24 Spokojnie, jest dopiero początek sierpnia :) Nic nie wiem o tym, abyśmy padali :) Fakt, mamy pewne opóźnienie, ale powinniśmy wyjść w tym miesiącu. Jak mawiają w przewodniku "Autostopem przez Galaktykę" - NIE PANIKUJ! :) Pozdrawiam Sławek Spasiewicz "Ubik" - dział literatury polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 05.08.04, 09:31 Dzięki :) Zdążyłam się już do Was przyzwyczaić i byłoby mi smutno gdybyście padli ( oprócz tekstów odpowiada mi format - mieści się w torebce...) Odpowiedz Link Zgłoś
ronstein Re: Ubik 05.08.04, 18:15 czyż taki wyczekany owoc, co dojrzewa długo na samym czubku drzewa, nie smakuje najlepiej??? no chyba, że go po drodze zjedzą szpaki :) pozdr, Ron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 06.08.04, 11:13 Wszystkim szpakom czyhającym na ubikowe owoce mówimy stanowcze NIE! pozdr, Jola W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 06.08.04, 12:23 "Nieeeeeeee rozdziobią nas kruuuuuuuuki niiiiiiiii wrooooooooooony... Aaaaaaaaani nic!!!" :) Pozdrawiam :) SS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 06.08.04, 13:22 No to myk, myk, myk! Czekam na sierpniowy numer :) pozdrawiam Jola W. Odpowiedz Link Zgłoś
goskagoska Re: Ubik 19.08.04, 15:01 A Ubik to nie taka powiesc? Jest gazetka taka tez? Nigdy ni slyszalam prosze o info goskagoska1@o2.pl thanks from the mountain Odpowiedz Link Zgłoś
ronstein Re: Ubik 19.08.04, 15:32 zajrzyj na www.ubikwsieci.com to jest strona pisma "UBIK Fantastyka" pismo najłatwiej dostać w EMPIKu Pozdr, Ron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 27.08.04, 19:35 Chciałbym tylko ogłosić, ze kruki nas nie rozdziobały i siódmy numer "Ubika" jest w drukarni :) W ciągu najbliższych dni powinien pojawić się w kioskach :) Pozdrawiam Sławomir Spasiewicz "Ubik" - dział literatury polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 30.08.04, 12:29 Brawo!To teraz, według moich babskich przesądów, skoro Was "pogrzebałam", to będziecie działać długo i szczęśliwie :) pozdrawiam Jola W. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_chomicki Re: Ubik jest gotów :) 02.09.04, 09:16 Witam wszystkich! Ubik#7 właśnie opuścił taśmę maszyny drukarskiej i w przyszłym tygodniu będzie już na półkach. Mimo naszych usilnych starań nie załapaliśmy się w drukarni na termin sierpniowy, a wszystko to przez sezon na podręczniki szkolne. Z nowości: w końcu zdecydowaliśmy się uruchomić prenumeratę, wszystkich chętnych zapraszam do skorzystania z tej oferty, bo to - tradycyjnie - najtaniej. Cena, niestety, jest większa o 60 gr. (6,50) ale za to Ubik grubszy o 16 stron. Dawno już mieliśmy w planie zwiększenie objętości pisma i to bez zmiany ceny, jednak od niedawna druk kosztuje nas 22% więcej. Zajawka numeru jest już na www.ubikwsieci.com serdeczności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Ubik jest. IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 08:45 Kupiłem wczoraj.Na razie przeczytałem rzeczy pozaliterackie.Podoba mi się to,że są w "U"artykuły,a raczej wywiady,o współczesnych autorach zagranicznych.Teraz McAuley,ale byli już Cadigan czy Grimwood.Przez takie wywiady można zorientować się co dzieje się na innych rynkach sf.Tego właśnie brakuje mi w Nowej Fantastyce.Oni zupełnie (no,prawie zupełnie) zarzucili takie tematy.Minusem Ubika jest dla mnie krój czcionki okładkowej.Zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Ubik jest. - ale gdzie? 08.09.04, 11:35 ...bo Trumniasto znów cierpi! Wczoraj trzepałem wszystkie napotkane punkty sprzedaży prasy, na usta cisnął się już zew "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..." - ale teraz przynajmniej mam nadzieję, że kiedyś dotrze! Pozdrowienia tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Ubik jest. - ale gdzie? IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 11:47 Błogosławieni,którzy nie widzieli a uwierzyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Ubik jest. - ale gdzie? IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 11:50 Ale gdzie jest forum na stronie Ubika,które mialo być aktywne?Przecieram okulary,szukam,klikam to tu to tam i nic??? Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Re: Ubik jest. - ale gdzie? 08.09.04, 16:51 Gość portalu: Andre napisał(a): > Błogosławieni,którzy nie widzieli a uwierzyli... A ja będę musiał postawić pomnik Cudownej Klawierce, albo i ikonę zamówić, bo (podobnie jak w przypadku zbiorku A. Hałas) dziś pytanie, dziś materializacja! Znaczy się, dopełzło nad morze. Dzięki za Hvoreckiego i artykuł o McAuleyu, gruntowna ocena przyjdzie po gruntownym zapoznaniu się. Póki co jednak skłaniam się do myśli o prenumeracie. Pozdrowienia tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Prenumerata IP: *.wsp.czest.pl 09.09.04, 08:13 Prenumerata to mus tylko chyba poczekam do listopada,żeby zamówić na caly przyszly rok.Chyba z wszystkimi pisemkami tak zrobię,bo czasem to szlag może człowieka trafić w tych kioskach i empikach... Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Re: Prenumerata 09.09.04, 12:59 U mnie decydują raczej względy finansowe i lenistwo, niż dostępność po kioskach i empikach. Tyle, że Magazynu Fantastycznego i SF nie zaprenumeruję, ale po partyzancku będę kupował te numery, gdzie są faworyci (albo przynajmniej nie ma antyfaworytów). Pozdrowienia tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Szostak,Szostak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:44 Szostak mnie położył.Świetny klimat,język.Chyba trzeba kupić książki... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Ksiązka skarg i zażaleń! 12.09.04, 19:45 Zwracam się do redakcji szacownego magazyna 'Ubik', żeby nie olewali aglomerancji ślonckiej, bo chodzę jak obłonkany, nagabywując kioskarki i empikarki o pismo wasze o one mnie uparcie mówiom 'niedoszedł' Ból to wielki we mnie wzbudza bobym se fachowo z kolegaMI NA FORUM PODEBATOWAŁ A NI MOGEM...Naprawcie to albo się obrażem i zacznem czytać Paniom Domu bo o cZasie przychodzi... Poozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 12.09.04, 22:00 Wbulu siem łonczem. Z aglomeracjom całom nawet, bo Trumniasto też ma zawsze poślyzg. Aczkolwiek ślonska aglomerancja, jako matecznik ReJSowego SF, jest poniekąd sama sobie winna :) Pozdrawniam tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Re: Ksiązka skarg i zażaleń! IP: *.kim.pl 12.09.04, 22:32 Z przyjemnością jako samozwańczy rzecznik prasowy "Ubika" na Forum odpowiadam :) Też chciałbym, żeby wiele rzeczy było inaczej :) Żeby nam drukarnie nie zawalały terminów... Żebyśmy wychodzili regularnie... Żebyśmy teksty u nas publikowane zajmowały trzy pierwsze miejsca w każdym "Tetrixie" w którym będą mogły brać udział :) I potem żeby jeszcze dostawały nominacje do Zajdla :) I żeby nam kolportaż nie szwankował... I żeby... W każdym razie: postaramy się poprawić z tego, co jest naszą winą :) [reklama] A najlepszym sposobem na pewne otrzymanie egzemplarza jest prenumerata :P Szczegóły na ubikwsieci.com :) [koniec reklamy :)] Pozdrawiam SS Odpowiedz Link Zgłoś
sfinks13 Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 13.09.04, 08:13 Pismo jest git,nie ulega kwestii.Więcej,jest najlepsze na rynku,kto tak nie uważa tego wyzywam na pojedynek:)).Ale na Boga (teraz będzie łycha dziegciu),co to jest "pomórzcie"w tekście Kadreya???? Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 13.09.04, 12:27 sfinks13 napisał: > Ale na Boga (teraz będzie łycha dziegciu),co > > to jest "pomórzcie"w tekście Kadreya???? To samo, co "McCauley" w spisie treści i "Numeron" w podtytule artykułu (ciut jednak kuriozalnego) o wyspach zaginionych - czyli skutki decyzji oznaczonej w stopce redakcyjnej słowami "Korekta - ZESPÓŁ [= nikt, tak naprawdę... - przyp. tj]" Poza tym Ubik to naprawdę zacna rzecz, ale o zawodową korektę będę walczył... Pozdrowienia tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Ksiązka skarg i zażaleń!(ale nie do Ubika) IP: *.wsp.czest.pl 13.09.04, 13:49 Tak sobie czytam ten wywiad z i szkic o McAuleyu i odnajduję 9 chyba tytułów jego książek nie ruszonych jeszcze przez polskie wydawnictwa.To samo wcześniej z Grimwoodem (trylogia Arabesk będzie wydana przez Solaris,ale to taka jaskółka co z wiosną nie ma nic wspólnego),Goonan i innymi.I tak sobie marzę:Dżizaz,ależ to byłaby seria,taka z ww.autorami i ich ciekawymi,sądząc po opisach Walewskiego,powieściami... Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix ... czyli chciejstwo :) 13.09.04, 14:32 Liczę na palcach i mi wychodzi, że po polsku wyszły trzy powieści McAuleya - "Kraina Baśni" z okładką z innej baśni, "400 miliardów słońc" (czy jakoś tak) i pierwszy tom "Konfluencji" - "Dziecko Rzeki". Faktycznie, jest co nadrabiać - facet ma jeszcze na koncie np. fajną, steampunkową trochę historię alternatywną "Pasquale's Angel", genialny marsjański "Red Dust", resztę Konfluencji (bagatela, 2 tomy :), chyba już ze dwa zbiory opowiadań, z tego jeden nieco uzupełnia historię przyszłości ze "Świata baśni" - aha - z niego jedno opowiadanko było w NF, "Karl i ogr" się nazywało... A to tylko jeden pisarz (osobiście bym Grimwooda do McAuleya nie porównywał, bo to jednak minimum jedna liga różnicy jakościowej na niekorzyść Jona Courtenaya), którego warto by drukować i przedstawić nad Wisłą. Tylko kto by taką serię zrobił? Skąd kasa, tłumacze i redaktorzy? I ile by na tym sponsor stracił... Pozdrowienia tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: ... czyli chciejstwo :) IP: *.wsp.czest.pl 13.09.04, 14:42 Nie wiem...może cud?Gdybyśmy się pomodlili to może jakiś dziany gość założyłby wydawnictwo nie nastawione na zysk (dzień dobry panie prezesie Tadeuszu)nająłby tłumaczy i rzucił na rynek jedną pozycję w miesiącu? Wstawaj,Andre,wstawaj...Do pracy trza iść.No obudżże się,człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater About prenumerata 13.09.04, 19:11 uroczyście oświadczam, że w zyciu nie należałem do żadnej organizacji społecznej, religijnej czy politycznej oraz nigdy niczego nie prenumerowałem nawet Świata Młodych i stąd przywykłem, że żeby mieć trzeba wyrabiać sobie koneksje - czy redakcja Ubika nie była by tak miła, żeby mi wysłać e-bookową formę magazynu na skrzynkę?:) Obiecuję wtedy szerzyć UIbikową propagandę wszem i wobec... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses wszystko naraz :) IP: *.kim.pl 13.09.04, 22:41 Witam! Co do błędów przez Was wyszczególnionych - tam, gdzie mieszkam, określane jest to ostatnio fajnym słowem "wtopa" :) A jeśli jest ich tylko tyle, to biorę do rąk numer pierwszy i... widzę pewne postępy :) Pismo robione jest przez pięciu wariatów PO, nie W godzinach pracy. Dlatego korektę robi każdy we własnym zakresie - czyli ja odpowiadam za polskie opowiadania, a każdy z kolegów za teksty w swoim dziale. Staramy się, żeby błędów nie było, ale bywa niestety tak, że coś przegapimy, albo po prostu autokorekta w Wordzie nie działa jak potrzeba :) Dodatkowo pewne błędy wychodzą dopiero w składze i tu też nie wszystko da się wyłapać... Jeśli mimo tego uważacie, że robimy swoje dosyć profesjonalnie, to możemy chyba być z siebie dumni... Więc w tym miejscu raz jeszcze WIELKIE DZIĘKI za słowa, których po roku działalnosci pisma nie spodziewałem się usłyszeć :) Braineater - co do wersji elektronicznej pisma, to nie wiem, czy jest to możliwe... Pełny komplet tekstów posiada na swoim twardym dysku Naczelny - Kuba Chomicki, który ostatnio zmienił mieszkanie i nie ma jeszcze dostępu do sieci. Natomiast jeśli byś chciał rzucać okiem na polskie opowiadania, to... Pomyślimy :) Aha, chciałem ogłosić, że robię co mogę, by Forum Ubika ruszyło jak najszybciej - na razie podaję link, rejestrować się już można, może pogadamy również tam :) Jak Naczelny dorwie się do Sieci, to zacznie działać link na stronie :) Uwaga: forum.ubikwsieci.com :) Pozdrawiam SS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Forum działa :) IP: *.kim.pl 14.09.04, 00:39 No to forum działa :) Wejście możliwe jest na razie tylko przez bezpośrednie wpisanie adresu w przeglądarkę, bo nie znam się na htmlu i nie umiem uaktywnić skrótu na stronie... W każdym razie: forum.ubikwsieci.com :) zapraszam do rejestracji i dyskusji :) Pozdrawiam SS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Re: Forum działa :) IP: *.kim.pl 16.09.04, 22:23 Podbijam temat, bo od czasu, gdy napisałem, że forum na ubikwsieci.com działa, to tu dyskusja zdechła, a tam się prawie nie rozwija :) Poważnie mówiąc, można już wejść na Forum ze strony głównej naszego magazynu - i to tyle ode mnie :) Pozdrawiam :) SS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Termin IP: *.kim.pl 14.11.04, 19:41 Odświeżam temat, bo nie ma sensu, bym zakładał nowy, a myślę, że zainteresowanym magazynem informacja się przyda: Z przyczyn technicznych ósmy numer "Ubika" nie ukaże się w listopadzie, ale dopiero w styczniu. Nie oznacza to, że się likwidujemy (słowo!), po prostu będziemy miesięcznikiem, z tym związane są pewne dodatkowe problemy, sprawy, które trzeba załatwić, itd. W każdym razie, nikt, kto zamówił już prenumeratę, nie straci swych pieniędzy :) Pozdrawiam Sławomir Spasiewicz "Ubik" - dział literatury polskiej Odpowiedz Link Zgłoś