IP: 149.156.56.* 04.08.04, 12:32
Czy ktoś wie co się dzieje z "Ubikiem"? Czyżby padł? Powinien przecież wyjść
w sierpniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 04.08.04, 15:24
      Spokojnie, jest dopiero początek sierpnia :) Nic nie wiem o tym, abyśmy padali
      :) Fakt, mamy pewne opóźnienie, ale powinniśmy wyjść w tym miesiącu. Jak mawiają
      w przewodniku "Autostopem przez Galaktykę" - NIE PANIKUJ! :)
      Pozdrawiam
      Sławek Spasiewicz
      "Ubik" - dział literatury polskiej
      • Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 05.08.04, 09:31
        Dzięki :) Zdążyłam się już do Was przyzwyczaić i byłoby mi smutno gdybyście
        padli ( oprócz tekstów odpowiada mi format - mieści się w torebce...)
      • ronstein Re: Ubik 05.08.04, 18:15
        czyż taki wyczekany owoc, co dojrzewa długo na samym czubku drzewa, nie smakuje
        najlepiej???
        no chyba, że go po drodze zjedzą szpaki :)
        pozdr, Ron
        • Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 06.08.04, 11:13
          Wszystkim szpakom czyhającym na ubikowe owoce mówimy stanowcze NIE!
          pozdr, Jola W.
          • Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 06.08.04, 12:23
            "Nieeeeeeee rozdziobią nas kruuuuuuuuki niiiiiiiii wrooooooooooony...
            Aaaaaaaaani nic!!!" :)
            Pozdrawiam :)
            SS
            • Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 06.08.04, 13:22
              No to myk, myk, myk! Czekam na sierpniowy numer :)
              pozdrawiam
              Jola W.
    • goskagoska Re: Ubik 19.08.04, 15:01
      A Ubik to nie taka powiesc? Jest gazetka taka tez? Nigdy ni slyszalam prosze o
      info goskagoska1@o2.pl
      thanks from the mountain
      • ronstein Re: Ubik 19.08.04, 15:32
        zajrzyj na www.ubikwsieci.com
        to jest strona pisma "UBIK Fantastyka"
        pismo najłatwiej dostać w EMPIKu
        Pozdr, Ron
    • Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 27.08.04, 19:35
      Chciałbym tylko ogłosić, ze kruki nas nie rozdziobały i siódmy numer "Ubika"
      jest w drukarni :) W ciągu najbliższych dni powinien pojawić się w kioskach :)
      Pozdrawiam
      Sławomir Spasiewicz
      • Gość: yola Re: Ubik IP: 149.156.56.* 30.08.04, 12:29
        Brawo!To teraz, według moich babskich przesądów, skoro Was "pogrzebałam", to
        będziecie działać długo i szczęśliwie :)
        pozdrawiam
        Jola W.
        • Gość: eses Re: Ubik IP: *.kim.pl 31.08.04, 11:47
          Oby, oby :)
          Pozdrawiam
          SS
    • jakub_chomicki Re: Ubik jest gotów :) 02.09.04, 09:16
      Witam wszystkich!
      Ubik#7 właśnie opuścił taśmę maszyny drukarskiej i w przyszłym tygodniu będzie
      już na półkach. Mimo naszych usilnych starań nie załapaliśmy się w drukarni na
      termin sierpniowy, a wszystko to przez sezon na podręczniki szkolne. Z nowości:
      w końcu zdecydowaliśmy się uruchomić prenumeratę, wszystkich chętnych zapraszam
      do skorzystania z tej oferty, bo to - tradycyjnie - najtaniej. Cena, niestety,
      jest większa o 60 gr. (6,50) ale za to Ubik grubszy o 16 stron. Dawno już
      mieliśmy w planie zwiększenie objętości pisma i to bez zmiany ceny, jednak od
      niedawna druk kosztuje nas 22% więcej. Zajawka numeru jest już na www.ubikwsieci.com
      serdeczności
      • Gość: Andre Ubik jest. IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 08:45
        Kupiłem wczoraj.Na razie przeczytałem rzeczy pozaliterackie.Podoba mi się to,że
        są w "U"artykuły,a raczej wywiady,o współczesnych autorach zagranicznych.Teraz
        McAuley,ale byli już Cadigan czy Grimwood.Przez takie wywiady można zorientować
        się co dzieje się na innych rynkach sf.Tego właśnie brakuje mi w Nowej
        Fantastyce.Oni zupełnie (no,prawie zupełnie) zarzucili takie tematy.Minusem
        Ubika jest dla mnie krój czcionki okładkowej.Zupełnie mi się nie podoba.
        • taki.jeden.tetrix Ubik jest. - ale gdzie? 08.09.04, 11:35
          ...bo Trumniasto znów cierpi! Wczoraj trzepałem wszystkie napotkane punkty
          sprzedaży prasy, na usta cisnął się już zew "ktokolwiek widział, ktokolwiek
          wie..." - ale teraz przynajmniej mam nadzieję, że kiedyś dotrze!

Pozdrowienia

tj
          • Gość: Andre Re: Ubik jest. - ale gdzie? IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 11:47
            Błogosławieni,którzy nie widzieli a uwierzyli...
            • Gość: Andre Re: Ubik jest. - ale gdzie? IP: *.wsp.czest.pl 08.09.04, 11:50
              Ale gdzie jest forum na stronie Ubika,które mialo być aktywne?Przecieram
              okulary,szukam,klikam to tu to tam i nic???
            • taki.jeden.tetrix Re: Ubik jest. - ale gdzie? 08.09.04, 16:51
              Gość portalu: Andre napisał(a):

> Błogosławieni,którzy nie widzieli a uwierzyli...

A ja będę musiał postawić pomnik Cudownej Klawierce, albo i ikonę zamówić, bo
              (podobnie jak w przypadku zbiorku A. Hałas) dziś pytanie, dziś materializacja!
              Znaczy się, dopełzło nad morze. Dzięki za Hvoreckiego i artykuł o McAuleyu,
              gruntowna ocena przyjdzie po gruntownym zapoznaniu się. Póki co jednak skłaniam
              się do myśli o prenumeracie.

Pozdrowienia

tj
              • Gość: Andre Prenumerata IP: *.wsp.czest.pl 09.09.04, 08:13
                Prenumerata to mus tylko chyba poczekam do listopada,żeby zamówić na caly
                przyszly rok.Chyba z wszystkimi pisemkami tak zrobię,bo czasem to szlag może
                człowieka trafić w tych kioskach i empikach...
                • taki.jeden.tetrix Re: Prenumerata 09.09.04, 12:59
                  U mnie decydują raczej względy finansowe i lenistwo, niż dostępność po kioskach
                  i empikach. Tyle, że Magazynu Fantastycznego i SF nie zaprenumeruję, ale po
                  partyzancku będę kupował te numery, gdzie są faworyci (albo przynajmniej nie ma
                  antyfaworytów).

Pozdrowienia

tj
                  • Gość: Andre Szostak,Szostak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:44
                    Szostak mnie położył.Świetny klimat,język.Chyba trzeba kupić książki...
                    • braineater Ksiązka skarg i zażaleń! 12.09.04, 19:45
                      Zwracam się do redakcji szacownego magazyna 'Ubik', żeby nie olewali
                      aglomerancji ślonckiej, bo chodzę jak obłonkany, nagabywując kioskarki i
                      empikarki o pismo wasze o one mnie uparcie mówiom 'niedoszedł' Ból to wielki we
                      mnie wzbudza bobym se fachowo z kolegaMI NA FORUM PODEBATOWAŁ A NI
                      MOGEM...Naprawcie to albo się obrażem i zacznem czytać Paniom Domu bo o cZasie
                      przychodzi...
                      Poozdrowienia:)
                      • taki.jeden.tetrix Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 12.09.04, 22:00
                        Wbulu siem łonczem. Z aglomeracjom całom nawet, bo Trumniasto też ma zawsze
                        poślyzg. Aczkolwiek ślonska aglomerancja, jako matecznik ReJSowego SF, jest
                        poniekąd sama sobie winna :)

Pozdrawniam

tj
                        • Gość: eses Re: Ksiązka skarg i zażaleń! IP: *.kim.pl 12.09.04, 22:32
                          Z przyjemnością jako samozwańczy rzecznik prasowy "Ubika" na Forum odpowiadam :)
                          Też chciałbym, żeby wiele rzeczy było inaczej :) Żeby nam drukarnie nie zawalały
                          terminów... Żebyśmy wychodzili regularnie... Żebyśmy teksty u nas publikowane
                          zajmowały trzy pierwsze miejsca w każdym "Tetrixie" w którym będą mogły brać
                          udział :) I potem żeby jeszcze dostawały nominacje do Zajdla :) I żeby nam
                          kolportaż nie szwankował... I żeby...
                          W każdym razie: postaramy się poprawić z tego, co jest naszą winą :)
                          [reklama] A najlepszym sposobem na pewne otrzymanie egzemplarza jest prenumerata
                          :P Szczegóły na ubikwsieci.com :) [koniec reklamy :)]
                          Pozdrawiam
                          SS
                          • sfinks13 Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 13.09.04, 08:13
                            Pismo jest git,nie ulega kwestii.Więcej,jest najlepsze na rynku,kto tak nie
                            uważa tego wyzywam na pojedynek:)).Ale na Boga (teraz będzie łycha dziegciu),co
                            to jest "pomórzcie"w tekście Kadreya????
                            • taki.jeden.tetrix Re: Ksiązka skarg i zażaleń! 13.09.04, 12:27
                              sfinks13 napisał:

> Ale na Boga (teraz będzie łycha dziegciu),co
                              >
                              > to jest "pomórzcie"w tekście Kadreya????

To samo, co "McCauley" w spisie treści i "Numeron" w podtytule artykułu (ciut
                              jednak kuriozalnego) o wyspach zaginionych - czyli skutki decyzji oznaczonej w
                              stopce redakcyjnej słowami "Korekta - ZESPÓŁ [= nikt, tak naprawdę... - przyp. tj]"

Poza tym Ubik to naprawdę zacna rzecz, ale o zawodową korektę będę walczył...

Pozdrowienia

tj
                              • Gość: Andre Re: Ksiązka skarg i zażaleń!(ale nie do Ubika) IP: *.wsp.czest.pl 13.09.04, 13:49
                                Tak sobie czytam ten wywiad z i szkic o McAuleyu i odnajduję 9 chyba tytułów
                                jego książek nie ruszonych jeszcze przez polskie wydawnictwa.To samo wcześniej
                                z Grimwoodem (trylogia Arabesk będzie wydana przez Solaris,ale to taka jaskółka
                                co z wiosną nie ma nic wspólnego),Goonan i innymi.I tak sobie marzę:Dżizaz,ależ
                                to byłaby seria,taka z ww.autorami i ich ciekawymi,sądząc po opisach
                                Walewskiego,powieściami...
                                • taki.jeden.tetrix ... czyli chciejstwo :) 13.09.04, 14:32
                                  Liczę na palcach i mi wychodzi, że po polsku wyszły trzy powieści McAuleya -
                                  "Kraina Baśni" z okładką z innej baśni, "400 miliardów słońc" (czy jakoś tak) i
                                  pierwszy tom "Konfluencji" - "Dziecko Rzeki". Faktycznie, jest co nadrabiać -
                                  facet ma jeszcze na koncie np. fajną, steampunkową trochę historię alternatywną
                                  "Pasquale's Angel", genialny marsjański "Red Dust", resztę Konfluencji
                                  (bagatela, 2 tomy :), chyba już ze dwa zbiory opowiadań, z tego jeden nieco
                                  uzupełnia historię przyszłości ze "Świata baśni" - aha - z niego jedno
                                  opowiadanko było w NF, "Karl i ogr" się nazywało...
                                  A to tylko jeden pisarz (osobiście bym Grimwooda do McAuleya nie porównywał, bo
                                  to jednak minimum jedna liga różnicy jakościowej na niekorzyść Jona Courtenaya),
                                  którego warto by drukować i przedstawić nad Wisłą.
                                  Tylko kto by taką serię zrobił? Skąd kasa, tłumacze i redaktorzy? I ile by na
                                  tym sponsor stracił...

Pozdrowienia

tj
                                  • Gość: Andre Re: ... czyli chciejstwo :) IP: *.wsp.czest.pl 13.09.04, 14:42
                                    Nie wiem...może cud?Gdybyśmy się pomodlili to może jakiś dziany gość założyłby
                                    wydawnictwo nie nastawione na zysk (dzień dobry panie prezesie Tadeuszu)nająłby
                                    tłumaczy i rzucił na rynek jedną pozycję w miesiącu?
                                    Wstawaj,Andre,wstawaj...Do pracy trza iść.No obudżże się,człowieku...
                      • braineater About prenumerata 13.09.04, 19:11
                        uroczyście oświadczam, że w zyciu nie należałem do żadnej organizacji
                        społecznej, religijnej czy politycznej oraz nigdy niczego nie prenumerowałem
                        nawet Świata Młodych i stąd przywykłem, że żeby mieć trzeba wyrabiać sobie
                        koneksje - czy redakcja Ubika nie była by tak miła, żeby mi wysłać e-bookową
                        formę magazynu na skrzynkę?:) Obiecuję wtedy szerzyć UIbikową propagandę wszem
                        i wobec...
                        Pozdrowienia:)
                        • Gość: eses wszystko naraz :) IP: *.kim.pl 13.09.04, 22:41
                          Witam!
                          Co do błędów przez Was wyszczególnionych - tam, gdzie mieszkam, określane jest
                          to ostatnio fajnym słowem "wtopa" :) A jeśli jest ich tylko tyle, to biorę do
                          rąk numer pierwszy i... widzę pewne postępy :)
                          Pismo robione jest przez pięciu wariatów PO, nie W godzinach pracy. Dlatego
                          korektę robi każdy we własnym zakresie - czyli ja odpowiadam za polskie
                          opowiadania, a każdy z kolegów za teksty w swoim dziale. Staramy się, żeby
                          błędów nie było, ale bywa niestety tak, że coś przegapimy, albo po prostu
                          autokorekta w Wordzie nie działa jak potrzeba :) Dodatkowo pewne błędy wychodzą
                          dopiero w składze i tu też nie wszystko da się wyłapać... Jeśli mimo tego
                          uważacie, że robimy swoje dosyć profesjonalnie, to możemy chyba być z siebie
                          dumni... Więc w tym miejscu raz jeszcze WIELKIE DZIĘKI za słowa, których po roku
                          działalnosci pisma nie spodziewałem się usłyszeć :)
                          Braineater - co do wersji elektronicznej pisma, to nie wiem, czy jest to
                          możliwe... Pełny komplet tekstów posiada na swoim twardym dysku Naczelny - Kuba
                          Chomicki, który ostatnio zmienił mieszkanie i nie ma jeszcze dostępu do sieci.
                          Natomiast jeśli byś chciał rzucać okiem na polskie opowiadania, to... Pomyślimy :)
                          Aha, chciałem ogłosić, że robię co mogę, by Forum Ubika ruszyło jak najszybciej
                          - na razie podaję link, rejestrować się już można, może pogadamy również tam :)
                          Jak Naczelny dorwie się do Sieci, to zacznie działać link na stronie :)
                          Uwaga: forum.ubikwsieci.com :)
                          Pozdrawiam
                          SS
                          • Gość: eses Forum działa :) IP: *.kim.pl 14.09.04, 00:39
                            No to forum działa :) Wejście możliwe jest na razie tylko przez bezpośrednie
                            wpisanie adresu w przeglądarkę, bo nie znam się na htmlu i nie umiem uaktywnić
                            skrótu na stronie... W każdym razie: forum.ubikwsieci.com :) zapraszam do
                            rejestracji i dyskusji :)
                            Pozdrawiam
                            SS
                            • Gość: eses Re: Forum działa :) IP: *.kim.pl 16.09.04, 22:23
                              Podbijam temat, bo od czasu, gdy napisałem, że forum na ubikwsieci.com działa,
                              to tu dyskusja zdechła, a tam się prawie nie rozwija :) Poważnie mówiąc, można
                              już wejść na Forum ze strony głównej naszego magazynu - i to tyle ode mnie :)
                              Pozdrawiam :)
                              SS
                              • Gość: eses Termin IP: *.kim.pl 14.11.04, 19:41
                                Odświeżam temat, bo nie ma sensu, bym zakładał nowy, a myślę, że zainteresowanym
                                magazynem informacja się przyda:
                                Z przyczyn technicznych ósmy numer "Ubika" nie ukaże się w listopadzie, ale
                                dopiero w styczniu. Nie oznacza to, że się likwidujemy (słowo!), po prostu
                                będziemy miesięcznikiem, z tym związane są pewne dodatkowe problemy, sprawy,
                                które trzeba załatwić, itd. W każdym razie, nikt, kto zamówił już prenumeratę,
                                nie straci swych pieniędzy :)
                                Pozdrawiam
                                Sławomir Spasiewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka