Gość: Dean IP: 157.25.119.* 24.03.03, 14:29 Pojawiła się jakaś powieść polskiego autora tytuł "Smocze ..." (reszty nie pamiętam). Ktoś to czytał i może polecić (lub nie) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grisznak Re: 'Smocze ....cośtam ' 24.03.03, 16:37 Lakonicznie i rzeczowo: Autor to Ktośtam Jakiśtam (tak, to ten co napisał "cośtam w czymśtamie") Książka opowiada o czymśtam Mogę polecić albo i nie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dean Re: 'Smocze ....cośtam ' IP: 157.25.119.* 24.03.03, 17:50 Dziękuję - zatem kupię albo i nie ! grisznak napisał: > Lakonicznie i rzeczowo: > Autor to Ktośtam Jakiśtam (tak, to ten co napisał "cośtam w czymśtamie") > Książka opowiada o czymśtam > Mogę polecić albo i nie > :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: 'Smocze ....cośtam ' IP: *.energis.pl 26.03.03, 09:27 Ksiazka o magunie (magu uniwersyteckim), zwanym rowniez czarokrazca, jest jedna z wielu, ktore zapewne powstana na fali popularnosci Sapkowskiego. Autor (inzynier ze Stargardu) posluguje sie podobnymi metodami i schematami, ale co wazne wcale sie tego nie wstydzi i nie udaje, ze jest czyms wiecej niz epigonem. Niestety lektura nie nalezy do latwych. Nie ze wzgledu na glebie filozoficzna, a dlatego, ze czasami za cholere nie wiadomo o co wlasciwie chodzi. Autor zalozyl optymistycznie, ze czytelnicy beda mieli dokladnie te same skojarzenia co on i nie rozpieszcza ich jakakolwiek przejrzystoscia. Wogole warsztatowo nalezaloby postawic to gdzies pomiedzy szmira a grafomania. Na oslode dodam jednak, ze sapkofan moze wyciagnac z tego ulubione smaczki, a inzynier autor rokuje pewne nadzieje na przyszlosc, dlatego postanowilem w niego zainwestowac, tzn. kupie co najmniej jeszcze jeden tom z wydawanej wlasnie trylogii. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gosiowo Re: 'Smocze ....cośtam ' 26.03.03, 12:27 moze jednak ktos poda o jaka ksiazke chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain No dobra IP: *.energis.pl 26.03.03, 15:01 Artur Baniewicz - Smoczy Pazur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dean Re: No dobra IP: 157.25.119.* 28.03.03, 10:28 Dzięki - chyba zaoszczędziłem parę złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain O grafomanii co nieco... IP: blue:* / 172.16.85.* 31.03.03, 09:35 Potwierdzam, ze jest to grafomania, tzn. autor mial nieprzeparta potrzebe pisania (a wydawca wydawania - jak to nazwac - edytomania???). Ksiazke mozna kupic tylko majac pewne rezerwy finansowe (ja ja kupilem, bo wogole staram sie kupowac polska fantastyke i rezerwy na to mam), w przeciwnym wypadku radze poczekac az trafi do taniej ksiazki, albo wogole sobie odpuscic. Jezeli mialbym scharakteryzowac smocze cos tam, to jesto to cos w rodzaju fanfiction, troche nietypowe, bo nie korzysta z bohaterow i swiata nasladowanego utworu, ale raczej ze stylu i jezyka (oraz pomyslow). Niemniej na obrone autora warto dodac, ze jest dosc oczytany (nie tylko w Sapku) i stara sie o pewna orginalnosc, fajnie tez komentuje biezaca sytuacje spoleczno- polityczna. To czego mu najbardziej brakuje to solidne warsztaty pisarskie niestety :( Ale powtarzam, ze nie trace nadzieji. Jak wydadza drugi tom, to na pewno kupie i postaram sie Was poinformowac o wrazeniach. Odpowiedz Link Zgłoś