IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 20:50
Temat dla miłośników P.Dicka!

Wpisujcie za co go najbardziej cenicie, i jakie są wasze ulubione książki!
Dla mnie Dick to absolutny fenomen, stawiam go wyżej niż nasz S.Lem, o którym
sam Dick mówił, że nie jest pisarzem ale prowokacją KGB.
Najbardziej lubię w nim ten psychodeliczny klimat, i to, że nie można poznać
co jest rzeczywistością a co tylko złudzeniem.

Dla mnie absolutne hity:

1)Ubik.
2)Trzy stygmaty Palmera Eldritcha.
3)Czy androidy śnią o elektrycznych owcach.
Obserwuj wątek
    • Gość: neuro Re: Dick! IP: *.ghnet.pl 06.11.07, 18:09
      Bardzo lubie Dicka. To moj ulubiony pisarz s-f, obok Gibsona i Dukaja.
      Najlepsze jego ksiażki to imho:

1. Ubik
      2. Trzy stygmaty Palmera
      3. Przez ciemne zwierciadło (film też polecam!)

Ostatnio szukałem w sieci tekstów o Dicku, artykułów, starych wywiadów, a
      wyskoczyła mi też zapowiedź niejakiego Wydawnictwa Forma. Otuż to wydawnictwo
      zaczęło teraz jakąś serię książek specjalnie dla fanów Dicka! Na razie są tam
      dwie pozycje. Ciekaw jestem, z czym to się bedzie jadło. Daję link do tego, poniżej:

www.ppiw-forma.pl/wydawnictwo/seria_city.htm
      • Gość: aleXander888 Re: Dick! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.07, 22:42
        Troche Dicka juz poczytałem. Jest mistrzostwem świata. TRZY STYGMATY
        to moja najlepsza powieść w ogóle!!!:) Ale UBIKA jeszcze nie
        czytałem. Rzeczywiście taka petarda?
        • Gość: FanDicka Re: Dick! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:01
          @aleXander888 - skoro uważasz, że Palmer to twoja ulubiona powieść, to ja nie
          rozumiem jak mogłeś nie przeczytać ''Ubika''!? To podstawa! kanon! chyba
          najlepsza jego książka! Jeżeli znasz Eldritcha, to musisz też przeczytać Ubika!
          • Gość: aleXander888 Re: Dick! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.07, 21:18
            Ups, jakos tak wyjszło, ze UBIKA nie miałem jeszcze w rękach, ale
            jak tak piszesz to jutro ide do Empiku i... MOMENT jak zaczne
            czytać. STYGMATY mnie powaliły, pierwszy raz w życiu musiałem
            odłożyć na chwilę książke z emocji, z szoku! Mam wiec nadzieje, ze
            UBIK znów zagra mi po czaszce:)

Pacyfka i dam tu znać jak przeczytam.
            • yagres Re: Dick! 13.11.07, 06:35
              Faktycznie "Trzy stygmaty..." są niesamowite. Ale dopiero naprawdę
              powalający jest "Ubik".

To niebezpieczna książka dla umysłu. Lepiej tego nie czytaj jeśli
              nie masz zamiaru zaostać potencjalnym schizofrenikiem.
              Daje kopa mózgowi.

Inne jego wspaniałe książki w podobnym klimacie to "Oko na
              niebie", "Labirynt śmierci".
              • Gość: aleXander888 Re: Dick! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.07, 09:27
                Dziś ide po UBIKA!!!:) Jupi:) Uwielbiam jak książka/film ryje mi
                beret. Zdarzyło sie to narazie dwa razy - właśnie przy TRZECH
                STYGMATACH i przy filmie 12 MAŁP:) Jeśli znacie podobne pozycje w
                literaturze (niekoniecznie Dick) to prosze bardzo. Wszystko co
                dotyczy paradoxów czasowych, wstegi Mobiusa, nieskonczoności itp:)
                Ale Dick rulez!!!:)
                • Gość: FanDicka Re: Dick! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 10:16
                  aleXander888 a jakie jeszcze pozycje Dicka czytałeś?
                  • Gość: FanDicka Re: Dick! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 13:03
                    aby ułatwić ci odpowiedź, wstawiam linka :)

voovoos.killfile.pl/pkd/
                    • Gość: aleXander888 Re: Dick! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.07, 22:13
                      Heyka. Jak juz napisałem - troche Dicka poczytałem, ale naprawde
                      troche. Zaliczyłem: TRZY STYGMATY..., PŁYŃCIE ŁZY MOJE RZEKŁ
                      POLICJANY, BLADE RUNNER, DR FUTURITY i PRZEZ CIEMNE ZWIERCIADŁO.
                      Lista powieści Dicka, którą podałeś FANIEDICKA jest imponująca!
                      Pewnie czeka tam na mnie wiele dobroci czyż tak? Co po UBIKU? Nie
                      było w Empiku w mym małym mieście! Ale już zamówiłem i mam być w
                      czwartek. Pozdrówka:)
                      • Gość: FanDicka Re: Dick! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 06:06
                        co po Ubiku? ''Oko na niebie''. a na koniec zostaw sobie Trylogię Valis .
                • Gość: Chyżwar Re: Dick! IP: 62.87.192.* 17.02.09, 13:51
                  Dick to Mistrz, ale polecam "robota"-Wiśniewski Snerg. łeb urywa
                  razem z kręgosłupem. wymiata i nie zostawia nic. no i coś z troszkę
                  innej bajki-poznasz po nicku.
                  • Gość: uznam Re: Dick! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.09, 16:07
                    Urywa łeb, ale z nudów. Niewiele czytałem gorszych książek. Monotonna fabuła,
                    jakieś smędzenia, koszmar. Na szczęście prawie wyparłem to z pamięci. Już nawet
                    Dick, chociaż też pisze nędznie, jest lepszy.
        • Gość: mimok Re: Dick! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 02:43
          Taka,a na Łużyckiej nie miałeś czasu,co ci robili?
      • edgar20 Re: Dick! 31.12.07, 17:44
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=73842790
        PISZCIE CZEKAM
        • palmere Re: Dick! 21.02.08, 22:05
          Czytał ktoś ''A teraz zaczekaj na zeszły rok'' ( w innej wersji tytuł brzmi
          ''teraz czekaj na zeszły rok'')? Jest to jedna z książek mistrza Dicka, której
          nie miałem okazji przeczytać. Jeżeli ktoś czytał tę książkę to bardzo proszę o
          jakieś opinie.
          Pozdrawiam
          P.
          • palmere Re: Dick! 05.03.08, 21:04
            palmere napisał:

> Czytał ktoś ''A teraz zaczekaj na zeszły rok'' ( w innej wersji tytuł brzmi
            > ''teraz czekaj na zeszły rok'')? Jest to jedna z książek mistrza Dicka, której
            > nie miałem okazji przeczytać. Jeżeli ktoś czytał tę książkę to bardzo proszę o
            > jakieś opinie.
            > Pozdrawiam
            > P.

Ponawiam pytanie!
            • boruta_wwa Re: Dick! 06.03.08, 20:20
              > palmere napisał:
              > > Czytał ktoś ''A teraz zaczekaj na zeszły rok''

świetna powieść, dla mnie jest w wielkiej trójce Valis, Ubik, Teraz
              zaczekaj na...
              gorąco polecam!
              b.
              • palmere Re: Dick! 07.03.08, 16:33
                boruta - dzięki za odpowiedź. Kupiłem dzisiaj tą książkę, ale w nowym tłumaczeniu (wyd. Rebis 2001). Niektóre nazwy są poprzekręcane (np. Wash-35, to Wasz-35 itd.) mam nadzieję, że nie wpłynie to na jakość czytania. Na razie zapowiada się nie najgorzej ;)
                • palmere Re: Dick! 08.03.08, 17:56
                  Jestem już mniej więcej w 1/3 książki ''A teraz czekaj...". Książka wg mnie zdecydowanie gorsza od ''Ubika'' (no ale tej pozycji chyba nic już nie przebije), na tej fazie porównał bym z ''Trzema Stygmatami...''. Słyszałem, że wiele wątków się nie wyjaśnia, a to niezbyt dobrze rokuje.
                  Teraz pytanie do boruty - jakbyś mógł mi powiedzieć, czy zostanie rozwiązany wątek z Molinarim (broń boże nie spojlerować), a mianowicie chodzi mi o to czy wyjaśni się dlaczego nie chce się leczyć? Odpowiedz najlepiej Tak/Nie coby mi przyjemności nie odbierać ;).

Pozdrawiam
                  p.
                  • boruta_wwa Re: Dick! 25.03.08, 21:59
                    palmere napisał:
                    > Teraz pytanie do boruty

ja znam tylko Valis na pamięć ;-)
                    b.
                    • palmere Re: Dick! 26.03.08, 16:06
                      boruta - książka przeczytana jakiś czas temu, pytanie anulowane ;)
                      • boruta_wwa Re: Dick! 02.04.08, 00:11
                        palmere napisał:

> boruta - książka przeczytana jakiś czas temu, pytanie anulowane ;)

podobała się?
                        b.
                        • palmere Re: Dick! 02.04.08, 16:40
                          boruta_wwa napisał:

> palmere napisał:
                          >
                          > > boruta - książka przeczytana jakiś czas temu, pytanie anulowane ;)
                          >
                          > podobała się?
                          > b.

Oczywiście, ale żeby nie mnożyć bytów, zamieszczam zaczerpnięte z innego forum
                          moje zdanie na jej temat:

"Tak jak zapowiadałem wcześniej w temacie poświęconym twórczości Philipa K.
                          Dicka, jestem po *''Teraz czekaj na zeszły rok''. Tu muszę zaznaczyć, że jestem
                          nieco rozczarowany. Owszem książka jak na autora przystało jest niezła, ale nie
                          rewelacyjna. Uwidacznia się to chyba najdobitniej w niespójności we wszystkich
                          naprawdę wielu wątkach pojawiających się w tej książce. Książka sprawia wrażenia
                          jakby była pisana w pośpiechu (co na autora nie jest niczym dziwnym), naprawdę
                          ciekawe wątki nie są doprowadzone do końca, kilka zagadek nie zostaje
                          wyjaśnionych, co dla czytelnika może być rozczarowujące. To już moja trzecia
                          przeczytana książka tegoż autora, gdzie pojawiają się mniej więcej te same typy
                          postaci. By było to bardziej widoczne zacytuje w tym miejscu S. Lema, który w
                          "Fantastyce i futurologii t.1" porównując "Ubika", "Trzy Stygmaty Palmera
                          Eldritcha" i "A teraz zaczekaj na zeszły rok" pisze tak: **"Możemy już ustalić
                          typologię postaci Dicka: najpierw idą osoby potężne, tajemnicze(Molinari,
                          Eldritch), wyposażone w nadzwyczajne środki działania; częsty jest wątek
                          małżeńskiego konfliktu (Eryk Sweetscent i Kathie; Mayerson i Emilia); "wielki
                          człowiek" znajduje się na planie dalszym, a mały czy mniejszy - na bliższym;
                          środowisko akcji to zawsze jakaś firma (Ackermana w Now Wait for the Last Year;
                          Bulera w Trzech stygmatach; Runcitera w Ubiku, jak opowiemy); świat sobie ginie,
                          rozlatuje się na kawałki, zniewalają go Staryjczycy, pochłania go halucynacja,
                          lecz interesy idą jakoś dalej."
                          To wszystko działa na zasadzie pewnego schematu, prawidłowości która rządzi jego
                          książkami. Teraz rozumiem nieco lepiej osoby, które twierdzą, że twórczość Dicka
                          jest pod pewnym względem nudna. Teraz plusy. Po pierwsze to co mi się podobało,
                          to przede wszystkim klimat: bardzo charakterystyczny, mroczny i "duszny", to
                          ciężkie do wytłumaczenia delikatne rozmycie między snem a jawą. Po drugie
                          bohaterowie, a głównie wg mnie genialny naczelny sekretarz ONZ Gino Mollinari,
                          no i przede wszystkim homeostatyczne taksówki :)
                          Podsumowując: moja ocena na Bnetce to mocna 4. Książka rewelacyjna nie jest i
                          nie zasługuje na ocenę wyższą, ale nie schodzi poniżej pewnego poziomu. "Teraz
                          czekaj...", porównuje z ''Trzema Stygmatami...", jednak niestety książka ta nie
                          utrzymuje poziomu "Ubika", którego uznaje za arcydzieło.
                          Wniosek jest jeden - warto przeczytać :)

*W pierwszym tłumaczeniu z 1993 roku tytuł brzmi ''A teraz zaczekaj na zeszły
                          rok". W moim wydaniu z 2001 r. jest inny tłumacz a co za tym idzie tytuł brzmi
                          już nieco inaczej.
                          **Stanisław Lem, Fantastyka i futurologia, t. 1, Wydawnictwo Literackie, Kraków
                          2003"

Pozdrawiam
                          p.

PS. Teraz prawdopodobnie zabiorę się za "Oko na niebie".
                          • palmere Re: Dick! 02.04.08, 16:57
                            no i wbrew temu co napisałem na początku jednak namnożyłem byty ;)
      • marius_z_mariusz Re: Dick! 12.02.15, 09:09
        Udało mi się jak narazie przeczytać tylko "Ubika" Philipa Dicka. Jestem zachwycony. Czy ktoś z was miał już do czynienia z grą komputerową "Ubik"?
    • Gość: jaatz Re: Dick! IP: *.unreal.pl 25.11.07, 05:57
      ubik
      człowiek z wysokiego zamku
      3 stygmaty ...

polecam tez książki Kurta Vonneguta
      • Gość: locust Re: Dick! IP: *.belf.cable.ntl.com 27.11.07, 21:02
        Witam kolegow. Eldritch i Ubik zawsze byly uwazane za jego 2 najlepsze ksiazki.
        Polecam tez taka mniej znana powiesc "dr bluthgeld", oprocz tego fajna jest
        "sloneczna loteria". Moim zdaniem Dick byl dosc nierowny i za duzo napisal. To
        rezultat uzaleznienia od amfy i niskich honorariow. Zeby utrzymac rodzine musial
        naprawde ostro napierac bo w tamtych czasach pisarze SF nie zarabiali wielkich
        pieniedzy. Slawe zyskal dopiero pod koniec zycia.
    • edgar20 Re: Dick! 09.12.07, 16:07
      Z Dicka przeczytałem tylko Ubika ale mnie zainteresował i z cała pewnością
      zagłębie się w twórczość tego autora. Ale wolę Lema dla mnie to jest on
      najlepszym autorem sf w dziejach
    • elzsaw Re: Dick! 11.12.07, 08:26
      Atrakcyjne cyfrowe publikacje do czytania :

www.nexto.pl/?p=114410

• Gość: fanta Re: Dick! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 07:57
        dla tych, którzy już nieco Dicka poznali - najlepszy jest pewni9e
        VALIS.

Ksiązka porażająca, chyba najsmutniejsza powieść s-f, a ostatnie
        strony, gdy bohater siada przed telewizorem i odszukuje ukryte w
        programach przesłanie od Boga....

Prawie płakałem....

Serio.

A z bardziej lajtowych "Druciarz galaktyki" - też strasznie dołujące.

Generalnie Dick to smutny pisarz.

Taka jest chyba zawsze wielka literatura.
    • edgar20 <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=738" targe 31.12.07, 17:42
      Piszcie czekam na wasze opinie
    • boruta_wwa Re: Dick! 21.02.08, 22:19
      Dick to dla mnie najlepszy pisarz na świecie!
      jedynym minusem jest to, że napisał trochę za dużo tych książek i
      niektóre to popłuczyny :-(
      ale większość jego powieści to arcydzieła, a moją biblią jest VALIS,
      myślę, że w tej powieści Dick zbliżył się bardzo do poznania
      zagadki: kim jesteśmy, skąd przyszliśmy i dokąd zmierzamy....
      b.
      • palmere Re: Dick! 21.02.08, 23:07
        boruta_wwa napisał:

> Dick to dla mnie najlepszy pisarz na świecie!

Witam kolejnego fana mistrza Philipa ;)

> jedynym minusem jest to, że napisał trochę za dużo tych książek i
        > niektóre to popłuczyny :-(

masz rację, wiele książek pisał jak to się mówi ''na akord'', wynikiem tego były niezbyt dobre książki.

> ale większość jego powieści to arcydzieła

masz całkowitą rację :)

> a moją biblią jest VALIS,
        > myślę, że w tej powieści Dick zbliżył się bardzo do poznania
        > zagadki: kim jesteśmy, skąd przyszliśmy i dokąd zmierzamy....
        > b.

A reszta z jego Trylogii?

Czytałeś ''Ubika'' ? Jeśli tak to jakie masz odczucia? Dla mnie ''Ubik'' to jego najlepsza książka, ba! najlepsza książka jaką kiedykolwiek miałem okazję przeczytać.

Pozdrawiam
        P.
        • boruta_wwa Re: Dick! 26.02.08, 20:42
          oczywiście, że czytałem Ubika ale na pewno nie wygrywa on z Valis
          (uważam, że Valis jest odpowiedzią na podstawowe pytania człowieka,
          czy jesteśmy sami we Wszechświecie, czym jest Bóg i kim my
          jesteśmy??)
          mi osobiście bardzo podobała się powieść "A teraz zaczekaj na zeszły
          rok" i ona zajmuje druga pozycję a Ubik trzecią...
          ale oczywiście uważam, że powieść ta jest arcydziełem i bardzo mną
          wstrząsneła, bo w twórczości Dicka słowo podobać się jakoś mi nie
          pasuje ;-)
          pozdrawiam
          b.
    • bertrada Re: Dick! 18.03.08, 23:59

Nie potrafię powiedzieć która z książek Dicka jest moją ulubioną. W
      liceum byłam jego zagorzałą fanką. (Pamiętam, że nawet dokonałam
      analizy jego twórczości i podzieliłam ją na trzy nurty ;D )
      Przeczytałam chyba wszystko co było możliwe. Potem mi jakoś
      przeszło. W pamięć zapadły mi:
      - Valis
      - Ubik
      - Klany księżyca Alfy
      - Czy androidy śnią o elektrycznych owcach
      - Przez ciemne zwierciadło
      - Trzy stygmaty Palmera Eldritcha
      • boruta_wwa Re: Dick! 20.03.08, 21:06
        WoW Kobieta fanką Dicka
        ale fajowo :-)
        b.
        ps: próbowałem moim narzeczonym, koleżankom przekazać uwielbienie
        dla tego pisarza ale nigdy się nie udało ;-(
    • flamberg Re: Dick! 21.03.08, 20:55
      Witam!
      To fakt, że Philip K. Dick był wielkim twórcą. Mnie osobiście najbardziej pociąga w jego twórczości ta ciągła niewiadoma. Jego bohaterowie nie wiedzą kim są, nie wiedzą gdzie są - praktycznie nic nie wiedzą. Podobnie jest z czytelnikiem: już kończy książkę, prawie wszystko rozumie, a tu nagle "bum!" i okazuje się, że wszystko jest zupełnie inaczej. Moje ulubione książki Dicka to: Labirynt śmierci, Ostatni pan i władca, Przez ciemne zwierciadło i Płyńcie łzy moje, rzekł policjant. Pozdrawiam!
    • Gość: jaatz Re: Dick! IP: *.unreal.pl 31.03.08, 19:30
      czesc
      "Ubik" oczywiscie wielka ksiazka jest
      mozna takze powiedziec wiele dobrego
      o "czlowieku z wysokiego zamku"
      pozdr
    • kkasiaczek1 Re: Dick! 26.03.09, 13:44
      Dla mnie na 1 miejscu oczywiście Ubik, a poza tym uwielbiam jego opowiadania.
      Pomysły z nich czerpie wielu innych autorów.
      • Gość: neron Re: Dick! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:30
        VALIS dobrze wchodzi po twardych s-f Dicka. Valis jest piękną książką istniejącą
        poza granicami gatunków. A ostatnia scena - najbardziej wzruszająca, jaką
        stworzyła cała s-f.
        No i opowiadania polecam - "Elektryczna mrówka" i "Małe co nieco dla nas,
        temponautów", "Mam nadzieję na szybki powrót"- te trzy mnie rozbroiły. Mega
        dołujące. No i "Majstersztyk" też wymiata.
        • Gość: Hakalele Re: Dick! IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 11:35
          Nie wiem, czy wiecie, ale pojawiła się biografia Dicka na rynku, już jakiś czas
          temu: "Boże inwazje" Lawrence Sutin, wyd. Rebis 2005. Książkę czyta się jednym
          tchem, dużo przy okazji dodając do listy książek do zdobycia.
          Czy ktos orientuje się, czy można gdzieś zdobyć "Egzegezę" Dicka? Szukałem na
          ebay, niestety bez skutku :/

P.S. Z opowiadań polecam "Second variety"
    • caprica-6 Re: Dick! 21.05.09, 19:33
      > Temat dla miłośników P.Dicka!

O, to dla mnie ;)

Uwielbiam tego pana i za jego książki, i za to że na ich podstawie powstało
      większość moich ulubionych filmów SF :) Pierwszym moim spotkaniem z Dickiem był
      Blade Runner (film), potem zaraz przeczytałam Dr Futurity (bo był w domu i stał
      sobie na półce). Mnóstwo opowiadań (mistrz krótkiej formy!) i kilka powieści,
      póki co moim hiciorem jest Eldritch, ale wciąż jakoś nie zabrałam się za Ubika!
    • aleksander.mysz Re: Dick! 02.01.15, 14:15
      Ubik
      Łowca androidów
      Valis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka