Dodaj do ulubionych

Warto przeczytac

07.01.04, 16:16
www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1853737.html
Obserwuj wątek
    • clairejoanna Re: Warto przeczytac 07.01.04, 16:22
      Ja myślałam zawsze, że nie muszę mieć wizę do JuEsOfEj, bo jestem obywatelką
      Unii Europejskiej; więc na mój rozum jak Polska wejdzie do Unii nie powinno już
      być problemu z wizami.
      A z artykułu wynika, że JuEsOfEj wybiera sobie poszczególne kraje bezwizowe, a
      Unia tu nic nie ma do rzeczy.
      Więc jak to jest? Pytam z ciekawości.

CJ
      • chlopzmazur Re: Warto przeczytac 07.01.04, 16:31
        Jako obywatelka polska (nawet unijno-europejska) nadal bedziesz musiala starac
        sie o amerykanska wize :(
        • clairejoanna Re: Warto przeczytac 07.01.04, 16:40
          chlopzmazur napisał:

> Jako obywatelka polska (nawet unijno-europejska) nadal bedziesz musiala
          starac
          > sie o amerykanska wize :(

Jak to dobrze, ze nie jestem obywatelka polski ;-)

Pozdrowienia,

CJ
          • dead_skunk Re: Warto przeczytac 07.01.04, 16:57
            clairejoanna napisała:

> Jak to dobrze, ze nie jestem obywatelka polski ;-)
            jestes! moze nie dla jankesow, ale wg. polskiego prawa kazdy kogo jedno z
            rodzicow lub dziadkow jest Polakiem, jest automatycznie obywatelem polskim.
            • clairejoanna Re: Warto przeczytac 08.01.04, 12:31
              dead_skunk napisał:

> clairejoanna napisała:
              >
              > > Jak to dobrze, ze nie jestem obywatelka polski ;-)
              > jestes! moze nie dla jankesow, ale wg. polskiego prawa kazdy kogo jedno z
              > rodzicow lub dziadkow jest Polakiem, jest automatycznie obywatelem polskim.

---> Oj, zebys Ty wiedzial, jaka ja mam zagmatwana sytuacje...! Zeby to bylo
              takie proste...

Pozdrowienia,

CJ
    • ertes Re: Warto przeczytac 07.01.04, 17:02
      A ja mysle ze niedlugo zniosa wizy dla Polski.
      • chlopzmazur Re: Warto przeczytac 07.01.04, 17:23
        ertes napisał:

> A ja mysle ze niedlugo zniosa wizy dla Polski.

To zalezy jak definiujesz "niedlugo"?
        Ambasador USA w Warszawie przed dwoma dniami powiedzial Wiadomosciom, ze rzad
        USA nie przewiduje w bliskiej przyszlosci zniesienia obowiazku wizowego dla
        obywateli Polski.
      • chlopzmazur Re: Warto przeczytac 07.01.04, 17:32
        ertes napisał:

> A ja mysle ze niedlugo zniosa wizy dla Polski.

Mysle, ze zle myslisz. Przeczytaj:

www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1853778.html
    • basia553 Re: Warto przeczytac 07.01.04, 17:30
      Wizy dla Polaköw zniosa, jak ambasador USA wröci z Radumia.
      WYJASNIENIE:
      pyta Zyd Zyda: pozyczysz mi 1000 zl.? Na to zapytany: pozycze, jak wröce z
      Radumia. A kiedy jedziesz? Sie nie wybieram...
      • waldek.usa Re: Dolewanie oliwy do ognia 07.01.04, 23:19
        Cytat:

"W 2001 r. z Polski do USA wyjechało ok. 70 tys. Polaków, równocześnie
        przyjechało ok. 270 tys. Amerykanów. W ub. roku amerykańskie wizy uzyskało 115
        tys. Polaków."

No i oczywiscie krew sie zagotowala, bo przeciez az tyle Amerykanow, bez wiz,
        bez problemow.

Ponizej pojawia sie skromne wyjasnienie, ze...

" Poza tym byłaby to decyzja nieskuteczna. Nie sądzę, by została zauważona w
        Ameryce, a dotknęłaby przede wszystkim Polonii. To oni w 80-90 proc.
        przyjeżdżają do Polski. W ten sposób sami strzelilibyśmy sobie w stopę - dodaje
        Majewski."

Ano wlasnie.

Co ma piernik do wiatraka:

"Amerykanie konsekwentnie zaostrzają zasady uzyskania wizy, a na dodatek -
        motywując to walką z terroryzmem - wprowadzają dla obywateli krajów "wizowych"
        środki bezpieczeństwa ułatwiające identyfikację.

Od poniedziałku na lotniskach "wizowi" podróżni są fotografowani i pobierane są
        od nich odciski palców."

Bezsilny belkot zaplakanego dzieciaka.
        • don2 Re: Dolewanie oliwy do ognia 07.01.04, 23:38
          komu przeszkadzaja fotografie i odciski ? w koncu to nie boli i bezplatne.
          • waldek.usa Re: Fotografie i odciski w swiatku przestepczym 08.01.04, 15:15
            sa bardzo nielubiane. W mojej opinii zapewnia mi wieksze bezpieczenstwo,
            prawdopodobnie wieksze niz skye marshall, ktory moze zestrzelic moj samolot.
            Pozatem jest to przyszlosc identyfikacji, nie zgubisz tego i sie nie da
            podrobic (mowie o odciskach i siatkowkach), chociaz jak wiadomo, prawie
            wszystko mozna podrobic.
            • ertes Re: Fotografie i odciski w swiatku przestepczym 08.01.04, 18:11
              I kolejna glupota. Niedoszly terrorysta ktorego zlapali zanim wsiadl do samolotu
              mial paszport francuski. Shoe bomber mial angielski, a ten ktore mial cos
              wspolnego z dirty bomb amerykanski.
              Cale to US-VISIT jest jedno wielka bzdura. Ale trzyma Was dobrze w szachu,
              boicie sie wiec wybierzecie Busha bo on tak przeciez dba o Wasze bezpieczenstwo.
        • ertes Re: Dolewanie oliwy do ognia 07.01.04, 23:39
          Niby kto ten dzieciak?
          Reszta swiata? Bo zdaje sie ze podobne glosy slychac wszedzie.
          Nie jedz do Brazylii bo tam Amerykanie czekaja po 9 godzin w kolejce do
          sfotografowania.

Jak widac kolega Bush wie co robi. Trzyma w strachu wiekszosc spoleczenstwa.
          Latwiej rzadzic nie Waldek hehehe
        • ertes Re: Dolewanie oliwy do ognia 07.01.04, 23:43
          A poza tym powinni zniesc wizy dla Polakow.
          Co to jest zeby im pomagac a oni nam nie ida na reke?!
          • waldek.usa Re: Pomyslmy... 08.01.04, 16:30
            ertes napisał:

> A poza tym powinni zniesc wizy dla Polakow.
            > Co to jest zeby im pomagac a oni nam nie ida na reke?!

Krzak Kwasa nie wywolywal, Kwas sam, z wlasnej nieprzymuszonej woli podniosl
            reke. Mial okazje potargowac sie, ale cymbal myslal, ze w nagrode Krzak wizy
            zniesie. Krzak ma swoje, wcale nie tak tajemnicze, powody, aby tego nie zrobic.
            Wszyscy kombinuja i lamia prawo, taka jest ludzka natura. Niemniej jednak
            polska wersja, przemyslnie uksztaltowana przez komune, jest chyba najbardziej
            namolna i wredna (come to think of it, ruska tyz). "Polak potrafi" jest
            groteskowo-ironicznym podsumowaniem. Lamanie prawa jest wyssane z mlekiem
            matki, plus ta sloma z butow wylazaca na kazdym kroku.
            Wiem to z osobistych doswiadczen, swego czasu pracowalem jako tlumacz sadowy.
            Sytuacja ekonomiczna pozostawia wiele do zyczenia i jak dlugo bedzie kiepska,
            tak dlugo beda wizy, kropka.
            Popatrz na Slowenie, wiz nie ma, a na lepka jest ~$19000, DWA razy wiecej niz w
            Pomrocznej, emigracja jest na plusie, a w Pomrocznej na minusie.

Krzak prosil Niemcy i Francje o pomoc, nie dostal, a jednak w tych przypadkach
            wiz nie potrzeba, jeszcze raz - dlaczego?

Fakt ze Polska jest w EU niczego nie zmienia, Maja slusznie zauwaza przypadek
            Grecji, tu mozna sobie sprawdzic kto i co i gdzie.

Ten "dzieciak" to wszyscy, ktorzy sie skarza:
            my tacy przyjaciele i sojusznicy, wizy znieslismy, a oni nie chca zniesc, a
            gdzie ta rownoleglosc, malo tego, przepisy zaostrzaja i te science-fiction
            procedury...
            Ziarno od plewa trzeba jakos oddzielic, wizy beda i zdjecia i oddciski paluchow
            beda.
            Przepisy zaostrzaja, bo tutaj WTC bylo, a nie w Polsce.
            To na tyle.
            ...no chyba ze sie totalnie myle...
            • ertes Re: Pomyslmy... 08.01.04, 18:08
              Oj Waldziu, Waldziu glupot zes nawypisywal.
              A swoja droga to wspolczuje takiego widzenia Polakow, a moze nawet nie takiego
              widzenia a takiego szczescia w spotykaniu tych co im sloma wystaje.
              Ja jakos mam inne szczescie bo z reguly spotykam fantastycznych ludzi.

A swoja droga to jestem ciekaw na co wedlug Ciebie liczyla Australia czy Anglia
              czy inne 40 kilka krajow ktore pomagaja USA.

A co do proszenie to rowniez GRUBO sie mylisz. Twoj Krzak prosil wrecz na
              kolanach o pomoc. I nadal prosi...

Wiz wiadomo ze Amerykanie nie zniosa co wcale nie znaczy ze nie powinno sie tego
              domagac. Juz wyobrazam sobie Twoja i innych reakcje gdyby Polska zaczela
              postepowac tak jak Brazylia....
              • waldek.usa Re: Znowu sie dziecinnym pustoslowiem ratujesz 08.01.04, 21:29
                ertes napisał:

Cytatow nie ma, a doskonale wiesz, jak polemizowac, bo widziales innych w akcji.

> Oj Waldziu, Waldziu glupot zes nawypisywal.

Przyklady gdzie sa? Pustoslowie Twoim orezem, pustoslowie...

> A swoja droga to wspolczuje takiego widzenia Polakow, a moze nawet nie takiego
                > widzenia a takiego szczescia w spotykaniu tych co im sloma wystaje.

No widzisz, znowu swoje zaczynasz. O jakim "szczesciu w spotykaniu" mowilem?
                Czy moze nie roumiesz co "tlumacz sadowy" oznacza i w jakich okolicznosciach
                sie "spotyka"???
                Dlaczego przekrecasz kota ogonem i udajesz ze nie rozumiesz o czym mowie?

> Ja jakos mam inne szczescie bo z reguly spotykam fantastycznych ludzi.

Przyklady prosze, okolicznosci, detale, moga byc sciagniete z moich postow,
                abym mial pewnosc ze sa prawdziwe.

>
                > A swoja droga to jestem ciekaw na co wedlug Ciebie liczyla Australia czy
                Anglia

Historycznych powiazan nie znasz czy tylko udajesz?

> czy inne 40 kilka krajow ktore pomagaja USA.

I dobrze, maja w tym swoje interesy, nawet Japonczycy.

>
                > A co do proszenie to rowniez GRUBO sie mylisz. Twoj Krzak prosil wrecz na
                > kolanach o pomoc. I nadal prosi...

Czlowieku, wszyscy widza na wylot co Kwas kombinuje.

>
                > Wiz wiadomo ze Amerykanie nie zniosa co wcale nie znaczy ze nie powinno sie
                teg
                > o
                > domagac.

Tylko to pozostalo, domaganie, i guzik z tego bedzie, bo nici za grube.

Juz wyobrazam sobie Twoja i innych reakcje gdyby Polska zaczela
                > postepowac tak jak Brazylia....

W Polsce to powinno bylo byc zrobione dawno temu.

Ertesowych rodzicow jutro rano w moim gabinecie chce widziec, poniewaz te
                wybryki robia sie notoryczne. A teraz marsz do kata!
                • ertes Re: Znowu sie dziecinnym pustoslowiem ratujesz 08.01.04, 21:38
                  Waldziu, wscieklizna jest zarazliwa choroba.
                  Prosze sie udac natychmiast do weterynarza.

Na post odpowiem jak znajde kogos kto mi przetlumaczy to co wypociles.
                  A poza tym znudzil mi sie ten watek.

A ja mysle ze wizy zniosa wraz z wejsciem Polski do Unii.
                  • waldek.usa Re: Kolejna cienka dziecinna odzywka, brniesz 08.01.04, 23:35
                    ertes napisał:

> Waldziu, wscieklizna jest zarazliwa choroba.
                    > Prosze sie udac natychmiast do weterynarza.

Jak zwykle, typowo pieniackie.

>
                    > Na post odpowiem jak znajde kogos kto mi przetlumaczy to co wypociles.

Desperacka proba dowartosciowania sie, tu naprawde jestes samotny.

> A poza tym znudzil mi sie ten watek.

Prawdziwej meskiej potyczki unikasz, chyba znam powod.

>
                    > A ja mysle ze wizy zniosa wraz z wejsciem Polski do Unii.

Zsinialas, czyli wystarczy.
                    Proponuje szklanke wody i troche wiecej godnosci, na innych watkach tez.
                    • ertes Re: Kolejna cienka dziecinna odzywka, brniesz 08.01.04, 23:54
                      Gwoli wyjasnienia:

Widzisz chlopcze, wzystkie moje posty na tym watku sa napisane w okreslonym celu.
                      Jesli tego nie zauwazyles to ci podpowiem: zeby uzyskac taka reakcje jak twoja.
                      Taka rozumiesz zabawa w kotka i myszke. Niektorzy daja sie nabierac, inni nie.
                      Tym razem niewiele osob sie dalo, widac mnie juz znaja. Ale jak widac ty nie bo
                      pokierowalem twoimi odpowiedziami tam gdzie chcialem.
                      Choc musze przyznac ze bylo to ciut trudniejsze niz po prostu napisanie czegos o
                      polskim paszporcie czy obywatelstwie.
                      Dziekuje za uwage. Juz sie nabawailem i jak wczeniej stwierdzilem znudzilo mi sie.

A szklanke wody napij sie sam bo widze ze cie szlag trafia podczas gdy ja mam
                      zabawe. I zapamietaj ze slowa "paszport", "wiza", "obywatelstwo" itp sa
                      doskonalymi podpuchami.

Dziekuje za uwage.
                      • waldek.usa Re: chlopcze, to ja z ciebie debila robie, slepoto 09.01.04, 16:18
                        ertes napisał:

> Gwoli wyjasnienia:
                        >
                        > Widzisz chlopcze, wzystkie moje posty na tym watku sa napisane w okreslonym
                        cel
                        > u.
                        > Jesli tego nie zauwazyles to ci podpowiem: zeby uzyskac taka reakcje jak
                        twoja.
                        > Taka rozumiesz zabawa w kotka i myszke. Niektorzy daja sie nabierac, inni nie.
                        > Tym razem niewiele osob sie dalo, widac mnie juz znaja. Ale jak widac ty nie
                        bo
                        > pokierowalem twoimi odpowiedziami tam gdzie chcialem.
                        > Choc musze przyznac ze bylo to ciut trudniejsze niz po prostu napisanie
                        czegos
                        > o
                        > polskim paszporcie czy obywatelstwie.
                        > Dziekuje za uwage. Juz sie nabawailem i jak wczeniej stwierdzilem znudzilo mi
                        s
                        > ie.
                        >
                        > A szklanke wody napij sie sam bo widze ze cie szlag trafia podczas gdy ja mam
                        > zabawe. I zapamietaj ze slowa "paszport", "wiza", "obywatelstwo" itp sa
                        > doskonalymi podpuchami.
                        >
                        > Dziekuje za uwage.

Gwoli wyjasnienia.

Mnie glupota ludzka ani ziebi, ani grzeje.

Znam cie lepiej z twoich ~ 1040 postow niz myslisz. Przeliczyles sie, hehehe!

wiesz doskonale ze mi do piet nie dorastasz i to wlasnie ciebie szlag trafia.
                        Doprowadzilem cie do punktu, w ktorym twoja slepota i brak doswiadczenia
                        powoduja ze mogie cie w koncu ze sznurka spuscic, i niniejszym czynie, hehehe!

Nastepnym razem przygotuj sie lepiej.
    • ertes Re: Warto przeczytac 07.01.04, 23:48
      Ja mysle ze jednak po wizycie prezydenta wizy zniosa.
    • ertes Re: Warto przeczytac 07.01.04, 23:54
      A wlasciwie jak Polska wejdzie do Unii to pewnie i Amerykanie wizy zniosa.
      • don2 Re: Warto przeczytac 08.01.04, 00:19

a nawet jak nie zniosa,to wprowadza ulatwienia - latwiej beda polacy odmowe
        otrzymywac :)))))
      • maja92 Re: Warto przeczytac 08.01.04, 12:12
        Chyba raczej nie zniosa:
        Grecja jest w Unii od lat i ciagle jezdzi na wizach.
    • dead_skunk Wizy dla polskich zolnierzy 08.01.04, 10:13
      Szkoda, ze jankesi nie wydaja wiz do Iraku, bo wtedy polscy zolnierze nie
      musieliby grac tam okupantow. Nie dostaliby wiz od jankesow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka