Dodaj do ulubionych

zamiast...

18.02.04, 13:22
macic wode na forum moze by tak Panie sie wziely za paczki i faworki.
Ostatnio jadlem w PL paczki z "advocatem " i galaretka.bardzo dobre choc nie
tradycyjne.Nie ma to jak od Blikle-male drogie ale na opakowaniu pisze skad.
Najlepsze i tradycyjne to z marmolada z rozy.Berliner tez ta sama rodzina
i tez dobre.Nie zapomnijcie posypac faworki cukrem pudrem.Smacznego.
koniec Karnawalu.I przypominam " Kto bzyka w ostatki ten piekny i gladki "
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: zamiast... 18.02.04, 13:29
      Juz myslalam ze bedzie haslo "zamiast w kacie tracac p..... lacz sie w
      narodowym froncie". Ale to chyba przeszlosc :)))
      Paczki od Blicklego mi nie smakuja jakoz i inne jego wyroby: odzwyczailam sie
      od tych ciezkich i zbyt slodkich ciast. W Polsce mozna teraz dostac wiele duzo
      lepszych ciast. Mam takie miejsce w Warszawie.... Ale nie zdradze!!
      Z przykroscia przeczytalam zreszta rok-dwa lata temu, historie o tym, jak
      Blickle zabronil wstepu Zydom do swojego sklepu..
      • don2 Re: zamiast... 18.02.04, 13:39

Blikle i zabronil Zydom wstepu? Niesamowite.Opisz co to bylo.szyld postawil:
        Zydom i psom wstep wzbroniony-?
        (_._) z uszami
    • wkrasnicki Re: zamiast... 18.02.04, 13:31
      Popieram przedmowce, chociaz jezeli wicie, rozumicie ...nie umicie to zawsze
      pozostaje bzykanie (co kto pod tym rozumi - jego rzecz).
      Chociaz jezeli wicie, rozumicie ...nie umicie to wezcie sie za smazenie,
      zamiast zawracac gitare. ;-)
      PS. Zakladam, ze barek zaopatrzony godziwie. To tak na wszelkij sluczaj, gdyby
      ani jedno, ani drugie nie wyszlo. ;-)
      • don2 Re: zamiast... 18.02.04, 13:41
        kolkras,zawsze sa cukiernie i pomoga zastapic i jedno i drugie :))))
        • ani-ta polecam paczki z dziurka... 18.02.04, 13:44
          albo wiedenskie...
          chociaz wiedenskie sa lepsze!
          no i maja dziurke!:)

a.:))
    • basia553 Re: zamiast... 18.02.04, 13:47
      Owszem Donie, mial wywieszke... A Ty moze w zwiazku z jego nazwiskiem myslales,
      ze on tez Zyd?
      • wkrasnicki Re: zamiast... 18.02.04, 14:07
        Basiu nie chce powiedziec, ze fantazjujesz, ale chyba zrodlo tej informacji nie
        bylo z najwyzszej polki.
        Byl taki okres w moim zyciu, ze przez kilka tygodni, glownym moim pokarmem byly
        paczki od Bliklego. Witryna byla udekorowana zdjeciami, wielu slawnych ludzi w
        tym kilku Zydow.
        Obecny wlasciciel jest mecenasem sztuki, czlowiekiem duzego formatu, rzetelnie
        wykszatalconym i jestem pewien, ze nie moglby znizyc sie do tego rodzaju hasel.
        Nie ta firma, nie ta klasa.
        • ani-ta Re: zamiast... 18.02.04, 14:08
          a paczki coraz mniejsze:))))

a.:))

• don2 Re: zamiast... 18.02.04, 14:11
          Nie nie myslalem,gdyz wiem kto zacz rodzina Blikle.Niestety obecny wlasciciel
          nie cukiernik a zdaje sie Inzynier.Ale tradycje rodzinne obliguja.Kolkras ma
          racje.
          • jan.kran Re: zamiast... 18.02.04, 15:12
            Kol. Kras. mam pytanie konkretne. Do wyrobu paczkow uzywa sie spirytus jak
            wiadomo na moim zeslaniu niedostepny. Co myslisz o Jamesonie zamiast ? K.
            • wkrasnicki Re: zamiast... 18.02.04, 15:28
              jan.kran napisała:

Kol. Kras. mam pytanie konkretne. Do wyrobu paczkow uzywa sie spirytus jak
              wiadomo na moim zeslaniu niedostepny. Co myslisz o Jamesonie zamiast ? K.
              ###

Jameson jest produktem skonczonym i nie nalezy nic z nim kombinowac.
              Osobiscie tez profanuje, jako ze dodaje lodu, dalej jednak bym sie nie posunal.
              Proponuje przedestylowac wodke - kazda Matka-Polka to potrafi. :-)
              • akawill Re: Jameson 18.02.04, 15:38
                A tu Dzień Św. Patryka powoli idzie. Ale będzie picie. Mój sąsiad jest
                Irlandczykiem i się już Leprekauny (nie mylić z Lepperem!) koło domu krzątają.
                Maja też tam chyba kapustę szykuje. Zielono mi.
                • basia553 Re: Jameson 18.02.04, 16:04
                  Czy to na sw. Patryka jest ta rzeka w Chicago na zielono "malowana"?
                  • marxx Pączki z Gdanska 18.02.04, 17:58
                    Z ta rzeką sie zgadza:)))

a najlepsze pączki sa w Gdansku , dzielnica Wrzeszcz, tam jest takie jedno
                    fajne miejsce gdzie sprzedaja tylko i wylacznie rewelacyjne pączki z rożnymi
                    nadzieniami!!!!!

A slyszeliscie taka autentyczna historie, jak to amerykanie (z chicago i
                    opkolic) znajac tradycyjne polskie wito "PACZKI DAY" szli kupowac slodkosci do
                    Polameru (firma wysylajaca paczki ), poniewaz zmyliy ich napisy "Paczki do
                    Polski"
                    :))))))))))))

-----------------------

www.hanusia.republika.pl/hanusia.htm
    • lalka_01 Re: zamiast... 18.02.04, 15:10
      paczkow piec nie umiem, tylko babcia umie. A faworki umie tylko maz (i dzisiaj
      bedzie sie mogl wykazac), wiec moge sobie...co chce. Czego i Tobie zycze.
    • basia553 Donie i Wkrasie, 18.02.04, 15:20
      czytalam to w jakims powaznym miejscu. Jak sie tylko pogodze z siostra,
      poprosze ja o sprawdzenie. Ona ma pamiec jak slon:))))
      • don2 Re: Donie i Wkrasie, 18.02.04, 15:22
        Do wigilii mam czekac ? :)))))))))))
        • basia553 Re: Donie i Wkrasie, 18.02.04, 15:32
          Nie, nasze klötnie nie ciagna sie tak dlugo poza ta jedna, cosmy 8 lat nie
          rozmawialy. Teraz kazda gryzie paznokcie w kacie i sie zastanawia, kto ma
          zrobic pierwszy krok. Ja wiem ze ona jest winna, a ona nie wiem czemu jest o
          mojej winie przekonana:))) Ja mlodsza, wiec znowu bede sie musiala przelamac :((
          Juz chocby aby sprawe Blicklego wyjasnic.
    • xurek najlepsze paczki 18.02.04, 17:33
      sa z bita smietana, naj-naj lepsze "uod Wisniowskigo na rogu". Sama nie umiem
      upiec ciastka nawet z gotowej mixtury, wiec chyba bede musiala dalej macic
      wode :))). No i mam pytanie co do tego bzykania i ostatkow. Czy ostatki sa w
      czwartek? I czy bzykanie "wewnatrzmalzenskie" gwarantuje opisane przez Ciebie
      efekty?

Xurek
      • don2 Re: najlepsze paczki 18.02.04, 17:45
        bzykanie samo w sobie zawiera tylko pozytywne efekty.oczywiscie bzykanie jest
        uniweralne i nie zna granic.malzenskie lub poza....nie ma znaczenia.byle bzykac.
        I nie powinno byc jak w tym starym kawale: zastaje malzonek zone w lozku z
        " bzykaczem " Patrzy na niego z politowaniem i mowi: Panie nie rozumie Pana-
        ja to musze ale Pan......
        KTO BZYKA I PIJE TEN W TRUMNIE NIE GNIJE
    • sabba w krakowie 18.02.04, 17:52
      najlepsze sa paczki na Kalwaryjskiej z ajerkoniakiem i polewa czakoladowa.
      Jestem tradycyjna wiec normlanie bym czegos takiego nie wzial do usta ale ktos
      mnie poczestowal i teraz jak tylko jestem tam to sie nimi opycham...ale zrobic
      sama chyba nie umiem...
      • don2 Re: w krakowie 18.02.04, 18:02
        ilez to rzeczy sie tradycyjnie do ust nie bierze.az ktos nie poczestuje.potem
        to juz nie ma oporow.Te z ajerkoniakiem to wlasnie to co nazywa sie
        z "adwokatem".nie sa zle -fakt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka