Dodaj do ulubionych

Don't cry for me, Argentina!

21.04.04, 13:32
Trybunał Konstytucyjny w Warszawie uznał za niezgodną z Konstytucją w całości
ustawę, na podstawie której funkcjonuje w Polsce cywilny wywiad i
kontrwywiad. Z chwilą ogłoszenia orzeczenia Trybunału, Agencja Wywiadu i
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego będą działać pozaprawnie, bez podstawy
ustawowej

Brawo, chłopaki. Tak trzymać! Po wielu krokach gospodarczych w kierunku
Argentyny, postawiono poważny krok polityczny w tym samym kierunku.

Co dalej? El Presidente ogłosi stan wyjątkowy, zbierze się junta wojskowa o
tajnym składzie, przeciwnicy partii rządzącej zaczną znikać bez śladu, w
radio będą lecieć na okrągło marsze wojskowe i przemówienia naszpikowane
słowami “muerte” i “patria”, a na głównym placu stolicy będą chodzić w kółko
matki ubrane na czarno z portretami disaparecidos, dosłownie ‘znikniętych’,
czyli zaginionych bez wieści w wyniku akcji nieznanych sprawców?

Proszę zwrócić uwagę, że orzeczenie delegalizuje wyłącznie spec-agencje
cywilne…
Obserwuj wątek
    • lucja7 Re:Zajrzyj obok, dbaj o zdrowie. 21.04.04, 13:52
    • lalka_01 Nie czekaj mnie w Argentynie 21.04.04, 14:24
      moj statek tam nie zawinie
      wszystko przepadlo, wszystko na prozno
      Twoj list dostalam o dzien za pozno.

I pewnie dlatego ni .... nie wiem o co w Twoim poscie chodzi. Zwlaszcza "kroki
      gospodarcze w kierunku Argentyny"; nie dosc ze wieloznaczne, to jeszcze
      nieprawdziwe.
    • jutka1 Re: Don't cry for me, Argentina! 21.04.04, 14:46
      Czy bylbys uprzejmy podac link do tego orzeczenia?

szukalam na onecie i GW, jak rowniez na stronach Trybunalu, i nic nie znalazlam.

I tak jak lalka, reszty Twojego wpisu nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka,
      orzeczenie do widma junty w PL, ani PL do Argentyny.
      • prawdziwystarywiarus Byłbym uprzejmy 21.04.04, 15:31
        jutka1 napisała:

> Czy bylbys uprzejmy podac link do tego orzeczenia?
        >
        > szukalam na onecie i GW, jak rowniez na stronach Trybunalu, i nic nie
        znalazlam
        > .
        >
        > I tak jak lalka, reszty Twojego wpisu nie rozumiem, co ma piernik do
        wiatraka,
        > orzeczenie do widma junty w PL, ani PL do Argentyny.

=========

Ależ oczywiście, że byłbym uprzejmy. Służę poniżej.

Muszko-Pituniu-Jutuniu, zanim zaczniesz się nad kimkolwiek wytrząsać z
        przekąsem, opanuj porządnie szukanie w Internecie; zawsze warto stać na gruncie
        faktów. Ze zdolnością percepcji metafory argentyńskiej jest u ciebie mniej
        więcej tak samo, jak z umiejętnością poprawnego wyszukiwania informacji w
        sieci, więc nad tym także należałoby trochę popracować.

www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2004/k_45_02.htm
        www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2004/Dz_Ustaw/k_45s02.htm

Sygn. akt K 45/02
        W Y R O K
        W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
        Warszawa, dnia 20 kwietnia 2004 r.
        Trybunał Konstytucyjny w składzie:

Bohdan Zdziennicki - przewodniczący
        Jerzy Ciemniewski - sprawozdawca
        Teresa Dębowska-Romanowska
        Mirosław Wyrzykowski
        Marian Zdyb,

protokolant: Grażyna Szałygo,
        po rozpoznaniu, z udziałem wnioskodawców, Sejmu oraz Prokuratora Generalnego,
        na rozprawie w dniu 20 kwietnia 2004 r., wniosku Grupy posłów o zbadanie
        zgodności:
        l) art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa
        Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. Nr 74, poz. 676) z art. 103 ust. 1
        Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej,
        2) art. 23 ust.1 pkt 1 ustawy powołanej w punkcie pierwszym z art. 2, art. 30 i
        art. 31 Konstytucji,
        3) art. 23 ust. l pkt 6 ustawy powołanej w punkcie pierwszym z art. 2, art. 30,
        art. 47, art. 49 i art. 51 ust. 2 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji,
        4) art. 41 ustawy powołanej w punkcie pierwszym z art. 92 ust.1 Konstytucji,
        5) art. 230 ust. 1 i 7 ustawy powołanej w punkcie pierwszym z:
        - art. 7, art. 32 i art. 60 Konstytucji,
        - art. 25 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych
        (Dz. U. z 1977 r. Nr 38, poz.167),
        o r z e k a:
        I
        1. Art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa
        Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. Nr 74, poz. 676 oraz z 2003 r. Nr 90,
        poz. 844, Nr 113, poz. 1070, Nr 130, poz. 1188 i Nr 166, poz. 1609) w zakresie,
        w jakim nadaje rangę sekretarzy stanu Szefom ABW i AW jest niezgodny z art. 103
        ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
        2. Art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy powołanej w punkcie pierwszym, jest niezgodny z
        art. 2, art. 30 i art. 31 Konstytucji.
        3. Art. 23 ust. 1 pkt 6 ustawy powołanej w punkcie pierwszym jest niezgodny z
        art. 2, art. 30, art. 47, art. 49 i art. 51 ust. 2 w związku z art. 31 ust. 3
        Konstytucji.
        4. Art. 41 ust. 2 ustawy powołanej w punkcie pierwszym jest niezgodny z art. 92
        ust. 1 Konstytucji.
        5. Art. 230 ust. 1 ustawy powołanej w punkcie pierwszym w zakresie, w jakim
        przewiduje, na podstawie pkt. 2 tego przepisu, możliwość wypowiedzenia
        funkcjonariuszowi stosunku służbowego, jest niezgodny z art. 7 i art. 60
        Konstytucji.
        6. Art. 230 ust. 7 ustawy powołanej w punkcie pierwszym, w zakresie, w jakim
        wyłącza stosowanie przepisów art. 60 ust. 4 oraz art. 63 tejże ustawy do
        funkcjonariusza, o którym mowa w art. 230 ust. 4 ustawy:
        jest niezgodny z art. 32 i art. 60 Konstytucji;
        jest niezgodny z art. 25 lit. c Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i
        Politycznych otwartego do podpisu w Nowym Jorku dnia 19 grudnia 1966 r. (Dz. U.
        z 1977 r. Nr 38, poz.167).
        II
        Przepisy wskazane w pkt. 2, pkt. 3 i pkt. 4 tracą moc obowiązującą z dniem 31
        grudnia 2004 r.

Bohdan Zdziennicki (zdanie odrębne do pkt 1 i 5)
        Jerzy Ciemniewski Teresa Dębowska-Romanowska
        Mirosław Wyrzykowski Marian Zdyb

• jutka1 Re: Byłbym uprzejmy i bylabym wdzieczna 21.04.04, 16:05
          jutka1 napisała:

> Czy bylbys uprzejmy podac link do tego orzeczenia?
          >
          > szukalam na onecie i GW, jak rowniez na stronach Trybunalu, i nic nie
          znalazlam

> Muszko-Pituniu-Jutuniu, zanim zaczniesz się nad kimkolwiek wytrząsać z
          > przekąsem, opanuj porządnie szukanie w Internecie;

Bylabym wdzieczna, gdybys mi w moim pytaniu powyzej pokazal przekas i
          wytrzasanie sie, bo ani nie bylo tego w zamiarze, ani nie widze nic
          niezamierzonego.

Za linki dziekuje.
          Nie moglam do tego wejsc "normalna" droga, wyswietlal mi sie komunikat:
          You are not authorized to view this page
          You might not have permission to view this directory or page using the
          credentials you supplied.

Teraz droga okrezna znalazlam. Obiecuje, ze wiecej nie bede Cie (duze C) prosic
          o linki, bo jesli masz pomagac ze zlosliwosciami, to sobie daruj pomoc.
          Najprosciej by bylo, jesli juz zamieszczasz jakies posty czy watki, gdybys dal
          odniesienie, typu "wg komunikatu prasowego TK" - wtedy bym wiedziala gdzie
          szukac i nie zawracala Ci (duze C) gitary so to speak.

> Ze zdolnością percepcji metafory argentyńskiej jest u ciebie mniej
          > więcej tak samo, jak z umiejętnością poprawnego wyszukiwania informacji w
          > sieci, więc nad tym także należałoby trochę popracować.
          Na szczescie nie musze polegac na sensacyjnych tytulach prasowych, zeby
          formowac swoje opinie. Czego i Tobie (duze T) zycze, a za laskawa porade
          dziekuje.

Jutka
    • xurek a czy 21.04.04, 15:05
      zostanie tez konstytucyjnie wprowadzony obowiazek tanczenia tanga? Bo jak tak,
      to ja tam juz wieciej nie jade :))))).

Xurek
    • ertes olaboga!!! 21.04.04, 15:30
      Jutka! Jest zle, powiem wiecej: jest chujowo, stracimy prace na Rakowieckiej.

PS.
      Dziewczyny! Czy mama was nie uczyla ze to bardzo nieladnie smiac sie z ludzi
      uposledzonych?
      • prawdziwystarywiarus Re: olaboga!!! 21.04.04, 15:33
        ertes napisał:

> Jutka! Jest zle, powiem wiecej: jest chujowo, stracimy prace na Rakowieckiej.
        >
        >
        > PS.
        > Dziewczyny! Czy mama was nie uczyla ze to bardzo nieladnie smiac sie z ludzi
        > uposledzonych?

www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2004/Dz_Ustaw/k_45s02.htm
        :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • ertes Re: olaboga!!! 21.04.04, 15:40
          did ya forget yo medicaytion agayn, mayt?
        • xurek Wiarusie, 21.04.04, 15:44
          cos Ty sie tak na te Polske uparl? Ani tam nie zyjesz, ani jej sprawy nie maja
          zadnego wplywu na Twoje, ani ci ona w niczym nie zagraza ani nie pomoze. Jezeli
          tak bardzo przejmujesz/bolejesz/wnerwiasz sie losami Polski, to dlaczego tam
          nie zostales i nie przyczyniasz sie aktywnie do ksztaltowania lepszych jej
          losow zamiast ciagle plodzic tematycznie identyczne watki?

Xurek nie mogacy pojac
          • xurek PS: na dodatek 21.04.04, 15:46
            zalozyles juz identyczny watek na Primie, ja rozumiem, ze tutaj ostatnio
            niewiele sie dzieje, ale nie az tak niewiele, by trzeba bylo zakladac dwa razy
            te same watki....

Xurek
            • prawdziwystarywiarus Re: PS: na dodatek 21.04.04, 15:52
              xurek napisała:

> zalozyles juz identyczny watek na Primie, ja rozumiem, ze tutaj ostatnio
              > niewiele sie dzieje, ale nie az tak niewiele, by trzeba bylo zakladac dwa
              razy
              > te same watki....
              >
              > Xurek

To taka trochę dziecinna satysfakcja, kiedy Muszka Pitunia ląduje na pupuni w
              kałuży na samym środku piaskownicy :-) Wiem, że to małostkowe, ale nikt z nas
              nie jest doskonały.
              • akawill Do Jutki: easy, easy, dear ;) (n/t) 21.04.04, 15:54

• ertes Re: PS: na dodatek 21.04.04, 15:57
                No ty na pewno nie jestes doskonaly profesorku z bozej laski.
                Ty jestes chorym czlowiekiem.

Niech zyje PRL i sluzby wywiadowcze. Musze sie przyznac: bylem esbekiem
              • jutka1 Re: PS: na dodatek -- malostkowosc 21.04.04, 16:10
                prawdziwystarywiarus napisał:

> To taka trochę dziecinna satysfakcja, kiedy Muszka Pitunia ląduje na pupuni w
                > kałuży na samym środku piaskownicy :-) Wiem, że to małostkowe, ale nikt z nas
                > nie jest doskonały.
                You said it yourself.

PS. Prosby o pomoc w znalezieniu czegos nie traktuje jako wyladowanie pupunia
                na samym srodku piaskownicy. Jak sam stwierdzasz nikt nie jest doskonaly, a kto
                pyta nie bladzi.

Jedna z lekcji, ktore odebralam to to, ze Ciebie o pomoc prosic juz nie bede.

adios.
                • prawdziwystarywiarus Re: nikt nie jest doskonały - amen. 21.04.04, 16:15
                  jutka1 napisała:

> prawdziwystarywiarus napisał:
                  >
                  > > To taka trochę dziecinna satysfakcja, kiedy Muszka Pitunia ląduje na pupun
                  > i w
                  > > kałuży na samym środku piaskownicy :-) Wiem, że to małostkowe, ale nikt z
                  > nas
                  > > nie jest doskonały.
                  > ********
                  > You said it yourself.
                  >
                  > PS. Prosby o pomoc w znalezieniu czegos nie traktuje jako wyladowanie pupunia
                  > na samym srodku piaskownicy. Jak sam stwierdzasz nikt nie jest doskonaly, a
                  kto
                  >
                  > pyta nie bladzi.
                  >
                  > Jedna z lekcji, ktore odebralam to to, ze Ciebie o pomoc prosic juz nie bede.
                  >
                  > adios.

Muszko-Pituniu-Jutuniu,przyznaj się sama przed sobą: miałaś nadzieję, że to
                  nieudokumentowana brednia, a tu ci tak fatalnie wypadło...
                  • jutka1 Re: nikt nie jest doskonały - amen. 21.04.04, 16:19

> Muszko-Pituniu-Jutuniu,przyznaj się sama przed sobą: miałaś nadzieję, że to
                    > nieudokumentowana brednia, a tu ci tak fatalnie wypadło...
                    Bardzo mi przykro, pytalam in earnest.

Przykro mi ze Cie rozczarowuje.
                    • xurek Jutka, co jest, 21.04.04, 16:20
                      no przyznaj sie wreszcie :)))!!!
                      PS: a siniaka sobie nabilas :))??

Xurek-niezwykle-powazny-dzis
                      • jutka1 Re: Xurku, o co pytasz?..... 21.04.04, 16:23
                        xurek napisała:

> no przyznaj sie wreszcie :)))!!!
                        bo nie rozumiem?

> PS: a siniaka sobie nabilas :))??
                        Siniaka sobie nabilam dzis rano wpadajac na drzwi od kuchni. Wiecej siniakow
                        nie pamietam.

Przepraszam za scurvienie ale to Xurka wina... :)))
                        • xurek ja nie pytam, ja tylko grzecznie prosze, 21.04.04, 16:27
                          zebys sie wreszczcie przyznala :))). Do czego, nie gra w zasadzie roli :))

Xurek
                          • prawdziwystarywiarus Na stłuczoną pupunię tylko melaleuca alternifolia 21.04.04, 16:30
                            xurek napisała:

> zebys sie wreszczcie przyznala :))). Do czego, nie gra w zasadzie roli :))
                            >
                            > Xurek

Olejek lub masc z ti-tree (melaleuca alternifolia), dwa razy dziennie.
                          • jutka1 Re: ja nie pytam, ja tylko grzecznie prosze, 21.04.04, 16:30
                            xurek napisała:

> zebys sie wreszczcie przyznala :))). Do czego, nie gra w zasadzie roli :))
                            zaproponuj cos, to moze sie przyznam. Byle bez sprosnosci pliz ;))))))
          • prawdziwystarywiarus Re: Wiarusie, 21.04.04, 15:47
            Uznaj to za mój bezinteresowny podarunek edukacyjny.
            Pojęcie przyjdzie z czasem.
            • ertes Re: Wiarusie, 21.04.04, 16:00
              Widzisz glupia Ty xurkowa, lun ci tak podaje na tacy edukayje a ty glupia nic ni
              rozumiosz.

Za kare masz przeczytac cyberexpress 3 razy od pierwszej do ostatniej strony.
              • xurek to ja juz wole za kare.... 21.04.04, 16:02
                odmawiac zdrowaski :)))). I fakt, ze nie rozumiem nic, ale siedze spokojnie, bo
                Wiarus zagwarantowal, ze samo przyjdzie :))))

Xurek
              • prawdziwystarywiarus Re: Wiarusie, 21.04.04, 16:03
                ertes napisał:

>
                > Za kare masz przeczytac cyberexpress 3 razy od pierwszej do ostatniej strony.

E nie, Cyberexpres to poprzedni etap. Obecnie czytamy z wypiekami na policzkach
                orzecznictwo TK.
          • ertes Re: Wiarusie, 21.04.04, 15:55
            Czy nigdy nie spotkalas tego typu emigrantow ktorzy nie potrafili i nie potrafia
            zyc bez Polski jednoczesnie jej nienawidzac?
            Przeciez jest ich sporo, tych jezdzacych do Polski i potem oglaszajacych
            "wyleczylem sie z Polski".
            Przeciez to jest chore, sleczenie we wszelkich dostepnych wiadomosciach,
            internetowych wydaniach gazet w celu poszukiwania tylko jednego: negatywnych
            objawow zycia w Kraju.
            Nie jestem psychologiem ale wydaje sie mi ze ludzie tego typu nie potrafili
            znalezc siebie i akceptacji dla siebie w nowych krajach, nowej rzeczywistosci.
            Tacy emigracyjni nieszczesnicy co nigdy dwiema nogami nie staneli na
            emigracyjnej ziemi. Na sile porownywanie terazniejszasci z przeszloscia a
            jednoczesnie usilujacy zabic jedno OGROMNE pytanie: czy dobrzez zrobilem ze
            wyjechalem?

Dla mnie to chorzy ludzie wymagajacy wspolczucia, patologia emigracyjna.
            • prawdziwystarywiarus Re: Wiarusie, 21.04.04, 16:01
              ertes napisał:

> Przeciez to jest chore, sleczenie we wszelkich dostepnych wiadomosciach,
              > internetowych wydaniach gazet w celu poszukiwania tylko jednego: negatywnych
              > objawow zycia w Kraju.

Więcej szacunku dla młodej demokracji. Przecież to jest znakomita wiadomość, że
              Trybunał Konstytucyjny potrafi ukrócić samowolę służb specjalnych. Czy możesz
              rozwinąć, w jakim sensie jest to objaw negatywny w polskim życiu publicznym?
              Istnienie mechanizmów kontrolnych utrudniających naruszanie Konstytucji RP to
              dla ciebie objaw negatywny? Kolego, albo przeginasz pałę, albo ze schyłkiem PRL
              utraciłeś gwiazdę przewodnią swego życia.

A poza tym, nie istnieje konstytucyjny obowiazek posiadania identycznego z
              Twoim poczucia humoru.
              • prawdziwystarywiarus Muszka-Pitunia-Jutunia: glass of water, dear? n/t 21.04.04, 16:06
              • ertes Re: Wiarusie, 21.04.04, 16:11
                Dobrze ze sie chociaz tlumaczysz mayt.
                Jest jeszcze szansa na wyleczenie, choc nikla.
    • starypierdola Don't cry for me, Argentina! 21.04.04, 16:02
      Tak trzymac, Prawdziwystarywiarus!

SP-Argentynczyk
      • xurek a Ty SP to po ktorej stronie stoisz? 21.04.04, 16:06
        pytam dla porzadku, po nic nie rozumiem a chcialabym sile obydwu armii zliczyc -
        jak wiesz ja bardzo lubie liczyc :)))

Xurek
        • ertes Re: a Ty SP to po ktorej stronie stoisz? 21.04.04, 16:09
          On zmienia zdanie podobnie jak miejsce zamieszkania w zaleznosci od humoru.
          • xurek patrz, a ja myslalam, ze taka cecha charakteru 21.04.04, 16:11
            dotyczy tylko kobiet, rekawiczek i mezczyzn :))).
            Puhh, Wow, ale siem watek rozwija :)))

Xurek
            • ertes Re: patrz, a ja myslalam, ze taka cecha charakter 21.04.04, 16:13
              Well, sama prosilas o ciekawy watek albo klotnie a nic sie tak dobrze nie
              rozwija jak dokopywanie blizniemu.
              • prawdziwystarywiarus Re: patrz, a ja myslalam, ze taka cecha charakter 21.04.04, 16:17
                ertes napisał:

> Well, sama prosilas o ciekawy watek albo klotnie a nic sie tak dobrze nie
                > rozwija jak dokopywanie blizniemu.

Exactly - let's have another free kick.
                No to, ertes, jak to jest z tym istnieniem Trybunału Konstytucyjnego, co się
                ośmiela tajnej policji przeszkadzać, jako negatywnym elementem sytuacji w Kraju?
                • ertes Co zaprzata moja glowe 21.04.04, 16:35
                  Wiarus, ja, jako szczesliwy emigrant mieszkajacy w Raju czyli najpiekniejszym
                  stanie wspanialego kraju nazywajacego sie Stany Zjednoczone mam ogromny problem,
                  ktory niestety nie ma nic wspolnego z polskimi sluzbami specjalnymi.

Otoz, w Mammoth ktore znajduje sie w Sierra Nevada od dwoch miesiecy spadlo
                  bardzo malo sniegu. Mam zabukowany hotel na weekendy w maju ale boje sie ze nie
                  bedzie na czym jezdzic. Coprawda w ostatni weekend spadly 2 topy ale moze sie
                  stopic.
                  Mam jednak nadzieje ze 1 maja bedzie jeszcze na czym jezdzic.

Tutaj mozesz zapoznac sie z "moja" gorka: www.mammothmountain.com
              • xurek tu siem zgadzam calkowicie, 21.04.04, 16:17
                watek rosnie jak na drozdzach, ma dopiero 165 minut a juz 32 wypowiedzi.
                Podejrzewam, ze jest to dzisiejszy rekord gazety :)))))

Xurek
                • prawdziwystarywiarus Re: tu siem zgadzam calkowicie, 21.04.04, 16:21
                  xurek napisała:

> watek rosnie jak na drozdzach, ma dopiero 165 minut a juz 32 wypowiedzi.
                  > Podejrzewam, ze jest to dzisiejszy rekord gazety :)))))
                  >
                  > Xurek

Bo ja chcę zobaczyć, kiedy ertes zaproponuje likwidację Trybunału
                  Konstytucyjnego za negatywizm i szkalowanie dzielnych czekistów – wszak nie
                  wiedzieć czemu uznał to orzeczenie za negatyw.
                  • xurek ooooo, to jeszcze dlugo bedziesz ciagnal watek :)) 21.04.04, 16:24
                    bo watpie, ze Ertes cos w tej kwestii zaproponuje - mysle, iz problem ten
                    specjalnie go nie zaprzata :))))

Xurek
                    • ertes Re: ooooo, to jeszcze dlugo bedziesz ciagnal wate 21.04.04, 16:26
                      O kurde balans... To Ty juz mnie az tak poznalas???
                    • prawdziwystarywiarus Re: ooooo, to jeszcze dlugo bedziesz ciagnal wate 21.04.04, 16:28
                      xurek napisała:

> bo watpie, ze Ertes cos w tej kwestii zaproponuje - mysle, iz problem ten
                      > specjalnie go nie zaprzata :))))
                      >
                      > Xurek

Chwała Bogu, bo rzucił się, jakby go szydłem w słabiznę dźgnęli, więc myślałem,
                      że może mu niechcący nadepnąłem na jakichś kumpli albo w CzK albo w TK. Wobec
                      tego wszystko OK i mogę iść spać
                      • xurek Wiarus, co Ty ? 21.04.04, 16:30
                        Spac !!!????? Teraz, jak sie forum wreszczcie rozkrecilo i masz watek ze
                        srednia predkoscia odpowiedzi 1 / 4 Min (tendencja wyraznie pozytywna). Jak
                        pojdziesz spac, to impreza siadzie i rekord bedziesz mial zagrozony - posiedz
                        jeszcze z godzinke, to skoncze wreszcie ten Update :)))))

Xurek
                        • prawdziwystarywiarus Re: Wiarus, co Ty ? 21.04.04, 16:32
                          xurek napisała:

> Spac !!!????? Teraz, jak sie forum wreszczcie rozkrecilo i masz watek ze
                          > srednia predkoscia odpowiedzi 1 / 4 Min (tendencja wyraznie pozytywna). Jak
                          > pojdziesz spac, to impreza siadzie i rekord bedziesz mial zagrozony - posiedz
                          > jeszcze z godzinke, to skoncze wreszcie ten Update :)))))
                          >
                          > Xurek

Ja nie mam ambicji rekordzisty, jeden siniak na pupuni-pituni-jutuni na jeden
                          wieczór mi wystarczy, a u mnie juz 0.30 , pora spać.
                          • xurek u Ciebie to moze i 0:30, 21.04.04, 16:34
                            ale w PL dopiero 16:30, wiec kto wie, moze TK jeszcze co dzis wydebatuje a jak
                            pojdziesz spac, to dowiesz sie poniewczasie :))).
                            Moze to Cie bardziej zmotywuje niz rekord (teraz wychodzi 1 odp / 3,7 Minuty).

Xurek
                          • jutka1 Re: Wiarus, co Ty ? 21.04.04, 16:36
                            Przydaloby Ci sie czytac, co do Ciebie pisze.

Pytanie zadawalam Ci zupelnie powaznie i bez zlosliwosci, pisze trzeci juz raz.

Ale jesli image siniaka na mojej pupuni ma Ci polepszyc humor, to zycze dobrej
                            nocy.
                            • ertes Re: Wiarus, co Ty ? 21.04.04, 16:38
                              Bedzie musial spac na plecach bo ma obity pysk z kazdej storny i nawet nie wie
                              ze zostal wysmiany.

ufff jade do pracy, poranek byl mily. Mam nadzieje ze reszta dnia rowniez.
                              A co tam, dzis wskocze na rowerek.
                            • prawdziwystarywiarus Bóg zapłać 21.04.04, 16:39
                              jutka1 napisała:

>
                              > Ale jesli image siniaka na mojej pupuni ma Ci polepszyc humor, to zycze
                              dobrej
                              > nocy.

Bóg zapłać, ale jestem szczęśliwie żonaty.
                              • ertes Re: Bóg zapłać 21.04.04, 16:43
                                To ty jeszcze mozesz??!?!?!
                                • xurek przeca widzisz ze moze :)))) 21.04.04, 16:45
                                  juz od miesiecy moze niestrudzenie i wbrew wszelkim przeciwienstwom losu :))))

Xurek
        • starypierdola SP to po ktorej stronie stoisz? 21.04.04, 16:19
          Po stronie Argentinos!! Siempre!

Zeby Ertesa nie zawiesc wlasnie przeprowadzam sie do Bariloche. Wiosna w
          pelni, wino Mendoza wspaniale, wloskie czekoladki swietne no i parillada bez
          porownania lepsza niz fast food z McDonalda.

No to ilu ludzi tym samolotem lecialo??

SP
          • xurek tego podstepu sie obawialam :)))) 21.04.04, 16:22
            ta odpowiedz sie nie liczy. Albo jestes po stronie Wiarusa, albo Reszty, co
            oznaczaloby ze musisz stanac w szeregu z Ertesem :)))). Gdzie jest Bariloche?
            No i nie policzylam - ty miales liczyc, ja makulatury nie zbieram, maz na
            szczesnie tez nie. Podalam Ci wszystkie dane a Ty sie nie wywiazales :)))

PS: w samolocie lecialo ludzi ZA DUZO :))))
            • starypierdola podstep? E, nie ... 21.04.04, 16:36
              >>Albo jestes po stronie Wiarusa, albo Reszty, <<

Blizej Wiarusa niz Reszty, ale mnie to nie ziemi ani nie grzeje...

>>musisz stanac w szeregu z Ertesem <<<

Zawsze i wszedzie; widze ze Ertes sie ode mnie uczy ...

>>Gdzie jest Bariloche? <<

Zobacz pod San CArlos de Bariloche. Taka jakby Cortina d'Ampezzo w Andach.

>>No i ///zle //nie policzylam.<<

Te rzedy sie zwezaja z przodu i z tylu... Pewnie max. 500??

>>Ty sie nie wywiazales :)))<<

Ale sie staram :-)))

SP
              • xurek przeca sama pisalam o tym, 21.04.04, 16:41
                ze sie zwezaja. dwa pierwsze i dwa ostatnie mialy po 8 siedzen w rzedzie,
                reszta po dziesiec. A numeracja byla do 60. Wiec moze bys mi tak bardziej
                logicznie wykazal, gdzie lezy moj blad? Jedno jest pewne, albo ktos tu liczyc
                nie umie, albo Chrancuzy sobie leca w kulki i nie numeruja po kolei :)))

Xurek
                • jutka1 Re: przeca sama pisalam o tym, 21.04.04, 16:42
                  Cay erfranca ma rzad nr 13, bo niektore nie maja? jesli nie to juz masz
                  odpowiedz na 10 miejsc brakujacych ;))))
                  • starypierdola Re: przeca sama pisalam o tym, 21.04.04, 17:08
                    No i w 1-szej klasie duzo mniej siedzen na rzad; w business class tez mniej.
                    Zaleznie od "rozplanowania" (kazda linia ma to inaczej) moze byc tylko 4
                    siedzenia w jednym rzedzie w 1-szej klasie, ze 6 w business.

SP
    • xurek a tak by the way, 21.04.04, 16:12
      to czy ktos moglby mi podac dalsze slowa piosenki, bo po tym dramatycznym
      tytule nie wychodzi mi z glowy, wciaz mamrocze te fraze pod nosem i Behemot
      zaczyna przewracac oczami :))

no to jak to leci dalej?

Xurek
      • ertes Re: a tak by the way, 21.04.04, 16:17
        It won't be easy, you'll think it strange
        When I try to explain how I feel
        That I still need your love after all that I've done
        You won't believe me
        All you will see is a girl you once knew
        Although she's dressed up to the nines
        At sixes and sevens with you

I had to let it happen, I had to change
        Couldn't stay all my life down at heel
        Looking out of the window, staying out of the sun
        So I chose freedom
        Running around, trying everything new
        But nothing impressed me at all
        I never expected it to

Don't cry for me Argentina
        The truth is I never left you
        All through my wild days
        My mad existence
        I kept my promise
        Don't keep your distance

And as for fortune, and as for fame
        I never invited them in
        Though it seems to the world they were all I desired
        They are illusions
        They're not the solutions they promised to be
        The answer was here all the time
        I love you and hope you love me

The truth is I never left you
        All through my wild days
        My mad existence
        I kept my promise
        Don't keep your distance

Have I said too much?
        There's nothing more I can think of to say to you
        But all you have to do is look at me
        To know that every word is true

• xurek dzieki, juz sie drukuje :))) ntxt 21.04.04, 16:19

• starypierdola Slowa ... 21.04.04, 17:02
        ... w orginale: No me yora por me Argentina...
        www.angelfire.com/nb/katangatang/letrastango.html
        SP
    • akawill ja już teraz tylko czekam niecierpliwie... 21.04.04, 16:38
      ...na wpis Pani-z-totemem. Jakby jeszcze cuś napisała jednocześnie o stawaniu
      to już naprawdę byłby cycuś, jak mawia pewien mój wujek.
      • xurek a jezeli jeszcze 21.04.04, 16:43
        dolacza sie Swiatlo, CJ, Wkras i Arturo, to bedziemy rowniez mieli watek z
        rekordowa iloscia meskich forumowiczow :)))))

Xurek
    • maly.ksiaze What is your point, dude? 21.04.04, 16:49
      Pomyslalby czlowiek, ze fakt, iz sad danego kraju moze bez zadnej obawy i
      zazenowania wywalic do kosza istniejaca ustawe to objaw pozytywny. Ze system
      dziala. A tu pisza, ze to krok w kierunku zrzucania ludzi z samolotu...

Pozdrawiam,

mk.

• maria421 Re: What is your point, dude? 21.04.04, 17:49
        Tez nie rozumiem o co Wiarusowi chodzi.
        Nie podoba mu sie orzeczenie Sadu Konstytucyjnego? Jest przekonany ze ustawa
        byla dobra i zgodna z konstytucja? A moze o to, ze konstytucja jest zle
        napisana?

Tez uwazam, ze fakt, ze Trybunal Konstytucyjny moze podwazyc ustawe wydana
        przez Sejm - i to ustawe dotyczaca bardzo wrazliwego elementu w strukturze
        panstwa jakimi sa sluzby specjalne, jest tylko dowodem na to, ze system dziala.

Gdyby tak dzialal w Argentynie, nie byloby desparacidos....
        • starypierdola W kwestii formalnej 21.04.04, 17:55
          >> Gdyby tak dzialal w Argentynie, nie byloby desparacidos....<<

W Argentynie nie ma desAparecidos.. z definicji ... znikneli (se
          desaparecieron) i ich nie ma.

SP
        • ertes Re: What is your point, dude? 21.04.04, 17:55
          Podobno w kazdym szalenstwie jest metoda ktorej znalezienia Wam zycze z calego
          serca.

Podpisano:
          Ertes Rakowiecki
    • ertes Jasna cholera! 21.04.04, 17:54
      Ja nie wiem w jakich sluzbach jest Wiarus ale jak ja zlapalem gume to nie wiem.
      Bardzo podejrzane.

• basia553 ojejku! 21.04.04, 18:19
      Czy naprawde zmienia polski taniec narodowy z poloneza i mazurka na tango?
      Wracam do Polski! A pöki co lece na walking, aby miec kondycje dla tanga:))))
    • jutka1 SW, czy Ty w ogole czytales co zamiesciles????? 21.04.04, 21:05

> Trybunał Konstytucyjny w Warszawie uznał za niezgodną z Konstytucją w całości
      > ustawę, na podstawie której funkcjonuje w Polsce cywilny wywiad i
      > kontrwywiad. Z chwilą ogłoszenia orzeczenia Trybunału, Agencja Wywiadu i
      > Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego będą działać pozaprawnie, bez podstawy
      > ustawowej
      Dzieku Twojej uprzejmosci i podrzuceniu linkow, przeczytalam nie tylko
      orzeczenie Trybunalu (to samo, ktore zamiesciles na tym watku i ktorego
      przecietny czytelnik nie zrozumie), ale tez komunikat prasowy TK dotyczacy tego
      orzeczenia. Orzeczenie w calosci cytuje ponizej.

Wiarus, jakie "uznał za niezgodną z Konstytucją w całości ustawę"?
      Jakie "Z chwilą ogłoszenia orzeczenia Trybunału, Agencja Wywiadu i Agencja
      Bezpieczeństwa Wewnętrznego będą działać pozaprawnie, bez podstawy ustawowej"??

KT zakwestionowal pare zapisow mowiacych o:
      - uzywaniu pewnych metod "operacyjnych"
      - sposobie zwolnienia sporej grupy pracownikow UOP-u w 2002 roku
      - obsadzaniu stanowisk kierownictwa ABW i AW zapisanych w ustawie na poziomie
      Sekretarza Stanu

Wiarus, na nastepny raz przeczytaj uwaznie o czym chcesz napisac, zrozum, a
      potem zakladaj watki, i nie rob ludziom wody z mozgu.

Bardziej publicystyczne wytlumaczenie o co chodzi w tym orzeczeniu zamieszcze
      za chwile na wpisie obok.

Ale przynajmniej sobie podogryzales, wyzyles sie, rozkreciles watek, i na
      zakonczenie zupelnie nie tak zrozumieles moje zyczenia dobrych snow :)))

Pitunia Pedantyczna i Bez Siniakow

K 45/02

Komunikat prasowy po rozprawie w sprawie konstytucyjności niektórych przepisów
      ustawy o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu

20 kwietnia 2004 r. o godz. 9.30 Trybunał Konstytucyjny rozpoznał wniosek grupy
      posłów na Sejm RP w sprawie konstytucyjności niektórych przepisów ustawy o
      Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu.

Trybunał orzekł, że art. 14 ust. 1 ustawy z 24 maja 2002 r. o Agencji
      Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu jest niezgodny z art. 103 ust.
      1 Konstytucji, art. 23 ust. 1 pkt 1 i 6 oraz art. 41 zaskarżonej ustawy są
      niezgodne z powołanymi wzorcami konstytucyjnymi. Trybunał orzekł także, że art.
      230 ust. 1 i ust. 7 zaskarżonej ustawy jest niezgodny z powołanymi wzorcami
      konstytucyjnymi oraz z art. 25 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i
      Politycznych. Ponadto TK postanowił, że art. 23 ust. 1 pkt 1 i 6 oraz art. 41
      zaskarżonej ustawy tracą moc obowiązująca z dniem 31 grudnia 2004 r.

Trybunał uznał, że art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji
      Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu, w zakresie w jakim nadaje
      rangę sekretarzy stanu Szefom ABW i AW, był próbą ominięcia formalnego zakazu
      nie łączenia mandatu posła z pełnieniem wskazanych urzędów państwowych. Jest on
      zatem niezgodny z art. 103 ust. 1 Konstytucji.

Zdaniem TK unormowanie pozwalające funkcjonariuszom Agencji na wydawanie
      poleceń określonego zachowania się (art. 23 ust. 1 pkt 1 zaskarżonej ustawy)
      jest sprzeczne z zasadą, iż nikogo nie można zmuszać do tego, co czego nie jest
      prawnie zobowiązany (art. 31 Konstytucji). Trybunał podkreślił, że na podstawie
      ustawy nie można określić dopuszczalnego zakresu ingerencji w prawa i obowiązki
      obywateli. Zaskarżona ustawa nie określa również trybu obrony przed nadmierną
      ingerencją funkcjonariuszy w dobra osobiste obywateli. Sposób sformułowania
      tego przepisu narusza także zasady poprawnej legislacji (art. 2 Konstytucji).

Przepis uprawniający funkcjonariuszy ABW do obserwowania i rejestrowania
      zdarzeń zachodzących w miejscach publicznych (bez wiedzy i zgody osób
      zainteresowanych) zbyt daleko ingeruje w sferę wolności i praw obywateli. TK
      wskazuje, że w ustawie nie został wskazany tryb pozwalający na stwierdzenie,
      czy dokonane obserwacje i rejestracje mają charakter konieczny. Zatem art. 23
      ust. 1 pkt 6 narusza zasadę demokratycznego państwa prawnego (art. 2
      Konstytucji).

Trybunał wskazał ponadto, że art. 230 ust. 1 pozostawia przełożonym nadmierną
      swobodę w doborze pracowników. Selekcja funkcjonariuszy nie może być bowiem
      przeprowadzana w sposób arbitralny, jako element reorganizacji urzędu
      państwowego. Dokonywanie doboru funkcjonariuszy Agencji według nieadekwatnych i
      nie dających się zweryfikować kryteriów oceny jest niezgodne z Konstytucją.
      Trybunał podkreślił, że wszyscy obywatele polscy, korzystający z pełni praw
      publicznych mają prawo dostępu do służby publicznej na jednakowych zasadach
      (art. 60 Konstytucji).

Rozprawie przewodniczył sędzia TK Bohdan Zdziennicki, a sprawozdawcą był sędzia
      TK Jerzy Ciemniewski.

Wyrok jest ostateczny, a jego sentencja podlega ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw.

• starypierdola O Boze!! 21.04.04, 21:07
        Znowu sie Ertesowi udalo!!!
        SP
      • jutka1 I wytlumaczenie bardziej publicystyczne 21.04.04, 21:10
        Z wczorajszego Onet'u.

N.B. Jak ktos walnie jak lysy o beton, to gdzie sie siniak robi? Na glowie?

Ustawa o ABW: Wyrok Trybunału

Niezgodny z konstytucją jest przepis, na mocy którego w 2002 r. zwalniano
        oficerów Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencji Wywiadu - orzekł we
        wtorek Trybunał Konstytucyjny.

Otwiera to drogę powrotu do służby dla 450 wówczas zwolnionych. Ok. 350 z nich
        chce wrócić - zapowiada rzecznik zwolnionych.

TK niejednogłośnie zakwestionował wszystkie pięć zaskarżonych przez opozycję
        artykułów ustawy, na mocy której w czerwcu 2002 r. przestał istnieć Urząd
        Ochrony Państwa, a powstały ABW i AW. PiS, PO i LPR uznała tę reformę za zamach
        na apolityczność służb specjalnych i zaskarżyły ustawę do TK.

Najważniejszy artykuł dawał szefom ABW i AW prawo zwalniania po wejściu ustawy
        w życie b. funkcjonariuszy UOP ze służby na specjalnych zasadach i bez
        półrocznego okresu ochronnego. Z obu agencji zwolniono wtedy z miesięcznym
        wypowiedzeniem 450 oficerów; ok. 100 odwołało się do NSA.

Szefowie ABW i AW mieli "nadmierny zakres swobody i uznaniowości" co do
        kryteriów zwolnień - mówił w uzasadnieniu wyroku sędzia Jerzy Ciemniewski.
        Dodał, że kryteria te "nie dawały się jednoznacznie zweryfikować". TK
        zakwestionował pozbawianie zwalnianych półrocznego okresu wypowiedzenia, do
        czego mają prawo inni oficerowie. "Było to nieuzasadnione zróżnicowanie,
        naruszające konstytucyjne prawo równego dostępu do służby publicznej" - mówił
        sędzia.

Za niekonstytucyjny TK uznał też artykuł przyznający szefom obu agencji rangę
        sekretarzy stanu (co według opozycji było obejściem konstytucyjnego zakazu
        łączenia mandatu posła z pracą w administracji). Ustawodawca nie ma swobody
        ustalania, które stanowisko może być związane z rangą sekretarza stanu - mówił
        Ciemniewski. Według TK, sekretarz stanu może być tylko pierwszym zastępcą
        ministra lub ministrem w kancelarii premiera - nie można być nim w innych
        organach administracji rządowej.

Ponadto TK zakwestionował artykuły zezwalające oficerom ABW na "wydawanie
        poleceń określonego zachowania się" oraz na obserwowanie i rejestrowanie
        zdarzeń w miejscach publicznych. TK uznał, że tak ujęte zapisy zbytnio ingerują
        w wolność obywatela, bo nie przewidziano w nich procedur kontrolnych ani
        możliwości odwołania się obywatela do sądu. Trybunał uznał też zarzut wobec
        artykułu powołującego wspólnotę informacyjną rządu, gdyż nie określono jej
        charakteru i uprawnień.

Ciemniewski podkreślił, że TK nie oceniał zmian w służbach specjalnych w 2002
        r. Zaznaczył jednak, że szczególne gwarancje stosunku służbowego
        funkcjonariuszy ABW i AW są gwarancją politycznej neutralności służb
        specjalnych i niewykorzystywania ich przez aktualną większość rządową.

Trzy zakwestionowane przez Trybunał artykuły (dotyczące wydawania poleceń i
        obserwacji przez ABW oraz wspólnoty informacyjnej rządu) stracą moc z końcem
        tego roku. Sejm musi je do tego czasu zmienić. Artykuł o zasadach zwolnień był
        tylko przepisem przejściowym z 2002 r., a artykuł o sekretarzach stanu TK
        ostatecznie wykreślił z ustawy.

Obecni w TK oficerowie zwolnieni w 2002 r. przyjęli wyrok brawami. Mówili o
        wielkiej satysfakcji i zapowiadali wnioski o przyjęcie do służby w agencjach.
        Szef Stowarzyszenia Magnum, które założyli zwolnieni, Czesław Rybak, powiedział
        PAP, że według niego, do służby będzie chciało po wyroku TK wrócić ok. 350 osób
        (niektórzy zwolnieni są już na emeryturze). NSA może teraz rozstrzygać skargi
        zwolnionych na ich korzyść.

Przeprosin i przywrócenia do służby zwolnionych oficerów domagał się po wyroku
        TK od szefów ABW i AW Zbigniew Nowek, szef UOP w rządzie Jerzego Buzka. "To
        była szkodliwa reforma" - dodał. Na uwagę, że szef AW Zbigniew Siemiątkowski
        podał się do dymisji (nie przyjętej - PAP), Nowek odparł, że "pan minister
        Siemiątkowski ma dziś naprawdę chyba czarny dzień, dlatego, że ma co najmniej
        dwa powody do podania się do dymisji; ja uważam, że orzeczenie Trybunału jest
        zdecydowanie większym powodem".

"Nie czuję się zobowiązany do przeprosin" - powiedział PAP Siemiątkowski.
        Dodał, że gdyby mógł, to by jeszcze raz zwolnił oficerów, w tym Nowka,
        zwłaszcza wobec ich postawy po odejściu ze służby, która - zdaniem ministra -
        świadczyła o ich głębokim zaangażowaniu politycznym. Siemiątkowski, który był
        współautorem reformy służb specjalnych w 2002 r., powiedział, że nie wycofuje
        się z jej założeń. Dodał, że TK nie zakwestionował tej reformy.

Reprezentant wnioskodawców poseł PiS Zbigniew Wassermann domagał się przed TK
        stwierdzenia niekonstytucyjności artykułów. Dowodził, że oficerów zwalniano bez
        okresu ochronnego, bo nowi szefowie ich nie potrzebowali, a mogli być oni
        przydatni po 11 września. Przedstawiciel Sejmu, poseł SLD Ryszard Kalisz wnosił
        o uznanie, że ustawa jest zgodna z konstytucją. "Chodziło o szybką
        restrukturyzację pracowniczą" - przekonywał. Prok. Zofia Wężyk przyznała, że
        niekonstytucyjne mogą być artykuły o zwolnieniach oraz o "wydawaniu poleceń
        określonego zachowania się".

"Teraz będą lepsze warunki funkcjonowania służb dla kolejnego układu
        politycznego" - powiedział po wyroku Wassermann. Kalisz przekonywał, że nie
        czuje się przegrany. "Zauważyłem tendencję, co wytknął też w zdaniu odrębnym
        sędzia Bohdan Zdziennicki, że Trybunał wchodzi w zakres ustawodawcy
        pozytywnego, czyli podmiotu tworzącego prawo" - dodał poseł SLD.

905117,11,1,0,120,686,item.url
        • jutka1 Re: I wytlumaczenie bardziej publicystyczne 21.04.04, 21:11
          Przepraszam, prawidlowy link:
          info.onet.pl/905117,11,1,0,120,686,item.html
          • starypierdola Re: I wytlumaczenie bardziej publicystyczne 21.04.04, 21:13
            No to ide spac. Co robic!!?? Znowu postwilem na przegrywajaca strone. No ale on
            tez stary!

SP
            • jutka1 Re: I wytlumaczenie bardziej publicystyczne 21.04.04, 21:15
              starypierdola napisał:

> No to ide spac. Co robic!!?? Znowu postwilem na przegrywajaca strone. No ale
              on tez stary!
              O tej porze?????

Sjesta? :)))
              • starypierdola Siesta? 21.04.04, 21:20
                Nie, ja w San Carlos de Bariloche. Zobacz na innym watku.

SP
                • ertes Re: Siesta? 21.04.04, 21:27
                  SP, zakochales sie we mnie czy tylko dolaczasz do grona moich milosnikow ktorzy
                  pokochali mnie i moja pisanine?
                  • jutka1 Re: Siesta? --- Skandal!!! ruja i ten no 21.04.04, 21:36
                    Proszem mniem siem tu na forumie nie zakochiwac!!!!

To niebezpieczne i niczego dobrego nie przynosi!!! ;))))))))))

Juz lepiej zostan fanem ertesa pisania, stary, ok? I z gory zaznaczam po raz
                    kolejny: NOGI ERTESA SA MOJE!!!!!! Nio.

;)))))))))))))))))))
                    • starypierdola No worries ... 21.04.04, 21:38
                      Ertes w LA, ja w Barilocze .... Nic mi z jego nog. Ale przystawiam sie (z
                      daleka) do jego brains.

weather.yahoo.com/forecast/ARRN0081_f.html
                      SP
    • prawdziwystarywiarus Z prac badawczych Muszki Pupuni 22.04.04, 14:16
      Nikt z takim wdziękiem głupa nie rżnie, jak nasze panie.

Ale nie szkodzi, ja sobie odświeżę swoje cokolwiek już kurzem lat przykryte
      talenty uniwersyteckiego asystenta i wytłumaczę Muszce Pupuni, co jest w tym
      wszystkim wedle mojej opinii pozytywne, a co negatywne.

Negatywne, proszę Muszki Pupuni, jest:

1. że można w Polsce w ogóle przeprowadzić przez parlament ustawę w aż
      takim stopniu niezgodną z własną Konstytucją. Sejm posiada specjalistyczne
      zasoby prawne oraz wysoko wykwalifikowanych prawników, którym za to się płaci,
      żeby takie gnioty nie docierały w parlamencie dalej, niż stadium pierwszego
      czytania projektu. Czego ma z przeproszeniem pilnować parlament, jeśli nie
      między innymi konstytucyjnych standardów stanowionego prawa oraz przestrzegania
      zawartych umów miedzynarodowych?

[Zwracam uwagę, że TK orzekł, iż ustawa naruszyła nie tylko Konstytucję, ale
      także Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych, który Polska
      ratyfikowała, ale najwidoczniej nie czuje się nim związana.]

2. że w kołach politykierów polskich powszechnie uważa się, że Konstytucja
      RP (albo jakiekolwiek inne prawo) nie może stać partii rządzącej na zawadzie i
      przeszkadzać jej w zrobieniu czegokolwiek, co się jej spodoba zrobić: problem
      nosa i tabakiery;

[Jest to praktyka systematyczna, w zasadzie standardowa dla polskiej
      metodologii trzymania władzy, ponieważ ustawa o AW i AWB to już trzeci
      publiczny przykład w ostatnich czasach prawnego gniota pośpiesznie uchwalonego
      przez kolesiów dla kolesiów, a następnie skasowanego przez TK. Dwa poprzednie
      gnioty to ustawa o biopaliwach, i ustawa o deklaracjach majątkowych i abolicji
      podatkowej.]

3. że w Polsce uważa się, że spec-agencje to nie są profesjonalne organa
      ochrony państwa, tylko gwardia przyboczna ekipy w danym momencie przy żłobie.
      Dla GTŻ (grupy trzymającej żłób), kontrola tych instytucji przez własnych
      kolesiów jest daleko ważniejsza od prawa i praworządności - a to z tego powodu,
      że w Polsce posiadanie kolesiów w bezpiece tradycyjnie gwarantuje członkom GTŻ
      całkowitą osobistą bezkarność.

Pozytywne, proszę Muszki Pupuni, są:

1. istnienie Trybunału Konstytucyjnego, przed którym można takie rzeczy
      kwestionować;

2. niezależność Trybunału od władzy wykonawczej, demonstrowana w
      orzeczeniach TK jakie są tejże bardzo nie w smak;

3. wolność słowa, dzięki której porażki władzy wykonawczej przed Trybunałem
      nie można zamieść pod dywan.

Argentyna (Urugwaj, Paragwaj, Peru, Boliwia etc.) są natomiast wówczas, proszę
      Muszki Pupuni, kiedy szefowie spec-agencji zmieszanych z błotem przez
      Trybunał za praktyki sprzeczne z Konstytucją, zamiast wysłuchać ze spuszczoną
      głową i podać się do dymisji, rżną głupa jak nie przymierzając Muszka Pupunia
      albo Vladimiro Montesinos.

[Szefowie ci udają, że nic się nie stało, oraz dają do zrozumienia, że znajdą
      sobie takie obejście decyzji, jakie pozwoli im dalej funkcjonować jako państwo
      w państwie. Bo Konstytucja Konstytucją, a trzymanie władzy jest ważniejsze niż
      dziesięć Konstytucji, mówią nam chłopaki z byłej mlodzieżówki PZPR. Między
      wierszami takich właśnie oświadczeń dla prasy słychać w tle melancholijne
      tango.]

• jutka1 Panie wiarusie, ostatni moj wpis do Pana 22.04.04, 14:35
        O czymze Pan teraz wypisujesz? Dales Pan plame, i teraz odwracasz od tego
        uwage? Nie zrozumiales Pan o co w orzeczeniu chodzi, i nawypisywales Pan glupot
        jak to ustawa w calosci zostala przez TK zakwestionowana i jak to ABW i AW beda
        teraz funkcjonowac bez podstawy prawnej?? jeszcze raz ponizej zacytuje Pana
        wpis oraz komunikat TK.

A na zakonczenie naszego "dialogu": prosze sie nie spoufalac za bardzo, bo
        nawet jak na maniery forumowe przekroczyles Pan dopuszczalne przeze mnie
        granice. Niniejszym zostaje Pan pierwsza osoba na tym forum, ktorej udzielam
        oficjalnego ignora bo nie ma co z Panem dyskutowac.

Moze Pan od tej pory nazywac mnie jak chce, ja i tak od tego momentu tego
        czytac nie bede mogla. Przy okazji: odslonil sie Pan z czym innym
        • ertes Tak sie konczy proba duskusji z Trollem 22.04.04, 16:03
          Jesli ktos jeszcze mial jakies watpliwosci to chyba tekst jaki napisal do
          Ciebie, Jutus, rozwiaj je. Probujesz dyskutowac z facetem ktory jest wyraznie
          stukniety.
          On wcale nie ma ochoty na zadna dyskusje. Ty masz przyjac co on napisal jako
          swietosc i czesc, morda w kubel bo Pan Wszystkowiedzacy Ci powiedzial.
          Do tego facet jest zwyklym chamem. Na Twoje supergrzeczne posty odpowiada za
          kazdym razem ze zwiekszonym chamstwem.
          Ach jaki to byl protest jak robert dal mu kopa z Bisa. Trzeba bylo zaczac z nim
          prowadzic dyskusje. Tutaj jak na razie zmieszal z blotem Marie jak sztubaczke a
          teraz Ciebie.
          Z osobnikami chorymi sie nie dyskutuje.

Troll, prosze panstwa, zwykly troll.
      • maria421 Wiarusie! 22.04.04, 15:06
        Byles kiedys asystentem uniwersyteckim?

Po tym, co tu przeczytalam moge tylko westchnac.... biedni studenci!

Naukowiec, badacz, nauczyciel zobowiazany jest przede wszystkim do rzetelnosci.
        Ty w pierwszym wpisie przedstawiles sprawe tak, jakby Polska z powodu
        orzeczenia TK znalazla sie na granicy za ktora juz tylko rezim pulkownikow.
        To wskazuje ze jestes raczej propagandysta - manipulatorem a nie rzetelnym
        badaczem.

A to jak traktujesz Jutke za jej "przewinienie" dociekania zrodel jest po
        prostu zalosne....

• akawill Re: Wiarusie! 22.04.04, 16:01
          Też tak myślę.
          Wiarusie, efekt jest taki, że o ile można by skorzystać z pewnych Twoich
          umiejętności i specyficznego spojrzenia, niestety się nie da.
          Czy o to Ci chodziło?
          • ertes Re: Wiarusie! 22.04.04, 16:07
            A on ma jakies? Aaa, no tak, umiejetnie zmieszal z blotem Jutke...i umiejetnie
            obsrywa Polske i Polakow w Polsce.

> niestety się nie da.

Lepiej pozno nic wcale, mowia, skonstatowac...
        • prawdziwystarywiarus Re: Wiarusie! 22.04.04, 16:03
          1. Nic mi nie wiadomo o istnieniu jedynego, konstytucyjnie obowiązującego
          poczucia humoru.

2. O ile mi wiadomo, można je (tj. poczucie humoru) mieć dowolnie perwersyjne.

3. Bóg zapłać za pochwałę - dawno temu, jako młody i idealistyczny badacz,
          byłem biedny jak mysz kościelna i profesjonalnie sfrustrowany. Jako zawodowy
          manipulator (inwestorów, bo do tego się w końcu giełda sprowadza), mam się
          doprawdy daleko lepiej. Propagandą, chwała Bogu, nie muszę się zajmować.
          Propagandzistów, do mojego chwilowego użytku, wynajmuje się daleko taniej. Jako
          propagandzista byłbym nieekonomiczny, ponieważ płacić by mi trzeba tyle samo, a
          zysków przynosiłbym mniej.

4. Gdyby Muszce-Pituni-Jutuni zgodnie z jej pierwotną intencją udało się
          publicznie wykazać, że Trybunał nic nie orzekł, a Wiarus plecie bzdury, obie
          nie posiadałybyście się z radości. Żal ci Muszki-Pituni-Jutuni dopiero wtedy,
          kiedy nastąpił nokaut techniczny. Kali się kłania.
          • ertes Re: Wiarusie! 22.04.04, 16:13
            Facet, tobie nie zostalo nic innego jak grzecznie przeprosic za chamski post do
            Jutki.
            Zal to tylko jest ciebie ktory swoj kompletny brak wychowania nazywasz "nokaut".
            • ro-bert Re: Wiarusie! 22.04.04, 17:32
              ertes napisał:

> Facet, tobie nie zostalo nic innego jak grzecznie przeprosic za chamski post
              > do Jutki.

Na to raczej niech nikt nie liczy. Gdyby ow wszystkowiedzacy bojownik o
              demokratyczna Polske nagle zechcial zaczac przepraszac wszystkich, ktorych w
              swej bucie i arogancji obrazil, musialby spedzac przed kompem jeszcze wiecej
              czasu niz dotad. Poniewaz jednak doba ma tylko 24h jest to niemozliwe.

robert

PS
              W kwestii formalnej. Czy polityczna poprawnosc pozwala JUZ nazywac go trollem?
              • ertes Re: Wiarusie! 22.04.04, 17:46
                "W slangu użytkowników internetu troll to określenie osoby która przeszkadza
                innym użykownikom grup usenetowych, forów i list dyskusyjnych. Owe
                przeszkadzanie to np. nic nie wnoszące komentarze, personalne ataki, wypowiedzi
                nie na temat, agresja itp. Niekiedy te wypowiedzi mogą być przemyślaną
                prowokacją. W tym kontekście pojawia się hasło "nie karmić trolla" (don't feed
                the troll) będące wezwaniem do innych użytkowników o niepodejmowanie polemiki
                z "trollem".

Mysle ze podpada pod definicje wiec chyba polityczna poprawnosc nie ma tu nic do
                rzeczy.
      • starypierdola Do Staregowiarusa 22.04.04, 17:48
        Nie daj sie , Starywiarus.

Chca Ci odmowic prawa glosu, zakneblowac, wyciszyc! To jest sprzecane z prawami
        jakie masz zagwarantowane w First Amendment!!!

I jak co to mozesz wszystkich skarzyc. To moze jendak byc niewygodne. Skarz
        wiec Ertesa. On a poludniowej Kalifornii; tam masz szanse dostac przynajmniej
        $300 milionow odszkodowania!!!

Za jeden milion mopge byc swiadkiem ...

SP
        • ertes Re: Do Staregowiarusa 22.04.04, 17:54
          Co ja biedny RZuczek mogem?
          Ja tylko sie podsmiewuje tu i owdzie, tam i siam.
          Przeciez wszystkie sluzby specjalne RP nie daly rady zwalczyc go na forum Polonia.
          To co ja moge?
          Zobacz, rzad pada, premier do dymisji, SLD stracilo poparcie. A dlaczego? Bo na
          paszport sie czeka 6 miesiecy i trzeba umiejscawiac. My nawet nie wiemy z kim
          mamy do czynienia.
          Ja ci mowie, nastepny polski premier zacznie urzedowanie od wizyty w Sydni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka