22.03.13, 22:02
Dawno temu, byl to dokladnie luty 1985, postanowilem wyjechac do USA, do Kalifornii. Niestety plan zostal pokrzyzowany jeszcze w tym samym tygodniu gdy dostalem wezwanie do wojska. Cale szczescie udalo mi sie wywinac od normalnej sluzby ale jednak musialem pracowac przez dwa lata, do konca lutego 1987. Nastepny rok zajely mi przygotowania i wyjechalem do RFN w 1988 roku gdzie spedzilem prawie 3 lata. Niestety nie bylo juz wtedy szans wyjazdu do USA wiec wybralismy nasz drugorzedny cel jakim byla Kanada, Vancouver. Wreszcie w 1991 roku wyladowalem w Kanadzie ale niestety w Toronto. Tam mieszkalem ponad 10 lat, caly czas myslac o niezrealizowanym celu czyli Kalifornii. Wreszcie w 2001 roku udalo mi sie znalezc prace i wyjechac tam gdzie zawsze chcialem.
Dwa dni temu, po 12 latach w Kalifornii, a po 28 latach od podjecia decyzji calkowicie zakonczylem moja zaplanowana emigracje stajac sie obywatelem USA.
Co z przyjemnoscia donosze :)
Obserwuj wątek
    • chris-joe Re: USA 22.03.13, 22:30
      Ci ertes z calego gratuluje dopiecia celu! Mi sie bardzo podoba, jesli ktos sobie wymarzy dajmy na to w PRL, dajmy na to Kalifornie. I do celu dopnie. I to sie wszystko razem okaze wlasnie tym, czego sie chcialo. Mniam ! :)

Ertes, sciskam i se tonic nalewam do ginu za twoje. Congrats!

And, please, do vote D! :))
    • jutka1 Re: USA 22.03.13, 22:53
      Congrats, Ertesie! :-)))
    • iwannabesedated Re: USA 22.03.13, 23:55
      Jezusmario Ertesie! To jak Mojżesz prawie! Gratulacje :)))
    • blues28 Re: USA 23.03.13, 08:33
      Ertes, gratulacje!!!
      Brzmi to jak radosne spelnienie marzen mlodosci :-) Az milo poczytac :-)
      • maria421 Re: USA 23.03.13, 09:35
        Gratuluje!

Lubie czytac takie pozytywne wiadomosci.
    • ewa553 Re: USA 23.03.13, 09:59
      pieknie, ertesie. Gratuluje. Nie tylko obywatelstwa, ale i konsekwencji z jaka dazyles do tego. Jeszcze raz: gratuluje!
      • iwannabesedated Re: USA 23.03.13, 13:58
        No :) Też mi Ertes zaimponił. Ertes na gubernatora Kalifornii!
        • ewa553 Re: USA 23.03.13, 16:24
          jak najbardziej, Dorotko. Teraz wreszcie moze i my go popieramy!!!
          • xurek Re: USA 26.03.13, 17:18
            ja tez gratuluje. I w ogole bardzo fajny i pozytywny wpis.
    • ania_2000 Re: USA 27.03.13, 04:26
      gratulacje - troche sie naczekales :)
    • tortugo Re: USA 24.04.13, 22:54
      Gratuluje, Ertesie.
      Now be free, and be brave, from sea to shining sea!
      (A paszport polski nadal masz? Bo moze sie jeszcze przydac.)
      ~:O:=o
      rzulw
      • jutka1 Re: USA 24.04.13, 23:22
        Wow... Wywołałam Cię - akurat dzisiaj o Tobie pomyślałam, gdzie jesteś i co z Tobą. :-)
        Daj znać na priva :-)
      • ertes Re: USA 25.04.13, 18:59
        Paszport polski jak najbardziej sie przydaje. Do podrozowania tu i tam.
        Ostatnio na Tahiti gdzie okazalo sie jest oddzielne przejscie dla EU wiec nie musielismy stac w dlugiej kolejce. Ale to chyba jedyne do czego moze sie przydac.
        • chris-joe Re: USA 18.05.13, 03:53
          Oj nie tylko. Ja po Am. Pld. latam na polskim. Na kanadyjskim potrzebowalbym wiz, badz przy wjezdzie musialbym placic rownowartosc ceny wizy wymaganej od ich obywateli przez Kanade. To samo dotyczy was. (Brazylia, Argentyna, Chile.)
          Ostatni raz na Kube wjechalem na kanadyjskim, ale przy wyjezdzie poprosilem by mi wbili stempel do polskiego, bo lubie stemple :) A Kanadyjczykom na Kubie daje sie wize w postaci swistka, ktory przy wyjezdzie sie oddaje. By nam paszportow nie paskudzic na wjazd do juesofej :)
          W Turcji tez na polskim placilem sporo mniej za znaczek w paszporcie niz placilbym na kanadyjskim.
          Gdy wjezdzam do Europy z oboma paszportami tez kalkuluje, ktore kolejki sa krotsze.
          A do Irlandii wjezdzalem na kanadyjskim, bo zadnych kolejek nie bylo, ale za to kanadyjski mi ostemplowali :)
          Kto by kiedys pomyslal, ze polski paszport niekiedy moze byc praktyczniejszy niz np. kanadyjski.
          • ertes Re: USA 18.05.13, 16:34
            Wlasnie o to mnie chodzilo :) Do przegraczania granic polski jest czasami lepszy.
            2 lata temu przy wyjezdzie z Grecji, a bylo nas z 10 osob, z tego 3 na US/Canada paszportach, 7 osob przeszlo w zasadzie tylko machajac polskimi a my musielismy stac przez dobre 5 minut i tlumaczyc a co, a kiedy, a jak itp itp. W tym roku juz bledu nie popelnie i zabieram polski paszport.

Moj znajomi, para niemiecko/amerykanska wybrala sie ze 3 lata temu do Rio na karnawal. Oczywiscie zalatwial wszystko On wiec nawet nie pomyslal o jakis wizach. Lot mieli przez Miami. Wsiedli w LA do samolotu, wszystko OK a w Miami nie puscili ich dalej gdyz ona nie miala wizy brazylijskiej.
            Szkoda, ze Polska nie ma takiej opcji. Moze wtedy nasi bezczelni kongresmani by sie nauczyli.

> Kto by kiedys pomyslal, ze polski paszport niekiedy moze byc praktyczniejszy ni
            > z np. kanadyjski.
            Cofnij sie pamiecia do lat 80-tych... Wtedy to dopiero wydaje sie nieprawdopodobne!
            • chris-joe Re: USA 23.05.13, 01:12
              O rany, to sie zalatwili! Domyslam sie, ze karnawal w Rio ogladali przez internet w LA?

Wlasnie o latach 80. myslalem, gdy do kazdej Czechoslowacji trzeba bylo papierki zalatwiac, a na inne Zachody to bylo kombinowanie niemal industrialne :))
              • ewa553 Re: USA 23.05.13, 17:55
                ja pamietam gorsze czasy w Polsce, bom starsza: w latach szescdziesiatych moj Tato nie dostal zgody na wyjazd do...Czechoslowacji na pogrzeb swoich RODZICOW!!!!
    • swiatlo America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 20:16
      Cel dopięty! Wreszcie po tylu przygodach, po tylu latach i wyrzeczeniach cierpliwie doszedłeś do Raju, do Ziemi Obiecanej, do Fontanny Życia, do Krainy Wiecznych Łowów i Krainy Wiecznej Szczęśliwości w jednem, czyli co tu gadać: w skrócie The United States of AMERICA.

Czuję że muszę wstać i oddać pełny honor dla wszystkich Founding Fathers of this Free Land!
      Pochylam czoła. Ja jako obywatel od roku 2005 tego Centrum Wszechświata i Największego Osiągnięcia Ludzkiej Myśli, tej Krainy Prawdziwej Wolności, czuję się zaszczycony że dołączyłeś do naszego grona ludzi miłujących Freedom.

America, America, God shed his grace on thee!

-
      • iwannabesedated Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 20:32
        No skoro taka licytacja, to JAJA(ko) obywatel(ka) od 1991, też się czuję tu zawezwana do tablicy aby zagdakać i nastroszyć pióra ;)

HAHAHA!

Pozdrówka dla Was, młodszych roczników, ja to już jak stare wino wobec Waszego beaujolais nouveau, zwanego w Ameryce bo-jo's ;)))
        • ewa553 Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 20:36
          i masz tez podwojne obyw.jak oni, Dorotko? Mysle ze watpie.
          • swiatlo Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 22:33
            E tam podwójne! Potrójne, poczwórne, popiątne!

--
            • iwannabesedated Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 22:36
              A cóż jest takiego niewiarygodnego w podwójnym obywatelstwie Ewuniu?
              Potrójne rozważam, bo należy mi się też RPA, hahaha! Jeśli na dwóch kontynentach to się jest okrakiem, to jak sprawa wygląda z trzema?
          • chris-joe Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 22:47
            Oj Ewka! A czemu nie. Zyjemy w globalnej wiosce. Taki swiatlo ma trzy paszporty, choc na co mu one, nie wiem, bo stary pryk. Ale jego mlodziez z takimizze 3 paszportami ma cale dwa kontynenty otwarte do podboju. Daj bozia zdrowie. :)
            • chris-joe Re: America, America, God shed his grace on thee! 28.05.13, 22:50
              Ale ale, zwracam swietlany szacuneczek. Na emerytalny popas moze swiatlo sie udac od Florydy po Ocean Arktyczny, od Portugalii po Szczebrzeszyn.
              • blues28 Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 08:33
                Boszsz, spiesze sie ogromnie, ale nie moge pominac majstersztyku Swiatla :-)
                O malo nie wstalam i nie oddalam czci minuta ciszy czy co :-)
                A sama zara wejde w posiadanie drugiego paszportu, tylko po co mi dwa z EU? A?
                • blues28 Acha, 29.05.13, 08:35
                  Tylko tu nie wymyslaj Swiatle od starców, bo - who knows - zdaje sie, ze on mój rocznik :-)))
                  • kielbie_we_lbie_30 Re: Acha, 29.05.13, 10:49
                    No kurde frak... malo bylo abym Was pobila wszystkich bo moj dziadek byl juz ichni obywatel w 1930. A moj ociec ichniego obywatelstwa nie przyjal :(
                    • jutka1 Re: Acha, 29.05.13, 13:31
                      No ale wtedy Szfedziu pewnie być ani po polsku nie mówiła, ani na najbliwsze foro nie trafiła, więc dobrze się składa. :-)
                      • jutka1 * byŚ miało byĆ :-) ntxt 29.05.13, 13:32

• jutka1 Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 13:29
        Światło, co palisz, bo ja też chcę?
        Hahahahahaaaa...
        :-D
        • iwannabesedated Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 13:39
          Jak to co, taliba pali... znaczy talib mu pali... talibem.

Apropos naturalizacji (tak to się nazywa, brzmi groźnie, trochę jak sterylizacja czyco), to ciekawam o co Cię pytali na interwju Ertesie. Ja tam nie pamiętam, chyba spytali co jest stolicą stanu Nowy Jork - więc TRUDNE PYTANIE. Ale sławna jest pewna mieszkanka Greenpointu, która zdobyła w obywatelstwo odpowiadając na pytanie o wymienienie trzech amerykańskich prezydentów "George, Washington i Bridge" (dla niezorientowanych to jeden z mostów w NY).
        • swiatlo Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 18:24
          jutka1 napisała:

> Światło, co palisz, bo ja też chcę?

To jest patriotyczny poryw.
          Czyli używając formy biernej: zostałem porwany patriotycznie.

PS. Jaka jest różnica pomiędzy patriotycznym porywem a patriotycznym podrywem?

• jutka1 Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 18:48
            Taka sama, jak między masturbacją a stosunkiem seksualnym. :-))))))))))))
            • swiatlo Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 18:56
              jutka1 napisała:

> Taka sama, jak między masturbacją a stosunkiem seksualnym. :-))))))))))))
              >

Masturbacja jest szczególnym przypadkiem stosunku seksualnego, więc patriotyczny podryw powinien być szczególnym przypadkiem patriotycznego porywu. Czyli podryw pod wpływem porywu.

--
              • jutka1 Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 18:58
                Cuś w podobie. :-D
                • iwannabesedated Re: America, America, God shed his grace on thee! 29.05.13, 23:44
                  No więc patriotyczny podryw, to jest jak widząc bardzo brzydkiego towara narodowości własnej, postanawiasz ku chwale ojczyzny poderwać to. A jeśli się temu oświadczasz do grobowej deski, to jest już poryw.
                  • swiatlo Re: America, America, God shed his grace on thee! 30.05.13, 00:06
                    iwannabesedated napisała:

> No więc patriotyczny podryw, to jest jak widząc bardzo brzydkiego towara narodo
                    > wości własnej, postanawiasz ku chwale ojczyzny poderwać to. A jeśli się temu o
                    > świadczasz do grobowej deski, to jest już poryw.
                    >

No proszę jak ładnie to się wszystko złożyło do kupy.
                    Co do mnie to jestem anty-patryjota. Poderwałem bardzo piękną kobietę i co więcej wywiozłem ją z kraju. Włącznie z mądrymi dzieciakami. Bilans wyszedł na minus pięć.

• ertes Re: America, America, God shed his grace on thee! 30.05.13, 16:37
        God Bless America indeed!

Dziekuje Ci moj wspolobywatelu od 2005 z calego serca za mile slowa.
        • swiatlo Re: America, America, God shed his grace on thee! 30.05.13, 18:22
          ertes napisał:

> God Bless America indeed!
          >
          > Dziekuje Ci moj wspolobywatelu od 2005 z calego serca za mile slowa.

God Bless! :)

• ach_dama_byc_z_kanady Re: America, America, God shed his grace on thee! 01.08.13, 09:06
            Ertes, spoznione ale niemniej szczere two thumbs up of AWESOME !!!!!!! !!!!!!

Od czasu kiedy bylam na wakacjach w Kaliforni na poczatku lat 80tych, nie przestalam o niej marzyc tez.
            To wspaniale, ze ci sie udalo, jak tez reszcie z was :)

Kocham sloneczko !!

https://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/s010.gif

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka