27.08.04, 13:13
napis trzymany w rekach przez kobiete na trasie pogrzebu :
Polak jest swinia ,bo urodzil sie Polakiem. Czeslaw Milosz.
Podobnych napisow zauwazylem ok 6,wszystkie trzymaly w rekach kobiety.
jakis facet ,w komentarzu do tych niesmacznych demonstracji,recytowal urywek
z wiersza Milosz z lat 80-tych.wychodzi na to ,ze przewidzial takie reakcje.
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: Pogrzeb 27.08.04, 13:14
      Zly tytul, Donie, Powinno sie nazywac "pogrzeb w ciemnogrodzie".
      • don2 Re: Pogrzeb 27.08.04, 13:18
        Krakow ,kolebka polskiej kultury i tolerancji.....tak kiedys sie mawialo.
        Ach ,gdzie te czasy Franz Josefa,gdzie nawet kawa miala inny smak.
        • basia553 Re: Pogrzeb 27.08.04, 13:24
          i wiesz co mi jeszcze przyszlo na mysl? Gdyby spytac te "demonstrantki", to
          pewnie nie znaja dobrze Milosza, tylko linki, pardon, cytaty wyjete przez kogos
          z czegostam. Demonstruja i czuja sie wazne.
    • jutka1 Re: Pogrzeb 27.08.04, 15:42
      Zdjecie bede miec tych bab, zrobione wczoraj na Skalce... inne ciekawe hasla tez byly, czytano
      mi je wczoraj przez telefon. podesle na galerie jak wroce do Paryza.

Ogladalam druga czesc ceremonii. Bardzo mi sie spodobalo czytanie Psalmu Dawida chyba,
      najpierw po hebrajsku potem po polsku w tlumaczeniu Milosza, przez rabina - nazwisko
      ulecialo...

J.
      • don2 Re: Pogrzeb 27.08.04, 15:52
        Myslalem ,ze jestes tam osobiscie ?tak zapowiadalas.
        • jutka1 Re: Pogrzeb 27.08.04, 15:58
          don2 napisał:

> Myslalem ,ze jestes tam osobiscie ?tak zapowiadalas.
          Mialam byc osobiscie jak byla wersja, ze pogrzeb w zeszly piatek. Potem sie zaczely pieriepalki
          z miejscem i data, a ja mialam miec od dzisiaj goscia z Warszawy, ktorego nie moglam odwolac
          (zawodowe rzeczy).. Gosc wczoraj zadzwonil, ze nie moze przyjechac, ale juz dalam spokoj.
          Moj przedstawiciel pojechal sam, z moim aparatem foto. Stad tez bede miec zdjecia bab z
          transparentami.

J.
          • wkrasnicki Re: Pogrzeb 27.08.04, 18:04
            Zaskakujaco duzo zobaczyliscie podczas tej uroczystosci.
            Niczym sie nie roznicie od tych bab, jestescie podobnie zalosni.
            Wykpiwane tutaj czasem Radio Maryja, wlasnie odnioslo nad wami zwyciestwo.
            Przyjennego ogladania „relacji” z pogrzebu.
            • don2 Re: Pogrzeb 27.08.04, 18:10
              ja ciebie rozumiem Krasnicki
            • jutka1 Re: Pogrzeb - do Krasnickiego 27.08.04, 19:02
              wkrasnicki napisał:

> Zaskakujaco duzo zobaczyliscie podczas tej uroczystosci.
              > Niczym sie nie roznicie od tych bab, jestescie podobnie zalosni.
              > Wykpiwane tutaj czasem Radio Maryja, wlasnie odnioslo nad wami zwyciestwo.
              > Przyjennego ogladania ?relacji? z pogrzebu.
              Krasnicki,
              dopisales sie pod moim wpisem, wiec rozumiem, ze do mnie.

co ja zobaczylam to moja sprawa, nie dzielilam sie publicznie. ze dojechac mi sie nie udalo i
              glowy osobiscie pochylic, to tez moja sprawa, a radio maryja nie wiem w jaki sposob i dlaczego
              odnioslo nade mna jakies zwyciestwo. Nie rozumiem.

nazwanie mnie zalosna przyjmuje w jedyny sposob, w ktory moge - pomine milczeniem.

Jutka.
              PS. Jesli sie myle i to nie bylo TYLKO do mnie, co by sie zdarzylo drugi raz w ostatnich dniach,
              poradzilabym ci niedopisywanie sie pode mna ani nade mna. Uniknie sie w ten sposob
              nieporozumien i innych rzeczy. Dziekuje.
              • don2 Re: Pogrzeb - do Krasnickiego 27.08.04, 19:07
                jest takie ,staroslowianskie powiedzenie:beczke soli mozna zjesc i nie.......
                reszte dopisz sobie sama
              • lucja7 Re: Pogrzeb - do Krasnickiego 27.08.04, 19:16
                Nigdy nie wiadomo.
                Solidarnie wiec pytam czy to moze do mnie?
                Nie wiem od jakich bab mam sie roznic albo nie i w koncu nie wiedzialam ze byl
                mecz. Skoro byl, to kto w koncu wygral?

Przerazajace jest jednak to ze w momencie gdy zmarl jeden z najznakomitszych
                typow kultury polskiej i swiatowej 20go wieku i gdy Polacy maja szanse moc go u
                siebie pochowac, ci sami Polacy bija sie nad trumna nie wiem o co.

Glupi ten narod. Jak but.

Oficjalnie wyrazam moje najwieksze oburzenie.

lucja
          • lucja7 Re: Pogrzeb 27.08.04, 18:16
            Ja tez myslalam ze osobiscie!!! I czekalam naiwnie na osobiste i wrecz intymne
            wrazenia z pogrzebu wuja!!!

To dopiero. Przeciez pogrzeb to znakomity adres, Jutka, co ty bedziesz w tej
            Polsce robic? Ja tu zjezona na rozmowy z moja literatka narzeczona, a tu takie
            rzeczy!!!

Bon. :))

mru mru, lucja
            • jutka1 Re: Pogrzeb 27.08.04, 19:13
              lucja7 napisała:

> Ja tez myslalam ze osobiscie!!! I czekalam naiwnie na osobiste i wrecz intymne
              > wrazenia z pogrzebu wuja!!!
              Lucjo, nie doczytalas tego, co pisalam. Moj wuj odpukac ma sie dobrze mimo podeszlego wieku.
              Ja napisalam, cytuje:

Re: kolejny Czesiek - do Dona nr 2
                 jutka1   14.08.2004 22:27
              don2 napisał:

> tak sie akurat sklada,ze napisalem ogolnikowo.Nie bylo mi dane znac nie tylko
              > noblistow ale nawet dozorcow domow w ktorych mieszkali.
              > Tak sie akurat sklada, ze nie znalam jako nobliste, ale jako znajomego wujostwa, a potem
              > jako dobrego czlowieka.
              I tyle.
              Chcialam pojechac, nie wyszlo z powodow, ktore donowi juz wyjasnilam, mysle o nim sporo, a
              glowe chyle prywatnie.

Dla mnie osobiscie Milosz byl najwiekszym polskim poeta, ale tez wspanialym tlumaczem,
              czlowiekiem otwartym, dobrym i skromnym. Wielkim Slowa. Bonwiwantem kochajacym jedzenie,
              skocza, kobiety, piekno. Czlowiekiem o niesamowitym poczuciu humoru.

Co ja bede pisac. Dla sprostowania tylko.
              Jutka
    • pani-i-toto przepraszam, a kto 27.08.04, 19:20
      umarl?
      Dlaczego krasnicki mowi ze my na forum sa zalosni? I co z tymi babami? Moze to
      byla demonstracja feministyczna? Dlatego don sie irytuje? O com siem rozchodzi?
      • don2 Re: przepraszam, a kto 27.08.04, 19:24
        pani-i-toto napisała:

> umarl?
        > Dlaczego krasnicki mowi ze my na forum sa zalosni? I co z tymi babami? Moze
        to
        > byla demonstracja feministyczna? Dlatego don sie irytuje? O com siem
        rozchodzi?
        >

Don sie nie irytuje,Don sie utwierdza w przekonaniu.
        • pani-i-toto czyli byla to nie widze inaczej demonstracja 27.08.04, 19:26
          feministyczna. A nie pokazal nikt cycek? Bo moze to amerykanskie matki karmiace
          zbiegszy z kryminalu zdecydowaly sie w Polandi kraju matek polek walczyc o
          swoje prawa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka