Dodaj do ulubionych

Notatki kinomana

16.01.16, 09:19
Pozwolę sobie - ponieważ stary wątek jest zarchiwizowany - przenieść tutaj nocne wpisy o filmach z Pierdulona. I zaoferować nowy kącik do dyskusji filmowych. :-)

ania_2000 15.01.16, 20:35
(...)
Zastanawiam sie czy sie wybrac do kina na "Reverent" z Leo DeCaprio, glownym kandydatem na Oskara, ale tematyka mnie jakos slabo interesuje.

blues28 15.01.16, 21:44
Aniu, jesli pojdziesz to zrecenzuj. U mnie jeszcze nie wszedl na ekrany, ale przeczytalam osnowe i nie wiem czy sie wybiore.
Za to w ten weekend wchodzi nowy Tarantino i choc film napewno ma sceny surowe i okrutne to ja u Tarantino takie sceny i ujecia dobrze toleruje.

swiatlo 15.01.16, 21:54
Kiedyś w latach 70-tych był film "Man in the Wilderness" z Richardem Harrisem. Nie pamiętam polskiego tytułu: dosłownie "Człowiek w dziczy" albo inaczej. Oglądałem go w jescze w Polsce.
Jest to o wiele więcej niż western. Jest film bardzo głęboko filozoficzny. Pokazuje siłę człowieczeństwa, siłę przetrwania, potęgę i piękno przyrody. Nie oglądałem jeszcze The Revenant, pewnie poczekam aż się pojawi na Apple TV, ale gorąco polecam. Originał był bardzo dobry, a z trailerów wygląda że ten najnowszy jest wręcz wybitny.
Podobnej tematyki był też film The Edge z Anthony Hopkinsem i Alec Baldwinem. Też o przetrwaniu ludzi zagubionych w dziczy oraz całej psychologii z tym związanej. I też bardzo bardzo dobry.

chris-joe 15.01.16, 22:02
Na Tarantino dosc dawno polozylem lage. Jak dla mnie, to sa filmy z bardzo dobrym warsztatem, ale o niczym. Wlasnym warsztatem sie napawajace blyskotki. Moze gdy Tarantino 'dorosnie', bedzie mi mial cos ciekawszego do powiedzenia.

ania_2000 16.01.16, 03:12
Ja polecam "Into the Wild" - film, rezyserem jest Sean Pean, a oparty na podstawie ksiazki piekna opowiesc o mlodym mezczyznie szukajacym swojego miesca na ziemii i podrozy marzen na Alaske.

ania_2000 16.01.16, 03:20
Ja lubie Tarantino - DJango byl super:) Glorious Bastards rowniez - nie wspomne o jego klasykach. I tak samo przedziwnie jak u Bluesa:) - tez moj organizm toleruje jjego kubly krwi - bo normalnie to ja nie moge takich scen ogladac, i tak np Walking Dead jest przeze mnie przekreslony.

minniemouse 16.01.16, 03:33
w ogole nie rozumiem tego "Jeremiah Johnson" syndromu. moj maz tez to ma.
sila czlowieczentwsa, potega przyrody, blah blah blah.

minniemouse 16.01.16, 03:36
Walking Dead jest przeze mnie przekreslony.

ta komedia? no wez nie zartuj :D
Andrew jest chociaz przystojny, wiec bylo na czym oko zawiesic, tudziez Michonne ..

ania_2000 16.01.16, 03:41
A to nie bylas przypdkiem ty co to niedawno zalamywala rece nad niedola wybijanych wilkow? i wielkoscia i dzikoscia przyrody, ktora nalezy zostawic w spokoju?

ania_2000 16.01.16, 03:42
chlupotanie flakow mnie nie smieszy

minniemouse 16.01.16, 03:43
Natomiast ja sie juz kiedys pytalam o ROOM

ale wpisalam sie w watek juz zamkniety, czego nie zauwazylam, sorry, i pies z kulawa..

wiec jak, widzial juz ktos? wybiera sie moze?

ROOM
podobno dobry, i o ile dobrze zrozumialam, nominowany do Oscara.

minniemouse 16.01.16, 05:34
ania_2000 napisała:
A to nie bylas przypdkiem ty co to niedawno zalamywala rece nad niedola wybijanych wilkow?

co innego posluchac dziennik, poczytac NG, obejrzec documentary,
co innego jak na ekranie jakis mlodzian z rozterkami postanawia isc w sina dal
lecz nie ma na tyle rozumu aby wziac ze soba atlas roslin niejadalnych. no sorry.
poza tym, ilez mozna ogladac JJ syndromow? jak pisalam, maz to lubi- a ja nie.
ty sobie tez to lub, ba, kochaj!, mi (?) mnie (?) zostaw nielubienie :)

chlupotanie flakow mnie nie smieszy

na pewno? a sama dopiero co pisalas ze Tarantina kubly krwi bardzo lubisz.
a chyba zgodzisz sie ze mna ze taki Django blizej prawdy niz te smieszne Chodzace Zwloki ;)
Obserwuj wątek
    • jutka1 About Schmidt 16.01.16, 10:05
      Ostatnio trafiłam na ten film z Nicholsonem w TV.
      Bardzo, ale to bardzo mi się podobał, choć jest trochę depresyjny.
      www.youtube.com/watch?v=M9OHT6EErbY
      • ewa553 Re: About Schmidt 16.01.16, 11:20
        oj owszem, pamietam ten film. Nie byl optymistyczny, to fakt. Ale wart obejrzenia. Ciekawe jak bym ten film odebrala dzis, gdy sama jestem na emeryturze.
    • ertes Re: Notatki kinomana 16.01.16, 18:56
      Oglądałem revenant j myślałem ze umrę z nudow. Może jak drugi raz obejrzę to zrozumiem o co chodzi.
      • swiatlo Re: Notatki kinomana 17.01.16, 08:38
        ertes napisał:

> Oglądałem revenant j myślałem ze umrę z nudow. Może jak drugi raz obejrzę to zr
        > ozumiem o co chodzi.

Ja poczekam aż będzie na Apple TV i obejrzę sobie w domu. Można się rozwalić w fotelu, popijać wino, wyskakiwać do kibla ile się chce. Albo na iPadzie w łóżku z słuchawkami na uszach.
        W kinie to tylko takie gdzie musi być gigantyczny ekran. Jak Mockingjay, Star Wars, itd. Gdzie hałas, wielkie sceny i efekty specjalne.
        Do darmowych filmów gdzieś po piracku mnie nie ciągnie. Oglądam może jeden film w miesiącu, więc te 4.99 mogę wydać.
    • ania_2000 Re: Notatki kinomana 16.01.16, 19:48
      co innego Tolerowac - co innego Lubic.
      Nie zauwazylas, ze pisze toleruje? Wywlekanie flakow, wyplywanie i wygryzanie mozgow nigdy mnie nie rozsmieszalo i nie klasyfikowalo jako komedie. bleee... bleeee....
    • ertes Filmy za darmo 16.01.16, 22:41
      Jak ktos ma ochote to tutaj moze sobie obejrzec wszystko co dusza zapragnie:

movie4k.to
      • minniemouse Re: Filmy za darmo 16.01.16, 23:48
        o, ciekawy portal, a czy legalny? i czy nie zlapie jakiegos wirusa? chetnie bym skorzystala bo szczerze mowiac nie smierdze ostatnio groszem, a jest pare filmow na ktore od dawna mam ochote. a czy te filmy maja takze napisy (po ang?)

Minnie
        • minniemouse Re: Filmy za darmo 17.01.16, 00:06
          Ja polecam The Immigrant z Marion Cotillard (La Vie En Rose), Joaquin Phoenix i Jeremy Renner. dobry film.

Polecam tez American Hustle z Christian Bale i Amy Adams. poza tym Bradley Cooper i Jennifer Lawrence, Jeremy renner, Louis C.K.,
          nie tylko ze fabula jest dobra to wszyscy swietnie, swietnie! graja. warty tych reklam.

Minnie
        • chris-joe Re: Filmy za darmo 17.01.16, 00:10
          Sobie w smartfonie zainstalowalem kodi i streamuje przez chromecast na tv niemal wszystko. Prawnie to jest niby szara strefa, bo filmow nie sciagam, jedynie streamuje.
        • jutka1 Re: Filmy za darmo 17.01.16, 00:22
          Nie jestem komputerowcem, ale krótki search dał wyniki, po przeczytaniu których radziłabym ostrożność:
          www.2-spyware.com/remove-movie4k-to.html
          remove-pc-malware.com/post/Methods-to-Remove-Movie4k.to-Effectively-Useful-Removal-Guide_18_42495.html
          remove-pc-malware.com/post/Methods-to-Remove-Movie4k.to-Effectively-Useful-Removal-Guide_18_42495.html
          • ertes Re: Filmy za darmo 17.01.16, 00:33
            Hehe Jutka.... oj Jutka...

ogladajcie ludzie, tylko klikajcie z inteligencja i ad blockerem. A jak sie boicie to nie klikajcie.
            Bradzo proste.
            • jutka1 Re: Filmy za darmo 17.01.16, 00:47
              Ertesie, napisałam, że nie jestem komputerowcem, tak czy nie?

I porada o ad blockerze wysoce appreciated. Szkoda, że nie napisałeś jej na wstępie. Bo wiesz, nie wszyscy muszą się znać na komputerach.
              • ertes Re: Filmy za darmo 17.01.16, 03:08
                Co ogladacie?

Mozecie wypisac mnie czek na dollara za kazdy film co obejrzycie hehehe
            • minniemouse Re: Filmy za darmo 17.01.16, 04:02
              a polecasz jakis ad blocker?

i dziekuje, Jutka.

M
              • ertes Re: Filmy za darmo 17.01.16, 04:07
                google twoj przyjaciel
                • minniemouse Re: Filmy za darmo 17.01.16, 23:48
                  ertes napisał:

> google twoj przyjaciel

wow thanks, how very deep.
                  Ja sie pytam Ertes co polecasz - googla to ja przejrzalam zanim poprosilam o rekomendacje. troche tego jest, i kto wie co z tego to phishing albo trojan albo inny malaware.
                  thanks, anyway.

Minnie
    • ania_2000 Re: Notatki kinomana 17.01.16, 19:14
      Wczoraj ogladalam w koncu Sicario, film z zeszlego roku, ktory jest teraz dostepny w RedBox (takie nasze budki z wypozyczaniem filmow) - opisujacy dzialanie tajemniczej grupy rzadowej zwalczajacej meksykanskich drug lords. Okrutne sceny dzialania meksykanskich drug cartels - nieprawdopodobne okrucienstwo i jakimi sposobami sa zwalczane. Benicio Del Toro jako enigmatyczny konsultant doskonaly. Swietny film - chociaz troche depresyjny.
    • swiatlo Komedie 18.01.16, 07:51
      Jak ktoś się lubuje w absurdalnych, wręcz idiotycznych, brytyjskich komediach, polecam Moonwalkers.
      Ja to lubię więc się zaśmiewałem do rozpuku od pierwszej do ostatniej sceny, ale przyznaję że nie jest to komedia dla każdego.

Jeśli chodzi o naprawdę bardzo dobrą brytyjską komedię dla dosłownie każdego, poza tym fenomenalnie zrobioną i świetnie obsadzoną, to polecam pełne najwyższej klasy "The Second Best Exotic Marigold Hotel". Judi Dench, Maggie Smith, Dev Patel (ze Slumdog Millionaire), Richard Gere, Bill Nighy, i w ogóle cała plejada świetnych aktorów.
      Chyba najlepsza komedia jaką oglądałem ostatnimi laty.
      • blues28 Re: Komedie 18.01.16, 08:41
        Znam czesc pierwsza The Exotic Marigold Hotel i bardzo, bardzo mi sie podobala.
        Teraz czekam az do mnie dotrze The Second Best....
        • minniemouse Re: Komedie 20.01.16, 11:34
          Szykuje sie bojkot Oskarow. i bardzo slusznie. jestem za, juz w zeszlym roku czy dwa lata temu mi sie nie podobalo ze The Butler nie przeszedl. to co sie dzieje w tym, to juz dno.

M
          • kan_z_oz Re: Komedie 20.01.16, 12:38
            Ogladalam ostatnio "Trumbo", bardzo mi przypadl do gustu. Z komedii; "A walk in the woods" oraz "Joy".
    • ertes Bridge of Spies 21.01.16, 18:51
      Obejrzalem sobie ten film wczoraj z movie4k.
      Ciekawy kawalek historii ktorego nie znalem w takich szczegolach.
      • chris-joe Re: Bridge of Spies 30.01.16, 03:39
        Tez mi sie podobal.
    • ania_2000 Babel 21.01.16, 20:42
      A ja ponownie po wielu latach ogladnelam Babel - dobry, dlugi - tematy wspolczesne, nic sie nie zmienily. Rezyserem jest Alejandro González Iñárritu (ten od Reverant)
      • blues28 Re: Babel 25.01.16, 10:29
        Babel podobal mi sie bardzo. Ale to chyba ostatni film Iñarritu, ktory mi sie tak podobal. Nagle zaczelam tolerowac coraz gorzej to balansowanie na krawedzi czlowieczenstwa, mroki duszy i wiecznie skrajne sytuacje. Chyba sobie odpuszcze zmagania Leonardo di Caprio z niedzwiedziem.

W miedzyczasie na kompie ogladam The Affair. Serial jest dobry ale tez naduzywa mrokow duszy wiec jestem w stanie przyjac jeden odcinek na raz, nie wiecej.
        Ale podoba mi sie oglad tej samej sytuacji relacjonowany przez bohaterow trojkata. I jak bardzo rozne jest to widzenie.
        • ewa553 Shit 25.01.16, 20:17
          to co powyzej to nie tytul, lecz krotka recenzja. Valley of Love z Depardieu i Hupert.
          Gdyby ktos przez pomylke to obejrzal to prosze mi powiedziec co pan rezyser chcial
          przez to powiedziec i o co jemu szlo (cyt). No i widok D. jest tak koszmarny, ze po prostu
          strach.
          • ania_2000 Re: Shit 25.01.16, 21:06
            hahaha Ewa! - tytul filmu "valley of love" i tam gra Depardieu??:))) lol - juz dla tej samej informacji tego filmu bym nigdy nie ogladnela;) - wspolczuje ci, ze sie musialas meczyc
            • blues28 Re: Shit 26.01.16, 09:11
              Dawno nie widzialam Depardieu w filmie. Kiedys bardzo lubilam, potem wszelkie ekscesy alkoholowe, fizyczne, werbalne zatopily aktora i teraz jego udzial w filmie jest antyreklama.
              Ergo:na Doline milosci nie pójde!
              • jutka1 Re: Shit 26.01.16, 09:14
                blues28 napisała:

> Dawno nie widzialam Depardieu w filmie. Kiedys bardzo lubilam, potem wszelkie e
                > kscesy alkoholowe, fizyczne, werbalne zatopily aktora i teraz jego udzial w filmie jest antyreklama.
                > Ergo:na Doline milosci nie pójde!
                Podpisuję się pod każdym zdaniem. :-)))
                • minniemouse Re: Shit 27.01.16, 05:43
                  wiecie, no, zycie prywatne to jedno zawodowe -drugie. to ze ktos umm.. 'nie dosiega' w zyciu prywatnym nie przekresla go jako profesjonalisty. ( D. Hasselhof tez pil, ale ...)
                  Ja z kolei pamietam go w komedii My father the Hero, wtedy jeszcze nawet calkiem niezle wygladal.

Minnie
      • minniemouse Re: Babel 26.01.16, 00:28
        ania_2000 napisała:
        (ten od Reverant)

The Revenant! REVENANT! co sie tak ciebie ten Reverant uczepil, Aniu :)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b6/The_Revenant_2015_film_poster.jpg

Minnie
        • kan_z_oz Re: Babel 27.01.16, 06:04
          Skusilam sie wczoraj na "The Revenant". Otoz, nie, nie i jeszcze raz nie. Obejrzalam zreszta w przyszpieszeniu, przewijac w przod dlugasne i nieznosnie sie ciagnace sceny, ktore mialy przewidywalne zakonczenie. Ostatni raz taki niesmak mialam ogladac w kinie "Seven", ktorego sceny gnebily mnie przez wiele miesiecy.
          Polecam jesli ktos ma zamiar sobie zafundowac wieczor depresyjny. Jesli ktos ma dola to odradzam...nie wiem jaki jest moral,madrosc wyplywajaca z tego filmu? Sa piekne widoki z kanadyjskich czy amerykanskich lasow i natury, niestety zepsute bezsensownie platajacymi sie ludzmi.

Kan
          • ania_2000 Re: Babel 27.01.16, 07:20
            Dzieki Kanie, ostatecznie mnie zniechecilas.
            ja teraz jestem na etapie tematyki drug cartels. Wpierw "Sicario" a teraz "Narcos" - historia Pablo Escobar. Pierwszy sezon jest dostepny na Netflix - interesujacy, i niesmawity jednoczesnie, bo to nasza prawie wspolczesna historia.
            • jutka1 Re: Babel 27.01.16, 08:50
              Narcos widziałam, dobry. Sicario nie widziałam.

Prawdę mówiąc, z filmami jestem do tyłu. Na kino nie mam czasu (oraz/lub energii), programu tv nie śledzę, więc nie wiem, kiedy jaki film leci.
              Kilka USeriali, i tyle.
              • ania_2000 Re: Babel 27.01.16, 16:26
                Och Jutko, bo ty w Mordorze non stop siedzisz, i nic dziwnego ze na uciechy i zabawy sily nie starcza! Oby ci sie szybko odmienilo!
                • jutka1 Re: Babel 28.01.16, 09:06
                  Niestety, żadna zmiana na lepsze się nie zapowiada. :-(
            • ertes Re: Babel 27.01.16, 16:49
              A nie mowilem? Nuuuuda.
                • jutka1 Re: Narcos 28.01.16, 07:37
                  A propos, czy to prawda, że ma być (jest już?) drugi sezon Narcos?
                  • minniemouse Re: Narcos 30.01.16, 03:48
                    Narcos - miala byc premiera w sierpniu, a teraz nie wiadomo kiedy i czy w ogole..

M
                  • ertes Re: Narcos 30.01.16, 06:02
                    Jeszcze nie ma gdyz ktorys z rezerow zalapal lepszy kontrakt i cos tam sie opoznia.

Swoja droga to jestem ciekaw jak oni rozwiaza taki krotki odcinek czasu jaki pozostal Escobar do zycia.
                    • ania_2000 Re: Narcos 02.02.16, 07:31
                      o to to - zrobili 10 odcinkow obejmujacy cala dekade, a teraz zostal chyba rok-dwa do smierci Escobara, wiec nie bardzo widze jak oni to rozciagna.

Z ciekaweostek glowny aktor grajacy Escobara - Wagner Moura jest brazyliczykiem i specjalnie sie uczyl hiszpanskiego aby zagrac te role. Podobno ma okropny akcent, czego na szczescie nie moge stwierdzic ;) na szczescie - bo uwazam, ze role zagral swietnie. Ale hiszpansko- mowiaca widowania podobna zatyka uszy:)
                      • ewa553 Widzial ktos Brooklyn? - ntxt 02.02.16, 19:18

• ania_2000 Re: Widzial ktos Brooklyn? - ntxt 02.02.16, 21:02
                          nie widzialam, ale ma swietne recenzsje, wiec mysle, ze smialo moze isc go zobaczyc - Love story z zakretem:)
      • chris-joe Occupied/Okkupert 30.01.16, 04:59
        Co do "Babla" to pamietam, ze mnie ten film swego czasu okropnie wymietolil i irytowal. Z duza radoscia o nim zapomnialem.

Obejrzalem sobie natomiast wlasnie serial norweski "Occupied". Polityczna fikcja, ktorej akcja sie dzieje w 'niedalekiej przyszlosci'. Calkiem porzadnie zrobiona. W szybkim skrocie: w Norwegii do wladzy dochodza Zieloni i biora sie od razu do produkcji nowej, taniej, ekologicznie przyjaznej super energii czerpanej ze zloz thorium. Jednoczesnie zamykaja wydobywanie ropy. Sa gotowi natychmiast dostarczyc nowa energie na europejski rynek, co oczywiscie bedzie jednak wymagalo 'przerobienia' energetycznej infrastruktury od silnikow samochodowych poczawszy. Unia Europejska natychmiast sie stawia (oczywiste interesy petrobiznesu) i do rozgrywki z Norwegia wciaga Rosje (USA sa juz energetycznie samowystarczalne, wycofaly sie i z NATO i ze swiatowej polityki). Rosjanie wiec, w porozumieniu z UE, przejmuja stopniowo norweskie platformy wiertnicze ropy (dyskretnymi desantami), ich obecnosc w Norwegii staje sie coraz wyrazniejsza, ich naciski na norweski rzad coraz silniejsze. Norwegowie sa w pacie. Ich zielony rzad usiluje balansowac miedzy lojalnoscia wobec UE, nie draznieniem Rosjan, obrona swej suwerennosci. Wymagania i naciski Rosjan sie jednak pietrza. Mimo norweskiej zgody na daleko idace energo-kompromisy, Rosjanie nieustannie znajduja preteksty by swa obecnosc i przedluzac, i wzmacniac. Z niejakim blogoslawienstwem UE. (USA, w swym neo-izolacjonizmie, za wszelka cene chca uniknac wciagniecia do gry.)
        Zaczyna powstawac oddolny ruch oporu skierowany przeciw rosyjskiej obecnosci, z aktami terroru wlacznie. Koniec sezonu 1 serialu.

I wszystko cacy. Fajny fikcjo-futurystyczny serial polityczny. Az doczekalem tego, czegom sie oczekiwal doczekac. Czyli lekkiej dyplomatycznej chryi. Bo, oczywiscie, do prawdziwej akcji przystapil prawdziwy rosyjski ambasador, mowiac: "It is certainly a shame that, in the year of the 70th anniversary of the victory in World War II, the authors have seemingly forgotten the Soviet Army's heroic contribution to the liberation of northern Norway from Nazi occupiers, decided, in the worst traditions of the Cold War, to scare Norwegian spectators with the nonexistent threat from the east." ("To oczywiscie hanba, ze w roku 70. rocznicy zwyciestwa w II Wojnie Swiatowej, tworcy tego filmu omieszkali zapomniec o bohaterskim czynie Armii Radzieckiej w wyzwalaniu polnocnej Norwegii z rak faszystowskich okupantow i zdecydowali, w najobrzydliwszej zimnowojennej tradycji, straszyc norweskich widzow nieistniejacym zagrozeniem ze wschodu.") Blah bla blah... Do qurwy nedzy, panie ambasadorze (pan z pewnoscia, choc w serialu ambasadorem rosyjskim jest kobieta; swietna Ingeborga Dapkūnaitė, Litwinka, nota bene)- to tylko rozrywkowy futurystyczny film! Tylko ta ambasadorska wypowiedz jest tu 'czynem' politycznym! Samo sie osmieszajacym.

Niektorzy tak maja. Polacy zreszta chyba tez ;)
        • kan_z_oz Re: Occupied/Okkupert 30.01.16, 07:33
          Akurat Rosjanie, ktorych spotkalam w Austraii byli bardzo intensywni i o wiele bardziej niz Polacy. Chyba z powodu jakichs kompleksow, ktorych teoretycznie miec nie powinni bo i wyksztalceni, i inteligentni.

Nie majac TV ogladam troche filmow. Polecam "Sucker" jako komedie nietypowa. Takie male co nieco na zimowy wieczor.
          Ostrzegam, ze humor jest australijski czyli odmienny. Mnie sie ten humor Oz zawsze kojarzy troche z polskim w dobrym wydaniu. Ciekawa jestem czy komus tez by sluzyl?
          suckerthemovie.net/
        • ania_2000 Re: Occupied/Okkupert 02.02.16, 07:26
          Ogladnelam pierwszy odcinek - bardziej z nostalgii za Norwegia :) Ciekawe, ale zarowno akcja i aktorstwo mnie jakos bardziej nie wciagnelo, wiec na razie odstawilam na pozniej. Ogladam dorywczo Chalsey Handler documentary na Netflixie "Chalesy Does". Nie przepadam za nia, ale musze powiedziec, ze jakos odbieram ja w lepszym swietle po dwoch odcinkach - nie jest az taka bitch na jaka wyglada haha
          • chris-joe Re: Occupied/Okkupert 04.02.16, 02:02
            "Okkupert" grows on ya. Mnie tez od razu nie wciagnal, nieznane geby, dziwna sceneria, dziwaczny jezyk itp ;) Ale gdzies po 2 -3 odcinkach sie wsiaka.
            Chelsea Handler liznalem ze 2 odcinki, ale mnie nie zassalo.
    • blues28 The Danish Girl 01.02.16, 08:23
      No bylam, bo temat wydal mi sie interesujacy. Zycie w "nieswoim" ciele musi byc bolesnie trudne, a pózniejsze zmierzenie sie z otoczeniem moze byc jeszcze trudniejsze.
      A tymczasem rezyser upraszcza tak jakby chcial wytlumaczyc problem osobom z zanizonym IQ.
      Eddie Redmayne przechodzi sam siebie w histrionizmie, tikach, slizga sie po powierzchni postaci, czestujac niepotrzebnym nadmiarem min i irytujaca estetyka.
      Film nie wkurzyl i wynudzil (zrobienie z problemu takiego Mc Donalda, latwego i przystepnego dla wszystkich) i tylko Alicja Vikander jest znakomita i jeszcze znakomitsza w kontrascie z Edim. To oczywiscie baj mi, jak mawia Stokroc.
      • minniemouse Re: The Danish Girl 02.02.16, 23:20
        blues28 napisała:
        A tymczasem rezyser upraszcza tak jakby chcial wytlumaczyc problem osobom z zanizonym IQ.

bo tu teraz duzo sie mowi o prawach i abuse transgenders. dlatego film musial byc tak zrobiony aby trafic do jak najszerszej publicznosci.

Minnie
        • blues28 Re: The Danish Girl 03.02.16, 10:40
          Minnie, film jest fabularny a nie popularno-naukowy gdzie dostepnym jezykiem wykladamy skomplikpowane zjawiska.
          W moim odczuciu, powazny problem zawinieto w ladny papierek i podano do konsumpcji jak cukierka. Nie czuje sie prawdy, no, ja oprócz irytacji i nudy nic za bardzo nie czulam.
          A Eddie Redmayne zamiast grac Lily raczej pozuje jak modelka, a tu spuszcza oczki, a tu w nowej sukieneczce. Za cholere nie widze osoby, która zyla w nieswoim ciele i nagle, po bolesnych operacjach moze byc soba, kobieta. Tego w filmie nie ma. Za to jest przebrany Redmayne.
          Ale powtarzam, to jest moje zdanie. Redmayne jest nawet nominowany do Oscara.
          • minniemouse Re: The Danish Girl 04.02.16, 03:07
            w sumie filmu nie widzialam, wiec jak obejrze to sie dopiero wypowiem glebiej.
            z tymi nominacjami roznie bywa, dla mnie juz z reklam The Revenant wygladal na chale a paczcie panstwo nominacje na lewo i prawo dla Leosia.
            cusz.
            Minnie
            • minniemouse Re: The Danish Girl 04.02.16, 03:13
              btw, o transgender widzialm kiedys taki film
              Normal
              Normalny
              uwazam ze calkiem dobry, jak na ten temat.
              polecam.

Minnie
              • chris-joe Pozatym... 04.02.16, 03:46
                Wiecie, mi sie cos z filmami ostatnio zrobilo. Nie mam wielkiej ochoty na dramaty transow, rozgryzanie Enigmy, popadanie w alzheimeira itp. Pozadam dobrej rozrywy, robienie w gacie ze smichu albo rozdziawianie gemby. Ostatnio sie zsikalem parokrotnie ogladajac glupowate "Spy"...
                I tesknie za takim rechotem.
                • blues28 Re: Pozatym... 04.02.16, 09:20
                  Mnie sie juz dawno zrobilo! Czasami pójde do kina i po wyjsciu czepiam sie filmu czy aktorów czy czegotam. Obawiam sie, ze jedyne co mi zostanie to seriale kryminalne z przymrózeniem oka!!
                  A tak ogólnie i niekryminalnie to obejrzalam prawie za jednym zamachem Downton Abbey (nie mam pojecia który to juz sezon? Chyba 6) i jest znakomity. Myslalam, ze bedzie typowe rozmydlenie do imentu jak to bywa w dluzszych seriach, tymczasem dialogi sa swietne, zwroty sytuacji zaskakujace, nie mówiac juz o aktorstwie i scenografii, bo to perelka od poczatku. Bradzo polecem!!

W miedzyczasie mietole The Affair i nie daje rady. Strasznie duszna atmosfera.
                  • maria421 Re: Pozatym... 15.02.16, 09:33
                    Przez bardzo dlugi czas nie widzialam zadnego filmu ktory by zrobil na mnie wieksze wrazenie, ale wczoraj obejrzalam "Captain Phillips", film krecony na podstawie autentycznych zdarzen, w roli glownej Tom Hanks.
                    Film trzyma od poczatku do konca w napieciu , jak kazdy film Greengrassa. Hanks oczywiscie doskonaly jak w kazdym filmie, jak w kazdej roli.
                    Film wywolujacy jakas zlosc i sprzeciw. Czterech wychudzonych Somalijczykow w lachmanach, jeden z nich na boso, ale kazdy z kalasznikowem, dogania zdezelowana lajba olbrzymi amerykanski frachtowiec ktory moze sie przed tym atakiem bronic tylko armatkami wodnymi... A kiedy juz sa na pokladzie, zastawianiem na tego bosego pulapki w postaci rozbitego szkla. Kiedy kapitan oferuje im 30 tyciecy USD z sejfu, ich szef odpowiada pytaniem "masz mnie za zebraka"? Oni chca milion, potem 10 milionow.
                    Oczywiscie nie dla siebie, ale dla "szefa". Dla szefa ktory forse z tego okupu nie przeznaczy na polepszenie warunkow zycia wlasnych rodakow, lecz na nowe lodzie i nowe kalachy dla nowych piratow.
                    Pomimo ze film ma happy end (Amerykanie ratuja porwatengo przez piratow kapitana), to zakonczenie nie daje satysfakcji bo koniec filmu nie jest zadnym rozwiazaniem , nie jest koncem problemu.
                    • kan_z_oz Re: Pozatym... 15.02.16, 09:38
                      Wygrzebalam gdzies wczoraj "The Motorcycle Diaries", film z 2004 oparty na podrozy Ernesto Guevara przez kontynet Ameryki Poludniowej. Polecam
                • minniemouse Re: Pozatym... 15.02.16, 22:15
                  to ten z Melissa McCarthy?
                  jak tak sie obsmiales to moze tez obejrze.

a widziales moze "Welcome to Collingwood"? z Sam Rockwell, Isaiah Washington, Michael Jeter - dla mnie super komedia :)

M
                  • chris-joe Re: Pozatym... 16.02.16, 02:02
                    Tak, z Melissa. "Collingwood" nie znam, obmacam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka