Dodaj do ulubionych

Ogrody, balkony i doniczki

22.10.18, 12:16
Szukalam watku Luizy aby kontynuowac i nie wiem. Nie umiem szukac czy minelo juz tak wiele lat, ze sie gdzies watek zagrzebal?

Otworze.
Nie mam zdjec i nie bedzie zadnych fanfar.

Dostalam dzisiaj onegdaj zamowione 4 krzaczki malin, nastepna cytryne karlowata i kawalek kaktus peruwianskiego produkujacego jablka.

Kaktus mam zamiar zasadzic na sasiedniej dzialce bez wlasciciela, tuz obok peruwianskiej halucynacyjnej kolekcji san pedro.
Maliny pojda w poblize jaboticaby.
Dostalam tez oferte pracy nad projektem, czyli pomocy w wyrywaniu chwastow od przypadkowego znajomego. Zaczyna mi wiec wracac wiara w ludzi...znajomy byl w przeszlosci bezcenny ze wzgledu na posiadana wiedze. Studia biologii i zoologi polaczone z chemia. Ciekawy facet. Wielka wiedza i zero sprawnosci fizycznej, ktorej dzialka wymaga. Bedzie wiec fajnie aby angazowac go w cos by sie nie uszkodzil.
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 13:34
      Oj, marzylby mi sie taki pomocnik co ma fantazje i wiedze, a nie bedzie sie rwal do pracy fizycznej. Ja bardzo lubie grzebac sie w ziemi. Brak mi natomiast zmyslu estetycznego czy tez artystycznego i tak jak mi sie jakas roslina spodoba, to sadze ja tam gdzie akurat jest miejsce. Nie zawsze wyglada to ladnie. W zeszlym tygodniu nabylam pare roslino-kwiatow, ktore dzis po poludniu bede w konkretnym miejscu sadzic. Przekopalam grzadke i planuje ja na nowo. Bede wiec stawiac doniczki w roznych ukladach i wyobrazac sobie jak beda ewentualnie w takim czy innym ukladzie wygladac. Niestety o trzeciej przychodzi pan co sie zna, czyli z firmy, aby naprawic mi dzwonek, bo nie chca sie drzwi wejsciowe otwierac. A potem ogrod...
    • maria421 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 13:35
      W temacie balkonow pamietam jak Jutka urzadzala swoj paryski balkon i nam tu zdjecia pokazywala.

Ja dzisiaj zdjelam skrzynki z pelargoniami z mojego balkonu, mialam zamiar przygotowac caly ogrod na zime, ale deszcz mi plany pokrzyzowal.
      • jutka1 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 13:53
        maria421 napisała:

> W temacie balkonow pamietam jak Jutka urzadzala swoj paryski balkon i nam tu zd
        > jecia pokazywala.
        Z tego balkonu w Polsce przetrwały tylko lawenda i pieris.

Są w skrzyniach na tarasie. Plus jeszcze paproć, ale już w domu w donicy.
        • ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 13:58
          U mnie nie leje. I dobrze.
          Z Twojego paryskiego balkonu pamietam Jutencjo piekna odmiane hortensji, ktorej nie znalam. I myslalam wtedy hoho, niech sobie Jutka mysli ze to hortensja:) Poczem w ogrodnictwie odkrylam (i nabylam) taka sama:)
          • jutka1 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 15:19
            Hahahahahaha!... Hortensja bukietowa, to się nazywa.
            Paryska balkonowa niestety zeszła tutaj. Posadziłam w ogrodzie 3 młode krzaczki dwa lata temu, i ładnie rozna. :-)
            • maria421 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 15:35
              Jutka, przypomnij mi kiedy to bylo jak Ty swoj paryski balkon urzadzalas bo wydaje mi sie ze bylo to niedawno temu.
              • jutka1 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 15:49
                maria421 napisała:

> Jutka, przypomnij mi kiedy to bylo jak Ty swoj paryski balkon urzadzalas bo wydaje mi sie ze bylo to niedawno temu.
                Marysiu, trochę dawno temu, bo wiosną 2010. :-)
                • maria421 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 16:08
                  jutka1 napisała:

> Marysiu, trochę dawno temu, bo wiosną 2010. :-)

Niemozliwe! Jak ten czas pedzi......

• ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 16:39
                    Hehe, ostatnio na spacerze z naszym Theo Edda mowi z rozrzewnieniem, ze juz 8 lat sie znamy. Nie zgadzalo mi sie, wiec zaczelismy w trojke rozne okolicznosci sobie przypominac, jak wspolne okragle urodziny, wspolny urlop itd. i co nam wyszlo? Jestesmy od 14 lat zaprzyjaznieni:) Tak to czas leci.
                    A wracajc do adremu, czyli balkonow, to pamietam jak przechodzilam na emeryture i nie majac jeszcze wtedy ogrodka zastanawialam sie nad zagospodarowaniem obu balkonow. Szanowne Kolezenstwo dawalo mi rady, m.in. Xurek poradzil mi rosmaryn. I jest to moja ulubiona roslina od tego czasu, w ogrodzie mam stale ogromy takie, ze przycinac je musze solidnie. I nawet Xur zdziwil sie bedac u mnie w ogrodzie, ze to ogromne cos, to rozmaryn. Polecam kazdemu Europejczykowi, co to nie ma egzotykow jak w rajskim ogrodzie albo jak u kana. Bo rozmaryn kwitnie przepieknie trzy razy w roku, jest niewymagajacy i jeszcze masz ziola do pieczeni:)
                    • jutka1 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 16:55
                      Drugi rok z rzędu proszę szwagra o rozmaryn. Chyba wezmę i sobie po prostu kupię. :-)))
                      • ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 22.10.18, 16:59
                        Jutka, ja zawsze nabywam zwykla, male doniczke jako przyprawy. On sie niezwykle szybko rozwija i rosnie.
                        • kan_z_oz Re: Ogrody, balkony i doniczki 23.10.18, 10:57
                          Ale jaja, balkon Jutki to 8 lat. Co sie stalo z meblami, pardon nie ze wzgledu na wsciubianie tylko pamietam, ze byly fajne.

Byl wtedy tez ogrodek Xurka z innego domu.

Rozmaryn u mnie dobrze rosnie. Mam spory krzak. Mozna do miesa, mozna do wazonu z kwiatami. Ciekawe co jeszcze mozna? Musze wrzucic w wyszukiwarke.
                          • jutka1 Re: Ogrody, balkony i doniczki 23.10.18, 11:54
                            kan_z_oz napisała:

> Ale jaja, balkon Jutki to 8 lat. Co sie stalo z meblami, pardon nie ze wzgledu
                            > na wsciubianie tylko pamietam, ze byly fajne.
                            Meble przywiozłam tutaj. :-)
                          • xurek Re: Ogrody, balkony i doniczki 23.10.18, 12:07
                            Ziemniaki przekrojone na pol, pomazane oliwa z oliwek i posypane rozmarynem a potem upieczone w piekarniku smakuja bosko. Nie mowiac juz o tym, jak pieknie po takim pieczeniu pachnie kuchnia. Mozna tez do herbaty, ja robie taka zimowa z plastrami pomaranczy, cytryny, imbirem, gozdzikiem i galazka rozmarynu oraz miodem, smakuje przednio.

Tamto mieszkanie wraz z ogrodem sprzedane, nowi wlasciciele nie chcieli ogrodu tylko trawnik, wiec trzy duze drzewa plus krzew jasminu zabralismy ze soba a reszte oprocz zywoplotow nowi wlasciciele wyrypali do zera. Az serce sie kroi. Z przeniesionych duzych roslin przezyl czerwony klon i sliwa.
                            • ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 23.10.18, 14:11
                              Przypomina mi sie Xurku jak sadzilas w tamtym ogrodzie krokusy z Pirania. Dopiero jak nie wzeszly w nalezytym czasie okazalo sie, ze wsadzaliscie cebulki odwrotnie do ziemi:)
    • roseanne Re: Ogrody, balkony i doniczki 23.10.18, 17:21
      U mnie malutki skrawek gruntu, za domem, przyslowiowe, by nakryc husteczka.
      Wzdluz samej siatki miejsce na troche kwiatkow, glownie jezowka, margerytki, dzwonki i cebulkowe na wiosne, jak wiewiory nie wykopia.
      Wzdluz metaloeych schodow 3 pojemniki, w ktorych zwykle sa pomidory. Chcialabym te pojeniki wymienic na jedna porzafna drewniana skrzynie, mniej martwej przestrzeni, mozna by jakies ziolol dodac, ale prace konserwatorskie owych schofow sa juz 3 sezon przekladane na zas..
      Rozmaryn to jedna z magicznych roslin, ktore zawsze, ale to zawsze pod moimi rekami pada..
      Mlodemu rosnie pieknie na balkonie, wiec od niego podbieram, rowniez sasiadka na gorze ma wielki krzaczor i na jesieni podcina, zanim bierze do srodka, wiec produkt mam

Chcialabym miec odrobine wiecej miejsca na roslinki, no ale mam co mam..

Musze skombinowac siatki metalowe na skrzynki balkonowe, bo z roku na rok jest coraz gorzej z natretnymi siesrciuchami
      • ania_2000 Re: Ogrody, balkony i doniczki 24.10.18, 02:58
        ja rowniez mam maly grunt - i glownie jest to patio. nie mam zadnych warzyw, poniewaz nie mam czasu sie tym zajmowac - i nie mam zielonego kciuka - mam pare krzewow, sosny i jeden dab. Ale mam pytanie do kolezanek ogrodnieczke - w sprawie chorob - moje dwa krzewy(nie drzewa) magnolii maja na listkach bialy nalot, ktorey nie chce zejsc - pryskam preparatem z miedzia (copper) i jakos efektow nie widze. Moze ktos wie co z tym robic? czy moze sprawe pozostawic? bo liscie na zime zleca, i moze nowe wyrosna zdrowe?
        • roseanne Re: Ogrody, balkony i doniczki 24.10.18, 03:16
          Nie mam doswiadczenia z magnolia, ale bez sasiadki co roku kolo polowy wrzesnia pokrywa sie maczniakiem.
          Poza zbiorem i wywozem lisci nie robia absolutnie nic. Na wiosne jest znow piekny i pachnacy.
          Moze skonsultuj sie z lokalnym ogrodem botanicznym, moj ma swoj kacik na stronie, dla pytan do ekspertow
          • ania_2000 Re: Ogrody, balkony i doniczki 24.10.18, 03:31
            Dzieki za pocieszenie:) mam nadzieje, ze u mnie na wiosne bedzie tak samo.
            • ewa553 Re: Ogrody, balkony i doniczki 24.10.18, 08:36
              tez nie mam magnoliowych doswiadczen, ale w takim wypadku biore jeden chory lisc i jade do ogrodnictwa, gdzie mi zawsze mowia co mam i czego uzyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka