Dodaj do ulubionych

Strzelanina

28.10.18, 04:29
W synagodze. Najgorszy rodzaj ataku terrorystycznego.

I wciaz czekam az Bialy Dom, prezydent zacznie nazywac rzeczy po imieniu i zacznie przywracac US do stanu 'aby bylo tak jak kiedys'.
Kiedys prezydent, Bialy Dom, Pentagon udzielajac wywiadow gazetom, przemowien publicznych oficjalnych raportow podawali rzeczy, ktore byly sprawdzone i prawdziwe.

Nie siedzieli na Twiterze calymi dniami. Od kilku tygodniu prezydent wpisuje swoje teorie konspiracyjne, ze Demokraci zorganizowali przemarsz uchodzcow z Hondurasu nie prezentujac zadnych na to dowodow.
13 bomb wyslanych do opozycji i wspierajacych demokratow.

I znowu, prezydent na twiterze oskarzyl Sorosa o finansowanie operacji demokratow sprowadzania uchodzcow do US. Zadnych dowodow tylko zagrzewanie nut prawicy do teorii konspiracyjnej, Zydow finansujacych sprowadzanie uchodzcow i muzulmanow do US.

I mamy efekt - strzelanina w synagodze do Zydow jako odwet za prowadzanienie charytatywnej dzialalnosci przez jedna organizacje dla uchodzcow.

Wciaz nie bylo jasnego i wyraznej przemowy prezydenta odcinajacego siebie i jego urzad od tego rodzaju wyborcow...bo prezydent sam wierzy w konspiracje i ja promuje.

Wyrazy wspolczucia dla US z powodu najgorszego aktu terorryzmu mozliwego.
Obserwuj wątek
    • ania_2000 Re: Strzelanina 28.10.18, 06:44
      Kanie, najgorszy mozliwy atak terrorystyczny byl September 11. Oby nigdy sie nie powtorzyl.
      To co sie teraz dzieje, to nic nowego - niestety ten kraj jest pelen broni - liczonej na miliony i tylko cud jest ze tylko tyle wariato z niej strzela do niewinnych osob. Osoba prezydenta nie ma nic tutaj do rzeczy - za czaso Obamy o wiele wieksze maskary mialy miejsce i tez nic nie mial na nie wplywu.
      Nie zgadzam sie rowniez ze stwierdzeniem, ze Bialy Dom ma > zacznie przywracac US do stanu 'aby bylo tak jak kiedys'.<
      oby nigdy nie zaczal. Uwazasz ze USA jako policjant swiata i najwiekszy "wojownik" wsadzajacy swoje lapska w inne polityke innych krajow to jest to na co swiat czeka? Trump w koncu od tej globalizacji odchodzi - wiele jest do naprawienie w USA, nie mozna zbawiac swiata demokracja na sile.
      Wiesz jaki jest tutaj olbrzymi problem z zolnierzami wracajacymi z tych krucjat? Ilu jest totalnie zniszczonych psychicznie, narmkomanow, bezdomnych - chorych psychicznie dla ktorych nie ma miejsca w spoleczenstwie? Setki tysiecy mlody mezczyzn ktorzy nie sa w stanie zyc w spoleczenstwie i nie ma dla nich przyszlosci? Szykowac sie na kolejna wojne?
      Prezydent ktory teraz jest jest nienawidzony przez mainstream media - ktorymi wlascielami sa m innymi Soros - myslisz ze jemu przyswiecaja jakies zbozne cele? to jest walka o wladze - Trump jako jedyny gada jak jest. Nie jest politycznie poprawny i w wielu przypadkach jest totalnym idiota - ale jak do tej pory sie sprawdza. Ekonomia idzie pelna para naprzod, bezrobocie najnisze od kilkudziesieciu lat. Jak do tej pory nie wywolal zadnej wojny - a o tym wszyscy byli pewni, bo "debil od razu nacisnie czerwony guzik" - a jak na razie oswoil polnocnego koreanczyka. Ukrucil Iranskie zapedy.
      Chce zreformowac prawo emigracyjne. No ale przy okazji jest pomaranczowym debilem znienawidzonym przez hollywoodzkich milionerow, ktorzy maja geby pelne frazesow. Sorry, ale jak widze jak George Clooney ze swoja zona Amal w sukienkach za kilkanascie tysiecy wzrusza sie nad losem ubogich i nieszczesliwych to mi sie noz w kieszeni otwiera. Nie ma wiekszych hipokrtyow. Albo jak moj ulubiony przez wiele lat Andreson Cooper z CNN sieje zwykly hate - no to juz przestaje tego sluchac.
      Kanie - prezydent przemawia i potepia w ostrych slowach - jednoczesnie zaznacza, ze media nie sa obiektywne - no i wielkie oburzenie idzie w swiat via media. A prezydent ma jeszcze 2 lata przed soba, i jak Demokraci i Media nie zmadrzeja i nie zaczna sie inaczej zachowywac- to bedziemy go mieli przez kolejne.
      • ania_2000 Re: Strzelanina 28.10.18, 07:02
        a i jeszcze w sprawie tych dwoch ostatnich wariatow - ten co wysylal bomby do demkratycznych prominentow - wszedzie w mediach i prasie byl okrelany jako "Trump Supporter" prawie ze w domysle pracujeacy na jego zlecenie.
        Natomiast ten drugi zabojca - jest tylko Anti-Semita. O tym ze jest zagorzaly przeciwnikiem Trumpa - cicho sza.

Wg mnie - ani jeden ani drugi zbrodniarz nie musial byc w zadnym przypadku w ten sposob upolityczniany, bo tosa zaburzeni zbrodniarze. No ale media tak to przedstawiaja, ze wiele osob zaczyna sobie serio zadawac pytnie - O C T K CH???
        • ewa553 Re: Strzelanina 28.10.18, 07:59
          bardzo ciekawe co piszesz Aniu. Nie znam sie na polityce, nie zabieram glosu, ale Twoja argumentacja przemowila do mnie. Dzieki.
          • maria421 Re: Strzelanina 28.10.18, 08:39
            Do mnie tez przemowila Ani argumentacja bo jest zdroworozsadkowa, wolna od roznych ideologicznych mrzonek i uniesien.
            • chris-joe Re: Strzelanina 28.10.18, 12:17
              Jak juz mowilem, nieco innymi slowy: Mieli Anie i Maryske, maja juz i Ewe. Tak to dziala...

Zrobilem wczoraj shepherd's pie, a raczej cottage pie. Udal sie tak sobie...

Pogoda obrzydliwa...
              • ewa553 Re: Strzelanina 28.10.18, 15:49
                niezupelnie Drogi Cejocie, gdyz z pogladami Maryski nie zgadzam sie w 90%. Troche inaczej widze swiat. Ale to moje spojrzenie wynikle jak juz nieraz wspominalam, z niewiedzy politycznej. I jesli mnie ta niewiedza chroni przed wrzodem zoladka lub nawet zawalem, to chwala jej (tej niewiedzy).
              • ania_2000 Re: Strzelanina 28.10.18, 17:35
                Chris, mieszkasz jak u pana Boga za piecem - w spokojnym, porzadnym kraju, masz prace, dobre benefity - i srodki pozwalajace ci na fajne i ciekawe zycie. Nie krytykuj innych ktorzy rowniez by tak chcieli miec. Zycie w USA to inna sprawa - tutaj naprawde jest wiele problemow, ktorych Demokraci z gebami pelnych frazesow nic nie zrobili i nie robia. Wszyscy siedza w tych samych kieszeniach Korporacji - to one tutaj rzadza. A my sie podniecamy durnym Trumpem i mediami.
                Dla mnie lokalnie - Demkoraci proponuja tylko podniesienie taxow i placenie za "bonds" - nie ma zadnych innych idei. Plaga "bezdomnych" zalewa Portland - co oni zrobili z moim pieknym miastem??? To sa w 90 procentach degenarci i drug users, ktorzy napdaja na ludzi, a powinni byc zmuszeni do leczenia - w zamknietym zakladzie- a nie budowania im mieszkan za grube miliony! to jest jeden z przykladow.
                Inny problem - Nielegalna emigracja. Zwroc uwage na to jak jest omijane slowo Nielegalna!. Amerykanie z natury sa bardzo otwartym narodem i emigrantwo przyjmuja z otwartymi rekami ale Legalnych. Ja rowniez uwazam, ze prawo powinno zostac zreformowane, przyznawac wizy pracownicze tym ktorzy chca z tego korzystac. Utrzymywanie tego co jest to tylko danie pozwolenia na totalne wykorzystywanie nielegalnych placac im polowe stawki. Dlaczego nie mozna w koncu tego ustanowic? Mamy prezydenta takiego jaki jest taki jest - nadetego bufuona teraz - ale sorry - z drugiej strony wogole nic nie mamy zeby go zastapic.
              • maria421 Re: Strzelanina 28.10.18, 19:20
                chris-joe napisał:

> Jak juz mowilem, nieco innymi slowy: Mieli Anie i Maryske, maja juz i Ewe. Tak
                > to dziala...

Znaczy KTO mnie mial?
      • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 19:56
        Nie bede sie wplatywal w te emocjonalne, ideologiczne wywody, bo nic z tego nie wyjdzie. Czepne sie natomiast twojego propagandowego klamstwa, Ania (tusze, ze wystukalas to pod wplywem emocji i dezinformacji, danych wogole nie sprawdzajac), ze "bezrobocie najnisze od kilkudziesieciu lat".

Od 1929 roku najnizsze wskazniki bezrobocia w US wygladaly tak oto:
        -1929- 3.2%
        -1943- 1.9%
        -1947- 3.9%
        -1948- 4%
        -1950- 4.3%
        -1951- 3.1%
        -1952- 2.7%
        -1955- 4.2%
        -1965- 4%
        -1966- 3.8%
        -1968- 3.4%
        -1973- 4.9%
        po 1999 w granicach 5-8%
        -1999- 4%
        -2000- 3.9%
        -2006- 4.4%
        Obama przejal rzad w trakcie makabrycznego kryzysu 2009, do ktorego doprowadzila bushowska deregulacja rynku i bankowosci. Bezrobocie wynosilo
        -2009- 9.9%
        do konca kadencji Obamy bezrobocie spadlo do
        -2016- 4.7%
        pod koniec pierwszego roku kadencji Trumpa spadlo dalej do
        -2017- 4.1%
        Trudno jednak gratulowac Trumpowi tego, ze przynajmniej nie urwal obamowego trendu po polowie kadencji.
        -2018- 3.7%
        Trend sie utrzymuje, bezrobocie jest rzeczywiscie bardzo niskie. Zgoda. Jednak stwierdzenie "bezrobocie najnisze od kilkudziesieciu lat" jest 'lekko przesadzone'. Nie sadzisz? ;)
        • maria421 Re: Strzelanina 29.10.18, 20:31
          Patrzac na dane jakie zycytowales CJ, widze ze nizsze bezrobocie (3,4%) bylo w 1968, czyli 50 lat temu, wiec twierdzenie Ani ze "bezrobocie jest najnizsze od kilkudziesieciu lat" jest prawdziwe.
          • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 20:38
            Cieplo, cieplutko, ciepluchno, jednak nie calkiem goraco, ze sie takowymi slowy wypowiem... ;)
        • ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 20:35
          Wez Chris.. "Propagandowe Klamstwo?"?? przepraszam? czy ja tu jestem jakas propagandzistka? czy ja ci cos narzucam/zmuszam czy wymagam??? klamie???e.. rozczarowalam sie..

Zreszta spojrz na swoje wyliczenia - porownywalne niskie bezrobocie bylo ostatnio w roku 1968 - czyli 40 lat temu - to nie jest kilkadziesat? a jak by ten rok ominac - to najnizesze kolejne bylo w 1952 - 2.7 - bo juz w 1955 jest 4.2. Czyli 66 lub 63 lata temu. To rowniez nie jest kilkadziesiat? A jak nie to ile? Bo moze ja nie znam polskich liczebnikow?

• chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 21:04
            No tak. Ale ten 'straszny komunista' Obama wlasnie zredukowal bezrobocie o niemal 50%, w czasie najwiekszego kryzysu od krachu 1929... Dzis trumpisci sobie przypisuja zasluge i usiluja spijac pianke. To jest wlasnie to "ciepluchno, ale nie calkiem goraco". To jest wlasnie manipulacja i propaganda.
            • ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 21:39
              Widzisz gdzies w tym co ja pisze epitety "strasznego komunisty Obama"? Chcesz sie wyklocac czy co? to ty tak o nim piszesz.

Obama byl prezydentem przez 8 lat - a Trump jest 2 - wiec cala pianka jeszcze przed toba.
              Sytuacja moze sie skonczyc w druga strone- bez potrzeby manipulacji i propagadny.

Jednak nic nie lapiesz z tego co pisze:)

• ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 21:53
                Aha - uprzedzajac dalesze "propagandowe klamstwa" - to Obama byl moim prezydentem! Glosowalam na niege - dwa razy! a Anderson Cooper moim bozyszczem. Tak wiec uprzedzam, zeby mnie nie wkladac w szeregi Trumpa - bo daleko jestem od popierania tego pomaranczowego szownistycznego dupka. A jednak.
                No i jak tu z taka sytuacja zyc Chris?
                • ertes Re: Strzelanina 29.10.18, 22:10
                  Jest prawda i jest prawda takich ludzi jak Chris :)

Bezrobocie najnizsze od kilkudziesieciu lat. 2018 - 1966 = 52. To jest kilkadziesiat lat sidzejku. Jak bardzo twoja liberalno-demokratyczno-socjalistyczna nienawisc nie pozwala przyznac racji to tak to jest.

Sidzejek sie pasie rureczka CNN prosto do mozgu. Zadnych filtrow.
                  • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 22:31
                    Jesli ja prezentuje "takich ludzi", "liberalno-demokratyczno-socjalistycznych", czy to znaczy ze ty jestes "antyliberal", "antydemokrata"? "Socjalizm" zostawiam z boku, bo do definicji najpewniej sie nie zgodzimy, ty masz wlasna... Niemniej, TAK, deklaruje sie jako 'socjalista', czyli jesli Obywatel ma zobowiazania wobec Panstwa, Panstwo ma zobowiazania wobec Obywatela. Tak, popieram model 'welfare state'.
                  • jutka1 Re: Strzelanina 29.10.18, 22:35
                    ertes napisał:

> Jak bardzo twoja liberalno-demokratyczno-socjalistyczna nienawisc nie pozwala przyznac racji to tak to jest.
                    >
                    > Sidzejek sie pasie rureczka CNN prosto do mozgu. Zadnych filtrow.
                    Nie no, trzymajmy fason, co?

Każde z nas myśli inaczej, czasem się zgadzamy - czasem nie. Ale nie umniejszajmy drugiej stronie, że może mieć inne zdanie. Please.

Już taki głęboki rów widzę, że za nim bomby. :-(((
                    • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 22:44
                      I te mityczne, konieczne, wymuszone 'oskarzenia' o CNN! ;) Nic przeciw, czy pro CNN, nie mam, bo ich poprostu nie znam od prawie 2 dekad. Ertes et al mnie prawie zmuszaja do CNN. Ertes, musze, powinienem ogladac CNN? ;)
                    • ertes Re: Strzelanina 29.10.18, 23:22
                      >> Sidzejek sie pasie rureczka CNN prosto do mozgu. Zadnych filtrow.
                      >Nie no, trzymajmy fason, co?

Dziwi mnie ze piszesz do mnie o trzymaniu fasonu a gdy CJ pisze "Maryska" to nie zwracasz uwagi.
                      A wydawac by sie moglo ze to takie proste i widoczne powiazanie.
                      • jutka1 Re: Strzelanina 30.10.18, 07:41
                        ertes napisał:

> Dziwi mnie ze piszesz do mnie o trzymaniu fasonu a gdy CJ pisze "Maryska" to nie zwracasz uwagi.
                        > A wydawac by sie moglo ze to takie proste i widoczne powiazanie.
                        Przyznaję, że nie rozumiem Twojego wpisu.
                • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 22:19
                  Nie mam pojecia. Bo sobie nie wyobrazam skokow typu 'od Obama po Trumpa'. NIE WYOBRAZAM! Ma sie poglady, albo sie ich nie ma. Inaczej sie nie da. Moje zdanie. Moze rzeczywiscie Ameryka to jakies inne przedziwne 'entity'. Moze rzeczywiscie Ameryki 'nie lapie'.
                  Nie lapie Polski takze. Nie lapie Brazylii. Jestem w stanie przerazenia. Trumpisci, kaczysci, bolsonarisci- przerazaja mnie tak samo....
                  • ertes Re: Strzelanina 29.10.18, 22:27
                    I to jest wlasnie dokladnie przyczyna takich wyborow. Ludzie maja dosc pogladow jakie miedzy innymi ty reprezentujesz. Wybieraja wiec alternatywe tylko po to zeby nie wybrac czegos takiego jak Obama.
                    • jutka1 Re: Strzelanina 29.10.18, 22:38
                      ertes napisał:

> I to jest wlasnie dokladnie przyczyna takich wyborow. Ludzie maja dosc pogladow
                      > jakie miedzy innymi ty reprezentujesz. Wybieraja wiec alternatywe tylko po to
                      > zeby nie wybrac czegos takiego jak Obama.
                      Odczłowieczanie to podstawa pewnych ideologii. Proszę, Ertesie.
                    • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 22:50
                      A z ciekawowsci, socjalista do Trumpisty, jakie sa moje poglady? Moglbys sprobowac wypunktowac?
                  • ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 22:29
                    No wlasnie - ty sobie nie wyobrazasz skokow - ale ja musze! ty zyjesz sobie w spokojnej Kanadzie i nie masz tych problemow -ale inne kraje maja. Zobacz Brazylia - przy Bolsonoro to nasz Trump prawie jak uczniak. Markel tez zrobila co zrobila i sie zmywa. Brexit sie brexituje - To jest jakas swiatowa sinusoida - liberalne globalne swiatowe rzady sie nie sprawdzaja - teraz nadchodza rzadu zamordyzmu i nacjonalizmu. Bo Ludzie nadal nie dorosli do Socjalizmu i Komunizmu - i Rownosci i Braterstwa.
                    • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 22:34
                      "Socjalizmu i Komunizmu"? Tego was ucza w USA? Na temat... Kanady? ;)
                      • ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 22:57
                        nikt tutaj nas nie uczy o Kanadzie:) - ja pisze o Ludzkosci globalnie:)
                        • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 23:06
                          I see. To o "socjalizmie i komunizmie" to ty tak sobie, od siebie, po amerykansku...;) OK, I get it... ;)
                          • ania_2000 Re: Strzelanina 29.10.18, 23:09
                            haha, Chris - a o Rownosci i Braterstwie to nic?
                            • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 23:16
                              Ze co? ;)
                              • ertes Re: Strzelanina 29.10.18, 23:25
                                Najsmieszniejsze to bedzie to gdy po kilku latach rzadow fircyka Trudoeua wybiora ostrego konserwatyste.
                                W prowincji Ontario juz wybrali a Ontario jako najwieksze zawsze ma najwiecej do powiedzenia.

CJ jestes wyborca NDP czyli ukrytych komuchow. I tyle w tym temacie.
                                • chris-joe Re: Strzelanina 29.10.18, 23:37
                                  Wielbie to (sarkazm zamierzony): "NDP czyli ukrytych komuchow". Wielbie tez ta sztampe "I tyle w temacie". 'Na czas obecny' to typowe dodatki do 'komenatarzy POD'. "I tyle w temacie". Na dzisiejszy czasookres i sezon ogrzewczy ;) Z ciekawosci: kto w Kanadzie nie jest "komuch"?
                                  • chris-joe Re: Strzelanina 30.10.18, 20:21
                                    Na deser zas androny o Sorosie fabrykowane przez alt-right z Orbanem na czele. Soros zastapil im 'odwiecznego Zyda' z "Protokolow Syjonu"... Chcialoby sie z tego posmiac, ale ten smiech, kurde, mi nie wychodzi...
            • maria421 Re: Strzelanina 30.10.18, 09:40
              chris-joe napisał:

> No tak. Ale ten 'straszny komunista' Obama wlasnie zredukowal bezrobocie o niem
              > al 50%, w czasie najwiekszego kryzysu od krachu 1929... Dzis trumpisci sobie pr
              > zypisuja zasluge i usiluja spijac pianke. To jest wlasnie to "ciepluchno, ale n
              > ie calkiem goraco". To jest wlasnie manipulacja i propaganda.

Chris, czy nie mogles po prostu powiedziec ze Trump przejal calkiem niezly poziom bezrobocia po Obamie zamiast zarzucac Ani propagandowe klamstwo i manipulacje, jezeli dane pokazuja ze aktualne bezrobocie jest najnizsze od 50 lat?
    • ertes Re: Strzelanina 28.10.18, 22:12
      Swietnie to Ania ujelas. Tak dokladnie wiekszosc z nas mysli.
      "mieli Anie, Ewke itp" Tyle ze to jest dokladnie to co tak ladnie wytlumaczylas pare akapitow wczesniej.
      Ludzie sterowani mediami zachlystuja sie nienawiscia na sama mysl ze ktos moze miec inne zdanie.
      Dla mnie jest to po prostu niesamowite ze tak bardzo mozna wierzyc w to idzie z TV lub radia. Zupelnie bezkrytycznie. Papka medialna wstrzykiwana przez rurke prosto do gardla.
      W przyszlym tygodniu wybory. Ze strony demokratow tylko slysze podatek na to i tamto. Benzyna u nas to ponad $4!
      Jak popatrze na republikanow w moim rejonie to robi mi sie niedobrze ale wyboru po prostu nie ma.
      • jutka1 Re: Strzelanina 28.10.18, 23:16
        Nie zgadzam się, ale też i nie polemizuję.
        Macie prawo do swojego zdania, oczywiście, a ja nie będę niczego próbować narzucać.
        • kan_z_oz Re: Strzelanina 29.10.18, 01:27
          Zawsze jest wybor. U mnie jest podobnie. Precz z Liberalami i precz z lejberzystami. Swiata nie trzeba naprawiac, bo oprocz wielkiej korupcji, lobbingu oraz mobster zachowan wielu korporacji nic z nim zlego sie nie dzieje. Niezalezni wyborcy, reprezentujacy problemy poszczegolnych elektoratow. Mam nadzieje, ze sie uda i zrobi to wyjatek od tej samej mantry, ze nie ma innego wyjscia tylko glosowanie na to jednoitosamo bo nikt inny nie potrafi.

Mialam nadzieje, ze Trump wlasnie przestanie grzebac w innych krajach. Grzebie w ekonomii zakladajac taryfy, ktore destabilizuja cale rynki. Jest to rodzaj wojny - ekonomicznej. Nie ma obecnie potrzeby na wojsko. Stare i przestarzale metody.

Soros jest wandalem ekonomicznym, o czym pisalam. Oskarzac ludzi na podstawie konspiracji, ze Soros jest czescia spisku elitarno-zydowskiego majacego zrobic cos tam? A fej. Bardzo nie prezydenckie. To nadaje sie do kolumny gossip, ktora obecnie tuba medialna twitera dociera do milionow Trumpa followers, umacniajac ich w tych teoriach.

Zrobic porzadek z farma. US ma zawyzone koszty lekarstw od lat, ktore sa szucznie utrzymywane pomimo ogolnie sprzedawanych tanich podrobek z Indii i Chin. Obama nic, Bush nic i Trump jeszcze mniej.
          Przestac dotowac korporacje, regulowac wszystko wlaczajac ekonomie. Wrocic do ekonomii kapitalistycznej co wymaga reform a nie retoryki.
        • ertes Re: Strzelanina 29.10.18, 22:17
          Znaczy z czym sie nie zgadzasz?
          • kan_z_oz Nie zgadzam sie 31.10.18, 09:42
            Z wypowiedzeniem przez Trumpa wojny ekonomicznej. Nalozenie taryf na wszystkie produkty jaki dany kraj produkuje w 100% w czasie polaczonych ekonomii swiatowych jest aktem wandalizmu. Nic dziewnego, ze kraj postawiony przed taka perspektywa traktuje to jako akt agresji.

Jest to bez sensu ekonomicznego. Walka miedzy dwoma najwiekszymi ekonomiami swiata.

Chiny nalozyly w odwecie taryfy na dobra eksportowane do US. Do tej pory male. Nakladanie taryf szkodzi ekonomii kraju, gdzie te taryfy sie naklada tak samo jak wlasnej. Zaden sekret.

W tym momencie rosnie bo wplywaja masy pieniedzy do skarbu. Nie na dlugo.
            Przemysl w US ucierpi najwiecej bo bedzie zmuszony kupowac drozej poczatkowo. Taryfy to podatek, za ktory zaplaci kazdy obywatel na podstawowych towarach. Podatki wiec w gore, inflacja w gore, odsetki w gore bo na poczatku rosnie.

Yen sie dewaluje, Chiny wpompowaly masy pieniedzy i beda czekac co dalej, a moga baaardzo dlugo. Produkcja jest na stalym poziomie, yez najnizej do UDS od lat 10-ciu, zaczna sprzedawac taniej do US co z czasem zdewaluuje te taryfy. Mieszkaniec placic podatku nie przestanie. Biznes bedzie musial eksportowac mniej bo Chiny zaczynaja eksportuj coraz taniej.

Zaczynajac usuwac taryfy na import. Znikaja taryfy na samochody. Japonia zagrozona taryfami w US zacznie sprzedawac do Chin.

Europejska ekonomia zaczyna miec czkawke z powodu konfliktu US-Chiny. Poniewaz Trump zagrozil taryfami rowniez Niemcom, Kanadzie i Australii te zaczynjac zaczynja widziec, ze koalicja zachodu z US przestaniala istniec.
            Nie da rady sie z Trumpem dogadac.

UK z EU, Australia zapowiedzialy miejscowe podatki na wszystkie techno, ktore do tej pory placily zero lub malo.

Zaczynaja w US spadac Google, Facebook itp, jako obligacje zawyzone. Caly duzy przemysl zaczyna miec powazne klopoty. Zajmie to duzo czasu i sporo bolu zanim najprawde zacznie robic sie coraz lepiej.

Zupelnie nie rozumiem powodu dla ktorego Trump zerwal porozumienia i zachodem stosujac izolacyjna polityke i ekonomie. Co z tego w sumie bedzie mialo US? Koalcja z Arabia Saudyjska w imie wydobywania wiecej ropy?

Dlaczego nie zaczal reform. Banki - dobre miejsce byc zaczac, aby wyczyscic caly system z lipnych i kryminalnych operacji. Wielkie biznesy, ktora walcza od lat. Dlaczego nie zrobil tego co stosuje sie tutaj jeden wielki audit, aby wyszly wszystkie przewaly oraz to czy biznes powinien dalej funkcjonowac.

Cala duza farma funkcjonuje od lat na zupelnie lewych operacjach. Obligacje sprzedawane inwestorom na podstawie przewidywanych stalych wzrostow, ktore odbywaja sie tylko na papierze. Nic w rzeczywistosci nie rosnie. Malo tego w efekcie kupowania malych biznesow co 3 miesiace, te sa pozbawiane asstets, badan, treningu, zysk jest na papierze w sumie burdej i za 6 miesiecy nastepny zakup w miedzyczasie mala sprzedaz i mega burdel.

Jest to kryminalna dzialalnosc, gdzie niszczone sa setki malego i sredniego biznesu.
            • kan_z_oz GDP i zatrudnienie 01.11.18, 06:02
              Maja sie dobrze. Nie o to chodzi.
              Chodzi o to, ze wypowiedzi takie jak twieterze sa adresowane w taki sam sposob do Wall Street, ktory czekajc na raport ekonomiczny dostaje cos takiego;

The GDP Rate (4.2%) is higher than the Unemployment Rate (3.9%) for the first time in over 100 years!
              4:03 AM - 10 Sep 2018

Na tej podstawie niby wyscig konski czekajacy na dzwonek zaczyna sie sprzedaz-kupno. Miliary na calym swiecie obligacji zmienia rece na tej podstawie.

Nastepnie przychodzi errata WH;

The quarterly change in gross domestic product—the value of all goods and services produced across the economy, adjusted for seasonality and inflation at an annual rate—has been higher than the unemployment rate dozens of times in the past 70 years, but it has been rare in recent decades.
              The U.S. government began compiling official unemployment statistics in the 1940s. Between the first quarter of 1948 and the second quarter of this year, the monthly unemployment rate at the end of the quarter was below that quarter’s economic growth rate a total of 64 times.

Before that, the rate of economic growth was above the unemployment rate in the first quarter of 2006, twice in the early 2000s and seven times in the 1990s.

Dla normalnego czlowieka nic nie znaczy dla giedly haos. Problem jest tez w tym, ze te raporty sa wydawane jako forma komunikacji w danym dniu i o ustalonej godzinie.

Z wyjatkiem, gdy ktoregos dnia Trump zaczal wyciekac dane 2 godziny przez oficjalnym raportem. Na Twiterze oczywsicie, powodujac znowu haos na gieldach swiatowych. Robi to zreszta regularnie od lat dwoch i naprawde jest coraz trudniej wierzy dlaczego TO ROBI.

Pare tygodni temu zaczal mocno krytykowac szefa Banku Centralnego za podniesienie oprocentowania, co doprowadzilo do tygodniowej paniki na calej gieldzie, podejrzliwych inwestorow zastanawiajacych dlaczego ingeruje w walute.
              • ertes Re: GDP i zatrudnienie 01.11.18, 07:06
                Skad taka fascynacja USA Kan?
                Tak z ciekawosci sie pytam.
                • kan_z_oz Re: GDP i zatrudnienie 01.11.18, 08:09
                  Ertesie cala Australia zalezy od US. Patrze wiec na to co u nas bedzie dzialo za 5 min. Tylko tyle.
                  • kan_z_oz Aniu 02.11.18, 00:29
                    Brawo. Nareszcie. Jeden zlodziej zlapany i pewnie nastepnych 20 w tym tylko jednym banku.

10 miliarow danych hojna reka Busha w 2007-2008 z waszego banku centralnego zeby nie padli na pysk. 10 lat zlodziejstwa, ktorego tutaj nie moge ogladac bez rzygania. Ostatnio naszych dwoch execs spierdzielido jak im rzad zaczal deptac po pietach. Chyba nawet do tego banku. Czyscic i lac po glowach.

www.theguardian.com/world/2018/nov/01/malaysia-1mdb-scandal-us-justice-department-charges-former-goldman-bankers
                    • minniemouse Re: Aniu 02.11.18, 03:37
                      ee tam. znajda kozlow ofiarnych jak madoff i leona helmsley i caly ten cyrk bedzie sie dalej krecil.
                      • kan_z_oz Re: Aniu 02.11.18, 07:55
                        Mini, oczywiscie mozesz miec racje i mam nadzieje, ze nie. Mam nadzieje, ze 'czarne dziury' bankowych machlojek osiagnely globalny rozmiar wielkosci deficytu, ktorego nie uda sie juz dalej zakryc nawet najbardziej kreatywnym magikom finansow.

Przyczyna jest prosta; ogromne liczby z wielka iloscia zer na koncu. Miliard jest latwy do ukrycia ale takich iles tam setek juz nie.

Maddoff na tym wlasnie wpadl. Wykopany dol byl zbyt wielki aby mogl go dalej ukrywac.

Obecna gielda to papiery na dwa razy wiecej dlugu niz wartosci. Hahaa
                        Kto posiada te dlugi? A kto posiada wogole cos?

Te dlugi to wlasnie brak pieniedzy obecnie juz na zachodzie na wszystko; zdrowie, opieke, zapomogi czy nawet dosyc podstawowe serwisy jak utrzymanie rzadu kraju.

Moze wiec Trump w koncu ruszyl 'swamp'? co nie znaczy, ze go lubie czy wierze, ze swamp naprawi. Ale podejmowal sie tylko swamp osuszyc.

Moze wiec jednak?

U mnie temat goracy. Skrece wlasny watek. Po rocznej komisji ktora zajrzala pod kodre wszystkim bankom w ramach, ze korzystali z pomocy rzadu gdy byli w klopotach...poruta.

Ksiegi przewalow. Pranie pieniedzy mafii, terrorystow, narkotykow i hazardu. Nabijanie klientow w butelke poprzez sprzedaz zawyzonych produktow jak pozyczki, karty kredytowe. Nielegalne pobieranie oplat za uslugi nie swiadczone. Jedno wielkie pranie, ktore normalnie nie musi byc robione przez rzad tylko rynek i wolno-rynkowa koniunkture gdy taka jest w normie.

Powod dlaczego uroslo tez wyszedl prosty. Kartelowe zachowania po kryzysie i otzrymaniu pieniedzy z bankow centralnych. Ustalanie oprocentowan, manipulowanie liczbami i wszystko zupelnie nielegalne.

Banki maja obecnie tutaj liste rzeczy do zrobienia oraz nadzor aby wykonaly. Niestety glowne oddzialy za granicami AU.

Reszta musi wiec zaczac czyscic caly ten smietnik. Dlatego US jest tak wazne. Ponad polowa pieniedzy calego globu jest uplatana tam w ta siec. Nastepny przekret to kontrola 3/4 swiatowych zasobow i 'game over'.

Tak to wyglada w cyfrach bez spekulacji i teorii spiskowych, kto, co, gdzie.
                        • ania_2000 Re: Aniu 02.11.18, 16:28
                          Kanie, walka z z bankami to walka z wiatrakami - odcinasz mieczem hydrze jeden leb to wyrasta drugi. Tam gdzie grube pieniadze to zawsze sie znajdzie chetny. Ja nie mam zadnych zludzen, ze cokolwiek sie poprawi - jedyna nadzieja w hakerach, ze im beda bruzdzic, i dzieki temu banki beda musialy robic zabezpieczenia i przez to kontrole - to moze jakies tam przekrety wyjda przy okazji na swiatlo dzienne.
                          Taka jest cena cywilizacji, ze musimy opierac sie cale zycie na bankach - a one z nas robia niewolnikow.

Tak abstrahujac (hujac;) - to zauwaz ze te dzialalnosci - jak piszesz:
                          Ksiegi przewalow. Pranie pieniedzy mafii, terrorystow, narkotykow i hazardu. Nabijanie klientow w butelke poprzez sprzedaz zawyzonych produktow jak pozyczki, karty kredytowe. Nielegalne pobieranie oplat za uslugi nie swiadczone. Jedno wielkie pranie,"
                          jest absolutnie nie zwiazane z akutalna partia/osoba prezydenta/ - ktora jest akurat przy korycie. Obojetnie kto - wszyscy siedza w kieszeni. Ludzie podniecaja sie polityka, poszczegolnymi politykami i tym co wygaduja lub nie wygadauja. A to przeciez nie ma znaczenia, bo nasze byc albo nie byc zalezy w sumie od czegos innego.

Dobrze robisz Kanie, w AU ze swoim rajskim ogrodem pelnym roznych dobroci - na pewno wygrasz na tym bedac samowystarczalna:)
                          • jutka1 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 18:42
                            Tak mi się skojarzyło.
                            Od jakiegos czasu polskie (pewnie nie tylko) ministerstwo finansów i banki promują wycofywanie bankomatów i "obrót bezgotówkowy" kartą, telefonem. Że niby "prostsze", "w zasięgu ręki zawsze" i takie tam.

A ja od razu pomyślałam, "taak? teraz chcecie wszystko widzieć co kupuję i za co płacę? a żeby was obesr**ło!".

Raz w tygodniu biorę gotówkę w bankomacie i za wszystkie zakupy placę gotówką. Na złość. Won mi z mojego życia prywatnego. O.
                            • ania_2000 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 18:56
                              o to to!

Ja sie tylko jednego obawiam - jak wywali prad. W sensie caly prad
                              nie tylko codzienna elekatrycznosc ze ci ciemno bedzie i lodowka sie rozmrozi kolokiwalnie mowiac ;) - ALE padna wszystkie wifi, chmury-smury, telefony - portale do placenia. Wszystkie wirtualne "pieniadze" szlag trafi - oszczednosci, 401K (emertura) i jeszzcze systemy jakis sie zawiesza/lub skasuja i wogole cie wymaza z pamieci.
                              i taka gola i wesola zostaniesz na lodzie.
                              Tylko oszczep plus luk w reke i na polowanie.

tak wiec popieram, twarda kasa w sloik i do ogrodka :))))
                              • ewa553 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 19:13
                                wlasnie mam zamiar wycofac pewna sume z banku i zastanawialam sie, gdzie je trzymac. Tak wiec dzieki Aniu, ide szukac sloika:)
                                • maria421 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 19:29
                                  Nie mam nic przeciw obrotowi bezgotowkowemu, katry uzywam duzo czesciej niz gotowki. Chce bank wiedziec jaki ser czy ile owocow tygodniowo kupuje i gdzie kupuje? Prosze bardzo.

Pamietam jaka byla histeria pod koniec 1999 roku, wszystkie komputery mialy stanac , datownik mial im w odpowiednim czasie nie zadzialac i nie przeskoczyc na rok 2000. No i co? No i nic.

Tak wiec uzywajcie sloikow zgodnie z ich przeznaczeniem, pieniedzy w nich sie zawekowac nie da :-)
                                  • ania_2000 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 21:43
                                    oj tak tak Mario - wygoda jest super - wszystko kupuje sie za pomoca ajfona, tu zdjecie, tam scan, tam palec - jeszcze teraz okiem mrugniesz - wszystko pieknie i latwo wchodzi i przechodzi. w Szwecji, niektrozy wsadzaja sobie chips z tej wygody - no super duper.

ale sloik w ogrodku to nie ucieknie:))
                                    przezorny zawsze ubezpieczony powiedzial goral zawiazujac buty dzdzownica haha.
                                    • maria421 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 08:46
                                      Aniu, mowie o placeniu bezgotowkowym karta, do €25,- metoda zblizeniowa, powyzej tej sumy z wprowadzeniem PIN.
                                      Nie widze roznicy miedzy takim sposobem placenia przy kasie czy np. podawaniem numeru karty kredytowej przy rezerwacji podrozy.
                                      Poza tym dosyc mocno dbam o moja prywatnosc :-)

• roseanne Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 19:24
                              tu niestety tez coraz czesciej takie sugestie
                              wiekszosc bankow tot teraz "salon" , sofa, fotel i tablety, poza bankomatem
                              zadnego okienka, wszystkie operacje przez internet
                              a jaki problem jest by zbierane do skarbonki monety zamienic na banknoty? - moze ze 3 sieci bankowe maja jeszcze okienka, ale zeby wymienic bilon na banknoty trzeba miec tam konto
                              co za cholerstwo!
                            • ertes Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 21:24
                              hehe dobre.
                              Bo ty myslisz ze jak zaplacisz gotowka to jest off the grid? Kompletna bzdura.
                              Moze jakbys mieszkala w Amazonii to wtedy by nikt nie wiedzial co robisz ale w 21 wieku w Europie nie masz sie co czarowac.
                              • ania_2000 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 21:40
                                ale mi chodzi nie o to zeby bylo wiadomo co robie/kupuje, bo tego sie nie wstydze:)

ale zeby mnie od tego nie rozlaczyli - od tego wirtualnego swiata! zrobi sie pyk i wszyscy pojedziemy do amazonii.

• ania_2000 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 21:48
                                  oops = sorry za wtrat, pisales do Jutki a nie do mnie - nie wiedzialam drzewka
                              • jutka1 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 02.11.18, 22:41
                                ertes napisał:

> hehe dobre.
                                > Bo ty myslisz ze jak zaplacisz gotowka to jest off the grid? Kompletna bzdura.
                                > Moze jakbys mieszkala w Amazonii to wtedy by nikt nie wiedzial co robisz ale w
                                > 21 wieku w Europie nie masz sie co czarowac.
                                Na szczęście na polską prowincję CCTV jeszcze nie dotarło. :-)

Nie jestem off the grid, bo się nie da, ale przynajmniej staram się minimalizować informacje, jakie banki i rząd mają na mój temat. Nie ich sprawa, jaką zupę gotuję czy jakiego tuńczyk lubię.
                                • ertes Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 00:15
                                  I naprawde myslisz ze ktos gdzies tam siedzi i patrzy co kupilas na sniadanie?
                                  • minniemouse Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 00:39
                                    nie wiem czy akurat przez cctv (choć i to możliwe dzisiaj), ale tak, online każdy zakup jest dokladnie analizowany przez marketing w celu zwiększenia zysków.
                                    przeczytaj chocby to:
                                    time.com/money/3069933/ways-companies-trick-you-into-buying-more/
                                    wszystko ma znaczenie, ale to wszystko, nawet w którym miejscu leży guma do żucia, mały słoik z Nutella i gazeta.
                                    • minniemouse Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 01:00
                                      ps
                                      np pytanie, dlaczego w sklepach co chwila zmieniają układ polek? wie ktoś?
                                  • jutka1 Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 01:15
                                    ertes napisał:

> I naprawde myslisz ze ktos gdzies tam siedzi i patrzy co kupilas na sniadanie?
                                    Nie, aż takiego mniemania o sobie nie posiadam. Natomiast gdyby ktoś/coś chciał z bazy danych fiskusa wypatrzeć moje transakcje, to zobaczy tylko "wyjęła z konta".
                                    • kan_z_oz Re: Aniu -- "obrót bezgotówkowy" 03.11.18, 01:59
                                      Tez jestem za obrotem gotowkowym, ktory tutaj rzad chce za wszelka cene zlikwidowac. bankomaty jeszcze sa ale banki glowne juz nie.

Banki zreszta chca wogole zlikwidowac papier, monety i funkcjonowac tylko elektronicznie. bardzo tez pasowaloby uruchomic juz nowa technologie gdzie wszystkie tranzakcje sa relizowane natychmiastowo i nie przechodza przez glowne centra. Te glowne centra wymiany sa obecnie zbyt male aby pomiescic ilosc tranzakcji swiatowych do nich wplywajacych. Mowa o NY i Londynie. Technologia to block chains, gdzie wymiana zachodzi pomiedzy kontami bezposrednio. Problem jest wlasnie, ze wszystko jest przy tej technologii widoczne i nie chodzi o zakupy bulek na wsi gorno-slaskiej, tylko widoczne bylyby tranzakcje biznesu i rzadow. Potrzebna bylaby tez jedna waluta jako wymiana.

U mnie musze dac znac dwa dni wczesniej do banku gdy chce wybrac wieksza ilosc pieniedzy, bo banki papieru juz obecnie prawie nie trzymaja.

Zadne chipy w reke, zadne inne formy kontroli bo przy poziomie wiekszosci obecnych rzadow to bylby zamordyzm. Ewa sejf jakiegos rodzaju jest lepszy niz sloik. Nie musi tez byc w mieszkaniu.

Aniu, tutaj padla kiedys elektrycznosc na 5 dni. Z elektrycznoscia zawsze pada internet, komorka i lacza stale. Sklep ma genarator i stoi dlugasna kolejka do recznego uzywania karty kredytowej i krotka kolejka gdzie placi sie gotowka. Reszta sklepow nie dziala i ma swieto.
    • ania_2000 Re: Strzelanina 09.11.18, 02:18
      11/08 - niecale dwa tygodnie minelo, kolejny mass shooting. Tym razem w Californii. Nie widze konca tego niestety.
      Tym razem byly zolnierz z post traumatic stress disorder, no coz - a linia "obrony" jest taka, zeby organizowac szkolenia jak sie chronic przed takimi atakami, co robic, jak uciekac - o rozbrojeniu tego panstwa nie ma mowy.
      Nastaly czasy, ze jak idziesz do kina, na shopping mall, koncert - to uwazaj. Patrz gdzie sa wyjscia bezpieczenstwa, patrz na innych czy nie wygladaja podejrzanie... No coz, ja tylko moge miec nadzieje, ze w naszym Portland nigdy taka tragedia sie nie wydarzy.
      • kan_z_oz Re: Strzelanina 09.11.18, 09:05
        Aniu, zycze Ci abys nigdy tego nie musiala ogladac.
        Rozbrojenie kraju jest mozliwe. Zostalo dokonane w Australii. Rozbrojono tylko swirow, psychopatow bylych wojskowych gdzie prawie kazdy ma historie mentalne po wojnach, karanych z wyrokami...licencja do odnowienia co roku na bron.

W moim stanie kazdy z moich klientow ma bron. Odkurzam zreszta. Co roczne odnawienia licencji dzialaja, podobnie do restrykcji gdzie policja decyduje kto moze posiadac. Nie mozna budowac arsenalu. Nie ma tez paradowania z bronia. Mozna.
        • ania_2000 Re: Strzelanina 09.11.18, 18:15
          Och, Kanie - no way! to jest niemozliwe. Pamietaj ze ten kraj ma wpisane to prawo w Konstytucje od 1791 roku, wiec pare pokolen juz sie od tego czasu urodzilo i ma po prostu ten fakt embeded w mozgu i w genach. Do tego wez pod uwage ze w AU mieszka 23 miliony ludzi- a w USA 325 milionow... Do tego szacowana ilosc broni w rekach domownikow jest prawie 900 mln - statystycznie mniej wiecej dwa guns na jednego mieszkanca. Wyobrazasz sobie?
          do tego najwazniejsza rzecz - gleboko wrosniety w przecietnego Amerykanina odczucie Freedom.
          Wszystko to razem sprawia ze niestety, nie ma mozliwosci rozbrojenia. Stany na zawsze pozostana z tym prawem i z tym problemem.
          Naprawde, jak sobie tak pomyslec ilosc guns i latwosc dostepu do niej - do tego ilosc psychicznie chorych osob, z wieloma powojennymi syndromami po ostatnich wojnach na bliskim wschodzie - poczynajac od Afganistanu, Iraku, etc - ci zolnierze wracaja i wielu z nich ma totalnie zryta psychike - to tylko mozna sie dziwic ze tych strzelanin jest tylko tyle....

Politycznie rowniez nic sie nie zmieni. nie wiem czy pamietasz Sandy Creek - to za czasow OBamy - Wspanialego i Madrego Prezydenta Obamy. Masakra 20 dzieci i 6 doroslych! i co ??? nic. Czekamy na dalsze mass shootings bo one beda. Oby tylko nas nie dosiegly :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka