Dodaj do ulubionych

Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej

26.02.20, 17:33
Od czego by tu...

Kto nie pamięta sławnych tangowych scen filmowych... "Zapach kobiety" , Brandżolina, Ashley Judd&Salma Hayek we "Fridzie", dwóch facetów w kiciu w "Tango Libre", Gere i Lopez... do wyboru, do koloru (wlepiajcie swoje ulubione, zapraszam).

Kto nie by nie chciał potrafić ... "zatangolić" ???

Obserwuj wątek
    • stokrotna MISZCZ i tangolita (in-spe) 26.02.20, 17:35
      Oczywiście zachciałam też i ja - stokrotna. Od razu przyznaję, że jestem wybitny taneczny antytatlent, a już szczególnie tańców z partnerem, kurtka wodna, to już ja nie potrafię. Lecz jednak... skoro się trafił mi partner, co "tangoli" (zdjęcia na profilu przecież na dowód - mniał). Oraz dwie pary specjalistycznych, butów do tego. Nosz kurka wodna, jak już kto ma pary butów specjalistycznych, to musi jest MISZCZ.

Zapisałam się tedy na lekcje ja, a MISZCZ postanowił w dobroci swojej mi partnerować...
    • roseanne Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 26.02.20, 18:03
      stokrotna napisała:
      (wlepiajcie swoje ulubione, zapraszam
      > ).
      >
      > Kto nie by nie chciał potrafić ... "zatangolić" ???
      >
      >
      >

• stokrotna Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 26.02.20, 18:20
        Dzięki Rose - ta scena to też jedna z moich ulubionych. Zresztą cały film z Banderasem - bardzo lubię. Fajna jest też scena tańca w szkole.
    • maria421 Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 26.02.20, 18:52
      Moj faworyt:

www.youtube.com/watch?v=HdJ5cp8mYkE

Kochalalam tanczyc i nawet dobrze mi to szlo. Kiedys.
      • stokrotna Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 26.02.20, 21:21
        Marsia, przywołałaś jedną z piękniejszych i najbardziej poruszających scen tangowch. Robert de Niro w Zapach Kobiety :) Z tańcem tanga, jak z jazdą na rowerze. Nigdy się nie zapomina.

I nie bać się ludzie - ta wersja z przegibasami, figurami i ruchami głowy, to wersja "ballroom". Zwykłe zaś zaś improwizowane argentyńskie tango, nie jest aż tak wymagające :)
        • ania_2000 Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 26.02.20, 23:04
          nie de niro tylko al pacino:)))))) no bo nie ogladnowszy wczesenijeszego youtuba tak czytam i se mysle - gdzie ten deniro tanczyl tango!:) Przed lustrem? Jako taxi driver?;)

• ania_2000 Re: Al Pacino....no jasne... dzięx Ania... 27.02.20, 00:47
              hahaha, te gatki! - do nie-od-zo-ba-cze-nia lol

a propos romantycznych tanocow, to moje wspomnienia siegaja tego najslynnieszego "jump" - och, zawsze tak chcialam skoczyc komus. ;)

• stokrotna Skok na Swayze :) 27.02.20, 16:04
                Ha.... komuś ... to nie :)
                Ale Patrick Swayze... anytime. Szkoda, że już go nie ma :(

Tak czy owak, wieczorem dopiszę następne odcinki mojej tangowej sagi. Bo zakończyłam na tym jak to MISZCZ się zgodził uczęszczać ze mną na początkujące zajęcia z tanga.

Mimo faktu, iż posiadał 2 pary profesjonalnych tangowych, butów....
                • kan_z_oz Re: Skok na Swayze :) 28.02.20, 14:52
                  Argentyna ma piekne improwizowane tango.

www.youtube.com/watch?v=ekQ3aGcezb4
    • stokrotna Tango Argentino... 28.02.20, 16:02
      ... dokładnie właśnie tak jak zapodała Kan :)
      Wyglądać to miało właśnie tak.

Są bowiem odmiany tanga dwie - wersja "ballroom", czyli to co się tańczy na konkursach, balach, etc. czyli wersja jazda figurowa na lodzie. Z wymachami rąk i nóg, gibaniem partnerki w tył, parademarszami i różami w zębach :)

Oraz wersja improwizowana, tańczona na milongach, na ulicach, w kafejach, spelunach oraz pierdlach. Czyli Tango Argentino.

Tego się miała właśnie nauczyć tangolita in spe mając za partnera, busolę, oparcie, oraz przewodnika - MISZCZA. A co z tego wynikło... a to c.d.n....
    • luiza-w-ogrodzie Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 29.02.20, 02:55
      Cala filozofia tanga jest w tym tangu Roxanne, tez je bardzo lubie!

First, there is desire
      Then, passion
      Then, suspicion
      Jealousy, anger, betrayal!
      Love is for the highest bidder, there is no trust
      Without trust, there is no love!
      Jealousy, yes, jealousy!

Will drive you!
      Will drive you!
      Will drive you!
      Mad!

Czy wiecie, ze aktor ktory gra Argentynczyka zaczynajacego to tango to polski aktor Jacek Koman, mieszkajacy w Australii od 1982?
    • luiza-w-ogrodzie Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 29.02.20, 03:06
      Tango moge ogladac zawsze i wszedzie, ze slynnych tang filmowych widzialam chyba wszystkie, ale nigdy nie tanczylam i juz pewnie nie bede :( no to chociaz znowu poogladam, tym razem dwa nietypowe z listy moich ulubionych:

• minniemouse Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 29.02.20, 03:20
        akurat tego nie widziałam, ale Jacka Komana znam z serialu Jack Irish ktorego zdazylam obejrzec jeden caly sezon i kawałek drugiego. potem przypomnialam go sobie z Dr Black i Miss Fisher :)
        nieźle rodak gra.

Minnie
        • kan_z_oz Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 03.03.20, 09:40
          Nigdy za pozno na taniec.
          85 lat, moze nie nalepsza technika ale ile radosci!!

www.youtube.com/watch?v=_85oaykHCfU
      • maria421 Re: Tango i inne... taneczne przygody Stokrotnej 03.03.20, 10:46
        Fride widzialam pare razy, doskonaly film, tego drugiego nie znam
        • stokrotna Tango Libre !!! 03.03.20, 13:02
          maria421 napisała:

> Fride widzialam pare razy, doskonaly film, tego drugiego nie znam

To jest Tango Libre :) Znakomity film, a scena z pierdla, gdzie tańczą ze sobą dwaj faceci, jest kultowa, i jedna z moich najukochańszych.

Plus, bardzo pouczające, dla facetów co nie chca się naumieć tańczyć z własną żoną.... i jakie są tego konsekwencje potem... Polecam wszystkim :) Film jak widać w orginale francuski, i napisy pewnie wszystko języczne do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka