Dodaj do ulubionych

Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :)

18.12.20, 07:17
Wszyscy wiemy ze mamy pandemie, nie jest wesolo. Ale... moze jednak?
Co widzieliscie/slyszeliscie w swiecie sztuki co byo inspirowane pandemia?
Interesujace i smieszne COVIDowe memy rowniez mile widziane!

Obsmiejmy wirusa!

Luiza-w-Ogrodzie
Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Bin Isolation Outing 18.12.20, 07:28
      Jakis czas temu pisalam na forum o pomysle mieszkanki Melbourne (wowczas w najglebszych czelusciach izolacji i ograniczen w poruszaniu sie) zeby zalozyc dla smiechu grupe na Fejsie pod nazwa Bin Isolation Outing - Bin Nation Inspiracja bylo to, ze wystawienie kosza na smieci bylo wowczas jedynym dozwolonym wyjsciem z domu i ludzie zaczeli sie ubierac jak na wyjscie do restauracji zeby przespacerowac sie z koszem :) Niektorzy spiewali, tanczyli, rozne rzeczy sie dzialy, co mozecie zobaczyc na Fejsie. Tez tam dolozylam swoja cegielke :)

Grupa rozrosla sie do globalnego zasiegu i liczyla prawie milion ludzi, ale najwieksza jej gwiazda jest australijska spiewaczka Danielle Matthews, ktora przerabiala rozne slynne piosenki tak, aby mowily o izolacji w czasie pandemii. Moje ulubione to "Bin Singer" i "Sail Away". Tak bardzo sie podobala, ze ludzie z projekty BIO namowili ja zeby zalozyla swoj kanal na YouTubie. Danielle ma ciekawa historie, kto chce niech poczyta, a teraz obejrzyjcie:

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
    • luiza-w-ogrodzie "The Great Realisation" poety Tomosa Robertsa 18.12.20, 07:43
      ...czyli czytanka o tym jak swiat sie zmienil na lepsze po pandemii. Z tego tekstu ksiazka dla dzieci z pieknymi rysunkami Nomoco , kupilam ja na prezent swiateczny dla starszego wnuka na pamiatke roku 2020 :)

• luiza-w-ogrodzie Wirtualny chor radia ABC Classic - nowa koleda 18.12.20, 08:08
      W listopadzie australijska stacja radiowa muzyki klasycznej ABC Classic oglosila ze kazdy moze wziac udzial w probach wirtualnego choru Classic Choir, ktory wykona nowa kolede Christmas With You (na temat rozlaki spowodowanej pandemia). Tekst i zapis nutowy zostaly opublikowane na stronie ABC Classic. Proby odbywaly sie przez Zoom a do ostatecznej wersji uzyto1500 nagran przyslanych przez osoby biorace udzial w tym projekcie.

Premiera koledy odbyla sie 3 dni temu, a ja do dzisiaj mam lzy w oczach za kazdym razem gdy jej slucham.

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
      • kan_z_oz Re: Wirtualny chor radia ABC Classic - nowa koled 18.12.20, 09:48
        Luizo, chyba sie marnujesz. Nikt nie rozumie, bo nie ma pandemii tylko jest normalna grypa, ktora powinna byc ignorowana a zycie powinno plynac jak zawsze plynelo..
        W tym swietle niepotrzebne jest sie ludzi afiszowanie, artystow marnowanie.
        Nic sie nie dzieje i jutro beda normalne przeloty oraz zwroty funduszy emerytalnych a Ty masz iluzje.
        • akawill Re: Wirtualny chor radia ABC Classic - nowa koled 18.12.20, 15:44
          Dzięki
        • ania_2000 Re: Wirtualny chor radia ABC Classic - nowa koled 18.12.20, 18:23
          Kan, ty to jestes kill joy
          • ertes Re: Wirtualny chor radia ABC Classic - nowa koled 18.12.20, 18:56
            ania_2000 napisała:

> Kan, ty to jestes kill joy
            hahahaha
    • stokrotna Re: Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :) 18.12.20, 16:01
      Super pomysły :)
      Dzięx.
      Na Pierdulonie dałam "urobek z polskiego poletka" - koncerty do współoglądania online :) Live-streamy lub watch parties.
      Robi się też z własnych mieszkań jammy i streamy - fajne idee od moich znajomków muzyków :)
      • luiza-w-ogrodzie Re: Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :) 18.12.20, 16:38
        stokrotna napisała:
        .
        > Na Pierdulonie dałam "urobek z polskiego poletka" - koncerty do współoglądania
        > online :) Live-streamy lub watch parties.
        > Robi się też z własnych mieszkań jammy i streamy - fajne idee od moich znajomkó
        > w muzyków :)

Owszem, muzyka jak i inne dziedziny sztuki przeniosła sie do Internetu, ale nie o to chodziło mi w tym wątku. Chciałam zobaczyć przykłady dzieł sztuki zainspirowanych pandemią, takich, gdzie jest ona tematem czy inspiracją.

Washington Post opublikował obrazy i rysunki zrobione przez czytelników podczas pandemii i na jej temat.

Luiza-w-Ogrodzie

• luiza-w-ogrodzie Przerobione slynne dziela sztuki 19.12.20, 10:36
      Slynne dziela sztuki przerobione tak, zeby pasowaly do rzeczywistosci pandemii.

Mnie najbardziej sie podoba "Ostatnia Wieczerza" przez Zoom :)

Luiza-w-Ogrodzie
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
      • ania_2000 Re: Przerobione slynne dziela sztuki 20.12.20, 05:58
        Podobno sam Banksy dodal maske
      • xurek mam nadzieje, ze to dzielo nadaje sie na watek :) 22.12.20, 10:43
        nie wiem, czy jest optymistyczne, ale z pewnoscia zabawne :)
    • luiza-w-ogrodzie Wesołych Świąt! 25.12.20, 00:51
    • luiza-w-ogrodzie COVID Santa :) 27.12.20, 02:42
      • minniemouse Re: COVID Santa :) 27.12.20, 04:44
        gdy zabrakło rękawiczek...
        • luiza-w-ogrodzie Ten rysunek nie jest zainspirowany koronawirusem.. 27.12.20, 06:39

minniemouse napisała:

> gdy zabrakło rękawiczek...

Przepraszam, a w jaki sposob ten rysunek jest zainspirowany koronawirusem?

Luiza-w-Ogrodzie

• minniemouse Re: Ten rysunek nie jest zainspirowany koronawiru 28.12.20, 07:16
            no przecież jak wybuchła epidemia to rękawiczek jednorazowych zabrakło.
            • ertes Re: Ten rysunek nie jest zainspirowany koronawiru 28.12.20, 15:24
              hahah luiza sie popisuje

Minnie, najpierw napisz podanie
            • luiza-w-ogrodzie Re: Ten rysunek nie jest zainspirowany koronawiru 01.01.21, 10:27
              minniemouse napisała:

> no przecież jak wybuchła epidemia to rękawiczek jednorazowych zabrakło.

Nie skojarzyło mi się, bo u nas służby medyczne miały rękawiczki.

Większym problemem był brak papieru toaletowego :)
              • minniemouse Re: Ten rysunek nie jest zainspirowany koronawiru 02.01.21, 03:07
                Luiza... służby zdrowia miały, ale był moment ze cienko było, wiec wycofano ze sklepów, nie pamiętasz jak Kanowa pytała tutaj gdzie można kupić rękawiczki jednorazowe poza zwykłymi sklepami? osobiście jej doradzałam by poszukała w np sklepach typu auto-moto (części do samochodów itp).
                jak chciałaś kupić w aptece czy w supersamie, to przez jakiś czas nie można było.
                a papier toaletowy to swoja droga 😄
    • xurek bez komentarza.... 28.12.20, 14:13

• luiza-w-ogrodzie Szczesliwego Nowego Roku! 01.01.21, 05:39
    • xurek tym razem piosenka 06.01.21, 15:06
      Песня про Корону
    • luiza-w-ogrodzie Re: Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :) 11.01.21, 01:19
      "This present moment used to be the unimaginable future"
    • luiza-w-ogrodzie Re: Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :) 30.06.21, 03:45

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
    • ania_2000 Re: Sztuka i humor inspirowane koronawirusem :) 15.07.21, 20:53
      prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka