Dodaj do ulubionych

Do mikawi i maxxi i innych

17.06.04, 11:20
Cześć dziewczyny,
Przed chwileczką zadzwonił do mnie mąż że dostał wezwanie do sądu okręgowego
(z zaznaczeniem wstawiennictwo nieobowiązkowe ????) na rozprwę apelacyjną dot
podwyższenia alimentów, ale może od początku.
W pażdzierniku tamtego roku eksia złożyła pozew o podwyższenie alimentów
gdzie w uzasadnieniu napisała że jest samotna mamą z dwójką dzieci a trzecie
w drodze. jej sytuacja mamterialna jest bardzo ciężka a pozatym mały idzie do
szkoły, jest alergikiem i leczy się na astmę. Zażadała podwyższki z 250 zł na
500zł. nas oczywiście szlak trafił jak to dostaliśmy ponieważ wiemy że małego
nigdzie nie leczy, dziecko chodzi w ubraniach zawsze po kimś, nie wydaje na
niego złamanego grosza ( przypadek bardzo podobny do lideczki ) a do tego
zbiegło nam sie z komornikiem który dopomniał sie o dług z F.A z czasów kiedy
mąż nie pracował. Rozprawa odbyła się w grudniu gdzie mamusia przyszła
komletnie nie przygotowana, nie posiadająca dokumentów potwierdzających
chorobe dziecka. Mimo to sędzina dała jej czas 2 tygodni na dostarczenie
zaświadczenia o leczeniu dziecka. Mamusia owszem je dostarczyła z miasta
odległego o 170 km od miejsca zamieszkania z zaznaczeniem że dzecko jest
chore na astmę ciężko. Absurdem jest oczywiście leczenie dziecka na taką
odległość w zwykłej przychodni na taka chorobę zaznaczająć że w miejscu gdzie
mieszka obecnie i ma przychodnie na tej samej ulicy nigdy nie zgłaszała tej
choroby u lekarza rodzinnego. Przyznano jej alimenty w wysokości 350 zł. My
oczywiście byliśmy wściekli już nawet nie na to że 100zł mamy więcej płacic
ale nato że uwierzono jej "lewe" zaświadczenie. Zaczeliśmy własne
dochodzenie, pojechaliśmy do tej przychodni gdzie dyrektor tej placówki wydał
zaświadczenie zaprzeczające temu które przedsatwiła mama. pozbieraliśmy
jeszcze kilka innych dokumentów i wysłałaliśmy zażalenie na wyrok. Po jakimś
czasie przysłano nam o uzupełnienie braków formalnych pozwu wpłacic kwotę
96zł. nam jednak emocje opadły i wysłaliśmy pismo odwołujące całą apelację
jednak mąż jej nie podpisał własnoręcznie. Kilka razy nam przysyłano prośbę
o podpisanie tego dokumentu - my jednak zbagatelizowaliśmy cała sytuację.
Miesiąc temu otrzymaliśmy informację że wszystkie dokumenty dot. tej sprawy
zostana w Sadzie rejonowym w Pruszkowie i że cała sprawa jest zamknieta.
Dlatego też jestesmy zdziwieni że otrzymalismy wezwanie na sprawę z
zaznaczeniem że wstawiennictwo nieobowiązkowe.
moja znajoma stwierdziła że jedyne co to można sie cieszyć ponieważ możemy
jedynie zyskać a nie stracić. Powiedziała że sąd Rejonowy dopatrzył się
nieścisłości związanych z tą sprawa i dlwtego przesłał do sądu Okręgowego
ponieważ w wezwaniu nie prosił o np. aktualne zarobki itd.
Pytanie do WAs CO O TYM SĄDZICIE?
Obserwuj wątek
    • pelaga Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 11:30
      wiola101 napisała:

> Pytanie do WAs CO O TYM SĄDZICIE?

A nie przyszlo Wam do glowy, ze to exia odwolala sie od wyroku, bo nie dostala
      tyle ile chciala??? Ja bylabym ostrozna i pojechala na ta apelacje, mimo, ze
      stawiennictwo nie jest obowiazkowe. Nie znam Waszej sytuacji, ale 250, czy
      nawet 350 zl na dziecko to nie majatek, a piszesz cos o wiekszej liczbie dzieci.

Pozdrawiam
      • mikawi Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 11:38
        dokładnie! upewnijcie się KTO złożył tę apelację, bo może się okazać że właśnie
        eksia, a wtedy dobrze by było przeczytac co w niej napisała (ale dziwne że nie
        dostaliście egzeplarza dla siebie). Stawiennictwo nieobowiązkowe oznacza że
        sprawa zostanie ropatrzona nawet pod nieobecnośc jednej ze stron, ale jak
        wiadomo nieobecni głosu nie mają więc mąż ma jechać - OBOWIĄZKOWO smile Najlepiej
        pojechac tam teraz i zapoznać się w sądzie z aktami sprawy żeby wiedzieć jak
        się przygotować.
      • lideczka_27 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 11:55
        Ech pelaga, czasem to majątek... Pani eksia ma dzieci - każde z innym panem i z
        alimentów żyje. A podnosi alimenty mężowi wioli, bo rodzi dzieci innym
        mężczyznom. Gdy macocha rodzi to obniżać alimenty jest po świńsku, ale gdy
        eksia rodzi to podwyższać jest OK?
        Ponadto ojciec chciał zabrać Igora, bo ma chłopak marne warunki u matki, ale
        znikąd pomocy - jak to w takich wypadkach bywa... No cóż, pijaństwo i narkotyki
        matce łatwo wybaczyć, bo to... MATKA.
        Były tu wątki wioli, poszperaj jak chcesz. Tylko nie wiem, czy Ci się humor na
        resztę dnia nie popsuje...

pozdrawiam ciepło
        lida
        • pelaga Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:16
          lideczka_27 napisała:

> Ech pelaga, czasem to majątek...

Pewnie, ze jak sie zarabia 600 zl, to 350 zl to majatek. Dla mnie to tez
          majatek gdybym miala to wydac na siebie, ale na dziecko to juz, jak dla mnie
          zupelnie inna sytuacja smile

> Pani eksia ma dzieci - każde z innym panem

No tak, to wiele tlumaczy sad(

> Gdy macocha rodzi to obniżać alimenty jest po świńsku, ale gdy
          > eksia rodzi to podwyższać jest OK?

Ja juz kilka razy pisalam, ze nie.

> Tylko nie wiem, czy Ci się humor na
          > resztę dnia nie popsuje...

Chyba nie bede szperac... I tak humor mam beznadziejny do wczoraj i do roboty
          jakos zabrac sie nie mam mocy sad(( Ech...

Pozdrawiam serrrdecznie
    • lideczka_27 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 11:56
      wiola, nie mam bladego pojęcia, ale na Waszym miejscu trzymałabym rękę na
      pulsie!

lida
      trzymam za Was kciuki!
      • wiola101 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:02
        Dzieki dziewczyny za odpowiedź ale w dalszym ciagu nie wiem co mamy zrobić.
        Odwołać całą tą sprawę czy pozostawić swojemu biegowi. Co do tej apelacji to
        jestem przekonana że to chodzi właśnie o to nasze zażalenie na wyrok które
        wysłaliśmy.
        • wiola101 Re: Do lideczki 17.06.04, 12:04
          Dzi ekuje Ci lideczko za zrozumienie i pamiętanie o naszych problemach.
          Pozdrawiam ciepło
          Wiola
          • lideczka_27 Re: Do lideczki 17.06.04, 19:00
            Często o Tobie myślę i przytulam wirtualnie smile
            Daj znać, jak już będzie "po sprawie"!

lida
        • mikawi Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:11
          absolutnie niczego nie odwoływać skoromacie szansę zawalczyć i udowodnic
          intencje i postępowanie matki! zebrać wszystko co macie, wszystkie dowody i
          jechać. Nic nie macie do stracenia a możecie zyskać. A kiedy ta sprawa?
          • wiola101 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:28
            Wszystie dowody które posiadaliśmy zostały przekazane już do Pruszkowa. Sprawa
            ma odbyć się 30 czerwca. Nie prosili o zarobki. jak może to wyglądać
            • pelaga Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:37
              wiola101 napisała:

> Wszystie dowody które posiadaliśmy zostały przekazane już do Pruszkowa.
              > Sprawa ma odbyć się 30 czerwca. Nie prosili o zarobki. jak może to wyglądać

Ja tez dostalam wezawnie na apelacje bez obowiazkowego stawiennictwa, ale
              dostalam sama apelacje powoda w zalaczeniu. Nie wolano zarobkow.
              Siedzialo 3 sedziow, jeden zreferowal sprawe i skomentowal uzasadnienie.
              Zapytali powoda, czy cos chce dodac, dodal, zapytali mnie, dodalam, wyprosili
              nas i za 10 minut oglosili wyrok, ktory od razu byl prawomocny.

Pozdrawiam
              • konkubinka Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:44
                no , wszystko bym sprawdzila - poprostu niech maz idzie i zajrzy do akt.Jak nie
                beda chcieli wydac bo np nie ma ich (to Sad w Pruszkowie , wiec znam ich
                numery) wzia nazwisko Pani.
                Jak cos bedzie bardzo nie tak napiszcie do wydzialu wizytacyjnego w sadzie
                okregowym o nadzor.W Pruszkowie bardzo nie lubia wizytacji.smileTrzymam kciuki i
                do zobaczenia w tym samym sadzie....
            • lubstej Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:47
              przebieg u nas:
              wchodza trzy sedziny, juz w drzwiach sprawdzaja kto na sali
              nastepnie pytaja powoda czy ma cos do dodania, nowe wnioski
              nastepnie pozwana - ona przedstawia, odrzucaja 3/4 "dowodow" jako nieistotnych
              dla sprawy
              wypraszaja na korytarz
              po 3 min wzywaja ponownie
              juz od drzwi oglaszaja wyrok
              calosc trwa niecale 15 min

wg innego sedziego apelacyjnego taki przebieg rozprawy jest niezgodny z prawem
              (choc powszechnie stosowany)i kwalifikuje do wniesienia kasacji
              dodam dla "niewtajemniczonych" ze kasacja nie przysluguje w sprawie o alimenty
              i ... mozna im skoczyc
              • wiola101 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:51
                A czy da sie to wszystko odwołać? Ja chyba już nie mam siły i nerw na to
                wszystko.
                • konkubinka Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:53
                  dodam dla pocieszenia ze Lubstej o rowniez Pruszkowsmile
                  • wiola101 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:56
                    A może któras z WAs mieszka na ul. Helenowskiej?
                  • lubstej Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 12:57
                    niestety tak, ale apelacyjna byla w wawie

ta apelacyjna to byl jeden wielki pech bo rozprawe mial prowadzic inny sklad
                    (meski)i w ostatniej chwili zmieniono na te trzy hetery...
                • lubstej Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 13:00
                  wiola
                  odwolywac nie warto
                  tak jak mowi mikawi
                  jesli to z waszego powodztwa to wyrok nie moze byc gorszy niz ten co
                  kwestionowany
                  zawalczcie bo to nic (oprocz nerwow) was nie kosztuje
                  a jesli prowadza sprawe mimo ze wy wycofaliscie to tym bardziej bo moze sad
                  sumienie ruszylo i postanowil sie zainteresowac losem dziecka

tak sobie marze (o tym sumieniu sadu) wink
                  • konkubinka Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 13:07
                    i poproscie o nadzor przewodniczacego wydzialu , tylko trzeba uzasadnic
                    dlaczego tego chcecie.
                    My nie mieszkamy w Pruszkowie , tylko ex.No i rodzice mojego M.
                    • wiola101 Re: Do mikawi i maxxi i innych 17.06.04, 13:23
                      Konkubinko prosze wyjasnij mi o co chodzi z tym nadzorem. po co to nam jest
                      potrzebne i gdzie mamy sie z tym zwrócić oraz co ewentualnie może nam to dać.
                      • wiola101 Re:WAŻNE 17.06.04, 13:39
                        M. dzwonił do Sądu Okręgowego z zapytaniem a raczej upewnieniem sie z czyjego
                        powództwa jest apelacja i dowiedział sie ze z naszego - wynika z tego że
                        wysłali to zażalenie które napisaliśmy mimo że zażalenie mozna jedynie napisać
                        na ugodę. Mimo to uznali to pismo. Co robić??? Chyba sie boję ponieważ wiem ile
                        zdrowia mnie to kosztowało ostatnim razem
                        • mikawi Re:WAŻNE 17.06.04, 14:26
                          Co robić:
                          1. Nie panikować
                          2. Nieczego nie odwoływać
                          3. Zebrac myśli, w punktach wypisać sobie po kolei: dowody, argumenty itp
                          4. Iść do sądu i na spokojnie to przedstawić, krok po kroku, punkt po punkcie
                          odpierać zarzuty matki powołując się na dowody.
                          5. Wierzyć w tzw. sprawiedliwość sądu
                          • wiola101 Re:WAŻNE 17.06.04, 15:18
                            Aniu, dzieki za wsparcie ale chyba sama nie wierzysz w to co piszesz.
                            Sprawwiedliwość sądu..... A co to takiego?
                            Przyznaje że panikuję. Rozjuszymy naszą eks i za miesiac dostaniemy pozew o
                            podwyższkę. Mój M oczywiście chce jechać a ja wolałabym aby cała ta historia
                            nie miała miejsca. O Boze, a było juz w miare spokojnie. Mam nadzieje że znów
                            nie wyląduję na lekach uspakajających.....
                            Zastanawiające jest dla mnie dlaczego wogóle Pruszków przesłał to do W-wy?
                            Wycofalismy pismo, nie uzupełnilismy braków formalnych pozwu ( przysyłali
                            dwókrotnie polecenie przelewu ) myślałam że już dawno ta sprawa ucichła
                            ponieważ otrzymalismy pismo z informacja że wszystkie akta zostały w
                            Pruszkowie. A teraz wezwanie na sprawę z powództwa mojego M.
                            Nic nie rozumiem a jednocześnie się boję. Myślałam jeszcze aby poprosić pania
                            psycholog o napisanie pisma do nas z wszystkimi informacjami jakie miały
                            miejsce jakiś czas temu. tzn. że były sygnały do szkoły o złym prowadzeniu się
                            matki, pijaństwie, narkotykach, o wizytach policji i MOPS-u. Czy będzie to
                            miało jakiś sens?
                            • petrea Re:WAŻNE 17.06.04, 23:21
                              Chyba tylko moge Ci pożyczyć, byś trafiła na rozsadny skład sędziowski....

Cholera, nie wiem, czy to napisać... U nas rozprawa apelacyjna, na wniosek M.
                              była kompletną farsą. Dwóch adwokatów, niezaleznie od siebie, za głowy się
                              łapało i resztki włosów wyrywało. Bo podobno wniosek apelacyjy był taki, ze w
                              100% M. miał rację. Ale panie sędziny były innego zdania. A M. został
                              potraktowany jak lump, co to na biedne dzieciaczki płacić nie chce....

Mam nadzieję, ze Wasz skład sedziowski okaże się bardziej spolegliwy.... I
                              koniecznie niech M. idzie na rozprawę!!! Trzymam kciuki!!!
                              • wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 11:21
                                W naszym przypadku jest bardzo dziwne ponieważ jak pisałam wcześniej
                                napisaliśmy zażalenie na wyrok gdzie później dowiedzieliśmy sie że zażalenie
                                można napisać jedynie na ugodę, w konsekwencji wysłalismy pismo z prośbą o
                                wycofanie tego zażalenia i myslelismy że sprawa została zakończona.a tu taka
                                niespodzianka. Do tego jeszcze to nie jest wezwanie a jedynie zawiadomienie o
                                rozprawie z zaznaczeniem wstawiennictwa nieobowiązkowego. Czy któraś z WAS też
                                tak miała???
                                P.S. A jakie są koszty sądowe? A może trzeba już napisać jakieś pismo do sądu?
                                pomózcie i doradźcie.
                                • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 11:35
                                  wiola nie panikuj, skoro mąż dostał zawiadomienie o rozprawie to nic nie
                                  piszcie tylko niech tam jedzie. Mój M. tez dostał zawiadomienie o rozprawie
                                  apelacyjnej, z podaniem gdzie i kiedy i informacja ze stawiennictwo
                                  nieobowiazkowe, ale to standardowa formulka wynikajaca z przepisow kodeksu
                                  postepowania cywilnego o przebiegu apelacji. Wiec sie nie martw o nic.
                                  • wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 11:48
                                    Aniu, a jak wyglądała ta sprawa. Czy obecność stron to tylko formalność czy też
                                    wyglądało to jak rozprawa. Jakie koszty poniesliście?
                                    Wiesz, bo ja bym chyba wolała wszystko odwołać jeżeli oczywiście to w tej
                                    chwili jest możliwe. przeciez na obnizke alimentów nie ma co liczyć.
                                    • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 11:58
                                      sprawa wygląda dość podobnie jak "zwykła" rozprawa, sędziowie dają możliwość
                                      wypowiedzenia się stronom, po czym zapada wyrok
                                      obecnośc stron TO NIE FORMALNOŚĆ, jak zamierzacie przedstawić swoje racje jeśli
                                      mąż się tam nie zjawi????
                                      z kosztów M. był zwolniony (złożyliśmy taki wniosek w apelacji)
                                      i jeszcze raz ci napiszę - nie odwoluj niczego! i przestań panikować
                                      • wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 12:08
                                        No dobrze Aniu, załózmy że przestje panikować tylko jeszcze jedno pytanie. My
                                        nie składaliśmy takiego wniosku o zwolnienie kosztów bo my tak naprawdę
                                        apelacji nie składaliśmy a jedynie zażalenie. Czy teraz możemy złożyć taki
                                        wniosek?
                                        • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 12:08
                                          pewnie że możecie
                                          • wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 12:23
                                            Aniu,
                                            proszę Cie jak mam to napisać i czy juz to wysłać?
                                            • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 12:38
                                              wiolu, żeby cię troche uspokoić

Kodeks Postepowania Cywilnego

Art. 113. § 1. Zwolnienia od kosztów sądowych domagać się może osoba fizyczna,
                                              która złoży oświadczenie, że nie jest w stanie ponieść ich bez uszczerbku
                                              utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny. Oświadczenie powinno obejmować
                                              dokładne dane o stanie rodzinnym, majątku i dochodach. Od sądu zależy uznanie
                                              tego oświadczenia za dostateczne do zwolnienia od kosztów sądowych.

Art. 114. § 1. Wniosek o przyznanie zwolnienia od kosztów sądowych należy
                                              zgłosić na piśmie lub ustnie do protokołu w sądzie, w którym sprawa ma być
                                              wytoczona lub już się toczy.

Art. 115. Wniosek o przyznanie zwolnienia od kosztów sądowych, zgłoszony po raz
                                              pierwszy w postępowaniu apelacyjnym lub kasacyjnym, sąd może przekazać do
                                              rozpoznania sądowi pierwszej instancji.

Art. 116. § 1. Sąd może zarządzić stosowne dochodzenie, jeżeli na podstawie
                                              okoliczności sprawy lub oświadczeń strony przeciwnej poweźmie wątpliwości co do
                                              istotnego stanu majątkowego strony domagającej się zwolnienia od kosztów
                                              sądowych lub z niego korzystającej.

§ 2. Sąd odmówi zwolnienia od kosztów sądowych stronie w razie oczywistej
                                              bezzasadności jej powództwa lub obrony.

i dalej na temat apelacji:

DZIAŁ V. ŚRODKI ODWOŁAWCZE

Rozdział 1. Apelacja

§ 3. Rozpoznanie sprawy następuje w składzie trzech sędziów zawodowych.
                                              Postanowienia dotyczące postępowania dowodowego na posiedzeniu niejawnym wydaje
                                              sąd w składzie jednego sędziego.

Art. 368. § 1. Apelacja powinna czynić zadość wymaganiom przewidzianym dla
                                              pisma procesowego, a ponadto zawierać:

1) oznaczenie wyroku, od którego jest wniesiona, ze wskazaniem, czy jest on
                                              zaskarżony w całości czy w części,

2) zwięzłe przedstawienie zarzutów,

3) uzasadnienie zarzutów,

4) powołanie, w razie potrzeby, nowych faktów i dowodów oraz wykazanie, że ich
                                              powołanie w postępowaniu przed sądem pierwszej instancji nie było możliwe albo
                                              że potrzeba powołania się na nie wynikła później,

5) wniosek o zmianę lub o uchylenie wyroku z zaznaczeniem zakresu żądanej
                                              zmiany lub uchylenia.

Art. 369. § 1. Apelację wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok, w
                                              terminie dwutygodniowym od doręczenia stronie skarżącej wyroku z uzasadnieniem.

§ 2. Jeżeli strona nie zażądała uzasadnienia wyroku w terminie tygodniowym od
                                              ogłoszenia sentencji, termin do wniesienia apelacji biegnie od dnia, w którym
                                              upłynął termin do żądania uzasadnienia.

Art. 371. Po doręczeniu apelacji stronie przeciwnej sąd pierwszej instancji
                                              przedstawia niezwłocznie akta sprawy sądowi drugiej instancji.

Art. 372. Strona przeciwna może w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia
                                              apelacji wnieść odpowiedź na apelację wprost do sądu drugiej instancji.

Art. 376. Rozprawa przed sądem drugiej instancji odbywa się bez względu na
                                              niestawiennictwo jednej lub obu stron. Wydany wyrok nie jest zaoczny.

Art. 377. Po wywołaniu sprawy rozprawa rozpoczyna się od sprawozdania sędziego,
                                              który zwięźle przedstawia stan sprawy ze szczególnym uwzględnieniem zarzutów i
                                              wniosków apelacyjnych.

Art. 378. § 1. Sąd drugiej instancji rozpoznaje sprawę w granicach apelacji; w
                                              granicach zaskarżenia bierze jednak z urzędu pod uwagę nieważność postępowania.

§ 2. W granicach zaskarżenia sąd drugiej instancji może z urzędu rozpoznać
                                              sprawę także na rzecz współuczestników, którzy wyroku nie zaskarżyli, gdy
                                              będące przedmiotem zaskarżenia prawa lub obowiązki są dla nich wspólne.
                                              Współuczestników tych należy zawiadomić o rozprawie; mogą oni składać pisma
                                              przygotowawcze.

Art. 379. Nieważność postępowania zachodzi:

1) jeżeli droga sądowa była niedopuszczalna,

2) jeżeli strona nie miała zdolności sądowej lub procesowej, organu powołanego
                                              do jej reprezentowania lub przedstawiciela ustawowego, albo gdy pełnomocnik
                                              strony nie był należycie umocowany,

3) jeżeli o to samo roszczenie między tymi samymi stronami toczy się sprawa
                                              wcześniej wszczęta albo jeżeli sprawa taka została już prawomocnie osądzona,

4) jeżeli skład sądu orzekającego był sprzeczny z przepisami prawa albo jeżeli
                                              w rozpoznaniu sprawy brał udział sędzia wyłączony z mocy ustawy,

5) jeżeli strona została pozbawiona możności obrony swych praw,

6) jeżeli sąd rejonowy orzekł w sprawie, w której sąd wojewódzki jest właściwy
                                              bez względu na wartość przedmiotu sporu.

Art. 380. Sąd drugiej instancji, na wniosek strony, rozpoznaje również te
                                              postanowienia sądu pierwszej instancji, które nie podlegają zaskarżeniu w
                                              drodze zażalenia, a miały wpływ na rozstrzygnięcie sprawy.

Art. 381. Sąd drugiej instancji może pominąć nowe fakty i dowody, jeżeli strona
                                              mogła je powołać w postępowaniu przed sądem pierwszej instancji, chyba że
                                              potrzeba powołania się na nie wynikła później.

Art. 382. Sąd drugiej instancji orzeka na podstawie materiału zebranego w
                                              postępowaniu w pierwszej instancji oraz w postępowaniu apelacyjnym.

Art. 383. W postępowaniu apelacyjnym nie można rozszerzyć żądania pozwu ani
                                              występować z nowymi roszczeniami. Jednakże w razie zmiany okoliczności można
                                              żądać zamiast pierwotnego przedmiotu sporu jego wartości lub innego przedmiotu,
                                              a w sprawach o świadczenie powtarzające się można nadto rozszerzyć żądanie
                                              pozwu o świadczenia za dalsze okresy.

Art. 384. Sąd nie może uchylić lub zmienić wyroku na niekorzyść strony
                                              wnoszącej apelację, chyba że strona przeciwna również wniosła apelację.

Art. 385. Sąd drugiej instancji oddala apelację, jeżeli jest ona bezzasadna.

Art. 386. § 1. W razie uwzględnienia apelacji sąd drugiej instancji zmienia
                                              zaskarżony wyrok i orzeka co do istoty sprawy.

§ 2. W razie stwierdzenia nieważności postępowania sąd drugiej instancji uchyla
                                              zaskarżony wyrok, znosi postępowanie w zakresie dotkniętym nieważnością i
                                              przekazuje sprawę sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania.

§ 3. Jeżeli pozew ulega odrzuceniu albo zachodzi podstawa do umorzenia
                                              postępowania, sąd drugiej instancji uchyla wyrok oraz odrzuca pozew lub umarza
                                              postępowanie.

§ 4. Poza wypadkami określonymi w § 2 i 3 sąd drugiej instancji może uchylić
                                              zaskarżony wyrok i przekazać sprawę do ponownego rozpoznania tylko w razie
                                              nierozpoznania przez sąd pierwszej instancji istoty sprawy albo gdy wydanie
                                              wyroku wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości.

§ 5. W wypadku uchylenia wyroku i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania,
                                              sąd rozpoznaje ją w innym składzie.

§ 6. Ocena prawna i wskazania co do dalszego postępowania wyrażone w
                                              uzasadnieniu wyroku sądu drugiej instancji wiążą zarówno sąd, któremu sprawa
                                              została przekazana, jak i sąd drugiej instancji, przy ponownym rozpoznaniu
                                              sprawy. Nie dotyczy to jednak wypadku, gdy nastąpiła zmiana stanu prawnego.

Art. 387. § 1. Sąd drugiej instancji uzasadnia z urzędu wyrok oraz
                                              postanowienie kończące postępowanie w sprawie.

§ 2. Sporządzenie uzasadnienia powinno nastąpić w terminie dwóch tygodni od
                                              dnia ogłoszenia sentencji orzeczenia. Jeżeli ogłoszenia nie było, termin ten
                                              liczy się od dnia wydania orzeczenia.

§ 3. Orzeczenie z uzasadnieniem doręcza się tej stronie, która w terminie
                                              tygodniowym od ogłoszenia sentencji zażądała doręczenia. Przepis art. 327 § 2
                                              stosuje się odpowiednio. Jeżeli ogłoszenia nie było, orzeczenie z uzasadnieniem
                                              doręcza się stronom z urzędu w terminie tygodniowym od sporządzenia
                                              uzasadnienia.

i dalej

Rozdział 2. Zażalenie

Art. 394. § 1. Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia
                                              sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie, a ponadto na
                                              postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego, których
                                              przedmiotem jest:

1) zwrot pozwu, z wyjątkiem zwrotu pozwu dokonanego na podstawie art. 130[1],
                                              odmowa odrzucenia pozwu, przekazanie sprawy sądowi równorzędnemu lub niższemu
                                              albo podjęcie postępowania w innym trybie;
                                              • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 12:39
                                                c.d bo ucięło:

Rozdział 2. Zażalenie

Art. 394. § 1. Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia
                                                sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie, a ponadto na
                                                postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego, których
                                                przedmiotem jest:

1) zwrot pozwu, z wyjątkiem zwrotu pozwu dokonanego na podstawie art. 130[1],
                                                odmowa odrzucenia pozwu, przekazanie sprawy sądowi równorzędnemu lub niższemu
                                                albo podjęcie postępowania w innym trybie;

2) odmowa zwolnienia od kosztów sądowych lub cofnięcie takiego zwolnienia oraz
                                                odmowa ustanowienia adwokata lub radcy prawnego lub ich odwołanie;

3) oddalenie opozycji przeciwko wstąpieniu interwenienta ubocznego oraz
                                                niedopuszczenie interwenienta do udziału w sprawie wskutek uwzględnienia
                                                opozycji;

4) rygor natychmiastowej wykonalności;

4[1]) wstrzymanie wykonania prawomocnego orzeczenia do czasu rozstrzygnięcia
                                                skargi o wznowienie postępowania;

5) skazanie świadka, biegłego, strony i osoby trzeciej na grzywnę, zarządzenie
                                                przymusowego sprowadzenia i aresztowania świadka oraz odmowa zwolnienia świadka
                                                i biegłego od grzywny i świadka od przymusowego sprowadzenia;

6) zawieszenie postępowania i odmowa podjęcia zawieszonego postępowania;

7) odmowa uzasadnienia orzeczenia oraz jego doręczenia;

8) sprostowanie lub wykładnia orzeczenia albo ich odmowa;

9) zwrot kosztów, jeżeli strona nie składa środka zaskarżenia co do istoty
                                                sprawy, koszty przyznane w nakazie zapłaty oraz wynagrodzenie biegłego;

10) oddalenie wniosku o wyłączenie sędziego;

11) odrzucenie zażalenia.

§ 2. Termin do wniesienia zażalenia jest tygodniowy i liczy się od doręczenia
                                                postanowienia, a gdy strona nie zażądała w terminie przepisanym doręczenia
                                                postanowienia zapadłego na rozprawie - od ogłoszenia postanowienia.

§ 3. Zażalenie powinno czynić zadość wymaganiom przepisanym dla pisma
                                                procesowego oraz zawierać wskazanie zaskarżonego postanowienia i wniosek o jego
                                                zmianę lub uchylenie, jak również zwięzłe uzasadnienie zażalenia ze wskazaniem
                                                w miarę potrzeby nowych faktów i dowodów.

Art. 395. § 1. Akta sprawy wraz z zażaleniem sąd pierwszej instancji
                                                przedstawia sądowi drugiej instancji po doręczeniu zażalenia stronie
                                                przeciwnej, a w wypadkach wskazanych w pkt 2 i 5 § 1 artykułu poprzedzającego -
                                                niezwłocznie po złożeniu zażalenia bez doręczenia go stronie przeciwnej.
                                                Odpowiedź na zażalenie może być wniesiona wprost do sądu drugiej instancji w
                                                terminie tygodniowym od doręczenia zażalenia.

§ 2. Jeżeli zażalenie zarzuca nieważność postępowania lub jest oczywiście
                                                uzasadnione, sąd, który wydał zaskarżone postępowanie, może na posiedzeniu
                                                niejawnym, nie przesyłając akt sądowi drugiej instancji, uchylić zaskarżone
                                                postanowienie i w miarę potrzeby sprawę rozpoznać na nowo. Od ponownie wydanego
                                                postanowienia przysługują środki odwoławcze na zasadach ogólnych.

Art. 396. Sąd pierwszej instancji może wstrzymać wykonanie zaskarżonego
                                                postanowienia do czasu rozstrzygnięcia zażalenia. Postanowienie takie może
                                                zapaść na posiedzeniu niejawnym.

Art. 397. § 1. Sąd drugiej instancji rozpoznaje zażalenie na posiedzeniu
                                                niejawnym.

§ 1[1]. W postępowaniu toczącym się na skutek zażalenia sąd drugiej instancji
                                                uzasadnia z urzędu postanowienie kończące to postępowanie.

§ 2. Do postępowania toczącego się na skutek zażalenia stosuje się odpowiednio
                                                przepisy o postępowaniu apelacyjnym.

Art. 398. Przepisy niniejszego działu stosuje się odpowiednio do zażaleń na
                                                zarządzenia przewodniczącego.

• wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 15:01
                                                  Dziękuję Ci Aniu za obszerne przepisy które napewno warto poczytać aczkolwiek
                                                  nasze zażalenie nie dotyczyło żadnego przepisu który mi podałaś.
                                                  • mikawi Re:WAŻNE 18.06.04, 16:10
                                                    wiolu, jeśli dobrze zrozumiałam - zażalenie dotyczyło wysokości alimentów, od
                                                    podwyższenia których sie odwołaliście? mimo nie dokonania wpłaty, sąd nadał
                                                    sprawie bieg i dostaliście zawiadomienie o sprawie. Więc sprawa ma charakter
                                                    rozprawy apelacyjnej, która jest opisana w kpc i te przepisy ci podałam,
                                                    żebyście wiedzieli w jakich granicach możecie się poruszać, jakie dowody
                                                    powołać i jak taka sprawa wygląda. Co do zwolnienia z kosztów - sąd zasądza
                                                    koszty takie jakie były zasądzone koszty sprawy w sądzie I instancji. Można
                                                    wnosić o zwolnienie z kosztów postępowania apelacyjnego, ale sąd może to
                                                    przesłac do rozpatrzenia do sądu I instancji. Wydaje mi się że przepisy ktore
                                                    przytoczyłam dotyczą właśnie waszej sprawy.
                                                  • wiola101 Re:WAŻNE 18.06.04, 16:42
                                                    Aniu, jeżeli będzie tak jak piszesz to koszty sądowe jakie ponieśliśmy w I
                                                    instacji były małe bo zlaedwie 96zł. Przyznam że przysyłali już nam wcześniej
                                                    polecenia przelewu również na taka kwotę ale że my zrezygnowalismy ze sprawy (
                                                    jak sie okazuje tylko nam sie tak wydawało)nie wpłaciliśmy tego.
                                                    Dzięki Aniu za wyczerpujace odpowiedzi i życze WAM udanego weekendu oraz
                                                    poukładania i znormalizowania wkońcu Waszych spraw i życzmy sobie Wszystkie
                                                    abysmy jak najszybciej spokojnie kładły sie spać nie zastanawiając sie co nas
                                                    niemiłego spotka dnia nastepnego.
                                                  • wiola101 Re:WAŻNE 21.06.04, 10:42
                                                    Ja tylko delikatnie przypominam o sobie na forum i czekam na kolejne odpowiedzi
                                                    z Waszych przeżyc w podobnej sytuacji.
                                                    pozdrawiam
                                                    Wiola
                                                    P.S
                                                    Czekam równiez na odpowiedź maxxi26
                                                  • x_slawek Re:WAŻNE 22.06.04, 00:07
                                                    Dobiło mnie!!! Raczej się nie wypowiadam na forum, chociaż z uwagą czytam.
                                                    Jednak wczorajszy program w Tvn i post wioli101 dobiły mnie.
                                                    Nie mam doświadczeń z Sądami. Tak jak wiola101 nie nadążam za logiką pań w
                                                    togach. Ten sam Sąd, podobne problemy. Nie ma akt, są postanowienia. Akta leżą,
                                                    nie mogę do nich zajrzeć. Mija czas. Wiem, że nie mogę powiedzieć : "Nie mam
                                                    siły", bo tylko w pewnym sensie walczę o siebie. Głównie chodzi o małą istotę,
                                                    której zaufania nie mogę zawieść.
                                                    Przepraszam,że nic nie mogę Ci doradzić, ale jestem równie skołowany jak Ty.

x_slawek
                                                  • mikawi Re:WAŻNE 22.06.04, 10:30
                                                    witaj sławku smile)
                                                  • wiola101 Re:WAŻNE 22.06.04, 10:45
                                                    Ja również Cię witam i zapraszam do dyskusji.
                                                    Byc może masz jakies doświadczenia z Polskim Sądownictwem?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Wiola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka