Dodaj do ulubionych

Klekotanie w silniku 1.4 Boxer

08.11.04, 20:30
Witam

Mam pytanie od jakigoś czasu z silnika dochodzi klekotanie. Czy to awaria
kasownika luzu zaworowego. Na zimnym silniku jest w porządku, natomiast na
nagrzanym albo gdy się depnie mocniej słychać coś w rodzaju klekotania.
Ile kosztuje naprawa i na co warto zwrócić przy okazji uwagę.

pozdrawiam

Bartek
Obserwuj wątek
    • laciter Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 07:43
      Na wolnych obrotach silnik pracuje równo, natomiast powyżej 2000 obr zaczyna
      dudnić (klekotać ) Domniemam że jest to być może wina paska rozrządu gdyż
      samochód ma przejechane juz 152 tyś a ja jestm jego 2 właścicielem.
      • rafal.gtv Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 10:29
        Kasowniki luzu stukają zazwyczaj przy zimnym silniku , potem cichną. Ale nie
        wykluczone , że to one. Ale mogą stukać np. panewki korbowodowe...Niestety -
        zdalnie nie sposób określić .... Proponuję wizytę w warsztacie ( bo i tak
        musisz to naprawić )
        Kiedy wymieniany był rozrząd???
        • laciter Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 14:11
          Nie wiem kiedy wymieniany był rozrząd bo samochód został sprowadzony bez
          papierów elksploatacyjnych, dlatego podejrzewam że problem zniknie po jego
          wymianie. Fabryczne dane podają że dla silnika Boxer konieczna jest wymaina po
          120 tysiącach. Moje ma juz przejechane około 152 tysiące więc czas najwyższy.
          Najciekawsze jest to iż odgłos dochodzi tylko z prawej strony silnika.

pozdrawiam

Bartek
          • rafal.gtv Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 14:40
            laciter napisał:

> Nie wiem kiedy wymieniany był rozrząd bo samochód został sprowadzony bez
            > papierów elksploatacyjnych, dlatego podejrzewam że problem zniknie po jego
            > wymianie.

Nie sądzę , żeby to napinacz wywoływał taki dźwięk....

> Fabryczne dane podają że dla silnika Boxer konieczna jest wymaina po
            > 120 tysiącach.

Są to złe dane - obowiązuje max. 80kkm. A w praktyce 60kkm. 120 kkm - niektóre
            silniki TS.

> Moje ma juz przejechane około 152 tysiące więc czas najwyższy.

Owszem......

> Najciekawsze jest to iż odgłos dochodzi tylko z prawej strony silnika.
            >

To rzeczywiście wskazuje na korektor luzu zaworowego ( no , chyba że sworzeń
            tłoka ;)

Rób to jak najszybciej !!!

> pozdrawiam
            >
            > Bartek
        • de_silva Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 27.09.05, 15:29
          Witam, mam chyba podobny problem, stukanie z prawej strony glownie przy
          zapalaniu i gaszeniu silnka (a dokladnie po zgaszeniu ok. 3 sek. cos klekocze
          przypominajac odglosy diesla). Oby byl to rozrzad, ktory i tak juz lezy u mnie
          na polce i czeka na wymiane (80 tys.przebiegu)...Jedno jest pewne: jedyna trase
          jaka pokona na starym to do mechanika.
          • rafal.gtv Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 27.09.05, 16:08
            Po zgaszeniu coś klekocze 3s ???? Duchy jakieś....
            • de_silva Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 27.09.05, 16:31
              Bardziej bym sie jednak sklanial do tych poduszek pod silnikiem, ale skoro
              mowisz ze duchy...Rozumiem ze wedlug Ciebie teraz to juz tylko ghost busters
              pomoga?;)
    • iwan888 Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 15:59
      Wygląda to na padnięty wałek rozrządu, ten typ silnika tak ma. Pomoże wymiana
      wałka i popychaczy, a to niestety droga impreza. Musisz znaleźć mechanika,
      który to robił, bo jest mało obeznanych z boxerami. Z dostaniem wałka do 1,4 są
      spore problemy. No i smutne jest to, że drugi wałek najprawdopodobniej też
      trzeba wymienić, te cholery padają parami

Waldek
      AR 1,4 boxer
      • rafal.gtv Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 09.11.04, 18:01
        iwan888 napisał:

> Wygląda to na padnięty wałek rozrządu, ten typ silnika tak ma.

Hmmmm....Możliwe ... Tylko czemu przy zimnym silniku nie strzela ????

> Pomoże wymiana
        > wałka i popychaczy, a to niestety droga impreza. Musisz znaleźć mechanika,
        > który to robił, bo jest mało obeznanych z boxerami. Z dostaniem wałka do 1,4

>
        > spore problemy.

Eeeee.... W Warszawie są od ręki , wielu magików też całkiem skutecznie je
        regeneruje....

> No i smutne jest to, że drugi wałek najprawdopodobniej też
        > trzeba wymienić, te cholery padają parami

Niestety....

>
        > Waldek
        > AR 1,4 boxer
    • laciter Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 10.11.04, 08:39
      Ledwo dojechałem do mechanika

Stukanie stało się coraz głosniejsze, samochód tracił moc, i stanął na placu u
      mechanika. Zobaczymy co jest przyczyną.
      Samochód mozna zapalić bez trudu, lecz po chwili gasnie.
      Stukanie dochodzi z prawej strony silnika, więc domniemam ze to coś z zaworami
      lub z rozrządem.
      Teraz to juz sprawa mechanika.
      Bez wzgledu na koszty i tak będę nią jezdził bo jestm wierny mojej AR145
      • rafal.gtv Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 10.11.04, 10:46
        Napisz , jak przebiega naprawa.
        • laciter Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 10.11.04, 11:13
          Jak na razie poszły panewki z prawej strony - przynajmniej do chwili obecnej
          tyle udało się zdiagnozować, więc podejrzewam że zawory są całe. Może trzeba
          będzie zmienić korbowody.
          Jeżedzę na półsyntetyku Mobil 1 lecz chetnie dowiem się jakie inne oleje
          polecacie do AR 145 Boxer.

Chciałbym wszytkim podziękować za opinie wystawiane dla mojego postu. Dziekuje
          także osobom które przysłąły listy pocieszenia.

dziękuje i pozdrawiam

Bartek
          • cuoresportivo33 Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 24.11.05, 20:47
            Dopiero co przeszedłem to samo.Upewnij się czy Twój majster miał już do
            czynienia z takim silnikiem.Ja wybrnąłem z tego w ten sposób ,iż udało mi się
            kupić drugą 33 zapuszczoną ,ale z dobrym silnikiem za 1200 PLN.wszystkie
            silniki które oglądałem miały to samo-obróciły się na panewce.Remontu nie
            polecam.Na 100% okaże się konieczny szlif wału a to w tych silnikach nie
            wychodzi (zbyt płytko utwardzone).Uczciwy szlifierz ci to powie.Mnie dawał 0,5
            roku gwarancji.Masz alternatywę :znalezć dobry wał,kupić panewki(20Pln sztuka
            oryginalne)+korbowód+komplet uszczelek(oryginał470 Pln,zamiennik >200)rozebrać
            motor i złożyć,albo poszukać drugiego silnika.obojętnie na co się zdecydujesz
            koszt będzie min.2000.Życze powodzenia!Napisz koniecznie co wykombinowałeś
            • hr.dracula Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 24.11.05, 21:39
              Laciter naprawił ten silnik juz rok temu.... Spójrz na datę wątku.
    • boxer4 Re: Klekotanie w silniku 1.4 Boxer 05.12.04, 19:03
      tez am ten sam problem alego usunolem poprostu trzeba wymienic poduszke pod
      silnikiem a nie miales czasami ze walnol ci przewod od sprzegla? wlasnie czesto
      przy zerwanej poduszce obciera o ten przewod jesli chcesz sprawdzic czy to
      napewno poduszka to otworz maske i ruszaj silnikiem jak bedzie slychac jakies
      stuki to wymien poduszke czekam na ospowiedz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka