Dodaj do ulubionych

AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial

09.05.05, 10:46
Mam wielką prośbe strasznie mnie zezłościli w ASO w Suwałkach kiedy byłem tam
i wymieniałem świece za taką wymiane zaśpoiewali mi 60 zł a potem jeszcze
koleś chciał mi wcisnąć że z powodu trudnego dostępu musi doliczyc 30 sł
czyli ok. 90 zł. To chyba przesada więc sobie tak kombinuje żeby to zrobić
manualnie w stylu (zrób to sam). Pytanie do ludzi zaangażowanych w naprawy
Alf pytanko - gdzie można kupić klucz którym dostane sie do moich świec do
tych z lewej strony to nie ma problem gorzej z prawej jak widziałem to koleś
musiał z nadkola sie do tego dostać... :-)
ANY TUTORIALS??

Dzieki z góry Mariusz
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 09.05.05, 11:22
      Owszem - to trochę bezczelne.... Wymiana świec w boxerze 8v jest prosta i
      wystarczy do tego klucz dołączony do kompletu narzędzi - który obraca się przy
      pomocy fabrycznego klucza do kół....
      20 minut pracy.
      Wcześniej należy przedmuchać gniazda świec , aby usunąć z nich kurz i drobinki
      piasku. Dopiero później wykręcać świece.
      • mchmiel21 Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 09.05.05, 16:38
        Rafał możesz mi powiedzieć troszke więcej mam w komplecie 2 klucze szczerze
        mówiąc jeden to taki "kawałek rurki jakby rowerowy" a drugi to klucz z długą
        rączka którego używam do odkręcania kół... jest jeszcze jakiś lipny śrugokręt.
        Aha no i jak dostać sie do tych świec z prawej strony za diabła nie można do
        nich dojść no chyba że z pod koła od strony kierowcy. Jeżeli byśbył łaskaw
        podzielić sie jakimiś przemyśleniami aha i niedugo z racji wieku auta 7 lat
        przymieżam sie od zmiany przewodów wysokiego napiecia masz do polecenia jakie
        kupic i jak to się robi ?? ;-)

Z góry dziękuje...
        Mariusz
        • rafal.gtv Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 09.05.05, 18:30
          Cyt: "kawałek rurki jakby rowerowy" - to właśnie klucz do świec. Jeśli
          przyjrzysz mu się dokładniej , to zauważysz , że od strony "świecowej" posiada
          osadzoną wewnątrz tulejkę gumową do łapania świecy. Od strony przeciwnej
          posiada wytłoczenie , o kształcie i rozmiarze tożsamym ze średnicą klucza do
          kół ( który tą metodą sprytnie używamy jako ramię przedłużające...)
          Gwarantuję ci , że można do nich dojść bez demontażu czegokolwiek w aucie.
          Poćwicz...
          Do dostania się do świec głowicy lewej ( od czoła wozu) można zdemontować
          puszkę rezonatora powietrza ssącego przy rurze dolotowej.

Kable to IMHO Magnetti-Mareli...Co skłania cię do zmiany kabli zapłonowych ???
          Chęć zmian , czy przebicia ?
          • mchmiel21 Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 09.05.05, 22:40
            jutro poprubuje obiecuje
            aha kilka pytan bo czesto przegladam grupe i zawsze mnie cos ciekawi odnosnie
            AR :-)
            1. pierwsze po co jest ten rezonator ??
            2. jezlei chodzi o wymiane rozrządu to mialem ja robiona przy 120 KM kiedy
            teraz mi ona wypada
            3. co ile swiece nalezaloby wymienic
            4. jezlei chodzi o wymiane kabli to bardzo czesto mowia o tym ludziska - z
            racji uzytkowania gazu podobno powinno sie to robic czesto - aha moje sa oki bo
            wszystko pali poprawnie
            5. ostatnio mam zgrzyt w rozruszniku po wlaczeniu samoichodu tzn jak pale to
            mam oki i jak juz sie wlaczy silnik to jest takie koncowe chrobotniecie - czy
            powinienem jechac do elektromechanika i co moze tam byc??
            6. co ile sie wymienia swiece
            7. poprzedni uzytkniek mojej AR zrobil zajebisty bajzel z kablami jest tam
            poprostu masakra czy znasz ludzi ktorzy znaja sie na elektyce samochodu
            przejrzeli by sprzet i go ladnie poukladali ?? nie smiej sie prosze ale lubie
            miec pozadek również pod maską...:-)

dzieki za info chyle czoła jezeli chodzi o wiedze odnosnie AR

• rafal.gtv Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 10.05.05, 11:31
              mchmiel21 napisał:

> 1. pierwsze po co jest ten rezonator ??

Dla wyrównania zjawisk falowych w kolektorze dolotowym. Powietrze zasysane jest
              pulsacyjnie. Rezonator jest "zestrojony" i usprawnia napełnianie cylindrów.
              Przy okazji zapewnia przyjemny dla ucha dźwięk , zwany gdzie niegdzie "Alfa
              Sound" :)

> 2. jezlei chodzi o wymiane rozrządu to mialem ja robiona przy 120 KM kiedy
              > teraz mi ona wypada

Najpóźniej przy 180kkm

> 3. co ile swiece nalezaloby wymienic

Przy benzynowym zasilaniu - co 40kkm. Przy gazowym - ???

> 4. jezlei chodzi o wymiane kabli to bardzo czesto mowia o tym ludziska - z
              > racji uzytkowania gazu podobno powinno sie to robic czesto - aha moje sa oki
              bo
              >
              > wszystko pali poprawnie

To nie ma potrzeby wymieniać....

> 5. ostatnio mam zgrzyt w rozruszniku po wlaczeniu samoichodu tzn jak pale to
              > mam oki i jak juz sie wlaczy silnik to jest takie koncowe chrobotniecie - czy
              > powinienem jechac do elektromechanika i co moze tam byc??

Zużycie tzw. "bendixa". Radzę wymienić . Kosztuje to niewiele.

> 6. co ile sie wymienia swiece

Patrz pkt.3

> 7. poprzedni uzytkniek mojej AR zrobil zajebisty bajzel z kablami jest tam
              > poprostu masakra czy znasz ludzi ktorzy znaja sie na elektyce samochodu
              > przejrzeli by sprzet i go ladnie poukladali ?? nie smiej sie prosze ale lubie
              > miec pozadek również pod maską...:-)

Po prostu dobry mechanik.
        • iwan888 Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 10.05.05, 08:55
          Hm, dziwne, ja mam wszędzie dobry dostęp. Z lewej strony (wkierunku jazdy) jest
          mnóstwo miejsca. Nawet w wersji z klimą sprężarka aż tak bardzo nie
          przeszkadza. Żeby wygodnie dojść do świec z prawej strony (w kierunku jazdy)
          trzeba zdjąć puszkę przed filtrem powietrza (mocowana na 2 nakrętki) i ściągnąć
          rurę doprowadzającą powietrze do filtra i upchnąć ją gdzieś z boku. Po takim
          zabiegu miejsca jest mnóstwo. Do wymiany przewodów polecam odłączyć odmę od
          wlewu oleju i upchnąć ją gdzieś na stronie, bo przykrywa ona cewki. Do cewek
          najłatwiej sięgnąć pod kolektorem.

Waldek
          AR 145 1,4 boxer
    • iwan888 Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 10.05.05, 18:35
      Jeszcze napiszę o ASO w Suwałkach. Musiałem ich kiedyś odwiedzić jak byłem w
      trasie i przejeżdżałem przez w Suwałki. Myślę, że lepiej do nich nie jeździć.
      Goście w ASO sprawiają wrażenie jakby zrobili na nich łapankę na okolicznych
      polach i oderwali ich granatami od pługa. Może coś potrafią zrobić, ale
      komunikacja z nimi była żadna, ceny mają jak to w ASO wysokie. W końcu nie
      skorzystałem z ich usług i poradziłem sobie w inny sposób. Proponuję, żebyś
      rozejrzał się za innymi warsztatami, w których znają boksery, wiem że są takie
      w Suwałkach, namiarów niestety nie znam.

Waldek
      AR 145 1,4 boxer
      • mchmiel21 Re: AR 145 BOXER 1,4 - świece tutorial 10.05.05, 20:26
        co do suwalskiego ASO - nie dziwi mnie to bo jak pamietam to w całych Suwałkach
        jest z 10 ALF :-) małe miasto i ludzie nie gustują w dziwnych samochodach a
        tezn servis nastawiony jest przede wszystkim na Fiata. A co do Alf to naprawde
        sie nie znaja bo ostatnio jak pojechalem z samochodem z nowiutka sonda lambda i
        jak mi podlaczyli ja do examinera to zgodnie stwierdzili - uszkodzony komupter
        w samochodzie i musimy panu go wymienic za jedyne 3500 zł. Mam pytanko tylko
        zalozmy ze kupuje oni mi go wymieniaja a to nie jest powod usterki i okazuje
        sie ze stary jest dobry czy moge ich podac do sądu ?? Bo moim zdaniem kilku
        mechanikom przydałby się CRASH test w takich przypadkach..

Pozdrowionka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka