Dodaj do ulubionych

Pomocy silnik 1.4 boxer

10.01.06, 12:45
Pomocy.Wczoraj rano po przejechaniu jakiś 3km zapaliła mi się kontrolka
smarownia. Po jakiś 20m zatrzymałem samochód i niestety w silniku już nie
było oleju. Po wizycie w warsztacie oznajmiono że zatarty jest silnik ale
jeszcze nie wiedzą w jakim stopniu. Po dzisiejszym rozłożeniu silnika
powiedzą mi co tzreba robić. Powiedzcie na jakie koszty mam się przygotować i
czy wymieniać części czy cały silnik. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 10.01.06, 12:48
      Co spowodowało ucieczkę oleju ?
      • kurol Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 10.01.06, 13:34
        Najprawdopodobniej uszczelniacz pod wałem. Po zalaniu olejem trzeszczy silnik.
    • uki145 Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 10.01.06, 13:36
      Witam!chyba nie był regularnie sprawdzany poziom oleju bo inaczej to bardzo
      dziwne ,ze nagle znikneło az tyle. 17 km bez oleju to bardzo duzo ,
      prawdopodobnie koszty kapitalnego remontu( ok 4000zł z wałkami
      rozrzadu ),wszystko zalezy od tego czy wał nadaje sie do szlifu,bo jesli nie
      to koszty moga wzrosnac bo bedzie trzeba znalezc wał.jesli juz rozbierasz
      silnik to poczekaj co powie mechanik. osobiscie szukałbym sprawnego silnika
      Pozdrawiam Łukasz
    • jarekm10 Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 10.01.06, 16:01
      Łączę sie z tobą w bólu. Przeczytaj posty "stuki w silniku...." życzę
      powodzenia ale chyba będzie taniej załatwic nowy silnik... Sam wał do 156
      kosztuje jakies 5000 także sam rozumiesz....
      • laciter Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 10.01.06, 22:04
        Witam

Coż powiedzić, przykro mi iż spotkało cię to nieszczęście. Wiem gdyż sam przed
        rokiem zmuszony byłem do wymainy jednostki napędowej. Kupiłem uzywany samochód
        w jednym z salonów samochodowych na śląsku i jak się okazało pod panewkami
        podłożone były blaszki by skasować nadmierne luzy. Po przejechaniu około 200km
        silnik się zatarł. Na szczęscie sąd i biegli byli jednomyslni i dziś mam
        zupełnie nowa jednostkę 1.4 boxer z przebiegiem 200 godzin z hamowni w fabryce.
        Jak sam wspomniałeś i myślę że kilku kolegów powie to samo silnik boxer wymusza
        na użytkowniku częstszą kontrolę poziomu oleju.
        Co się tyczy wymiany jednostki to z tego co zauważyłem to na allegro jest do
        kupienia taka jednostka.
        Sugeruję zakup uzywanego silnika bo koszty mogą być większe niż się początkowo
        wydaje.

pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu na drogę

Bartek
        AR145 1.4Boxer
      • kurol Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 28.01.06, 11:33
        witam ponownie. Diagnoza - poszedł uszczelniacz na jednym z kół rozrządu.
        Niestety jadna z panewek zatarła wał, korbowód na szczęście nie ucierpiał. Na
        szczęście wał nadawał się do szlifu. Po tygodniu w warsztacie samochód wkońcu
        do mnie powrócił. Koszt to 1700zł a zawierał: wymiana uszczelniaczy, szlif
        wału, panewki, wymiana kompletnego rozrządu, wymiana oleju + filtr, uszczelka
        pod miską olejową, diagnostyka silnika. Oceńcie jeśli można prosić czy cena
        była nie wygórowana. Pozdrawiam serdecznie
        • uki145 Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 28.01.06, 12:20
          Witam! jak z rozrzadem to bardzo dobra cena. Pozdrawiam Łukasz
        • dwat59 Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 30.01.06, 11:21
          kurol napisał:

> witam ponownie. Diagnoza - poszedł uszczelniacz na jednym z kół rozrządu.
          > Niestety jadna z panewek zatarła wał, korbowód na szczęście nie ucierpiał. Na
          > szczęście wał nadawał się do szlifu. Po tygodniu w warsztacie samochód wkońcu
          > do mnie powrócił. Koszt to 1700zł a zawierał: wymiana uszczelniaczy, szlif
          > wału, panewki, wymiana kompletnego rozrządu, wymiana oleju + filtr, uszczelka
          > pod miską olejową, diagnostyka silnika. Oceńcie jeśli można prosić czy cena
          > była nie wygórowana. Pozdrawiam serdecznie
          czy można wiedzieć, gdzie robiłeś remont ?
        • dwat59 Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 30.01.06, 18:01
          kurol napisał:

> witam ponownie. Diagnoza - poszedł uszczelniacz na jednym z kół rozrządu.
          > Niestety jadna z panewek zatarła wał, korbowód na szczęście nie ucierpiał. Na
          > szczęście wał nadawał się do szlifu. Po tygodniu w warsztacie samochód wkońcu
          > do mnie powrócił. Koszt to 1700zł a zawierał: wymiana uszczelniaczy, szlif
          > wału, panewki, wymiana kompletnego rozrządu, wymiana oleju + filtr, uszczelka
          > pod miską olejową, diagnostyka silnika. Oceńcie jeśli można prosić czy cena
          > była nie wygórowana. Pozdrawiam serdecznie

czy można wiedzieć, gdzie robiłeś remont ?

• kurol Re: Pomocy silnik 1.4 boxer 30.01.06, 20:30
            Witam. remont robiłem w Oleśnicy 30km na wschód od Wrocławia firma CEZAR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka