wozignoj 10.04.06, 22:53 Czy numery łożysk które wcześniej ci podałem do wymiany w alternatorze pasowały. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius01 Re: Pytanie do aquarius01! 11.04.06, 11:06 wozignoj napisał: > Czy numery łożysk które wcześniej ci podałem do wymiany w alternatorze > pasowały. Ghmm - powiem tak... W moim aucie był altek Bosh'a z tego co pamiętam i wymieniałem po wymiarach łożysk a nie po numerach, tak więc nie potrafię powiedzieć czy numery są takie same. Postaram się odszukać wymiary łożysk i podać bo również mogą się przydać, gdzieś na pewno je sobie zapisałem, wiem, że jedno łożysko było mocno niestandardowe :) Odpowiedz Link
wozignoj Re: Pytanie do aquarius01! 16.04.06, 14:51 Auto mam w rozsypce gdyż jeden gościu ociąga się z wysłaniem odpowiedniego łożyska. Teraz po rozłożeniu wiem jakie są potrzebne łożyska do alternatora, podaje numery małe to 6003DW; duże B17 99DG8.Alternator jest włoski na naklejce obok numeru jest napisane DENSO. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Pytanie do aquarius01! 17.04.06, 22:09 Myślę, że za bardzo przejmujesz się symbolami... Zdejmij wymiary i w pierwszej lepszej firmie handlującej łożyskami kupisz bez problemu dokładnie takie, jakie potrzebujesz. Ważne, aby były to łożyska wysokoobrotowe w obudowie zamkniętej - ja kupiłem łożyska SKF bo takie były na miejscu, ale z polskimi też problemu nie ma a są równie dobre. Auto zrobiło się cichutenkie i jak na razie wszystko gra i śmiga jak złoto ;) Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: Pytanie do aquarius01! 18.04.06, 15:42 Właśnie mój alternator zaczął głośno pracować podejrzewam łożysko - gość w warsztacie powiedział że naprawa to 200 MAX ? Czy to dużo jak na wymianę elementów w alternatorze? mchmiel Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Pytanie do aquarius01! 18.04.06, 21:39 Jeżeli w tej cenie zawiera się koszt samych łożysk i jest to TS to jest to bardzo akceptowalna kwota ;) Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: Pytanie do aquarius01! 18.04.06, 22:41 nie auto to boxer 1,4 i czesci sa wliczone w ta cene ale i tak chyba to troszke duzawo ... ciekawy jestem ile kosztuje nowy alternator... Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Pytanie do aquarius01! 19.04.06, 09:44 To nie jest dużo - patrząc ile się trzeba "nagrzebać" przy tej robocie. Prosto licząc same łożyska będą Cię kosztowały około 70 zł - możliwe, że kupisz gdzieś taniej, ale niewiele. A zabawy jest sporo - oczywiście przy Boxer'ach jest znacznie mniej bawienia się, ale samo rozebranie alternatora to trochę dłubania, więc 130 zł za tą robotę to niewiele. Kupno nowego to również jakieś rozwiązanie, ale conajmniej trzykrotnie droższe w przypadku nowego - niewiele taniej można kupić regenerowany alternator. Po za tym wymiana łożysk pozwoli mu na swobodną pracę przez kolejnych kilka lat, więc wydawanie kilku stówek więcej raczej mija się z logiką :) Odpowiedz Link
wozignoj Re: Pytanie do aquarius01! 19.04.06, 22:10 Koszt łozysk to około 50 zł, w TS trzeba sie niestety trochę napracować ale mieć czy nie mieć kilka stówek w kieszeni przy tych cenach paliwa to jest przymus aby trochę kasy przyoszczędzić.Nie wiem jak jest w Boxerach jeśli samo wyciągnmięcie to betka to reszta jest przyjemnością.(Nobla dla konstruktora za usytuowanie alternatora w TS) Odpowiedz Link