Dodaj do ulubionych

pompa wspomagania w 156

03.08.06, 09:10
Witam wszystkich.Wczoraj wyciekł mi cały olej z układu wspomagania przez
pompę.Mam pytanie czy ta pompa jest naprawialna.Może ktoś wie coś na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • maliek Re: pompa wspomagania w 156 03.08.06, 13:57
      Właśnie przerabiam ten temat w swojej Alfie (146 1.4 TS). Pompa jest
      naprawialna, ale to zależy od jej uszkodzeń. Też mi wyciekła cały płyn podczas
      jazdy. Zadzwoniłem do zakładu zajmującego się regeneracją i powiedzieli, że
      jeżeli działała cały czas do końca to napewno popsuło się tylko łożysko lub
      uszczelka. Orientacyjny koszt naprawy to 120 zł. Koszt nowej w sklepie to ok
      700 zł.
      Właśnie jestem na etapie jej demontażu i szlag mnie już trafia, ponieważ aby ją
      wyciągnąć trzeba zdemontować kolektor ssący.
    • maliek Re: pompa wspomagania w 156 03.08.06, 14:29
      Jeżeli masz „zarzygany” olejem silnik to radzę to szybko wymyć np. benzyną,
      ponieważ olej niszczy gumę. Dotyczy to pasków, osłon przegubów oraz innych
      elementów gumowych.
      • andre344 Re: pompa wspomagania w 156 03.08.06, 15:01
        Wlasnie rozebrałem pomope.Jest zatarta i na pewno wymaga regeneracji bo cały
        wałek jest poważnie obdarty.Muszę znależć jakiś zakład,który mi to zrobi,albo
        kupić nową.tylko nie wiem ile to będzie kosztować....
        • maliek Re: pompa wspomagania w 156 03.08.06, 15:15
          Jaki masz silnik i jak ją wyciągnołeś?
          • andre344 Re: pompa wspomagania w 156 03.08.06, 16:02
            Silnik 2.0TS.Wyciągnąłem ją od dołu.Trzeba tylko odkręcić mocowanie alternatora
            i odkręcić tłumik przy kolektorze,wtedy jest lepsze dojście.
            • maliek Re: pompa wspomagania w 156 04.08.06, 07:32
              To w 146 ten manewr raczej nie wyjdzie, chociaż silniki zewnętrzne są prawie
              takie same. Na dole jest jeszcze ciaśniej niż na górze. Ja muszę zdemontować
              kolektor ssący.
              • andre344 Re: pompa wspomagania w 156 04.08.06, 10:46
                Jestem na etapie poszukiwań nowej pompy.Prawdopodobnie pasuje od volkswagena.Na
                allegro widziałem takie za 300 zł nowe.Może ktoś wie coś na ten temat..
                • piotr_tk Re: pompa wspomagania w 156 16.08.06, 12:00
                  tez mam taki problem, czy ktos wie gdzie i za ile kupi sie komplet naprawczy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka