piotrcar 24.10.06, 22:49 Witam.Mam pytanie,po jakim czasie powinno sie wylaczyc ogrzewanie tylnej szyby w alfie romeo 156.Z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annika4 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 25.10.06, 02:52 Jak sie odmrozi lub odparuje. Najszybcij jak to mozliwe, barzo pradozerna jest tylna szyba :) Odpowiedz Link
piotrcar Re: Ogrzewanie tylnej szyby 25.10.06, 09:48 Bo z tego co mi wiadomo powinna sie wylaczyc automatycznie po jakims czasie tylko ja wlasnie nie wiem po jakim a nie chce wlaczyc i czekac niewiadomo ile az cos sie stanie. Odpowiedz Link
annika4 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 25.10.06, 20:23 Mnie sie jeszcze nigdy nie wylaczyla, wiec nie licz na to zanadto:) Odpowiedz Link
qbus00 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 26.10.06, 17:23 W 145/146 od 97 roku zostal zmieniony przekaznik - po 5 minutach od wlaczenia ogrzewania tylnej szyby automatycznie jest ono wylaczone (mimo, ze na panelu swieci sie kontrolka i przycisk jest wcisniety). Wiem to na 100% bo ostatnio ten przekaznik mi padl i zastanawialem sie czemu nowy kosztuje ponad 80 zlotych. Po przeanalizowaniu tematu zalozylem zwykly za 3,5 zlotego rezygnujac z czasowego wylaczania ogrzewania tylnej szyby. Odpowiedz Link
piotrcar Re: Ogrzewanie tylnej szyby 26.10.06, 18:43 Aha dzieki bo sie juz martwilem ze moze cos jest nie tak.Ale jeszcze moze byc mozliwosc ze wylacznik sie zawiesi i nie wylaczy automatycznie szyby,a przynajmniej jak by kontrolka zgasla to by bylo wiadomo.dzieki i pozdro Odpowiedz Link
misio146 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 26.10.06, 19:08 podłanczam sie do pytania ja mam ar146 z 97 roku i mi świeci kontrolka a nie działa ogrzewanie, a wcześniej działalo, czy jak sie zepsuje ten przekaźnik to moze wogule nie włączać sie ogrzewanie, gdzie sie znajduje ten przekaźnik?? Odpowiedz Link
qbus00 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 27.10.06, 00:18 misio146 napisał: > podłanczam sie do pytania > ja mam ar146 z 97 roku i mi świeci kontrolka a nie działa ogrzewanie, a > wcześniej działalo, czy jak sie zepsuje ten przekaźnik to moze wogule nie > włączać sie ogrzewanie, gdzie sie znajduje ten przekaźnik?? Tak - u mnie wlasnie w ten sposob sie stalo. Przekaznik padl, ale kontrolka sie zapalala (to jest wpiete niezaleznie z tego co wywnioskowalem ze schematu elektrycznego). Masz nastepujace opcje: a) zakupic nowy oryginalny przekaznik (w ASO 80 zlotych) z opcja czasowego wylaczenia b) zakupic uniwersalny przekaznik samochodowy (bodaj na 20A - mozna odczytac ze starego) za 3,5 zlotego i nie miec czasowego wylaczenia ogrzewania c) sprobowac naprawic stary - ja sie ze swoim troche pospieszylem, ze poszedl do piachu. Jezeli slychac cykanie przekaznika, a mimo to nie grzeje szyba to mozna go otworzyc i sprobowac popatrzec co tam sie stalo (moze tylko np wystarczy wymienic jeden tranzystor) Przekaznik jest w puszcze bezpiecznikow, a jego dokladna lokalizacja zalezna jest od typu skrzynki. Jest to zwykly przekaznik rozwarciowy (tam jest jeszcze drugi od dlugich, ktory jest taki sam jak ten od ogrzewania nominalnie, ale jest zwarciowy - tzn przelacza albo mijania albo dlugie). Odpowiedz Link
misio146 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 27.10.06, 17:44 sprawdziłem i u mnie padł własnie przekaźnik, cyka ale ogrzewanie nie działa, stary przekaźnik jest 30A, zajrze nim kupie nowy moze bedzie działał stary Odpowiedz Link