Dodaj do ulubionych

olej na świecach

29.10.06, 21:32
Witam,
Zostałm całkiem niedawno szczęśliwym nabywcą 156 - tki. Wymieniałem świece i
w dwóch skrajnych cylindrach świece były mokre z oleju. To nie jest najlepszy
objaw zapewne. Może mi ktoś powiedzieć jakie są przyczyny tego stanu ?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • psycho145 Re: olej na świecach 29.10.06, 21:50
      Witam jestem posiadaczem 145 i mialem podobny epizod moje zdanie jest nastepujace Ktos podczas wymiany oleju uronil nie tylko kropelke i stad jego obecnosc bo zakladam ze byly to 2 otwory umieszczone zaraz pod wlewem oleju (jak u mnie) raczej bez obaw ewentualnie proponuje sprawdzic szczelnosc nakretki
      Pozrdawiam
      • mcc1073 Re: olej na świecach 29.10.06, 22:46
        niestety raczej nie jest to taka przyczyna. Przed wykreceniem było już widac ze
        na 2 cylindrach - 4 świece nie są suche jak pozostałe 4. A po wyrkeceniu były
        zaolejone również w pozostałej ich części. Silnik nie bierze oleju i nie kopci
        na biało - to donyslam sie bylaby oznaka spalania oleju.
        pozdrawiam
        • aquarius01 Re: olej na świecach 30.10.06, 09:55
          Wystarczy odkręcić pokrywę zaworów i wymienić uszczelkę, która w TS'ie skalda
          się z dwóch części. Z dużym prawdopodobieństwem podczas wymiany paska lub innych
          czynności poprzedni właściciel lub serwis nie wymienili uszczelki pod pokrywą
          zaworów i stąd masz ślady oleju na świecach. Jeżeli świece są zaolejone od
          strony elektrod jest to jedynie dowód na to, że to był najwyższy czas na ich
          wymianę i tyle. Jeżeli silnik nie kopci i nie bierze zbyt dużo oleju to nie ma
          sensu szukać dziury w całym :)
          • qbus00 Re: olej na świecach 31.10.06, 13:38
            Dokladnie jest tak jak pisze Aquarius01 - u mnie bylo podobnie. W komorze jednej
            ze skrajnych swiec bylo troszke oleju, winna uszczelka pod deklem zaworow. Nie
            ma co sie stresowac :).
            • michal6250 Re: olej na świecach 31.10.06, 15:17
              niestety jest to główna przyczyna zaolejonych świec. wystarczy tylko wymienić
              uszcelkę i będzie git

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka