18.11.06, 16:55
witam! jestem nowy na forum. poszukuję rozsądnego warsztatu zajmującego się dieslami w alfach. od czasu do czasu wyskakuje mi błąd doładowania turbiny, a jak do tej pory nikt nie podał przyczyny... pozdr
Obserwuj wątek
    • streetfighter69 Re: 2,4 jtd 18.11.06, 18:13
      a moze bys napisal skad jestes??? ;)
      • msieion1 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 00:07
        celna uwaga;-) warszawa
        • frogi_71 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 09:21
          Witaj!
          Alarm przeładowania turbiny dotyczy chyba wszystkich 2,4JTD, jak do tej pory
          nikt nie pochwalił się, że sobie z tym poradził w jakiś rozsądny sposób.
          Możesz pogadać z chłopakami z Lesznowoli pod wawą,
          Tomasz Seliga
          05-506 Lesznowola, ul. Okrężna 5
          tel. (0 22 797-37-87, 0-602-280091
          Słyszałem dobre opinie o tym serwisie.
          Ostatnio mam podobny problem ale jakoś z nim żyję, obecnie bardziej
          przeszkadzają mi stuki w zawieszeniu (czas je usunąć!)
          Pozdrawiam
          Grzegorz
          • streetfighter69 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 11:28
            Notlauf - klasyczna zmora niemal wszystkich uzytkownikow turbodiesli. Problem
            niekiedy rzeczywiscie jest trudny do rozwiazania.
            • msieion1 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 22:43
              dzięki wielkie, zatem ruszam w bój:-) chociaż ostatnio nie było nowych alarmów... ale powoli czas zbierać na nową turbinkę:-) a czy ktoś z was probował podkręcić jtd? mam wersję 136 KM i troszkę mi mało;-) ale bardziej interesuje mnie tuning mechaniczny, nie tylko nowy program sterujący. pozdrawiam
              • streetfighter69 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 22:52
                >czy ktoś z was probował podkręcić jtd? mam wersję 136 KM i troszkę mi mało;-)
                >ale bardziej interesuje mnie tuning mechaniczny, nie tylko nowy program
                >sterujący.

Tuning mechaniczny? A po co? W dieslu to nie taka prosta sprawa. Zreszta
                powinienes blogoslawic turbotraktor ze daja ci mozliwosc za 1500-2000zl
                podniesc moc o 30KM i 80Nm :) Wszyscy benzynowcy moga tylko o tym pomarzyc.
                • malgoska1 Re: 2,4 jtd 22.11.06, 22:55
                  Witam.

> Zreszta powinienes blogoslawic turbotraktor ze daja ci mozliwosc za 1500-
                  > 2000zl podniesc moc o 30KM i 80Nm :) Wszyscy benzynowcy moga tylko o tym
                  > pomarzyc.

Wszyscy? Chyba się "troszkę" zapędziłeś...

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
              • l2dodi Re: 2,4 jtd 22.11.06, 23:08
                Witam! Jesli chodzi o problemy z turbina to proponuje najpierw jej posluchac
                (czy odpala), a szczegolnie na obrotach ok.2,800-4000 tys. obr., z praktyki
                wiem ze na turbinach o zmiennej geometrii tu sie moze zaczynac problem.
                Jesli chodzi o krecenie mocy to mam Alfika 2.4 jtd z 136 na-170KM i jestem
                bardzo zadowolony.Miska ma 182tys. prebiegu, na kreceniu jade ok.80 tys. bez
                wad i problemow.
                • msieion1 Re: 2,4 jtd 23.11.06, 03:26
                  czego konkretnie powinienem nasłuchiwać? turbinka odpala i w zachowaniu samochodu nie widzę różnic, jedynie przy mocnym odejściu potrafi zakopcić na czarno. kto tuningował Ci silnik? czy zmieniałeś już turbinę?
                  • l2dodi Re: 2,4 jtd 23.11.06, 07:40
                    Jeśli turbina chodzi i auto ma odejście to myśle że nie ma powodów do paniki.
                    Moja ma zrobiony tzw.chiptuning, auto kupilem z tą zabawką, prawdopodobnie było
                    robione w Poznaniu ale szczegułów warsztatu nie znam. Turbiny jeszcze nie
                    zmieniałem bo nie narzekam jeszcze na jej pracę.
          • rockbit Re: 2,4 jtd 03.12.06, 16:38
            Muszę przyznać że ja sobie poradziłem. Oczywiście najpierw do wymiany poszła
            turbina i przez 3 m-ce było ok - ale póżniej znów wyskakiwał błą. Pojechałem do
            jednego scepa i po podłączeniu kompa nawet się nie zastanawiał tylko od razu
            wymienił mi zawór sterujący pracą łopatek (z przodu- przy pasie przednim). I
            jest OK.
            • msieion1 Re: 2,4 jtd 04.12.06, 22:36
              czy możesz podać namiar na tego speca? jaką wersję 2.4 JTD masz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka