Dodaj do ulubionych

ALFA 146 1.6TS!

24.11.06, 13:50
Witam Alfistów!Niebawem dołączam do Waszego grona.Kupuję alfę z 98 roku za 5
tyś.Problem w tym że stała przez 13 miesięcy nie odpalana.Czy poradzicie co
poczynić aby nic nie zepsuć pochopnym odpalaniem.Podobno silnik jest po
wymianie wariatora i rozrządu.Acha i pytanie czy ten silnik będzie pracował
na gazie 2 generacji?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dayvid Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 13:53
      Acha.Jak te samochody się ogólnie sprawują?Czy jeździ się przyjemnie?Czy
      naprawde są aż tak awaryjne?Do tej pory jeździłem oplami wv i saabami.Alfa to
      zupełnie nowe doświadczenie.Liczę na pomoc i sympatię!
      • uki145 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 14:35
        Witam! wszytsko zalezy od tego czy akceptujesz koszty serwisu sinikia Twin spark
        ( o których ciagle pisze sie n aforum -warto wiec poszukac)bo cała reszta jest
        w eksploatacji bardzo tania.wydaje mi sie jednak ,ze racze tak(bo serwis
        saaba ,bywa przeciez bardzo kosztwony:np wymiana łancucha rozdrzadu w
        niekótrych benzynówkach ;-) ) . tak czy inaczej zeby byc zadowolonym
        proponuje szukac aut dobrze utrzymanych (z tego rocznika rozsadna cena w
        granicach 11-13 tys zł ) . z autem które stało 13 miesiecy beda ogromne
        problemy:juz od razu nalezy wymienic tarcze hamulcowe klocki ,rozebrac szczeki
        (o ile bedzie sie je dało rozruszac ,bo jesli nei to bedzie trzeba kupic nowe)
        korektor siły hamowania .elementy zawieszenia i przeniesienia napedu beda tak
        skorodowane ,ze np wymiana osłony przegubu czy łozyska tylnego wahacza stanie
        sie praktycznie niemozliwa bez grzania i ciecia mnetalu ,sparciałe elementy
        gumowe ,korozja elementów osprzetu,nie mówiac o tym jak zareaguje silnik na
        nagłe odpalenie . proponuje rozwazyc dobrze zakup,bo 5 tys kusi ,ale ryzyko
        władowania jescze 10 jest spore.tym bardziej ,ze auto stało tyle czasu
        Pozdarwiam Łukasz
        • dayvid Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 14:43
          Dziękuję za rady.Może faktycznie jeszcze przemyślę ten zakup chociaż cena jest
          niezmiernie kusząca.Samochód jest krajowy salonowy więc uważam że to zaleta,
          ponieważ wiem z doświadczenia że samochody z Niemiec często są w gorszym stanie
          technicznym od naszych krajowych.Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem aby
          szybko sprzedać w momencie jakiś problemów.No i ten kolor.Biały
          niestety.Powinni nie robić w tym kolorze.Jeszcze raz dziękuję!Będę na bierząco
          pisał o postępach w ewentualnej transakcji.
          • streetfighter69 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:15
            Zastanawia mnie co to wogole za transakcja, jesli przed zakupem nie mozna
            chocby odpalic auta i sie nim przejechac. O te sprawy powinien zadbac
            sprzedajacy. A moze silnik jest zarzniety i do remontu? Nigdy nie wiadomo co
            sie kryje pod taka "okazja". Zreszta jesli chodzi o model 145/6 to zadbane auto
            mozna kupic juz za 7-8 tys. wiec nie wiem czy 5000 za "kota w worku" to taka
            dobra cena. Na twoim miejscu zmusilbym sprzedajacego zeby pozwolil odpalic
            silnik i sprawdzic jak pracuje - chociaz tyle. Nigdy nie kupilbym auta bez
            odpalenia silnika i przejechania sie nim. No ale twoja kasa, twoj problem (a
            moze PROBLEM).
            • dayvid Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:20
              nie nie.To trochę nie tak.Auto sprzedaje znajomy kolegi.Ja jeszcze się z nim
              nie widziałem natomiast oglądałem stojące zamknięte pod blokiem.Wszystkie
              informacje o aucie mam od kolegi ponieważ to on zastanawiał się nad kupnem tego
              samochodu.Ale się boi.Silnik podobno po remoncie.Prawdopodobnie umówię się na
              niedzielę z tym człowiekiem który sprzedaje i oczywiście odpalimy auto,
              przejedziemy się itd.Ale powszechie wiadomo że wady wyjdą po czasie.Panowie czy
              ewentualnie da się to przerobić na gaz ale zwykły, nie sekwencyjy?
              • streetfighter69 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:29
                > informacje o aucie mam od kolegi ponieważ to on zastanawiał się nad kupnem
                > tego samochodu.Ale się boi.Silnik podobno po remoncie.

Nie dziwie sie ze kolega sie boi. Coraz bardziej mi to auto smierdzi. Silnik po
                remoncie, 13 miesiecy bez odpalania, samochod kolegi kolegi itd. itp. Z
                kolegami to sie fajnie na dupy chodzi i na piwo, a wszelkie powazniejsze
                transakcje finansowe to juz troche inna sprawa. Ja bym tego nie traktowal jako
                zalete.
                Wg mnie bardzo sliska sprawa.
                • streetfighter69 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:31
                  A i o gazie II generacji zapomniej od razu. Silnik TS juz nawet bez gazu ma
                  mnostwo wrazliwych punktow i potrafi sprawiac problemy.
                  Moze ty lepiej poszukaj znow jakiegos Saaba?
                  • dayvid Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 16:13
                    Może to jest myśl z tym saabem ale jest ogromna różnica w cenie.Z saabem nie
                    jest łatwo aby kupić w dobrym stanie.Wogóle niby tych samochodów są miliony a
                    jak człowiek chce coś kupić to się robi problem.Problemu nie mają jedynie
                    ci,którzy się nie liczą z kasą.No nic.Obejżę tą Alfę i podumam.Może nie jest aż
                    tak źle.Dzięki i pozdrawiam!
                    • maliek Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 20:27
                      Ta Alfa to jednak ryzykowna inwestycja. Tak jak napisał uki większość elementów
                      gumowych wraz z hamulcami będzie do wymiany. Olej w silniku mógł już stracić
                      swoje właściwości, więc odpalenie i jeżdżenie na nim może przynieść więcej
                      szkody niż pożytku.
                      Znajdź może lepiej inną Alfę, ponieważ możesz dołączyć do grona ludzi, którzy
                      uważają, że Alfa to największy złom, jaki jeździ po drogach.
          • marcingtv155 Re: ALFA 146 1.6TS! 25.11.06, 05:26
            hi, hi..to moje marzenie biała alfa, np. gtv...albo 145...bajka, oczywiście gdy
            lakier nie jest wyblakły, i wygląda jak auto firmowe....ja szukałem białej
            155...widziałeś w tym koloże na żywo..na ładnych felgach powala..albo ostatno
            na alegro była biała gtv..rewelacja....Większość białych aut wygląda
            kiepsko....ale nie alfy..mniam...
        • mumio145 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:01
          :))))
        • krechu Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:17
          KOREKTOR SIŁY HAMOWANIA! nareszcie ktoś wymówił tę nazwę czyli wie co to jest.
          W moim bolidzie coś robi dzyń dzyń przy ruszaniu i hamowaniu. Ktoś mi bąknął,
          że muszę sobie przesmarować KSH czy wiesz może jak się do tego zabrać bo ja się
          nad tym biedzę już parę ładnych miechów. Nie mam kanału ani dobrego
          podnośnika, więc ciężko mi się do tego zabrać.

Byłbym wdzięczny za jakąś radę

Pozdrawiam
          Krechu
          AR 145 1.4 Bx
          • uki145 Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 15:50
            Witam! oj ale skad masz pewnosc ,ze to korektor. objaw jego nieprawidłowej
            pracy nie polega na dzyn dzyn ;-).umieszczony jest przy tylnej belce-przy jej
            srodku (łatwo go znalezc bo dochodza do niego przewody z płynem hamulcowym) .to
            urzadzenie mechaniczne ,które pod wpływem obciazenia pojazdu zmienia swoje
            ustawienie zwiekszajac siłe działania hamulców tylnych . z biegiem czasu
            rdzewieje i sie zapieka.efekt: jak sie zapiecze na pustym aucie to tył słąbo
            hamuje obciazony ,jak sie zapiecze na obciazonym to sie blokuja hamulce tylnej
            osi przy hamowaniu nieobciazonym autem. najłatwiej to zweryfikowac na stacji
            diagnostycznej(badanie siły działania tylnych hamulców :jak bedzie za
            słabo ,albo za mocno to an 70 % korektor) jak go rozruszac ,oj w 10 letnich
            alfach bywa ciezko .w 145 da sie to zrobic bez kanału (podnosimy auto tak zeby
            koła były w powietrzu ,wsuwamy sie pod auto i psikamy substncjami do walki z
            korozja (wd -40 i takie tam ) ruszamy krektorem z całych sił .jak nie uda sie
            go ruszyc to pozostaje jedynie wymiana (koszt w granicach 100 zł ) jednak przy
            wymnianie czesto nie da sie wykrecic przewodów hamulcowych(rdza ) i trzeba je
            zwykle wymienic (oczywioscie tył) .Pozdrawiam i radze najpierw dokładnie
            zdiagnozowac problem bo z korektorem i przewodami to jakies 5
            godzin "pieprzenia" .Pozdrawiam Łukasz
          • maliek Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 20:22
            Tak jak napisał uki korektor to urządzenie mechaniczne, które potrafi
            się „zpiec”, lecz ja bym odradzał jego naprawę poprzez działanie na nim płynami
            do penetracji zardzewiałych elementów. To jest jednak układ hamulcowy, więc
            lepiej kupić nowy element.
          • krechu Re: ALFA 146 1.6TS! 27.11.06, 08:40
            Witam. Ja nie mam pewności, że to korektory natomisat nie mam już żadnej
            koncepcji. Wahacze z tyłu zregenerowane, gumy wyminione, bębny przeszlifowane,
            wymienione szczęki - faktycznie tył mi się zapiekał nawet jak nie wrzucałem
            ręcznego na postoju (jeżdże samochodem rzadko ale w trasy - z reguły po 3-4 dni
            stoi). Hamuje prawidłowo a dzyń dzyń jak było tak jest. Rozebrałem już
            wszystkie plastiki, żeby sprawdzić czy czegoś pod nimi nie ma. Walczę z linką
            od ręcznego - na razie jest umocowana. Osłony wydechu (te z azbestem)zostały
            wycięte bo już nie było co z nimi zrobić, wydech nowy - cały z katalizatorem.
            Dźwięk jak powiedziałem wydaje się dochodzić z tylniej osi czasem jest tylko
            pojedynczy a czasem dwa - przy ruszaniu na 1 i potem na dwa oraz przy hamowaniu.

Pozdrawiam
            Krechu
            AR 145 1.4 Bx
    • ttomee Re: ALFA 146 1.6TS! 24.11.06, 14:45
      sprawdź czy jest olej przed odpaleniem :))
      a na poważnie - takie auto co stało 13 miechów może jednak sprawiać kłopot.
      Najlepiej niech odpali i rozrusza ja poprzedni właściciel. Nie kupuj kota w
      worku, mimo że tani.

Auto jak jest dobrze utrzymane nie sprawia większych problemów a daje dużo
      radości z jazdy.
      Pozdrawiam
      Tomek 146 TS
    • alces1 Re: Zastanow sie dobrze. 25.11.06, 01:57
      Ja bym sobie odpuscil - 13 miesiecy pod blokiem, nawet bez urochomienia
      silnika? To porazka! - Wiemy juz dlaczego tak atrakcyjna jest cena... jesli ja
      kupisz, to smialo mozesz doliczyc kilka tysiecy do tych pieciu i co wiecej,
      samochod czesciej bedzie stal niz jedzil, a pewnych "bolaczek" po tak dlugim
      okresie na postoju pod golym niebem nie pozbedziesz sie raczej nigdy. Ja
      osobiscie Ci odradzam. Ten samochod mozna kupic za te pieniadze, ale na czesci.
      Poszukaj innej 146, a napewno znajdziesz, lecz pamietaj o zasadzie: tania Alfa,
      to droga Alfa...
      Co do pytania o LPG. Sam mialem T.S.a z instalacja LPG i sprawowala sie
      wysmienicie! Nalezy tylko pamietac, ze musi to byc instalacja z sekwencyjnym
      wtryskiem gazu. Jesli zamontuja Ci ja fachowcy znajacy sie na rzeczy i bedziesz
      przestrzegal zasad jej uzytkowania, to bedziesz zadowolony. Pozdrawiam
      • streetfighter69 Re: Zastanow sie dobrze. 25.11.06, 09:02
        > Co do pytania o LPG. Sam mialem T.S.a z instalacja LPG i sprawowala sie
        > wysmienicie! Nalezy tylko pamietac, ze musi to byc instalacja z sekwencyjnym
        > wtryskiem gazu

A jak widzisz kolega pytal o instalacje II generacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka