18.12.06, 20:01
Witam,
obecie posiadam alfetke 156 z 1998 roku. Juz w przyszlym roku bede zmienial
samochodzik na nowszy - oczywiscie tez alfa, to chyba normalnie jakis
bakcyl :)

Zastanawiam sie jaki motor wybrac: diesel`a czy benzynke( 2.4jtd czy 2.0jts
rocznik powyzej 2003 a bycmoze i nawet wersja po fl).

Czy juz mozna powiedziec cos ciekawego o silnikach JTS, a mianowicie jak sie
sprawuja, czy nie ma z nimi takich klopotow jak z TS-ami ? Diesel interesuje
mnie mnie tylko i wylacznie ze wzgledow ekonomicznych nie mniej jednak ma on
kopa ale nie wydaje mi sie ze az takiego jak 166 konna benzynka - moze ktos
sie pokusi o napisanie jakie maja np czasy wyprzedzania, jakie przyspieszenie.

Na forum zadziej sie pisze o dieslach dlatego pytam jak z ich funkcjonowaniem,
czy sa "mniej" bezawaryjne niz benzynki i na co szczegolnie zwrocic uwage
przy zakupie diesla, jakie sa koszty serwisowania jtd w porownaniu do
silnikow jts.

No i sprawa kolejna czy zawieszenie jest takie samo jak w starszych
modelach ? tzn wielowahaczowe z przodu i kolumna z tylu , czy moze cos
zostalo ulepszone ?

pozdrawiam
Łukasz
Obserwuj wątek
    • chunkpunk Re: JTS a JTD 18.12.06, 20:56
      Mam GTA 3.2 I 2.4JTD na dzien dzisiejszy raczej tylko klekot
      GTA do "kosciola" :))) i na stacje benzynowa.
      Klekot ciezki jest do 2.0jtsa przez co zawiecha szybko siada taka sama jak w
      innych 156, mocniejsze lapy pod silnik,sprezyny itd.
      wdlg mnie klekot mniej awaryjny jakos ino trzeba dbac :)
      2.4 2003-> to 175 kuni ma widzialem po modach na 200 robione przez mastersa wiec
      chyba sie fajnie smiga
      moja ma 180/380 z 2001 roku
      noi te 2.4 jak na klekota fajnie burczy :) albo tlumik sie konczy :0

• dudix83 Re: JTS a JTD 18.12.06, 21:28
        kiedys myslalem o GTA ale raczej nie ze wzgledu na znacznie wieksze zuzycie
        paliwa w poronaniu do chocby 2.0jts no i za niedlugo chyba bede mial rodzinke
        wiec ... :) chociaz jezdzic tylko taka do kosciola hmmm....... z rodzinka :D -
        nie no zartuje.

Ujme to jeszcze tak: jestem osoba ktora lubi sobie depnac i miec ten zapas
        koni :) a wiem tez z sekcji ze 2.4 jtd (150 bhp) jakas taka mulowata jest -
        trafila sie kiedys taka jedna na trasie i nie dala rady "marnemu syfikowi" :)

Bardziej skalanilbym sie chyba ku benzynie- jakos tak bardzie do mnie
        przemawia :)

a moze ktos jeszcze sie wypowie jesli chodzi o uzytkowanie jts`ow ?
        • alcol Re: JTS a JTD 19.12.06, 00:05
          Widać, że nie jeździłes nigdy klekotem bo farmazony pi...lisz - bez urazy ;)
          Po 1 klekot robi w większości przypadków wrażenie, że jest dużo mocniejszy niż dane na papierze ponieważ moment obrotowy po przekroczeniu 2000 jest tak duży, że auto katapultuje naprawdę z duzo siłą do przodu ale efektywne przyspieszanie kończy się już w okolicach 4000 obr/min. gdzie benzyna dopiero się ożywia - czyli zupełnie inna charakterystyka do której trzeba się przyzwyczaić.
          Po 2 pierwsze słyszę, żeby 2,4 i to 150konne było mulaste - chyba z defektem. Moja bella ma tylko 136 koni ale nie powiedziałbym nigdy o niej, że jest mulasat. Pewnie apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałbym większy wygar ale wierz mi, że dieselek na trasie ze swoją elastycznością objedzie często mocniejsze na papierze benzyny i zrobi to bez większego wysiłku.
          Po 3 - traktor jest mniej poręczny :( jeździłem 1.8 TS i w mieście jest poprostu bardziej poręczna od mojej 2,4 a na krętej drodze ma mniejsze tendencje do podsterowności.
          Po 4 - na biegu jałowym dizel zarówno w kabinie jak i na zewnątrz brzmi ochydnie jak każdy diesel ale w trakcie jazdy 5 cyl. w 2,4 brzmi naprawdę dobrze i bardzo rasowo - ja byłem mile zaskoczony.

pzdr
          • chunkpunk Re: JTS a JTD 19.12.06, 08:37
            NO :)
            dodam ze na 156.net ludzie marudza ze to 20v 2.4 jest bardziej mulasta od 10v
            ciekawe :)))
            a i GTA jak pociagniesz na wysokich obrotach to potrafi zassac nawet 25-30 wiec
            na dzien dzisiajszy gdzie 30 groszy na litrze wejda lada dzien klekot i tylko
            klekot
            chyba ze cos nowego wymysla
          • dudix83 Re: JTS a JTD 19.12.06, 22:25
            Witam,
            Ad. Po 1
            to prawda ze robi wrazenie ze jest mocniejszy - czuje sie to siedzac w fotelu i
            w czasie przyspieszania nie mozna sie oderwac od siedzenia - mozna powiedziec
            ze efekt, wrazenie lepsze o wiele od benzynki. Tak jak napisales ze calkiem
            inna charakterystyka pracy - nie jestem znowu zielony ze nie wiem jaka jest
            generalna roznica miedzy dieslem a benzyna.

Ad. Po 2
            To sie zgadza ze ropniaki potradia objechac nie jedna benzynka :) jak to
            zrobilo kiedys Toledo Tdi 150km z moja 2 litrowa alfa - jak tylko zapinalem 3
            bieg to od razu nadrabiali i mnie wyprzedzali :/
            Nie wiem moze to 2.4 jtd bylo z defektem ale moja 156 2.0 TS zostaje w tyle( a
            jedyna rzecza zepsuta w samochodzie to regulator napiecia nawiewu oraz luzy na
            kolumnie kierowniczej co nie ma wplywu na osiagi) za civiciem tak do 110 km/h a
            potem idzie no bo to wieksza pojemnosc .

Ad. Po 3
            masz na mysli to ze jest ciezszy i ogolnie "trudniej" nim sterowac ?

Ad. Po 4
            nie wiem nie slyszalem na zywo 2.4 jtd :)
            • alcol Re: JTS a JTD 20.12.06, 18:23
              > Ad. Po 3
              > masz na mysli to ze jest ciezszy i ogolnie "trudniej" nim sterowac ?
              Mam na myśli, że czuć cięzki przód auta zarówno przy szybkiej jeździe na krętej
              drodze jak również podczas miejskiej jazdy kiedy to trzeba uważać na
              torowiskach i dziurach bo krutki skok zawieszenia powoduje czasem niemiłe
              dobijanie - aż serce mi sie wtedy kraje :( staram sie unikac takich sytuacji ;).
              Poza tym diesel szybciej wyhamowuje silnikiem i do tego równiez trzeba sie
              przyzwyczaić.
              To są takie małe minusy traktorów do których nalezy przywyknąć.

> Ad. Po 4
              > nie wiem nie slyszalem na zywo 2.4 jtd :)

TS brzmią ładnie i rasowo ale wkręcajace się na obroty 2,4 brzmi równie dobrze
              a IMHO nawet lepiej - 5 cyl. zarówno w beznzynie jak i w dieslu brzmi inaczej
              dzwięk jest niższy i bardziej przypomina fałkę niz rzędowa 4 - miodzik :)
              • dudix83 Re: JTS a JTD 20.12.06, 21:42
                alcol napisał:

> > Ad. Po 3
                > > masz na mysli to ze jest ciezszy i ogolnie "trudniej" nim sterowac ?
                > Mam na myśli, że czuć cięzki przód auta zarówno przy szybkiej jeździe na
                krętej
                >
                > drodze jak również podczas miejskiej jazdy kiedy

No to sie domyslam ze inaczej tez jest z droga hamowania - pewnie jest dluzsza
                w dieslu niz w benzynie ?
                (zreszta podoba sytuacja jak w 2.5 V6 i x.x TS)

Piszac o krotkim skoku zawieszenia chodzi Ci o to ze klekot jest nizszy dlatego
                ze jest ciezszy czy ogolnie jest obnizony w stosunku do TS-a ?

A z tym dzwiekiem to ciekawe :) zawsze mi sie marzyla V6stka :) - wyglada na to
                ze bede ja mial w wydaniu ekonomicznym :)

pozdro i dzieki
                dudi

• alcol Re: JTS a JTD 21.12.06, 00:04
                  Hamulce są okej - brzytwy :)
                  IMHO zawieszenie w przypadku 2,4 jtd mogłoby być trochę twardsze - wtedy nie dobijałoby na nierównościach. Czy jest obniżony tego nie wiem - mam standardowe sprężyny ale jak stoi obok 1,8 TS znajomego to przód faktycznie trochę niżej schodzi - może to poprostu efekt sporo większej masy silnika.
            • kojocina2 Re: JTS a JTD 21.12.06, 08:00
              A czy jechałeś (prowadziłeś)kiedykolwiek alfe 2,0 JTS 165KM? Bo narazie
              porónujesz diesla do 2,0 TS a to inna bajka.
              • chunkpunk Re: JTS a JTD 21.12.06, 08:07
                Jaka inna bajka ?
                mam 3.2 i mam 2.4
                jezdzilem ts i jts praktycznie wszystkimi wersjami
                i jakos innej bajki nie widzialem
    • andrzejsroka Re: JTS a JTD 19.12.06, 00:13
      Tylko 3 grosze nt JTS - nie mam, ale przy okazji poszukiwań przyczyny
      zaświecania się kontrolki EOBD w moim 1.6TS, natknąłem się na sporo wypowiedzi
      użytkowników 2.0 JTS o świeceniu tej kontrolki i komunikacie błędu sondy lambda
      na examinerze. Rozwiązanie problemu, które to niby ASO powinny znać - zmiana
      miejsca położenia konektora od sondy lambda na dalsze od kolektora.

Pozdrawiam
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka