wojtekx26 11.01.07, 21:19 prawdopodobnie mam przedmuch w silniku objawia sie to niebieskim dymem z wydechu ale rzadko moze są jakies tansze sposoby na naprawe niz remont silnika ubytki oleju nie są zbyt duze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurtz25 Re: 2.4 jtd mam problem 11.01.07, 22:40 sprawdz elektrozawor i szczelnosc dolotu powietrza.Ale raczej elektrozawor Odpowiedz Link
wojtekx26 Re: 2.4 jtd mam problem 12.01.07, 10:57 co ma wspolnego z tym elektrozawor mam widoczny wydobywający sie dym z miarki oleju to raczej jest cos nie tak z silnikiem tak myslałem dodac jakis srodek do oleju ktory uszczelnia Odpowiedz Link
bedboys Re: 2.4 jtd mam problem 12.01.07, 15:11 Jeżeli z jakiegoś powodu silnik twojego auta ma dość to te specyfiki lane do oleju nic nie dadzą a mogą zaszkodzić. Skutek bedzie taki że kupisz to, to coś nalejesz a naprawę i tak bedzie trzeba wykonać. Takie objawy prawie zawsze świadczą o słabej szczelności cylindrówa więc rokowania nie są za dobre. Odpowiedz Link
bedboys Re: 2.4 jtd mam problem 12.01.07, 15:13 Ale najpierw napisałeś że niebieski dym wydobywa się zwydechu a to nie koniecznie świadczy o uszkodzeniu mechanizmu tłokowego potem ze z miarki oleju ?? - zdecyduj się z tym objawem Odpowiedz Link
wojtekx26 Re: 2.4 jtd mam problem 12.01.07, 16:16 dym z miarki oleju wydobywa sie po rozgrzaniu silnika a z wydechu jak ostrzej chwile pojezdze i zwolnie to wtedy przez jakies 15 sekund wydobywa sie niebieski dym Odpowiedz Link
bedboys Re: 2.4 jtd mam problem 12.01.07, 17:06 Trzeba by sprawdzić ciśnienie sprężania nie ma co kombinować bez tego. Bo wcale nei musi to swiadczyć o uszkodzeniu samego silnika Odpowiedz Link