Dodaj do ulubionych

olej w kolektorze,help!

11.02.07, 22:55
po naprawie zerwanego paska w tzw"autoryzowanym serwisie" silnik zaczal brac
ok litr oleju na 300km,tragedia poprostu oczywiscie madrala w gajerku wciskal
mi ze to wina pierscieni-bzdura,przed ich naprawa bral 100 na 1000.
zaczalem szukac i znalazlem olej w kolektorze ssacym,czy ktos mi powie skad
sie tam bierze,bo juz wymiekam.z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • maliek Re: olej w kolektorze,help! 12.02.07, 08:31
      Ja ma to samo. Po trzykrotnym zerwaniu paska zozrządu i naprawie za każdym
      razem na gwarancji w ASO silnik po ostatniej naprawie zaczął brać litr oleju na
      1000 km. Aktualnie silnik jest w kawałkach w ASO niezależny rzeczoznawca
      pomierzył silnik i czekam na jego opinie. Jak na razie wiem że mam starte
      krzywki wałaków rozrządu.
      Olej w kolektorze może się brać ze żle naprawionej głowicy a dokładnie zaworów
      lub z układu tłok-cylinder. Radzę to reklamować tak jak ja chciaż u mnie trwa
      to od października i jak narazie końca walki nie widać.
      Gdzie napawiałeś swoją Alfę?
    • ikar_29 Re: olej w kolektorze,help! 12.02.07, 11:41
      a tak z ciekawości - przy jakim przebiegu panowie pękł wam pasek??? Wymienialiście rozrzad?

Pozdrawiam Ikar
      • maliek Re: olej w kolektorze,help! 12.02.07, 15:14
        Pierwsza wymina paska była około 62 tyś km. Zrobiłem to u znajomego który był
        dilerem FIAT-a ale zmienił markę. Nic mnie to nie koszotwało ale nie dał mi
        gwarancji bo nie mógł naprawiać samochodów innych marek niż te które
        sprzedawał. Pasek pękł przy przebiegu 85 000 km. Naprawiłem w ASO i zapłaciłem
        3700 zł. Drugi raz pękł przy 115 000. Naprawa na gwarancji. Trzeci raz przy 147
        000. Naprawa na gwarancji i dopiero teraz zanaleźli przyczynę. Zużyte koła
        wałków rozrządu. Po tej trzeciej naprawie silnik zaczął brać 1 l na 1000 km
        oleju Lotos Syntetic. Po kontroli silnika w ASO i sugestii abym zmienił olej na
        gęstszy (półsyntetyk Lotos 10W40) co zrobiłem u nich silnik palił nadal olej a
        nawet brał go coraz więcej. Akutalnie silnik leży w kawałkach w ASO a ja czekam
        na opinię rzeczoznawcy co było przyczyną starcia krzywek wałków rorządu i
        nadmienego zuzycia oleju.
        • ikar_29 Re: olej w kolektorze,help! 13.02.07, 11:08
          współczuje historii z silnikiem.Po zakupie AR 156 2.0 moje pierwsze działania były ukierunkowane na wymiane rozrzadu - ze szczególnym zwroceniem uwagi - właśnie na koła zebate, ktore po prostu sie zużywaja./ z reszta nie wiedzialbym tego gdyby nie to forum/ Kiedys pękł mi pasek w silniku Rovera - wtedy kupiłem drugi motor- koszty naprawy były b.wysokie.
          Swoja droga ciekawe czemu te koła sie zużywaja? Czyżby slaby materiał???

Powodzenia zycze

Ikar
          • maliek Re: olej w kolektorze,help! 13.02.07, 14:59
            Słaby materiał to chyba mało powiedziane. Jak dla mnie to jest tragicznie słaby
            materiał. Może przyczyną jest to że są to koła produkcji niemieckiej a w mojej
            Alfie większość rzeczy które się posuło lub zużyło miało napis made in germany
            (to moje własne przemyślenia).
        • spark1.8 Re: olej w kolektorze,help! 14.02.07, 08:28
          > Zrobiłem to u znajomego który był
          > dilerem FIAT-a ale zmienił markę. Nic mnie to nie koszotwało ale nie dał mi
          > gwarancji bo nie mógł naprawiać samochodów innych marek niż te które
          > sprzedawał

dziwne tłumaczenie. Wykonał robotę (jeżeli wykonał, byłeś przy tym? Znajomi
          mechanicy to kopalnia kitu)i musi dać na nią gwarancję. Gdyby mógł naprawiać
          tylko te samochody które sprzedaje, już dawno nie byłby żadnym dilerem tylko
          bezrobotnym. Dilerzy nie mają takich ograniczeń. Gdybym miał wysoką gorączkę,
          mógłbym spokojnie jechać z Alfą do np. Reno i finansować ich reklamy.
          • maliek Re: olej w kolektorze,help! 14.02.07, 09:25
            Może jest dziwne, ale prawdziwe. Robiłem to w okresie, kiedy zmienił markę i
            nie miał jeszcze zgody na naprawę samochodów innych marek. Teraz już ma. Z
            perspektywy czasu widzę, że może to był błąd dać naprawić samochód kumplowi,
            ale po pęknięciu paska odstawiłem go do ASO a tam mają podejście, że to się
            zdarza i wymienili tylko to, co było popsute bez szukania przyczyny awarii.
            Jednym słowem wysokiej klasy i drodzy wymieniacze części. Do mechaników a tym
            bardziej diagnostów to im bardzo daleko.
    • mechanikles5 Re: olej w kolektorze,help! 12.02.07, 19:51
      masz pewnie silnik TS , naprawiając ten silnik po zerwaniu paska rozrządu
      trzeba nie tylko naprawić głowice ale trzeba wymienic kompletne tłoki. Trzeba
      sprawdzić korbowody i wał . Osobiście naprawiłem kilkadziesiąt tych
      silników nie chwale się poprostu wydaje mi się że je znam . Za 3700 nie
      da się go prawidłowo naprawić lub będzie ciężko.
      • maliek Re: olej w kolektorze,help! 12.02.07, 20:17
        Po trzech naprawach mojego silnika przez ASO też do tego doszłem że powinni
        sprawdzić średnicę cylindrów, wymienić tłoki.
        Naprawiając samochód w ASO ma się nadzieję że pracują tam ludzie kompetentni
        potrafiący znaleźć przyczynę awarii i ją usunąć. Praktyka pokazuje jednak
        jednak całkiem co innego. Ja miałem pecha że trafiłem na standartowych
        pracowników ASO czyli wymieniaczy części a nie mechaników i co roku musiałem
        jeździć z tym samym aż w końcu mój silnik stwierdził że ma dość.
        • pachanga73 Re: olej w kolektorze,help! 21.02.07, 16:22
          wlasnie niedawno zmienilem caly dol silnika po przebiegu 80tys nie rozbierany i
          dalej jest ta sama historia,olej litr na 300km! wiec musi to byc problem
          glowicy.jeszcze raz rozbiore ten silnik i sprawdze kanaly olejowe pod
          cisnieniem,zuwazylem ,ze przez jeden otwor szpilki kolektora wydechowego
          wyciekal olej przed jej zakreceniem.uwazam ze nie powinien.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka