Dodaj do ulubionych

pechowa alfa

13.04.07, 14:37
Długo się nie odzywałam. Wiec jestem. Znowu z problemem. Trzy tygodnie temu
wymieniłam sondę. Auto chodziło dużo gorzej. Okazało się, ze jest pęknięta
obudowa od kolektora. Skleiłam. Trochę lepiej, ale nadal wariowały obroty +
źle odpalał z rana, tzn. długo go trzeba było trzymać aż załapie. O. K.
Świece. Wymieniłam - koszt banalny bo 700,00 zł ale podobno inne nie pasowały.
Pojechałam ustawić gaz. Jazda w porządku, ale przez tydzień. Później to samo.
Znowu pojechałam z gazem, bo do tego samochód zachowywał sie jakby miał
czkawkę. Odpowiedź: założona niewłaściwa sonda do tego auta. Bosh- ale nie
pasuje. Znowu sonda. Jest nowa. Ale dalej auto źle odpala, a później klekocze
jak diesel. Dajcie mi jakąś sensowna radę, bo nie wiem czy go podpalić czy
skopać. Nie jestem już zwolenniczką tych pięknych włoskich aut...:(
Obserwuj wątek
    • frogi_71 Re: pechowa alfa 13.04.07, 16:08
      Witaj!
      Zanim zaczniesz zmieniać samochód zmień gazownika bo jakiś prymitywny badziew
      założył do Twojej AR i wydaje się nie mieć wielkiego pojęcia o silnikach z
      wtryskiem benzyny, ciekawe dlaczego pękł kolektor. Jaki przebieg miałaś na
      poprzedniej sondzie? Mogła polecieć od zbyt bogatej mieszanki, czy silnik tak
      samo źle chodzi na benzynie jak na gazie? Niezłe ceny ma ten gazownik ciekawe
      jakie świece założył.
      Teraz konkrety:
      Sonda ma niewiele do powiedzenia w momencie zapalania silnika ponieważ zimna nie
      daje prawidłowych wskazań, do czasu zagrzania silnik pracuje na ustawieniach z
      pamięci sterownika
      Klekotanie typu diesel - uszkodzony wariator, zbyt niskie ciśnienie oleju, luz
      na zaworach (za niskie ciśnienie oleju), przesunięty pasek rozrządu o kilka zębów
      Trudności z uruchamianiem - przesunięty pasek rozrządu o kilka zębów (1-3)
      uszkodzony czujnik położenia wału, zły skład mieszanki powietrze paliwo np.
      wskutek zatkanych (zapieczonych) wtryskiwaczy bo gazownik nie zrobił odcięcia
      wtryskiwaczy benzyn jak jeździsz na gazie i uszkodziły się od pracy na sucho
      Wniosek sama nie naprawisz zmień serwis na inny, alfy TS u kowala nie naprawisz,
      technologia tego samochodu w wielu dziedzinach wyprzedziła konstrukcje do
      których przyzwyczaili się kowale o co najmniej 5 lat, dodatkowo masz pecha jak i
      my wszyscy, jakże piękno i urok często nie idą w parze z trwałością i
      solidnością materiału, zupełnie jak wśród ludzi.
      Powodzenia, głowa do góry na przyszłość nie dawaj się naciągać.
      Grzegorz
      AR 156 2,4JTD
    • klaudiusz76 Re: pechowa alfa 13.04.07, 17:43
      Rzeznik Ci naprawia to auto czy kto?
      Napisz skad jestes to podamy Ci gdzie warto serwisowac a ktorych miejsc unikac.

Pewnych czesci nie kupuje sie tzw. odpowiednikow a oryginaly albo sprawdzone
      zamienniki.

Do tego 8 swieczek kosztuje ok 450 zl + wymiana. Swieczki wymieniasz co 100 tys
      km.

Pozd.
      KL
      • bedboys Re: pechowa alfa 13.04.07, 17:55
        Ja również mogę się podpisać pod tym co napisali przedmówcy. Dodam jedną
        rzecz z twojego opisu ( pęknięty kolektor) wygląda na to że masz założoną
        instalacje tzw mieszalnikową a ona popierwsze się nie nadaje do silnika typu
        TS, a po drugie jak już jest to bardzo mocno upośledza silnik - nigdy nie
        będzie dobrze na takiej instalji. Radzę Ci to samo zmień mechnika bo ten
        wykończy Alfę i Twoją kieszeń.
        • ikar_29 Re: pechowa alfa 13.04.07, 20:08
          qrcze, zdolny jakis ten gazownik...jak on zalozyl mieszalnikową instalacje do
          tego auta??? Jak napisali przedmowcy, daj znac skad jestes wtedy byc moze uda
          sie polecić kogos, kto doprowadzi do ładu Twoją Alfe

Pozdrawiam Ikar
          • mumio145 Re: pechowa alfa 14.04.07, 15:39
            kupilas truposza, dziewczyno, juz w twoim pierwszym wpisie było to widac.
            Sprzedaj to auto póki jeszcze ktoś je kupi.
      • maniaczka.alfa Re: pechowa alfa 16.04.07, 08:26
        Gaz jest założony sekwencyjny. Wczoraj zrobiłam trochę kilometrów. Chyba dużo
        pali, bo jakieś 14/100. A jestem z łódzkiego, Radomsko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka