Dodaj do ulubionych

Watpliwości przed wymianą

16.06.08, 13:49
Własnie zabieram sie do wymiany tarcz i klocków z przodu w 145/1.6.
Jakie tarcze i jakie klocki polecacie? Podobno zestaw Brembo i
Ferodo jest OK ale dość drogo wychodzi. Czy mozna załozyć inne
tarcze i klocki bedz widocznej straty jakosci hamowania:)? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Watpliwości przed wymianą 17.06.08, 09:53
      Tommy - temat był już na tym forum wiele razy poruszany. Myślę, że odpowiedź znajdziesz w archiwum. Ja ze swojej strony dodam, że jakiś ponad rok temu wymieniałem sam wszystkie tarcze i klocki. Zajęło mi to jeden dzień. Zdecydowałem się na tarcze Mikoda (nacinane i nawiercane) i klocki Ferodo i ten zestaw jak na razie u mnie spisuje się doskonale - choć opinie na temat tarcz Mikoda są różne ja polegam na swojej. Całość przeżyła już dwa badania diagnostyczne i praktycznie z wyników badania siły hamowania można wyciągnąć wniosek, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Mój wybór był podyktowany raczej stosunkiem ceny do jakości i jak widzę był to wybór trafiony.
      • tommy_bx Re: Watpliwości przed wymianą 17.06.08, 10:54
        Wiem, ze był poruszany. Ale teraz, po pewnym czasie eksploatacji pewnie mozna
        liczyc na nowe wnioski. Mikoda i Ferodo. Nawiercane. Wlasnie mysle, czy warto
        inwestowac w nawiercane. Nie jezdze 200 na godzine i nie hamuje gwaltownie na
        torze rajdowym. Moje stare tarcze maja chyba trzy lata. Tak wynika z dokumentow
        sprzedawcy. Ja na nich jezdze rok niecaly.
        • aquarius01 Re: Watpliwości przed wymianą 17.06.08, 15:27
          Pisałeś, że chcesz wymienić zarówno tarcze i klocki a z tego co piszesz to raczej należało by się przyjrzeć samym klockom. Tutaj wybór jest prosty - Ferrodo jest chyba najlepszą propozycją z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości. A w temacie nawiercanych tarcz... ja też nie śmigam 200 km/h - wyrosłem już z tego - jazda torowa też nie jest moim koniem a tarcze nawiercane są dlatego, że różnica między pełnymi i nawiercanymi była akceptowalna - tarcza nawiercana była tańsza od bębna - a wyglądają bardzo porządnie i mają zdecydowanie lepsze odprowadzanie ciepła - pomijam fakt, że są lżejsze. Pomyśl, może warto się nad nimi zastanowić - to chyba Twoja tarcza www.mikoda.pl/public/sklep.php?Content=det&id=9 ? :)
          • tommy_bx Re: Watpliwości przed wymianą 17.06.08, 18:51
            dzięki, Zbychu. Przyjrze sie. Wymieniam tarcze równiez, bo wyraznie
            są zjechane, rant stoi, to juz nie jest bezpieczna tarcza. Z tyłu są
            nieco grubsze, wiec tył zostawie na ten rok.
            • tommy_bx Re: Watpliwości przed wymianą 18.06.08, 18:10
              Mialem kupic Mikode i Ferodo ale polecono mi zarówno tarcze jak i
              klocki Lukas. Czy ktos je miał/uzywał/może ocenic? marka jest chyba
              dosc solidna.
    • sneerr Re: Watpliwości przed wymianą 19.06.08, 16:28
      Z tego co wiem, w klockach jest piekielnie wazna zdolnosc
      odprowadzania ciepla (piekielne temperatury), to wlasnie glównie
      podraza cene klocków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka