Dodaj do ulubionych

Alfa 145 Boxer

17.11.03, 16:37
Witam wszystkich Alfistów i nie tylko!
Moim autkiem jest ar145 1.4 boxer (1.3 ie). Mam niestety kilka problemow z
nim co jakis czas. Z wiekszoscia sie uporalem ale jak jade do warsztatu z
problemem to mechanicy sie cos nie bardzo potrafia wyrazic na temat tego
silnika i jego ewentualnej usterki, albo opowidaja jakies bzdury. Tak mi sie
wydaje. Tak wiec postanowilem sie podszkolic troche i dowiedziec cos wiecej
na jego temat. Niestety nie ma zbyt wiele literatury na ten temat. Znalazlem
jakies ogolne info na cuoresportivo.pl i nic wiecej. Najchetniej kupie ksazke
typu "Sam naprawiam" lub cos podobnego (moze byc po angielsku). Prosze o
jakies info, linki lub jakiekolwiek porady dotyczace tego auta.

Z gory dzieki,
Przemek
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: Alfa 145 Boxer 17.11.03, 18:21
      O ile wiem w Polsce nie wyszła taka książka.....Istnieją jedynie instrukcje
      serwisowe w różnych językach.
      Napisz może , z czym masz problem ???
      • przemeek Re: Alfa 145 Boxer 18.11.03, 17:22
        Dzieki za odpowiedz lecz niestety takiej sie obawaiałem. Szukam juz czegos
        podobnego od kilku miesiecy i nic nie znalazlem.

Co do problemów to ponizej jest cytat z mojego postu na formum o eksploatacji.

"Pojechałem ostatnio na wymianę oleju i zauważyłem taki kawa-z-mlekiem nalot
        pod korkiem. Nalot pojawil sie po raz pierwszy na wymianie oleju. Sprawdzalem
        stan i korek jakis tydzien wczesniej (okolo 500 km wczesniej). Nie wiem czego
        jest to oznaka. Naczytałem sie opinii na forum o peknietej glowicy lub bloku, o
        wydmuchanej uszczelce z pod glowicy itp. Wymieniałem jednak uszczelniacze
        zaworów i uszczelke pod glowicą jakies 30tys km temu. Czyżby juz sie zuzyła?
        Aha, nie ubywa plynu z chlodnicy i nie ma oleju w płynie. W dodtaku kiedy
        spadły temperatury zauwazylem zwiekszone ilosci pary wodnej wydobywające sie z
        wydechu. Dodam, że moje auto to Alfa 145 1.4 Boxer (jak kto woli 1.3 i.e.) z
        instalacja gazową. przebieg 152tyś. Olej używany to Mobil 1 Super S 10w40
        polsyntetyk. Wymieniam co 15tys. Co to moze byc i co z tym zrobic? Moze to wina
        instalacji gazowej?"
        Pozdrawiam i dzieki za jakiekolwiek rady!
        • rafal.gtv Re: Alfa 145 Boxer 18.11.03, 21:16
          Według mnie nie masz się czym przejmować - prawdopodobnie jest to rzeczywiście
          wina instalacji gazowej - a precyzyjniej - jakości gazu. Jeżeli samochód nie
          wykazuje podwyższonego zużycia oleju i nie ubywa płynu chłodniczego, to silnik
          jest sprawny.

Prywatnie jestem nieco sceptycznie nastawiony do idei instalowania gazu do tego
          silnika... Napisz może, jaką masz instalację gazową ???
          • cichy_09 Re: Alfa 145 Boxer 06.12.03, 04:59
            nie przyjmuj sie tym, ja mam tak kazdej zimy w tym aucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka