xeikon 31.12.09, 14:41 Czy ktos może w prosty sposób objasnić, jak działa instalacja CAN w we współczesnych autach? Bo ja nie kumaty jestem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typson Re: CAN 31.12.09, 14:44 canbus.pl/index.php?id=2 en.wikipedia.org/wiki/Controller_area_network Odpowiedz Link
xeikon Re: CAN 31.12.09, 14:54 To wszysrko już widziałem i czytałem. Zapytam wprost,czy jak podłączę dzienne światła w tradycyjby sposób to sp..ę coś w instalacji czy nie? Kolega w Astrze III podpiął niefabryczne halogeny i teraz ma problemy z slektroniką. Odpowiedz Link
lexus400 Re: CAN 31.12.09, 16:01 Kolega w Astrze III podpiął niefabryczne halogeny i teraz > ma problemy z slektroniką. .... i Ty też będziesz miał. Jakakolwiek ingerencja w instalację elektryczną bez odpowiednich schematów podłączeń urządzeń dostosowanych do danego samochodu powoduje problemy. Odpowiedz Link
xeikon Re: CAN 31.12.09, 17:33 Czyli mam rozumieć że muszę udać się do specjalisty od prądu? Ale czy na pewno instalacja dziennych swiateł spowoduje komplikacje w elektronice. Chcę zrobić tak. Dwa kable od masy świateł podpiąć do blachy karoserii. Plus o świateł do plusa zworki w przekażniku i dalej do prądowego od stacyjki.Minus od przekażnika z masą auta i drugi plus z przekażnika do świateł postojowych. Wtedy po uruchomieniu zapłonu będą się zapalać od razu dzienne a po załączeniu świateł postojowych,dzienne samoczynnie zgasną. Dodam,że dzienne są na LEDach. Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: CAN 02.01.10, 02:38 Wtedy mroczny CAN wykryje coś dziwnego w obrębie stacyjki i po tygodniu lub dwóch zarządzi pożar. wtedy nie ma zmiłuj :) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: CAN 02.01.10, 02:31 Jak tradycyjny? Kabel bezpiecznik-przelacznik-swiatla? Nie bedzie problemu. Odpowiedz Link
crannmer Re: CAN 02.01.10, 11:43 marekatlanta71 napisał: > Jak tradycyjny? Kabel bezpiecznik-przelacznik-swiatla? Takie juz sa na wymarciu :-) >Nie bedzie problemu. W przypadku elektronicznych przekaznikow sterowanych magistrala przekaznik nadzoruje prad pobierany przez odbior. W przypadku pradu za malego albo braku poboru pradu melduje spalona zarowke, a w przypadku pradu ponadnominalnego dla danego uzytkownika moze rowniez zdetektowac blad (zwarcie) i wylaczyc wyjscie az do skasowania bledu. Odpowiedz Link
xeikon Re: CAN 02.01.10, 17:16 crannmer napisał: > marekatlanta71 napisał: > > > Jak tradycyjny? Kabel bezpiecznik-przelacznik-swiatla? > > Takie juz sa na wymarciu :-) > > >Nie bedzie problemu. > > W przypadku elektronicznych przekaznikow sterowanych magistrala przekaznik > nadzoruje prad pobierany przez odbior. W przypadku pradu za malego albo braku > poboru pradu melduje spalona zarowke, a w przypadku pradu ponadnominalnego dla > danego uzytkownika moze rowniez zdetektowac blad (zwarcie) i wylaczyc wyjscie a > z > do skasowania bledu. Czyli wnisek jest taki,że samochód może nie odpalić bo "elektronika" wykryje zwarcie i odetnie zapłon. To w jaki sposób mam bezpiecznie i bez ryzyka pozaru, zainstalować te światła dzienne? Lexusie,Ty byś się z tym uporał? Odpowiedz Link
lexus400 Re: CAN 02.01.10, 19:07 xeikon napisał: > Lexusie,Ty byś się z tym uporał? Powiem uczciwie - nie eksperymentowałem w tej kwestii na szynie CAN. Sprawdzę po niedzieli co można tam zrobić. Odpowiedz Link