sven_b 25.01.10, 19:13 moto.pl/MotoPL/1,88389,7490373,Nowe_serce_pod_maska_Octavii.html 175 Nm - w zakresie 1550-4100 obr./min. Wystarczy to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bassooner Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 25.01.10, 19:30 ano to taka nowa/stara tradycja, jak w powiedzeniu o męskim członku - "mały ale waryjot". sam już przegrałem kilka lat temu nazad flachę z kumplem, bo się założyłem, że 1200 cm w astrze nie występuje. z niecierpliwością czekam na trzycylindrowego "pacha" o pojemności jednej litrowej flaszki z poczwórną turbiną i mocą 200KM... ;-))) Odpowiedz Link
t-tk Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 25.01.10, 19:36 "W 2010 roku w ofercie Fiata pojawi się turbodoładowany silniczek o pojemności 0.9 litra i… dwóch cylindrach. Auto ma zapewniać podobne osiągi jak jednostki czterocylindrowe o podobnej pojemności. Konstrukcja fiatowska ma być lżejsza i wydzielać mniej zanieczyszczeń. Silnik ma osiągać do 105 KM." Także za rok-dwa będzie 200 koni z butelki coli ;) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 25.01.10, 19:48 Do czego ma wystarczyc? Do dostojnego przemieszczania sie z punktu A do punktu B na pewno wystarczy. Odpowiedz Link
crannmer Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 25.01.10, 19:57 marekatlanta71 napisał: > Do dostojnego przemieszczania sie z > punktu A do punktu B > na pewno wystarczy. Aktualna gestosc ruchu w polaczeniu z coraz bardziej restrykcyjnymi ograniczeniami i przybierajaca gestoscia nadzoru sprawia, ze bylbym bardzo szczesliwy, gdybym mogl bezproblemowo przemieszczac sie dostojnie. Zamiast czesto wlec sie skokami ciezarnej muchy w smole. Odpowiedz Link
franek-b Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 25.01.10, 20:58 Do tej pory był 105KM 1.6 i dawał radę :-) więc ten da napewno. Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 26.01.10, 00:29 silnikiem sie nie jezdzi, tylko tym co na kolach. a na kolach mozesz miec ile chcesz dzieki magicznemu urzadzeniu zwana przekladnia, byle obrotow starczylo. te liczby oznaczaja ze to fajny elastyczny silnik. 120 KM i 1300 kg daje jakies 11s do setki (wlasnie zernknalem do danych i sie nie pomylilem ;) ) 10 s to mniej wiecej 100 KM/1t. Odpowiedz Link
rapid130 Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 26.01.10, 11:33 Fiat j.w. Nowy Passat też będzie z 1.2 TSI w podstawowej wersji. BMW zapowiada przyszłą Trójkę z 3-cylindrowym silnikiem 1.5 litra. Podobno kleci go na spółkę z Mercedesem (!). O osiągi jestem spokojny, ale nie wiem czy kultura pracy tych 2-, 3- cylindrowych popierdówek będzie znośna. Bez wałków wyrównoważających może się nie udać. No i ciekawe jak wyjdzie zestawienie żywotności i niezawodności tych downsizingowych wynalazków z tradycyjnymi wynalazkami w dłuższym okresie eksploatacji. 1.2 TSI to jeszcze pół biedy, bo ma 4 cylindry. Czas zbierać na trumnę. :P Odpowiedz Link
sven_b Re: Skoda Octavia 1.2 TSI 26.01.10, 14:01 > No i ciekawe jak wyjdzie zestawienie żywotności i > niezawodności tych downsizingowych wynalazków z tradycyjnymi > wynalazkami w dłuższym okresie eksploatacji. To chyba kluczowe pytanie, bo ze wzgl. na pojemność i ekonomię auto będzie popularnym wyposażeniem flotowym. Tam nikt nie patrzy na to, że silnik pracuje jak Makita, ale na cenę:) Odpowiedz Link