Dodaj do ulubionych

(OT) Ogrzewanie - piecyk

13.02.11, 17:55
Witam,
Chciałbym zainstalować u siebie w domu taki piecyk ( zamiast kominka ):
tiny.pl/hc6v5
I tutaj mam pytanie - czy ktoś widział/wie jak to się sprawuje w praktyce ?

Oczywiście nie chodzi mi o kwestie wyglądu - to oczywiście rzecz gustu ;)
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 19:12
      Kiedyś mówiono na takie piecyki 'koza' ;-)
      Tego konkretnego będzie trudno znaleść usera, wg mnie ma bardzo małą moc (6kW), nie wiem jaką kubaturę chcesz grzać? Działa tak samo jak kominek (z zamkniętą komorą spalania). Nie bardzo wiem co Cię interesuje?
      • tomek854 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 19:26
        To nie jest zwykła koza. Ta ma turbo! :-)
        • bassooner Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 19:31
          tak te foty szybko lecą, że trudno go "oblukać"... ;-)))

ale wygląda jak koza, a w kozie najważniejsze żeby miała długi przewód kominowy.
          • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 19:33
            Tutaj można obejrzeć w zwolnionym tempie:
            tiny.pl/hc6bf
      • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 19:31
        Koza to chyba coś innego, np. dla mnie klasyczną kozą jest takie 'urządzenie':
        tiny.pl/hc6br
        Mała moc to w sumie pikuś, chociaż ze względu na dosyć nietypową konstrukcje znalazłem opinię że są w stanie ogrzać do 100 m2 (!). Oczywiście o tej mocy.

Mi i mojej żonce po prostu podoba się mocno nietypowy wygląd takich pieców.

Mam takie wątpliwości:
        1. Jak wysoko należałoby umieścić taki piecyk nad podłogą, aby nie zasysał brudu razem z powietrzem.
        2. Jak szybko nagrzewa się pomieszczenie w którym znajduje się piecyk. Oczywiście zdaję sobie sprawę od wielu czynników ( moc, wielkość, rodzaj paliwa ), tym niemniej jakieś dane by się przydały.
        3. Czy ciężko jest rozpalić ogień. W piecyku który mam obecnie, dzięki dopływowi powietrza od dołu paleniska, nie mam z tym żadnego problemu. W tym piecyku powietrze dopływa tylko poprzez otwór w drzwiczkach, co jest trochę mniej efektywne ( oczywiście wg mojej opinii ).
        4. No i na ile wystarcza załadowanie całego paleniska drewnem.

To w sumie wszystko co bym chciał wiedzieć przed zakupem :)
        • franek-b Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 20:47
          100 m2 ogrzeje, tylko że trzeba będzie cały czas palić na maksa, co oznacza częste wkłady.

> 1. Jak wysoko należałoby umieścić taki piecyk nad podłogą, aby nie zasysał brud
          > u razem z powietrzem.

Zasysa na zasadzi różnicy ciśnień w komorze a na zewnątrz, nie spodziewaj się ciśnienia jak w odkurzaczu, w zasadzie parę centymetrów nad ziemią wystarczy. Pamiętaj, że im niżej ziemi tym lepsze ogrzewanie pomieszczenia.

> 2. Jak szybko nagrzewa się pomieszczenie w którym znajduje się piecyk. Oczywiśc
          > ie zdaję sobie sprawę od wielu czynników ( moc, wielkość, rodzaj paliwa ), tym
          > niemniej jakieś dane by się przydały.

Cholernie trudne pytanie, ale takie grzanie daje dosyć szybko efekty, kiedyś zimą wynająłem domek nad morzem ogrzewany kominkiem i po 1 godzinie czujesz, że się rozgrzewa, a po 2-3 godzinach było ciepło.

> 3. Czy ciężko jest rozpalić ogień. W piecyku który mam obecnie, dzięki dopływow
          > i powietrza od dołu paleniska, nie mam z tym żadnego problemu. W tym piecyku po
          > wietrze dopływa tylko poprzez otwór w drzwiczkach, co jest trochę mniej efektyw
          > ne ( oczywiście wg mojej opinii ).

Ja zakładam, że tam w środku na pewno jakiś ruszt jest, więc tak czy siak idzie od dołu.

> 4. No i na ile wystarcza załadowanie całego paleniska drewnem.

Stawiałbym na 3-4 godziny, przy dobrym drewnie 6.
          • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:35
            > Zasysa na zasadzi różnicy ciśnień w komorze a na zewnątrz, nie spodziewaj się c
            > iśnienia jak w odkurzaczu, w zasadzie parę centymetrów nad ziemią wystarczy. Pa
            > miętaj, że im niżej ziemi tym lepsze ogrzewanie pomieszczenia.
            Zdaję sobie z tego sprawę :)
            W sumie najlepiej byłoby gdyby zasysało z góry i dmuchało na dole. Tylko nie wiem, czy producent poradziłby sobie ze zmianą praw fizyki :)
            Chodzi mi raczej o kurz, który jest zdecydowanie lżejszy od drobinek piachu, a przez to bardziej lotny.

> Cholernie trudne pytanie, ale takie grzanie daje dosyć szybko efekty,
            Dlatego, szukam kogoś kto miałby taki piec. Jak palę w moim obecnym piecyku, to w salonie jest już ciepło po około 20-25 min. Nie chciałbym zejść poniżej tego wyniku. W końcu chcę sobie polepszyć, a nie pogorszyć :)

> Ja zakładam, że tam w środku na pewno jakiś ruszt jest, więc tak czy siak idzie
            > od dołu.
            Myślę że jest tak jak piszesz. Ale dopływ powietrze, wg mnie, jest jednak zdecydowanie trudniejszy niż w zwykłych piecach z popielnikiem, którego tutaj nie ma.
    • typson Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 20:30
      Wygląda jakby wóz asenizacyjny zerżnął w tyłek parowóz :D
      • adek28 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 20:47

www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-602-N/
        mamy taką
        ogrzewamy 70m2 parteru plus poddasze
        dogrzewamy jedynie odrobinę rankiem plus kąpiele
        polecam

zdrawim
        • strongwaz Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:11
          również polecam jotul'a - norwegowie wiedzą co robią bo u nich też potrafi piździć. Sam mam na działce model chyba f220 podobny do takiego :
          www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-250/
          i jestem super zadowolony. Żar potrafi trzymać 13 godzin.

i dają 10 lat gwarancji
          • strongwaz Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:13
            i nie zrażaj się małą maksymalną długością polan. w moim też pisali że max 330mm a ja już wsadzałem takie po 42 cm,..
          • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:19
            Oooo ten też mi się podoba. I co najważniejsze, moja żona wyraziła uznanie :)
            W specyfikacji jest napisane, że polana powinny mieć maksymalnie 30 cm. Czy rzeczywiście tylko takie się mieszczą, czy palenisko jest jednak o kilka cm dłuższe (35) ?
            • strongwaz Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 14.02.11, 08:02
              Nie wiem jak w przypadku f250 bo ja mam f220. polano "polanowi" nie równe:) jak chcesz zaoszczędzić duużo kasy to może jeszcze znajdziesz f220 - podzwoń po polsce po przedstawicielach ( mi przyjechało "aso" spod łodzi - 240km - a i tak się bardzo opłacało bo nawet robocizna była znacznie tańśza) , często mają egzemplarze z roczników poprzednich w zajebistych cenach,,..mój oficjalnie kosztował 4200 netto a kupiłem coś około 3000brutto. Teraz widzę że poszli "w masę" f220 waży 110kg a oni dolepili grubszą górę do nowszych modeli ( ok180kg) żeby dłużej trzymały ciepło ( słuszny ruch le1cz wymiary rosną).
              • strongwaz Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 14.02.11, 08:06
                a wracając do tej świni zerżniętej przez parowóz to ja bym sobie odpuścił - te "rury" niczemu nie służą a już na pewno nie znacznie szybszej dystrybucji powie1trza.estetyka żadna a piec kupuje się na lata. oooo kurwa dopiero teraz spojrzałem....z tą ceną to oni naprawdę szukają frajerów...
      • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 20:51
        Cóż... każdy może widzieć co innego :D
        Mi, np. ten piec kojarzy się ze świnią :)
      • tomek854 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:44
        Jakby w tyłek zerżnął to by nic z tego nie wynikło. Przecież środek dupy to najlepszy środek antykoncepcyjny! :-)
      • wujaszek_joe Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 22:07
        Ty zboczeńcu, czkawki dostałem!
        :)

typson napisał:
        > Wygląda jakby wóz asenizacyjny zerżnął w tyłek parowóz :D
    • sven_b Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:09
      Piękny, widlasty piecyk:)
      • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:23
        Widlaste lub rogate piecyki to można tutaj zobaczyć:
        tiny.pl/hc6z5
    • mrzagi01 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:29
      nie wydaje mi się, żeby te rury wnosiły do konstrukcji cokolwiek poza masą i (dyskusyjną) estetyką.
      Cała reszta to ściema którą probuje uwiarygodnić cena.
      • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:40
        Uważasz że ogrzanie rur nie wymusi ruchu powietrza w ich wnętrzu z dołu do góry ? To w takim razie dlaczego w rozgrzanym przewodzie kominowym jest lepszy 'cug' ?
        • mrzagi01 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 21:54
          dgr napisał:

> Uważasz że ogrzanie rur nie wymusi ruchu powietrza w ich wnętrzu z dołu do góry
          > ? To w takim razie dlaczego w rozgrzanym przewodzie kominowym jest lepszy 'cug
          > ' ?
          Ależ wymusi.W porównywalnym stopniu jak ustawiona w pomieszczeniu najprymitywniejszakoza za ~150 PLN (BTW ogrzewam czymś takim garaż)
          Rury to fantom spokrewniony z Turbinką Kowalskiego
          • dgr Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 22:09
            Piszesz to na podstawie doświadczenia ? Chodzi mi oczywiście o piec, a nie turbinkę Kowalskiego
            Pytam się całkiem poważnie.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to dlaczego w grzejnikach konwekcyjnych, kładzie się nacisk na wymuszenie przepływu powietrza, które powoduje szybsze nagrzanie pomieszczenia ?
            • mrzagi01 Re: (OT) Ogrzewanie - piecyk 13.02.11, 22:32
              Poważnie, to rury odgrywają pewną rolę jako rozwinięcie powierzchni wymiany ciepła między piecem a atmosferą, podobnie jak użebrowanie wkładow kominkowych, czy maksymalnie długi odcinek rury odprowadzającej spaliny poprowadzony w pomieszczeniu przed wpięciem w komin.
              Rzecz w tym, że IMHO nie jest to warte 7 paczek, oraz, że nie doprowadzi do cudownego pomnożenia 6kW żeby ogrzało 100m2 chaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka