Dodaj do ulubionych

Focus MkII szyba

19.09.11, 23:46
Chwilowo mam Focusa 1.6 benzynę '10. Silnik dość głośny, oparcia średnio wyprofilowane, ale ogólnie auto bardzo poprawne i wdzięczne. Ma zaskakująco przyjazne zawieszenie. Naprawdę nieźle wybiera i amortyzuje. Natomiast jednej rzeczy nie mogę zaakcptować. Jest jakiś fatal error z przednią szybą. Po zmroku wszystkie źródła światła widzę jako X. Umycie nie pomaga. To dość cholernie uciążliwe i alegoryczne gdy non stop idą na mnie świetlne krzyże. Jeździ ktoś? O co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • typson Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 00:03
      Może ma opcje podgrzewanej przedniej szyby? Przyjrzyj się czy pionowo nie idą cienkie druciki takim zygzakowatym ściegiem w odstępie kilku milimetrów
      • tomek854 Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 01:24
        Pogdgrzewaną przednią szybę to mam w jednym transicie którym czasem jeżdżę ale nie powoduje to ukrzyżowania wszystkich świateł.

Może masz polaryzujące okulary? ;-)
    • truskava Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 07:08
      Tak jak typson napisał - najpewniej to efekt uboczny podgrzewanej przedniej szyby.
      W nocy to nawet jakoś bardzo mi to nie dokucza (pewnie już się przyzwyczaiłem), ale czasami w słoneczny dzień, gdy słonko świeci po jakimś tam konkretnym kątem i kierunkiem - to szyba wydaje się nieco żarzyć, jakby pod te druciki od ogrzewania podpięte było trochę voltów.
      • lobuzek1 Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 09:27
        Dokładnie to ogrzewana przednia szyba. Wygląda faktycznie dziwnie, ale idzie się przyzwyczaić, przynajmniej w moim przypadku, a w zimie to nieocenione. Brakuje mi jej w Cmaxie.
        • plawski Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 09:32
          A ja, szczerze mówiąc, gdybym kupował jakiegoś Forda, nawet w wypaśnej wersji, kazałbym wymienić szybę na zwykłą. Nie mogę tego zdzierżyć.
          • polokokt Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 09:44
            mój znajomy tez wymienil na "zwykla". Niestety mimo uplywajacego czasu, nie mogl przyzwyczaić wzroku. Takze to chyba zalezy od osoby, jedna sie przyzwyczai a druga bedzie caly czas widziala druciki :)

Pozdrawiam
            • sven_b Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 09:59
              Drodzy, istotnie jest grzałka i ledwo zauważalna siateczka. Przyznam, producent rzucił klientowi zaczepne zadanie.

Co do przyzwyczajeń, miałem w Vectrze sprzęgło hydrauliczne o dziwnym skoku. Przyzwyczaiłem się, ale teraz nie mogę tego wygonić z nogi i kalecze tym wszystkie auta. Kurza twarz, jak to wkurza. Vectra nie pozwoli o sobie zapomnieć.
              • lobuzek1 Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 10:56
                Ja bym z kolei zmienił na grzaną, ale za dużo z tym roboty. W FFI dało się bez problemu zrobić, w FFII już nie takie to proste. Jakoś mi te druciki przestały przeszkadzać po kilku dniach, ale pod warunkiem że wewnętrzna strona szyby była naprawdę czysta bez smug i zamazań.
                • wujaszek_joe Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 11:25
                  jak będę w końcu zmieniał lanosa na normalny samochód to tylko taki z podgrzewaną szybą To jest doskonały wynalazek dla nieposiadających garażu.
                  W focusie tego nie zauważam, za to pierwszy kontakt w mondeo ojca był nieznośny. nie dało się jeździć z takim widokiem zza krat.
    • emes-nju Re: Focus MkII szyba 20.09.11, 11:03
      sven_b napisał:

> Chwilowo mam Focusa 1.6 benzynę '10. Silnik dość głośny, oparcia średnio
      > wyprofilowane, ale ogólnie auto bardzo poprawne i wdzięczne. Ma zaskakująco
      > przyjazne zawieszenie. Naprawdę nieźle wybiera i amortyzuje.

I to wszystko...

Ostatnio troche sobie identycznym pojezdzilem i znienawidzilem go calym emesem. Dlaczego? Dlatego, ze mimo rewelacyjnegu ukladu jezdnego nie udalo sie ukryc jednego - masy. Co z tego, ze auto dobrze sie prowadzi skoro kazdy nieco dynamiczniejszy manewr przypomina slalom specjalny z plecakiem na garbie? ;)

Porownanie z Focusem I wypada zdecydowanie na korzysc jedynki. O Alfie w ogole nie wspominajac, bo to auto prowadzi sie tak, jakby w ogole nie wazylo ;)
    • sven_b Re: Focus MkII szyba 22.09.11, 15:06
      Padł wydech końcowy.
      Hm... przebieg 10 tys km.
      • emes-nju Re: Focus MkII szyba 22.09.11, 15:57
        Szybko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka