Dodaj do ulubionych

Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco HELP

19.12.12, 14:11
Witajcie,
Poszukuję dla siebie telefonu ale nie widzę nigdzie takiego jakbym chciał:
- Dual Sim
- Aparat conajmniej 3,2MPx
- Nie doykowy ekran ( choć jeśli już musi mieć to niech chociaż ma zwykłą klawiaurę lub Qwerty)
- Kuźwa czy ja tak dużo chcę?

Jako drugi prezent od mikołaja planuję zakup gitary i organek :) - nigdy nie nauczę się grać ale brzdękać, zwłaszcza po spożyciu, uwielbiam. Na alle są już za sto kilkanaście zł.

------
nadolku.pl
Obserwuj wątek
    • t-tk Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 14:43
      Znalazłem takiego Samsunga.
    • sven_b Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 14:59
      > nigdy nie nauczę się grać ale brzdękać, zwłaszcza po spożyciu, uwielbiam.

Ludziom z dystansem do siebie zawsze rękę podam ;)
      • strongwaz Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 18:17
        O kurde Paka,
        Dzięki Tetetka. Jeśli nie ma alternatywy ani sprytnej wyszukiwarki. To wezmę toto. Kurde to bedzie mój pierwszy telefon który nie jest wyprodukowany przez N***ę.

Sven, a ileż o roboty? Zrobiłem wczoraj bananówkę 86% <Graba> to i brudzia byłoby czym załatwić.
        • t-tk Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 09:59
          W nokii widzę tylko model asha 200 ale aparat ma tylko 2 pixele ;)
          Na allegro jest opcja, żeby szukać po dual simach, może coś ciekawszego znajdziesz.
    • pizza987 Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 22:15
      Ten co prawda jest dotykowy, ale mam z pierwszej ręki wrażenia z użytkowania (tyle że jednokartowego)

www.euro.com.pl/search.bhtml?keyword=xperia%20tipo%20dual

Dobrze rozpracowany, nie wiesza się, masz dosyć wygodną klawiaturę ekranową i w porównaniu do linkowanego nowszy system operacyjny (większe wsparcie).
      • strongwaz Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 22:26
        Pizza, Ekran dotykowy jest dla mnie nie do przyjęcia. Nie czuje i nie trafiam w te klawisze :/

w międzyczasie namierzyłem coś takiego:
        allegro.pl/i-pro-e71-mini-tuner-tv-dual-sim-foto-kurier-i2862186625.html
        poza tym że nie znam tej firmy, to telefon ( a przynajmniej jego parametry na papierze) jest aż za dobry.
        • wujaszek_joe Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 19.12.12, 23:43
          chiński badziew, omijać. Bierz tego samsunga, ew.szukaj dalej ale spośród mniej anonimowych producentów. Dwa lata temu LG mnie uszczęśliwił prostym tanim i bardzo użytecznym dual-simemLG GX200 ale jego czas już raczej minął. Przetrwał budowę, kąpiel w wiadrze wody, godzinami oświetlał latarką moje porażki budowlane, aż szkoda że brak mi zł na nowy telefon
          • strongwaz Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 00:25
            Hehe ten LG to musi być niezły zabytek ( co mi w ogóle nie przeszkadza) , albowiem ani na ceneo ani na alledrogo go ni ma.
            ------
            nadolku.pl
            • pizza987 Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 10:38
              Jakbyś nie musiał mieć dualsim to dostałbyś za symboliczną złotówkę (lub butelkę nalewki) mojego bywszego SonyEricssona P1i z zestawem akcesoriów...
              • crannmer Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 12:02
                pizza987 napisał:
                > Jakbyś nie musiał mieć dualsim to dostałbyś za symboliczną złotówkę (lub butelk
                > ę nalewki) mojego bywszego SonyEricssona P1i z zestawem akcesoriów...

Jesli akceptujesz euro, to moglbym wskoczyc za strongwaza :-)
                • strongwaz Nie ze mną te numery Bruner eee tj. Cranmer :) 20.12.12, 12:21
                  Już to z Pizzą załatwiłem:) Wszak flaszek u mnie nie brak.
                  ------
                  nadolku.pl
        • dr.verte Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 10:27
          strongwaz napisał:

> Pizza, Ekran dotykowy jest dla mnie nie do przyjęcia.

ciesze sie ze ktos jeszcze mysli podobnie , sa NIE DO PRZYJECIA
          • franek-b dajcie znać 20.12.12, 13:12
            Kwestia czasu, parę lat temu było modne zarzekanie się, że 'ja??? komórka??? nigdy!' i teraz wszyscy już mają. To samo będzie z dotykowymi ekranami.

Interface dotykowy jest tak intuicyjny, że dopiero jak człowiek ma wrócić do klawiszy, w pierwszej chwili jest spory problem z tym jak taki urządzenie obsługiwać. Kto tego nie doświadczył ten nie rozumie tego (jak opowiadanie ślepemu o kolorach).

Miałem tak jak kupiłem sobie kindla - jak to używać skoro myzianie ekranu nic nie powoduje??? :-)

Wystarczy mojej agitacji :-) dajcie znać jak się przełamiecie ;-P
            • strongwaz Re: dajcie znać 20.12.12, 13:35
              Zdecydowana większość pije "produkty naftowe" z kieliszków - a ja przez tyle lat nie potrafię się przełamać:)))
              ------
              nadolku.pl
              • franek-b Re: dajcie znać 20.12.12, 15:10
                znaczy się, wierny chłop z Ciebie :-)
            • crannmer Re: dajcie znać 20.12.12, 13:43
              franek-b napisał:
              > Interface dotykowy jest tak intuicyjny, że dopiero jak człowiek ma wrócić do kl
              > awiszy, w pierwszej chwili jest spory problem z tym jak taki urządzenie obsługi
              > wać.

IMHO intuicyjnosc lezy w strukturze menu, a nie w dotykowosci czy nie. Znam interfejsy, ktorym dotykowosc nijak nie pomogla.

> Kto tego nie doświadczył ten nie rozumie tego (jak opowiadanie ślepemu o k
              > olorach).

Akurat doswiadczylem, wiec podyskutowalbym ;-)

> Miałem tak jak kupiłem sobie kindla - jak to używać skoro myzianie ekranu nic n
              > ie powoduje??? :-)

Miziane ekrany sa ogolnie przyjemne, jednak sa od tego wyjatki. Jednym jest upierdliwosc podczas uzywania na slepo. Drugim przypadkiem jest wlasnie rzeczony Kindle, ktory podczas dlugiego czytania jest w wersji z klawiszami na bocznych krawedziach znacznie wygodniejszy od wersji mizianej. Nie wspominajac o paluchach na niepodswietlonym ekranie.

Inny przyklad to ergonomia intensywnej obslugi przegladarki internetowej miziany tablet kontra laptop. W takim porownaniu dotykowy tablet przegrywa z kretesem. I to nie tylko przez brak klawiszy kursora.
              • franek-b Re: dajcie znać 20.12.12, 15:26
                > IMHO intuicyjnosc lezy w strukturze menu, a nie w dotykowosci czy nie. Znam int
                > erfejsy, ktorym dotykowosc nijak nie pomogla.

Wg mnie jedno i drugie. Dlatego aplikacje dedykowane pod urządzenia mobilne nie tylko mają inną wielkość klawiszy, ale też zmienioną strukturę nawigacji. Łatwiej przesunąć coś palcem niż kursorem np.

> Akurat doswiadczylem, wiec podyskutowalbym ;-)

Widzę :-)

> Miziane ekrany sa ogolnie przyjemne, jednak sa od tego wyjatki. Jednym jest upi
                > erdliwosc podczas uzywania na slepo.

No jest upierdliwe, tak samo jak przeglądanie papierów na biurku bez patrzenia na biurko :-)

> Drugim przypadkiem jest wlasnie rzeczony K
                > indle, ktory podczas dlugiego czytania jest w wersji z klawiszami na bocznych k
                > rawedziach znacznie wygodniejszy od wersji mizianej. Nie wspominajac o paluchac
                > h na niepodswietlonym ekranie.

W 100% się zgadzam:-) ale wg mnie tutaj kluczową rolą jest inny czynnik. Po prostu dedykowane urządzenia z definicji powinny być bardziej funkcjonalne od kombajnów i Kindle jest tego świetnym przykładem. Amazon w pierwszej wersji zrobił genialne urządzenie do czytania, służące imho tylko do czytania. Plaga urządzeń dotykowych spowodowała, że macanie ekranu stało się standardem, więc chyba Amazon 'posłuchał' się klientów. Dlatego ja niedawno do swojego Kindla dokupiłem dedykowaną okładkę z latarką i na pewno szybko nie przesiądę się na dotykowego Kindla.

> Inny przyklad to ergonomia intensywnej obslugi przegladarki internetowej mizian
                > y tablet kontra laptop. W takim porownaniu dotykowy tablet przegrywa z kretesem
                > . I to nie tylko przez brak klawiszy kursora.

Też w sumie się zgadzam, ale też wydaje mi się z innego powodu. Dla mnie wygodniejsze jest siedzenie gdzie nie muszę trzymać urządzenia (czy to przy biurku czy na kanapie/fotelu).

ps. 1. Ale też delikatnie zauważę, że podane przez Ciebie przykłady na 'gorszość' dotykowego 'międzymordzia' nie dotyczą smartfonów :-P tylko innych urządzeń.

ps. 2. Zauwżę, że niedługo będziemy obsługiwać część urządzeń gestami lub głosem i to nie jest futurologia. Proponuję zobaczyć jak gra się np. na Playstation w Wonderbook - gra dla 7 latków :-)
                • tomek854 Re: dajcie znać 20.12.12, 21:39
                  > No jest upierdliwe, tak samo jak przeglądanie papierów na biurku bez patrzenia
                  > na biurko :-)

Ale nie przegląda sie papierów na biurku idąc ruchliwą ulicą. A esemesy wysyła się i owszem. I dlatego jest fajnie, jak można je pisać tylko czasem rzucając na nie okiem.
        • tomek854 Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 20:20
          Jesli chodzi o takie wynalazki, to ja mam coś podobnego, choć nie aż tak wypaśne. Nie mam telewizji i wodotrysku.

Prawda jest taka, że z tych wynalazków jak czytnik ebooków, aparat itd to w ogóle nie korzystam, bo niby są, ale głównie po to, żeby być.

Podobnie w Menu jest parę takich niewygodnych rzeczy, np. do odczytania smsów które nie przyszły przed chwilą trzeba się troche nakopać.

Natomiast jeśli ktoś chce prostego telefonu, co (znacznie wygodniej niż Nokia) obsługuje dwie karty SIM, dzwoni, smsuje, ma budzik, blutooth i gra mp3, to można taką egzotykę zaryzykować. Ja z mojego jestem zadowolony, mam go już rok, jest niezniszczalny, a baterie ładuję raz na dwa tygodnie, pomimo tego, że non stop w aucie robi za odtwarzacz mp3 a czasem tez uzywam wbudowanej latarki :)
          • dr.verte Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 22:26
            tomek854 napisał:

> jest niezniszczalny, a baterie ładuję raz na dwa tygodnie

"Też tak słyszałem. Podobno kładzie wrogów niczym łany zboża, jego spojrzenie pali na popiół, a pierdnięcie powala najtęższych rycerzy" [Braveheart]

to juz cie ponioslo ze hoho , moja ukochana stara prosta nokia wytrzymywala rekordowo do 7
            dni i to najlepszy rezultat jaki znam , obecny dotykowy smart-syf od LG potrzebuje ladowania
            co drugi dzien
            • bassooner Re: Telefony Komórkowe -kto z was jest na bieżąco 20.12.12, 23:13
              dwutygodniowy telefon komórkowy?!! był u mnie taki jeden w pracy... jego telefon wytrzymywał aż trzy tygodnie! do teraz nie jesteśmy w stanie dociec co to był za telefon? fama głosi, że stacjonarny... ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka