Dodaj do ulubionych

Chcę kupić kamerkę do auta

08.03.13, 14:18
PO CORAZ WIĘKSZEJ LICZBIE AKCJI JAK W TYM WĄTKU podjąłem decyzję o zakupie kamery do auta. Całkiem i zupełnie się na tym nie znam. Chcę, żeby obraz był dostatecznie czytelny dla ewentualnego sądu, ale jednocześnie nie chcę zbankrutować na zakupie kart pamięci (słyszałem, że żeby zapis mógł być uznany przez sąd, obrazu nie można zgrywać na twardziela).
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Chcę kupić kamerkę do auta 08.03.13, 16:09
      Pytanie jakie kryteria stawiasz przyszłej kamerze? Większość oferty Full HD z Allegro nie jest HD a jedynie interpoluje obraz do wysokiej rozdzielczości. Jeżeli chcesz mieć jasny zapis sytuacji z numerami tablic to kilka ładnych stów trzeba położyć.
      • emes-nju Re: Chcę kupić kamerkę do auta 08.03.13, 16:13
        sven_b napisał:

> Jeżeli chcesz mieć jasny zapis sytuacji z numerami tablic to kilka
        > ładnych stów trzeba położyć.

Mandat za "przejazd na czerwonym" też kosztuje... Ja codziennie skręcam w miejscu, które opisałem...
        • sven_b Re: Chcę kupić kamerkę do auta 08.03.13, 17:33
          Obraz tematu zbudowałem przejrzeniem YouTube. Tam dość dokładnie przegryźli temat Rosjanie, niestety w swoim języku, ale może coś pamiętasz ;). Wklejając nazwę i model dowolnej kamery, np. Видеорегистратор GoClever HD znalazłem przykładowe filmy kręcone wieloma innymi modelami. Da się zbudować obraz tematu lepiej niż 'Bierz x, jest ok'.
          • emes-nju Re: Chcę kupić kamerkę do auta 09.03.13, 16:20
            Dzięki. Po Rusku kumam jako tako. Gorzej z czytaniem tych ich krzesełek ;)
    • rapid130 Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 17:31
      Jeżeli masz konto na Youtube, to uderz do gościa 'chudy1969'.
      Po sprecyzowaniu twoich wymagań, powinien dobrać Ci coś sensownego.
      • krakus.mp Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 18:34
        W dzisiejszym Motorze jest test kamer samochodowych (rejestratorów jazdy). Jest tam kilka fajnych modeli.
        Pzdr.
        • rapid130 Testy testami... 11.03.13, 19:04
          Kupiłem kamerkę polecaną przez "Motor".
          Mój egzemplarz okazał się nie tak udany jako go zachwalano. :/
          • pizza987 Re: Testy testami... 14.03.13, 18:45
            A co kupiłeś o ile to nie tajemnica? Kiedyś wspominałes coś o Omedze 205 (chyba). Ja sie się zastanawiam nad Prestigio Roadrunner 500, tam ma niezłe opinie, znajomy ma takiego i go sobie chwali więc się zastanawiam teraz...
            • rapid130 Re: Testy testami... 14.03.13, 22:52
              Da, Omega 205. Kupowana ze świadomością, że nie jest jakieś super-cudo, ale mój egzemplarz okazał się zwyczajnie wadliwy. Co podobno zdarza się im często.
              • pizza987 Re: Testy testami... 14.03.13, 23:29
                Myślałem że zmieniłeś na coś z tego ostatniego rankingu. Zacząłem się jeszcze przyglądać Mio MiVue 358 wydaje się być w miarę rozsądne.
            • truskava Re: Testy testami... 01.04.13, 21:52
              pizza987 napisał:

> Ja sie się zastanawiam nad Prestigio Roadrunner 500, tam ma niezłe opinie,
              > znajomy ma takiego i go sobie chwali więc się zastanawiam teraz...

Właśnie zostałem obdarowany RoadRunner'em 520.
              Jak tylko się zaprzyjaźnię z pudełeczkiem, to będę mógł zeznać cokolwiek.
              • pizza987 Re: Testy testami... 01.04.13, 23:16
                Jednak szala przechyla się na rzecz Mio MiVue358 cena trochę wyższa ale po zasięgnięciu opinii u znajomego z branży AGD/RTV i jego szpeców coraz bardziej się do tego nastawiam...
      • emes-nju Re: Chcę kupić kamerkę do auta 12.03.13, 10:29
        rapid130 napisał:

> Jeżeli masz konto na Youtube, to uderz do gościa 'chudy1969'.

Dzienks
    • sven_b Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 21:20
      Oto wkład mojej kamery w polepszenie sytuacji na drodze i tzw. przestrzeni wspólnej:
      - nakrycie dwóch przypadków podrzucania worka śmieci na pobocze;
      - udokumentowanie blokowania lewego pasa przez samozwańczego regulatora ruchu;
      - zapis wyrzucenia psa z jadącego samochodu;
      - zapis żony parkującej civem i utrącającej lusterko w moim Accordzie
      Siłą rzeczy jestem bywalcem sądu grodzkiego, bo wszystkie przypadki z wyjątkiem ostatniego sumiennie zgłosiłem (mam blisko). W przypadku utrącenia lusterka sprawca i poszkodowany doszli do porozumiena w drodze polubownej tylko dlatego, że likwidacja szkody z OC sprawcy paradoksalnie uderzałaby w kieszeń poszkodowanego:)
      • sven_b Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 21:22
        No i jeszcze udokumentowane wielkorotnie przekroczenie dozwolonej prędkości przez wójta naszej gminy:)
        • t-tk Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 21:28
          Przez te kamerki niedługo będę bał się wyjechać na ulice ;)
          • krakus.mp Re: Chcę kupić kamerkę do auta 11.03.13, 21:35
            Ja zarejestrowałem oznakowaną Alfę wyprzedzającą na pasach naukę jazdy. Policmajstry , gdy im pokazałem nagranie, śledzili mnie na ogonie kilka kilometrów by zrewanzować się za zwrócenie im uwagi.
    • frax1 Re: Chcę kupić kamerkę do auta 03.04.13, 18:16
      Ja mam coś takiego: www.aliexpress.com/item/Aliexpress-Clearance-Sale-H198-Car-DVR-Video-Registrar-with-115-Degree-View-Angle-2-5-LCD/702915655.html

Zamawiałem w PRC ;) czekałem chwilę, ale jak widać cena b.niska. Jakość również nie powala, choć jak dla mnie jest całkiem ok - nie oczekiwałem cudów.

Pozdrawiam
      • krakus.mp Ja mam taką i sobie chwalę 03.04.13, 20:01
        www.bazarek.pl/produkt/3931053/kamera-rejestrator-samochodowy-prestigio-roadrunner-hd1.html
        • emes-nju Re: Ja mam taką i sobie chwalę 04.04.13, 13:51
          Rzeczywiście nagrywa HD czy tylko "dmucha" do odpowiedniej rozdzielczości?
          • krakus.mp Re: Ja mam taką i sobie chwalę 04.04.13, 15:53
            Powiem tak. Na moje kaprawe oczy obraz jest OK. Ale dla znawcy będzie taki sobie. Nie pieniądze i nie " szpicenklasse".
            • emes-nju Re: Ja mam taką i sobie chwalę 04.04.13, 16:14
              Nie chodzi mi o jakość (jak dla mnie zapis może być nawet monochromatyczny), a o czytelność - np. numerów rejestracyjnych czy znaków drogowych
              • krakus.mp Re: Ja mam taką i sobie chwalę 04.04.13, 16:33
                Raczej nie ma z tym problemu. Przy ładnej pogodzie widać wszystko bardzo wyraźnie. Przy gorszej, czasem numer jest mało czytelny ale nie zamazany. W Motorze ta kamerka zebrała pochlebne opinie z uwagi na rozsądną cenę w stosunku do jakości. Jak chcesz mieć obraz nieskazitelny to musisz wydać na kamerkę minimum trzy razy tyle. Ja ze swojej jestem zadowolony i jak na początku podchodziłem do pomysłu zakupu jak do jeża, tak teraz uważam że był to dobry pomysł. Gdy kiedyś samochód stał na ulicy. nagrał się koleś zaglądający intensywnie do wnętrza. Chyba został spłoszony, jak zobaczył że kamera działa. Zbyt długo się namyślał nad włamem, bo ja akurat przyszedłem do auta a on szybkim krokiem się oddalił. :)
                • emes-nju Dzięki 04.04.13, 16:49

• krakus.mp Re: Dzięki 04.04.13, 20:07
                    Nie ma za co.
                    Jeszcze znalazłem taki teścik.
                    www.spalaczbenzyny.pl/test-rejestratorow-trasy
                    Kamera nr 2 wygląda identycznie jak ta moja, tylko ma inną nazwę i opakowanie. Sądząc po obrazie na filmikach, pracuje tak samo jak ta moja.
    • sven_b Und was? 12.04.13, 11:05
      Zacząłeś już kręcić klasyczny film drogi?
      • iberia.pl Re: Und was? 02.05.13, 22:36
        Up, bo mnie ten temat tez chyba bedzie w najblizszym czasie interesowal....niestety.
        • lobuzek1 Re: Und was? 16.06.13, 12:53
          Mnie też naszło na kupno po kilku akcjach, jak zajechanie drogi na autostradzie przy 140 km/h. Wybór padł na Mio Mivue 338, a więc prostszy model, z kartą micro SD 16 GB za 350 zł. Rozdzielczość hd 720p, wbudowany wyświetlacz 2 calowy, więc cuda nie ma ale daje radę, bez sztucznego dmuchania do full hd. Wbudowany czujnik przyspieszenia, ładnie współpracuje z fabrycznym softem, dzięki któremu można zrobić fajny zrzut ekranu i wyostrzyć rejestrację innego pojazdu. Fajnie wykonana, nie zajmuje dużo miejsca, nawet kabel można poprowadzić tak żeby nie wkurzał. Zobaczę jak długo będzie pracowała na baterii, ale pewnie niezbyt długo. Szkoda tylko że producent oszczędza na podstawowych akcesoriach jak kabel mini usb.
    • pizza987 Re: Chcę kupić kamerkę do auta 18.07.13, 22:57
      Nabyłem drogą kupna Mio MyVue 358. Bardzo przyzwoicie wykonane, nagrania całkiem ładne, nocne oczywiscie pozostawiają nieco do życzenia jak jest ciemno, ale i tak uważam że oprzydatne... szczególnie po dzisiejszej akcji....

Jeszcze mi się rączki trzęsą.... Nocne też dodam jak tylko się załaduje.
      • rapid130 Re: Chcę kupić kamerkę do auta 19.07.13, 10:38
        Pojechał na skróty i jeszcze sobie beztrosko leciał środkiem jezdni na łuku, jakby cała ulica była dla niego. A szerokokątna kamera nie oddaje dramatyzmu, bo subiektywnie oddala.

Na twoim miejscu wykonałbym parę ruchów, żeby skończyło się to dla niego trzepnięciem po kieszeni i urwaniem kilku punktów.
        • rapid130 Aha, to nie donos. :P 19.07.13, 10:40
          To przysługa się w coś gorszego wkręci. :D

Są kierowcy, którzy potrzebują od czasu do czasu, żeby im ktoś kubeł zimnej wody na durny łeb wylał.
          • rapid130 Nadmierny skrót myślowy... 19.07.13, 11:20
            rapid130 napisał:

> To przysługa się w coś gorszego wkręci. :D

To przysługa, zanim się w coś gorszego wkręci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka