Dodaj do ulubionych

dzięki Unio

02.05.13, 23:23
Wczoraj musiałem, a raczej chciałem pojechaćdo Poznania. Wyjazd po 17, wróciłem przed północą, a dokładny wynik:
637 km
5h 34min
średnia 115 km/h
Czyli trasa Wawa - Pozen - Wawa w 5,5 h, not bad :-)
Bez nerwów, szarpania, bez przeginania z przepisami: tempomat ustawiony na 158km/h co daje 148 wg GPS (140 dozwolone,+ 10 nie łapie radar wiec do 150 dozwolone).

Dzięki Unio Europejsko za drogę tę i kilka innych, jeździ się już inaczej po kraju.
Btw 1 maja minęło 9 latod wejścia do EU.
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: dzięki Unio 02.05.13, 23:52
      a tam unia , jak 10 lat temu przyjechali uchodzcy z Kazachstanu na pytanie co im sie najbardziej
      podoba w Polsce powiedzieli: Drogi!

• wowo5 Re: dzięki Unio 03.05.13, 01:54
        Czlonkowstwo w Unii wyszlo ogolnie Polsce na zdrowie. Dzisiaj jest moda by wszelkie niepowodzenia realne lub wyimaginowane zwalac na Unie ale to glupota. Oczywiscie nie znaczy to, ze Unia jest doskonala, wrecz przeciwnie ale w naszej sytuacji dla Unii nie bylo i nie ma alternatywy. Za to zawsze bylem sceptycznie nastawiony do euro. Czas wspolnej waluty jeszcze nie nadszedl i nie wiadomo kiedy nadejdzie.
        • bassooner Re: dzięki Unio 03.05.13, 10:27
          fakt. unia spoko ale czy euro tego do końca nie wiem...
    • qqbek Ja za dwie godziny jadę od siebie ze wsi... 03.05.13, 13:50
      ...do Zgorzelca.
      Jadę inaczej niż zwykle (do tej pory zazwyczaj Lublin->Sandomierz->Kraków->A4 do końca), czyli trasą krótszą (Lublin->Kurów->Puławy->Radom->Piotrków->Breslau [AOW]->A4).
      Na trasę dłuższą potrzebuję 7 godzin (275km krajówkami, 450km autostradą), trasa krótsza jest krótsza o 100km, ale autostrady i ekspresówki jest dużo mniej.
      Zdam raport po dojeździe (jutro rano), albo po powrocie (sobota/niedziela wieczór - w zależności od tego, czy kości pozwolą jutro jechać wracam jutro lub w dzień sądu ostatecznego, długoweekendowego [ale w tym wariancie wyjadę koło 6:00, żeby w domu być tuż po południu]).
      Zobaczymy, co Unia mi (poza "bespieczną 8") sprezentowała po drodze (pięć lat tamtędy nie jechałem i mam nadzieję się zdziwić). W razie czego powrót trasą sprawdzoną (A4-DK79-DW777-DK74-DK19).
      • qqbek "Bespieczna 8" czyli raport skrótowy: 05.05.13, 22:00
        1. Dzięki Unio - dzieje się dużo, nie jechałem tamtędy przez jakieś 4 lata już i muszę powiedzieć, że widać te drogi (poczynając od mojej wsi - roboty przy S17, potem kawałek nowej trasy za nowym mostem na Wiśle w Puławach, obwodnica Opoczna, wyremontowane fragmenty "12" i "8" to plusy).
        2. Wielkie dzięki Unio - S8 i A8 (AOW) jedzie się wprost świetnie. Most na Odrze to jeden z ładniejszych jakie widziałem kiedykolwiek.
        3. Bura dla Unii - za dawanie wielkich pieniędzy na uspokojenie ruchu na DK8 (bo to przecież gminna dróżka a nie krajówka). Kretynizm goni kretynizm - ciągła jazda 50/70 (a raczej 45/65) (nie, że chciałem tak bardzo trzymać się przepisów - po prostu niektórzy przede mną się trzymali, chcąc przy tym być bardziej papiescy, niż sam papież), betonowe uspokajacze, oczojebne (po nocy) płotki. Kilka "mijanek" po drodze niczego nie ratuje - wprost przeciwnie, rodzi tylko pytania w stylu "skoro tu można, to dlaczego nie tam, gdzie przez 20 minut ciągnąłem się za takim 40/60".

Ogólna impresja - in plus.
        Ale "8" to koronny dowód na to, że pieniądze wydawać można bardzo rozsądnie (A8/S8), można ich nie wydawać (zdegradowana "8" przed Piotrkowem), albo wydawać je po kretyńsku (uspokojona "8").
    • sven_b Re: dzięki Unio 06.05.13, 11:09
      Drogi są niewątpliwie stroną pozytywną. Podobnie odgórna motywacja do urzędniczych działań.
      Z drugiej str. z kim nie rozmawiam w starej Unii, opinia dot. wspólnej waluty jest jedna - przemyślcie 2x bo to był błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka