Dodaj do ulubionych

Zabawne praktyki opony.com

30.07.13, 10:33
Wchodzę tu regularnie. Przeglądam oferty pod kątem nie tylko swoim. Także znajomych, rodziny. Ofertę znam więc dobrze. TA opona pojawiła się na potralu opony.com w zeszłym tygodniu jako nowość. Wcześniej kosztowała 328 pln. Wcześniej, czyli kiedy...? Cierpliwie czekam na pierwsze opinie o tej oponie:) Niektórym zimówkom, nagle w środku lata, skoczyła punktacja z 4.7-4.8 do 5.3. Łączy je jedno - są zeszłoroczne. Podobnych praktyk jest tu kilka.
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: Zabawne praktyki opony.com 30.07.13, 11:41
      Hmmm one raczej mało zabawne są ;-)
      Swoją drogą, to jakoś opinia kogoś kogo nie znam, nie mam pojęcia kim jest, jakim jest kierowcą itp. jest dla mnie bezwartościowa.

Ostatnio nasłuchałem się na temat praktyk na serwisach typu ceneo itp.
      • qqbek Re: Zabawne praktyki opony.com 30.07.13, 11:46
        franek-b napisał:

> Swoją drogą, to jakoś opinia kogoś kogo nie znam, nie mam pojęcia kim jest, jak
        > im jest kierowcą itp. jest dla mnie bezwartościowa.

O to to właśnie!
        Opinie w sieci mam w głębokim poważaniu.
        Jeżeli chodzi o opony liczą się dla mnie testy ADAC i opinia wuja (od 25 lat ma zakład oponiarski... zawsze się z niego nabijam, bo często "w sezonie" dają przebitkę w "Wiadomościach" TVP - a to z tego powodu, że pół redakcji lubelskiej telewizji u niego opony trzyma i mają gotowy materiał o "masowej wymianie opon" jak z kamerą przyjadą).

Ale co śmieszne, to śmieszne - na oponach się zna.
        • bassooner Re: Zabawne praktyki opony.com 30.07.13, 12:19
          już kiedyś właśnie pisałem o opiniach na temat opon... różni kierowcy, różne warunki, różne samochody, różne wymagania, ogólnie wszystko różne, a jak tu sformułować regułę?
          • qqbek No właśnie. 30.07.13, 12:30
            bassooner napisał:

> już kiedyś właśnie pisałem o opiniach na temat opon... różni kierowcy, różne wa
            > runki, różne samochody, różne wymagania, ogólnie wszystko różne, a jak tu sform
            > ułować regułę?

Ja potrzebuję opon, które będą w miarę ciche, będą dobrze zachowywały się na mokrym (a zimówki na mokrym i na śliskim) i w testach będą miały krótką drogę hamowania na takich nawierzchniach.
            Ścieranie się, "paliwooszczędność" czyli niskie opory toczenia, zachowanie na suchym czy indeks nośności mnie nie obchodzą (lub obchodzą w bardzo małym stopniu).
          • sven_b Re: Zabawne praktyki opony.com 30.07.13, 12:49
            I różna droga do ich nabycia (np. z autem już nie nowym).

Ogólnie ludzie sami sobie te opinie spalają, zamieszczając je np. w pierwszym tyg. po zakupie, pod wpływem emocji, że opony szybko przyszły i jak na razie rewelacja (w odniesieniu np. do poprzednich kapci 7-letnich :)
    • rapid130 Re: Zabawne praktyki opony.com 30.07.13, 13:04
      Nie sparzyłem się na oponach polecanych w internecie.
      Tylko zwyczajowo omijam opinie typu pięć gwiazdek plus opis "Rewelacja!"
      Szukam opinii dłuższych i rzeczowych, z zaletami i wadami.

Sparzyłem się natomiast na zimówkach polecanych przez oponiarza.
      Też miał je w dobrej cenie.
      Pierwszy sezon śmigało się świetnie, kolejny już tylko poprawnie.
      Gdy ubyło im >30 % bieżnika, miesiąc miodowy się zakończył.
      Przy ruszaniu/hamowaniu pozostało jakieś 40 % pierwotnej trakcji.
      Co ciekawe nadal dobrze trzymają się na zakrętach podczas żwawej jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka